Dodaj do ulubionych

Oszczędzanie na e-bookach.

09.01.15, 12:30
Wcześniej w związku z dostępem do dobrze wyposażonej bibiloteki moje wydatki na książki wynosiły 0 pln, teraz to się zmieniło, więc muszę się przestawić na e-booki i od tygodnia mam czytnik.
Chetnie poczytalabym o waszych sposobach na ekonomiczne korzystanie z e-booków. Gdzie sie oplaca kupowac? A moze istnieja juz jakies on-line biblioteki czy cos takiego?
Obserwuj wątek
    • numbertheory Re: Oszczędzanie na e-bookach. 09.01.15, 13:25
      Cóż, niestety tak za 0 pln to będzie ciężko, chociaż klasykę nieobjętą już prawami autorskimi można znaleźć w sieci legalnie za darmo (np. na virtualo.pl jest takich 700 pozycji). Amazon.com ma różne dziwne książki za darmo albo za kilka dolarów, ale niestety najlepsze promocje nie są dostępne dla użytkowników spoza USA.
      Ja po prostu regularnie zaglądam do polskich sklepów, takich jak virtualo.pl czy publio.pl i tam szukam promocji, ostatnio w tej drugiej wystawili chyba z kilkadziesiąt całkiem niegłupich tytułów (chociaż oczywiście nie nowości) po 5 złotych...
      A jak bardzo dużo czytasz, to popatrz sobie na Legimi, które funkcjonuje jak płatna biblioteka, gdzie za abonament możesz sobie czytać, to co oni mają w dość bogatej ofercie.
    • araceli Re: Oszczędzanie na e-bookach. 09.01.15, 14:13
      Darmowych nowości czy bestsellerów się nie spodziewaj ale w promocji np. za 9,90 sporo można fajnych pozycji upolować.

1. Blog 'Świat Czytników' i jego newsletter. Codziennie dostajesz informację o aktualnych promocjach:
      swiatczytnikow.pl/
      2. Upoluj Ebooka - porównywarka. Wpisujesz interesujący się tytuł/autora i masz porównanie cen w różnych sklepach.
      upolujebooka.pl/
      Można też ustawić sobie powiadomienie, żeby wysłało informację w momencie, kiedy interesująca nas książka osiągnie w jakimś sklepie satysfakcjonującą nas cenę:
      upolujebooka.pl/gdzie_najtansze_ebooki.html
      3. Darmowych ebooków jest sporo ale są to zwykle pozycje starsze, klasyki.
      bookini.pl/
      www.gutenberg.org/
      www.gutenberg.org/browse/languages/pl
      4. Sporo darmowych lub za symbolicznego dolara książek ma Amazon (po angielsku)
      www.amazon.com/b?node=2245146011
      • airborell Re: Oszczędzanie na e-bookach. 09.01.15, 14:25
        Ja generalnie ostrzegam - odkąd mam czytnik, wydaję na książki dużo więcej niż kiedyś. Bo jak tu nie kupić książki, którą w sumie chcę przeczytać, a właśnie jest promocja i kosztuje kilkanaście złotych?

Można korzystać z Legimi, czyli takiego abonamentu na ebooki:

www.legimi.com/

Wygląda dość atrakcyjnie, niestety nie sprawdzałem, co dokładnie mają w katalogu (a to jest kluczowe w ocenie atrakcyjności ich rozwiązania).
        • magdagg2 pytanie o legimi 09.01.15, 23:51
          jak to jest? wykupuje abonament i co? sciagam program na komputer a pozniej z tym programem sciagam ksiazke na czytnik? czy jak? czy te ksiazki mi jakos same znikaja pozniej z czytnika? mam je w chmurze? czy ktos moze wie jak to wyglada ? smile
          • zarin Re: pytanie o legimi 10.01.15, 15:08
            To działa jako aplikacja, przy czym tylko na bodajże czterech czytnikach, więc większość ludzi z tego nie skorzysta.
          • rdrozd Re: pytanie o legimi 10.01.15, 23:28
            Legimi działa na czytnikach Onyx z Androidem - samo w sobie bardzo fajne, bo to już w tym momencie ponad 6 tysięcy ebooków. Tu mój test sprzed roku: swiatczytnikow.pl/test-czytnika-onyx-afterglow-i-aplikacji-legimi-czesc-ii-sezamie-otworz-sie/

Legimi uruchomiło w grudniu też coś takiego co się nazywa Book Box - też abonament, ale na zasadzie klubu książki - co miesiąc za ok. 14 zł możemy wybrać tytuł z puli trzydziestu.

• kooreczka Re: Oszczędzanie na e-bookach. 09.01.15, 23:43
        IMHO najlepiej cenowo wychodzi woblink z ich programem lojalnościowym. Za zakupy powyżej 20 PLN za każde 10 złotych otrzymuje się kod zniżkowy na 10 pln, ważny 45 dni. Na każdy zakup można zużyć jeden kod, ale obejmuje to również liczne promocje więc nawet nowości można zbić do 15 PLN.
        woblink.com/pl/bumerang
    • mocno.zdziwiona Re: Oszczędzanie na e-bookach. 09.01.15, 15:43
      Tutaj wchodzi kwestia etyki, ale olbrzymi wybór najnowszych bestsellerów za darmo jest na chomikuj.pl
      • airborell Re: Oszczędzanie na e-bookach. 09.01.15, 19:25
        Etyki raz. Że to jest podcinanie gałęzi, na której się siedzi, to dwa (ja tam chciałbym, żeby ktoś jeszcze kiedyś pisał i wydawał książki...)
      • araceli Re: Oszczędzanie na e-bookach. 09.01.15, 23:03
        Etyka etyką ale miałam okazję oglądać te chomikowe ebooki - w większości na formaty czytnkiowe (np. mobi) są przerabiane z pdf-ów maszynowo, programem i wyglądają tragicznie - pourywane linie, brak akapitów, poszarpane końce... aż oczy bolą przy czytaniu.
    • kanna Re: Oszczędzanie na e-bookach. 09.01.15, 22:31
      W mojej bibliotece jest możliwość legalnego wypozyczania e-booków.
      • kanna Re: Oszczędzanie na e-bookach. 09.01.15, 22:33
        A, Upoluj e-booka też bardzo sobie chwale, ustawiłam polowanie na Beksińscy - portret podwójny i zakupiłam za 13 złotych, chyba. Niedługo po premierze.
      • milka_jogurtowa Re: Oszczędzanie na e-bookach. 10.01.15, 10:40
        kanna napisała:

> W mojej bibliotece jest możliwość legalnego wypozyczania e-booków.

A jak to działa? Wszystko robisz online?

I w ogóle dzięki wszystkim za odpowiedzi, wiem teraz o wiele więcej co i jak wink
    • blankaz Re: Oszczędzanie na e-bookach. 10.01.15, 10:31
      Oprócz wymienionych już sposobów przydają się znajomi z czytnikami i wymienianie się e-bookami. Dużo prostsze niż książkami papierowymi, szczególnie jak się mieszka w różnych miastach smile
      • taled Re: Oszczędzanie na e-bookach. 12.01.15, 15:39
        @blankaz naprawde jest jakas techniczna mozliwosc wymieniania sie ebookami ze znajoma?( Czytnika jeszcze nie posiadam ,dopiero badam temat). Wydawalo mi sie raczej, ze ebooki sa zabezpieczone przed taka wymiana, bo stad juz krok do "chomika"
        • blankaz Re: Oszczędzanie na e-bookach. 12.01.15, 15:50
          Moi znajomi nie wrzucają książek na chomika, ja również smile
          Nie pożyczamy też ich dalej - ja najwyżej wrzucam na czytnik mojej Mamie, która wprawdzie ma czytnik, ale z komputera, a tym bardziej z internetu nie korzysta.
          Co do strony technicznej - to że plik jest oznakowany znakiem wodnym nie powoduje, że nie można go odczytać na innym czytniku.
        • airborell Re: Oszczędzanie na e-bookach. 12.01.15, 17:55
          Mailem można wysłać.
    • daredevil83 Re: Oszczędzanie na e-bookach. 13.01.15, 09:15
      To ja dorzucę jeszcze:

1. Bookrage:
      bookrage.org/
      - cykliczne akcje, gdzie można nabyć różne perełki na zasadzie "płać, ile chcesz" (wspieramy twórców/ich spadkobierców, zespół bookrage oraz fundację Nowoczesna Polska. Aktualnie do nabycia ebooki Adama Wiśniewskiego - Snerga.

2. Wolne lektury:
      wolnelektury.pl
      i strona fundacji: nowoczesnapolska.org.pl/

...gdzie znajdziemy dostęp do książek, do których wygasły już prawa autorskie (w tym roku dołączają twórcy zmarli w 1944 r.smile ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka