Dodaj do ulubionych

Ryby-po ile?

27.02.14, 14:43
Napiszcie proszę po ile są u Was ryby ? Tylko nie w sieciówkach bo one chyba mają zbliżony poziom cen w całej Polsce (?) ale dobrych rybnych sklepach. Dla przykładu u mnie (Szczecin) dorsz czarniak, miruna-jest po ok. 24-26zł, makrela wędzona-20zł/kg (dla porównania w sklepie np. Netto po 14-16zł )
Obserwuj wątek
    • gochalodz Re: Ryby-po ile? 27.02.14, 15:09
      Dorsz od 30 do 40zł w zależności od ilości tzw glazury.
      • guderianka Re: Ryby-po ile? 27.02.14, 15:22
        gocha-a skąd jesteś?
        • jagoda_pl Re: Ryby-po ile? 27.02.14, 18:37
          Chyba z Łodzi wink
          • solejrolia Re: Ryby-po ile? 27.02.14, 23:19
            bardzo lubię dorsza, moja ulubiona ryba, więc znam cenę (w cenach innych ryb nie orientuję się)
            i tak w biedronce dorsz jest około po niespełna 29 zł/kg (paczki są po 400g?500g? jakoś tak)
            a filet dorsza prosto z połowu (taki filet/nie filet, bo w sumie tyle co głowe odcieli wink ) cenią sobie 24zł/kg- znajomy jeździ nad morze, zbiera zamówienie od rodziny, znajomych i kupuje hurtowo od rybaków.
            w mojej okolicy nie ma sklepów rybnych z pełnego zdarzenia.
            • guderianka Re: Ryby-po ile? 28.02.14, 07:38
              solej-a gdzie mieszkasz?
    • zuza-nka88 Re: Ryby-po ile? 27.02.14, 18:10
      miasto powiatowe w woj pomorskim
      makrela wedz 15,6kg
      fladra swieza 4,9kg
      dorsz z głowa sw. 9.90
      sledz sw 6,5kg
      mrozone np.
      tilapia filet 18,50
      sola filet 18,9kg
      dorsz bałtycki 18,9
      dorsz atlkantycki 25,90
    • spirit1982 Re: Ryby-po ile? 27.02.14, 18:54
      Losos filet 59zl
      Losos dzwonko 39zl

Gliwice, woj slaskie
    • aurinko Re: Ryby-po ile? 28.02.14, 10:29
      Gdańsk - dorsz świeży (kupuję głównie tzw. "ogony" bez skóry) 28zł/kg, makrela wędzona tuszka 16-18zł/kg. Resztę ryb zaraz zobaczę bo idę właśnie kupić coś na zupę rybną smile
    • seriabolesnychzastrzykow Re: Ryby-po ile? 28.02.14, 11:37
      Niech mnie ktoś oświeci jaki jest cel zakładania takich wątków? Jeśli jesteś ze Szczecina i dowiesz się, że np. w Olsztynie jest taniej, to zaczniesz tam jeździć na zakupy?
      • mali-nki panga i tilapia 28.02.14, 12:11
        ja tylko czytalam ze miruny i tilapii i pangi nie powinno sie w ogole spozywac!
        Pierwsze z brzegu info:

zdrowejedzenie.blox.pl/2009/07/Cala-prawda-o-pandze-i-tilapii.html
        • guderianka Re: panga i tilapia 28.02.14, 14:12
          o pandze czytałam sporo-nie kupuję
          tilapię spróbowałam ostatnio i nie jest zła- czy poza ceną i faktem że jest hodowana w Chinach sa ile powody dla których nie powinno się ich jeść ? to samo miruna-najlepsza do ryby po grecku jak dla mnie
          tak oft-to już w ogole nie wiadomo co jeść-duże drapieżniki-niezdrowe bo mają w sobie metale ciężkie (to samo tuńczyk), panga i tilapia-hodowlane i import, makrele lubię a jakże i śledzie również-ale ile można ? mintaj i morszczuk-są zbyt ościste-ale spróbuję do nich wrócić, łosoś zwyczajnie mi się znudził
      • nostress.ka21 Re: Ryby-po ile? 28.02.14, 13:55
        seriabolesnychzastrzykow napisał:

> Niech mnie ktoś oświeci jaki jest cel zakładania takich wątków? Jeśli jesteś ze
        > Szczecina i dowiesz się, że np. w Olsztynie jest taniej, to zaczniesz tam jeźd
        > zić na zakupy?

1. Porównanie cen w rożnych miejscach w PL.
        2. Potwierdzenie lub obalenie tezy, że mimo wszystko nad morzem ryby są najdroższe.
        3. Stwierdzenie, że tam gdzie kupuję jest strasznie drogo, w porównaniu z innymi sklepami, więc warto poszukać innego źródła zaopatrzenia.
        4. Uświadomienie, że monopolista w konkretnym miasteczku oferuje drożyznę niebywale przeciętnej jakości.
        5. Przekalkulowanie ile marży narzuca sobie ktoś prowadzący sklep rybny.

I wiele, wiele innych... Z takich postów naprawdę można się wiele dowiedzieć. Wpływa to również na miesięczny koszt utrzymania rodziny. A dzięki takiemu rozeznaniu łatwiej jest podchodzić do niektórych tekstów w stylu "wydaję 800zł na żywność na czteroosobowej rodziny, jemy zdrowo, smacznie i niczego nikomu nie brakuje" smile
        Już? czy jeszcze?
        • guderianka Re: Ryby-po ile? 28.02.14, 14:07
          nostress-dzięki, mi się aż tak ładnie nie chciało wink
      • guderianka Re: Ryby-po ile? 28.02.14, 14:06
        jasne, że nie wink
        ale już odpowiadam-jestem ciekawa czy odległość od polskiego morza ma jakieś przełożenie na cenę ryb wink
        usatysfakcjonowany ?
    • ira_07 Re: Ryby-po ile? 28.02.14, 18:16
      O matulu uncertain Miruna po 29, dorsz 35 (świeży), sola 25.
      • ira_07 Re: Ryby-po ile? 28.02.14, 18:16
        Aha, Kraków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka