Dodaj do ulubionych

Woda źródlana i odwrocona osmoza -NIE, dla idiotow

13.02.14, 20:25
Pewnego slonecznego dnia, gdy slonko przygrzewalo 30stC w cieniu wzialem prawie pusta butelke zrodlanej niegazowanej markowej wody zrodlanej i zaklnalem pod nosem. Znow droga do sklepu wydala sie niezmiernie odlegla...

Natchnelo mnie to do sprawdzenia co tak naprawde mam w kranie (ktory w domu jest zawsze pod reka). Na stronie sanepidu sprawdzilem ostatnie badania skladnikow mineralnych (kazdy sanepid publikuje wyniki - poszukajcie w swojej okolicy) - i ONIEMIALEM! Woda kranowa w Bielsku-Bialej ma lepsze parametry mineralne niz wiekszosc wod zrodlanych jakie do tej pory pilem big_grin

Przeszkadzal mi tylko zapach chloru. To znow natchnelo mnie do poszukania informacji o filtrowaniu wody. Pomyslalem jak mam oszczedzac to z glowa - znalazlem super filtry typu odwrocona osmoza itp. Juz prawie sie zdecydowalem gdy zobaczylem jak jakis idota na youtube za pomoca elektrolizy wytraca "zwiazki rakotworcze" i potwierdza skuteczosc odwroconej osmozy big_grin (polecam >>>artykul). Dla tych co nie wierza proponuje przeprowadzic test na markowych wodach mineralnych (zawartosc mineralow ponad 1000mgl) oraz na wodzie destylowanej.

Poczytalem i znowu OLSNIENIE: Super filtry (tylu odwrocona osmoza) produkuja w zasadzie wode prawie destylowana - dlugoterminowe spozywanie takiej wody prowadzi do wyplukania mineralow z orgnaizmu i znacznego pogorszenia stanu zdrowia!

Dlatego zakupilem w pierwszej kolejnosci prosty i tani filtr dzbankowy (wegiel aktywny) ktory skutecznie usuwa chlor (-75%), redukuje metnosc wody i ... tyle big_grin

Po pewnym czasie zaczal mi przeszkadzac (trzeba czekac) wiec zainwestowalem w nieco drozszy ale kompaktowy filtr nakranowy (dostepny za ok 70-90zl w marketach budowlanych). Dziala identycznie - ale nie trzeba czekac. Wklady na allegro kosztuja 17zl. Wymieniam co 2mce (zalecane co 3mce). Chloru nie czuje.

Pije wode o parametrach markowej zrodlanej za 17zl za 760l czyli ok 3gr za litr smile Polecam wszystkim.
Obserwuj wątek
    • nvv Re: Woda źródlana i odwrocona osmoza -NIE, dla id 13.02.14, 21:22
      Gotowanie też usuwa chlor z wody.
      Zwykłe odstanie wody w dzbanku na 24h też powoduje, że chlor się ulatnia.

"Im więcej wiesz, tym mniej potrzebujesz."
    • trypel Re: Woda źródlana i odwrocona osmoza -NIE, dla id 14.02.14, 09:37
      to chyba uwarunkowania historyczne - kiedys faktycznie kranówa nie nadawała sie do picia.

teraz nie ma z tym problemu.
      Ale nawet jak lokalna kranówa nie nadaje sie do picia to wszelkie filtry osmotyczne to strzał w kolano.
    • nevada_r Re: Woda źródlana i odwrocona osmoza -NIE, dla id 14.02.14, 09:45
      O, Amerykę odkryłeś. tongue_out
    • alpepe Re: Woda źródlana i odwrocona osmoza -NIE, dla id 14.02.14, 10:47
      Bodajże w latach 90' ub. wieku Brita miała wytoczoną sprawę, bo okazało się, że woda filtrowana w ich dzbankach jest tak zanieczyszczona, ze nie spełnia norm dla wodociągowej wody pitnej. Czytałam krótką wzmiankę chyba nawet po niemiecku na ten temat i żałuję, że nie zachowałam nigdzie źródła tej wiadomości. Brita procesu nie przegrała tylko z powodu świetnego adwokata, który argumentował, że to nie jest woda bieżaca, więc normy dla wodociągów jej nie obowiązują.
      To tyle w temacie filtrów węglowych.
      Smacznego.
      • anika_ic Re: Woda źródlana i odwrocona osmoza -NIE, dla id 14.02.14, 11:29
        Ja od lat piję z wyboru kranówkę przegotowaną - najbardziej mi smakuje. W kupnych wodach, zwłaszcza mineralnych, wyczuwam słonawy posmak.
        Poznańskie wodociągi reklamowały się, że woda jest zdatna do picia na surowo i nie zawiera już chloru, ale kiedyś, gdy chlor był dodawany - odstawiałam wodę na 8 h.
        A wody mineralne produkuje się tak: najpierw woda jest demineralizowana (staje się [niemal?] destylowana, a potem szuflami dosypywane są minerały - odpowiednio odważone i w proporcjach podanych na etykiecie...
        • jamesonwhiskey Re: Woda źródlana i odwrocona osmoza -NIE, dla id 14.02.14, 13:35
          > A wody mineralne produkuje się tak: najpierw woda jest demineralizowana (staje
          > się [niemal?] destylowana, a potem szuflami dosypywane są minerały - odpowiedni
          > o odważone i w proporcjach podanych na etykiecie...

czyli woda w uzdrowiskach/sanatoriach tez jest tak robiona
          za pawilonem do picia wody stoi beczkowoz z kranowka a pan zenek dosypuje szufla mineraly ?

• prunio4 Re: Woda Ustronianka 14.02.14, 14:05
          podczas pobytu na feriach w Ustroniu rozmawiałam z jednym z rehabilitantów-mieszkańcem Ustronia. mówił, kiedy że minerały, które pijemy w ich wodzie wiozą do zakładu, dzieje się to w opancerzonym wozie na sygnałach, z ochroną godną prezydenta USA.

*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;**;*;*;*;*;*;*;*
          "...gdy wszystko dobiegło końca, król i dworzanie śmieli się do rozpuku...w każdym głębokim smutku kryje się odrobina komizmu"
          www.youtube.com/watch?v=-THzVLmGbrM
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Woda Ustronianka 14.02.14, 14:07
            prunio4 napisała:

> podczas pobytu na feriach w Ustroniu rozmawiałam z jednym z rehabilitantów-mies
            > zkańcem Ustronia. mówił, kiedy że minerały, które pijemy w ich wodzie wiozą do
            > zakładu, dzieje się to w opancerzonym wozie na sygnałach, z ochroną godną prez
            > ydenta USA.

a wszystko to ponieważ są to życiodajne minerały...

Ksiądz Anatol
      • prunio4 Re: Woda źródlana i odwrocona osmoza -NIE 14.02.14, 13:24
        Brita miała wytoczoną sprawę, bo okazało się, że woda filtrowana w ich dzbankach jest tak zanieczyszczona, ze nie spełnia norm dla wodociągowej wody pitnej. Czytałam krótką wzmiankę chyba nawet po niemiecku na ten temat i żałuję, że nie zachowałam nigdzie źródła tej wiadomości. Brita procesu nie przegrała tylko z powodu świetnego adwokata, który argumentował, że to nie jest woda bieżaca, więc normy dla wodociągów jej nie obowiązują.

natłok informacji jest tak wielki i sprzeczny, że nie wiadomo w końcu co jest najlepsze.
        co do wód mineralnych-myślałam, że tylko Kropla Beskidu jest robiona tak, że najpierw odmineralizowanie, potam sztuczne namineralizowanie. teraz coraz więcej sięsłyszy, że wszystkie mineralne w butelkach są tak przygotowywane. mało tego: butelki nasącza się bisfenolem, by woda w niej przez podany na etykiecie czas nie zieleniała. bo która woda źródlana do picia dla nas postoi w butelce 2 lata bez uszczerbku na naszym zdrowiu?

widzę natomiast zdecydowaną róznicę w herbacie robionej z kranmówy w pracy oraz tej w filtra węglowego w domu. na korzysc rzecz jasna tej filtrowanej.

jużnie wiadomo komu wierzyć i czy w tych czasach cokolwiek jest zdrowe? nawet picie wody jak się okazuje może być szkodliwe. a to przecież podstawowa funkcja życiowa!
        *;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;*;**;*;*;*;*;*;*;*
        "...gdy wszystko dobiegło końca, król i dworzanie śmieli się do rozpuku...w każdym głębokim smutku kryje się odrobina komizmu"
        www.youtube.com/watch?v=-THzVLmGbrM
        • alpepe Re: Woda źródlana i odwrocona osmoza -NIE 14.02.14, 15:27
          Co niby w mojej relacji jest sprzeczne? Czytaj, aż zrozumiesz sztuczkę adwokata.
          • alpepe Re: Woda źródlana i odwrocona osmoza -NIE 14.02.14, 15:45
            ok, rozumiem, że to nie było do mnie, tylko ogólnie.
        • alpepe Re: Woda źródlana i odwrocona osmoza -NIE 14.02.14, 15:35
          www.geobiologe24.de/img/Oekotest.pdf
          nawet znalazłam to, o czym mówiłam, przynajmniej mam taką nadzieję, bo to przejrzałam pobieżnie.
    • pavelkuss Re: Woda źródlana i odwrocona osmoza -NIE, dla id 15.02.14, 16:28
      Odwdzięczę się również radą - proponuje czytać z uwagą i uprawiać marketing poza tym forum...
    • pavelkuss Re: Woda źródlana i odwrocona osmoza -NIE, dla id 16.02.14, 15:16
      przyznaje - w pierwszej kolejnosci nalezy sie dowiedziec a nastepnie brac udzial w dyskusji big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka