Dodaj do ulubionych

produkty które polecacie.

14.05.15, 08:50
To bardzo ważne, aby kupować produkty jak najlepszej jakości, nie wydając na nie koniecznie fortuny. Często mam tak, ze staję przed półka z jogurtami i pół godziny wertuje etykiety, a potem ceny, aby wybrać najbardziej wartościowy produkt, przez co najczęściej wkładam do kosza to co znam i nie eksperymentuje.smile

Może macie jakieś sprawdzone dobre jakościowo, a niedroge produkty które z czystym sumieniem można kupić.

Moim odkryciem ostatnim jest firma KESEM bodajże z Włocławka. Produkty mleczne, bardzo dobrej jakości, stosunkowo niska cena, skład jak dla mnie bardzo okej !
Obserwuj wątek
    • beatrix_75 Re: produkty które polecacie. 14.05.15, 09:51
      z nabiału kupuję jogurt grexki Bakoma , bo mi smakuję .
      Mam problem z żółtymi serami , są wstrętne, w zasadzie wszystkie bez wyjatku ...
      • agni71 Re: produkty które polecacie. 14.05.15, 10:04
        tanie sery żółte niestety nie są dobre

Ostatnio zajadałam się twardym kozim z Lidla, ale drogi był niemożebnie

• lynyang Re: produkty które polecacie. 14.05.15, 10:30
          Z serów Rycki Edam. I Ramzes Rycki ser wędzony. smile na prawdę dobry
        • lynyang Re: produkty które polecacie. 14.05.15, 10:31
          Ale najlepiej zrobić ser samodzielnie w domu. smile nie robił am, ale jadlam... Co za smak...
          • kraina_lesnych_ludkow Re: produkty które polecacie. 14.05.15, 18:14
            masz przepis lub namiary na sprawdzony przepis?
    • babka.pracujaca Re: produkty które polecacie. 14.05.15, 14:05
      Moim faworytem jest makrela (nie z biedronki) wartościowa, świetna na kanapki.Za 3 złote piękna wędzona rybka.Dzieciaki uwielbiają.

• wiatro-dmorza Re: produkty które polecacie. 14.05.15, 15:41
        wyroby mleczarskie już od 3 lat kupuję tutaj www.zmsniezka.pl/home,view,o_firmie , również wędliny i pieczywo, cena niewiele wyższa niż w markecie- jakość nieporównywalna - popatrzcie na składy niestety jest to opcja tylko dla Trójmiasta i okolic
        • babka.pracujaca Re: produkty które polecacie. 14.05.15, 17:58
          Świetne i to z dowozem! Choć tylko dla trójmiastasad

Ja dodam że jak latem jestem na Helu to kupuje ryby fladry 5 sztuk za ok 6 -7 zł. Czasami miły pan z kutra wrzuci więcej. Wiec na kolacje na campingu jest!
        • ana119 Re: produkty które polecacie. 14.05.15, 21:52
          Kupować lokalnie akurat w przypadku nabiału jest to możliwe i zawsze można znaleźć zakład który ma mniej chemii. czytać etykiety. im mniej składników tym lepiej. Produktów mamy całą masę np wedlin a wolałabym żeby zakład wytwarzal 3 i trzymał recepture i dajmy na to krakowska czy sopocka smakowała tak samo bez wzgledy czy kupie w Szczecinie czy w Rzeszowie
          • wiatro-dmorza Re: produkty które polecacie. 15.05.15, 09:16
            Dla mnie receptą jest właśnie kupowanie lokalne - warzywa na bazarku ale od rolnika nie od handlarza, ryba prosto z kutra - trzeba być o 6!!! (więc rzadko) w marketach kupuję tylko chemię, wodę mineralną i kawę, oraz owoce i warzywa egzotyczne, makarony,kasze - reszta od małych producentów lokalnych, trochę trzeba się naszukać, ale imo warto
            • linn_linn Re: produkty które polecacie. 15.05.15, 09:55
              Najwazniejszy jest zloty srodek i zdrowy rozsadek. Taka bezgraniczna wiara w rolnika i jego produkty moze byc czasem zawodna.
              • wiatro-dmorza Re: produkty które polecacie. 19.05.15, 10:55
                a czy ja mówię, że wierzę bezgranicznie - produktów eko to już chyba nie ma, kieruję się smakiem, wyglądem, ceną i wolę ziemniaki, buraki i cebulę od pana Mietka z rynku, niż z biedry - cena ta sama - smak lepszy
        • aurinko Re: produkty które polecacie. 15.05.15, 09:09
          Ja również od nich kupuję smile Polecam bardzo.
          Bardzo dobre jajka w Gdańsku można kupić z dowozem tutaj pajdazdroweprodukty.pl
          ja akurat mam swojego dostawcę dobrych jajek, ale awaryjnie już wypróbowałam z Pajdy i też mogę polecić.
          • wiatro-dmorza Re: produkty które polecacie. 15.05.15, 09:16
            wink
          • wiatro-dmorza Re: produkty które polecacie. 15.05.15, 09:19
            fajna ta pajda, nie znałam, ale zajrzę.
            • wiatro-dmorza Re: produkty które polecacie. 15.05.15, 09:23
              pasiekadebowa.pl/ tu miód kupuję (okolice Gdyni) od razu na zapas dla całej rodziny
              • aurinko Re: produkty które polecacie. 15.05.15, 09:27
                Mojego ulubionego nie mają (albo nie potrafię znaleźć? mniszkowy, sprowadzam z Mazur od znajomych co roku, ale za mało tym razem wzięłam).
            • aurinko Re: produkty które polecacie. 15.05.15, 09:24
              Jak masz czas żeby pojechać/pójść na Ogarną, to w każdą sobotę jest wolny targ, pajda tam stoi plus inne stoiska ze zdrową żywnością, można kupić chleb, ser, twaróg, serki kozie, przetwory, wędliny, można też coś zjeść na miejscu wink
              a, ryby świeże można kupić na Górkach Zachodnich w sklepiku, są naprawdę świeże. Tylko jechać nie zawsze mi się chce bo to kawał drogi uncertain
              • wiatro-dmorza Re: produkty które polecacie. 19.05.15, 10:58
                na ogarną daleko mam, ale może się skuszę kiedyś, po rybki mam bliżej do Mechelinek, tylko to też daleko więc rzadko
    • aurinko Re: produkty które polecacie. 15.05.15, 09:29
      Szukać producentów blisko swojego miejsca zamieszkania, odwiedzać lokalne bazary, okazjonalne targi z regionalnymi dostawcami, dogadywać się z pobliskimi gospodarstwami.
      • brysia0 Re: produkty które polecacie. 15.05.15, 16:39
        witam Baby z Trójmiasta!! To musimy już małą kooperatywę zrobić smile. Ja też czasem kupuję Śnieżkę, ale niestety w jogurcie naturalnym w składzie jest mleko w proszku.... Powoli szukam czegoś innego.
        • kraina_lesnych_ludkow Re: produkty które polecacie. 15.05.15, 18:06
          Naprawdę wszystkie fajne naturalne sklepiki są tylko w okolicach Trójmiasta? :o
        • wiatro-dmorza Re: produkty które polecacie. 19.05.15, 10:52
          jogurt naturalny to kupuję z bakomy, jużtu wcześniej polecany - mam też jogurtownicę i robię sama w domu.
          • ana119 Re: produkty które polecacie. 19.05.15, 11:51
            Jaki ma skład akurat ten jogurt?
            • aurinko test jogurtów naturalnych 19.05.15, 11:59
              Może ktoś skorzysta, ja używam jogurty bez mleka w proszku, test jest zrobiony na podstawie etykiet z 2014r, na wszelki wypadek polecam przed zakupem jeszcze sprawdzić etykietę czy nic się nie zmieniło smile
              www.konsumentalista.pl/wp-content/uploads/2014/12/jogurty_naturalne_por%C3%B3wnanie_konsumentalista.jpg
              • mirka_sm Re: test jogurtów naturalnych 21.05.15, 15:59
                bakoma (ale nie gesty tylko zwykly) jest bez mleka w proszku.
              • e-olenka Re: test jogurtów naturalnych - niewłaściwy 22.05.15, 10:18
                Mleko w proszku jest dodawane przy producji jogurtów celem podniesienia zawartości składników mleka. Mleko krowie ma naturalnie w swoim składzie 3,2-3,5 % białka i ok. 4,5% węgloowdanów, część węglowodanów jest rozkładana podczas fermentacji . Test na podstawie etykiet świadczy tylko o niewłaściwym oznakowaniu. Jeśli zawartość białka w jogurcie wzrasta do poziomu powyżej 4% (a nawet 5%) a węglowodanów powyżej 5%, a nie ma dodatku mleka w proszku lub białek mleka, ani innych składników???
                • linn_linn Re: test jogurtów naturalnych - niewłaściwy 22.05.15, 11:32
                  Nam chodzi o to, ze mleko w proszku nie jest skladnikiem niezbednym. Jogurt byl wytwarzany w wielu krajach wtedy, gdy mleko w proszku nie pojawaialo sie nawet we snach.
                  • e-olenka Re: test jogurtów naturalnych - niewłaściwy 01.06.15, 13:08
                    oczywiście, że mleko w proszku nie jest składnikiem koniecznym, ale jeśli otwieram test wskazany powyżej - porównanie jogurtów naturalnych, a tam druga, trzecia pozycja (i dalej też) ma zawartość białka 5 - 5,5% (mleko ma naturalnie ok. 3,5%) i nie ma w składzie mleka w proszku ani dodatku innego białka, to skąd ono się wzięło?
                    • linn_linn Re: test jogurtów naturalnych - niewłaściwy 01.06.15, 17:28
                      W przypadku greckiego jest to rezultat innej technologii produkcji:
                      zdrowie.wp.pl/multimedia/galerie/art1419.html
                      • e-olenka Re: test jogurtów naturalnych - niewłaściwy 02.06.15, 09:09
                        Tak, wiem jak się produkuje jogurt grecki, ale wspomniany przeze mnie z listy pozycja 2 i 3 nie są jogurtami greckimi ani z nazwy, ani z zawartości węglowodanów. Jogurt grecki ma więcej białka, ale mniej węglowodanów niż jogurty naturalne i tym mniej niż samym mleko.
                        • linn_linn Re: test jogurtów naturalnych - niewłaściwy 03.06.15, 06:59
                          Mozna robic jogurt w domu i problem mleka w proszku ominiemy.
        • kociaszek Re: produkty które polecacie. 19.05.15, 21:32
          Kooperatywa w Trójmieście jest, ale ledwo dycha i rozłazi się...a szkoda....dobre zakupy można zrobić na zielonym rynku na przymorzu...
          • brysia0 Re: produkty które polecacie. 21.05.15, 09:58
            Właśnie wiem i szkoda.... Jakby co, to możemy wspólnie podjechać do jakiegoś sprawdzonego miejsca na zakupy. Złożymy się na paliwo i jazda..... smile. Oczywiście ma to sens przy zakupach większych niż pęczek marchewki i 2 kg ziemniaków :- ). Gdyby ktoś chętny, to czekam na kontakt.
          • hermenegilda_zenia Re: produkty które polecacie. 31.05.15, 19:48
            Nabiał, głównie żółty ser kupuję z certyfikowanego gospodarstwa spod Tczewa - "sery z Rakowca".Pan przyjeżdża do Trójmiasta co 2 tygodnie, zamówienie robi się mailowo. Super sprawa. Już od dawna nie kupuję seropodobnych goowien ze sklepu.
    • madziulka1982 Re: produkty które polecacie. 20.05.15, 19:50
      ser feta z lidla za 6,99 greco czy jakos tak - pyszny
    • coralin Re: produkty które polecacie. 31.05.15, 11:34
      Wszystko już napisałyście: nabiał i chleb kupować od lokalnych wytwórców. O dziwo cenowo wcale nie wychodzi najlepiej, one są nieco droższe. Piekarnie ciężko polecić , bo w moich ulubionych oprócz chlebów z genialnym składem są też te tanie z polepszaczami. Te lepsze chleby pieką ze 2 razy w tygodniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka