gosiam29 07.06.16, 09:16 witam serdecznie. zwracam sie do panstwa o pomoc w wyborze piecyka gazowego typu junkers jaki jest najlepszy najbezpieczniejszy i na co zwracac uwage przy zakupie..oczywiscie aby tez byl jak najtanszy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia-loi Re: pytanie o junkers 09.06.16, 17:39 Możesz zapytać w jakimś markecie budowlanym czy w innych sklepach z junkersami, co by Ci polecili i zapytaj czy nie polecą Ci kogoś do montażu tego piecyka (montaż oczywiście dodatkowo płatny). Te sklepy często współpracują z fachowcami od montażu. Ja polecam taki, który nie ma widocznego płomienia. Odkąd mam taki bez widocznego płomienia, moje rachunki za gaz są mniejsze. Odpowiedz Link
figrut Re: pytanie o junkers 11.06.16, 09:52 Jedyne co mogę z czystym sumieniem polecić, to vaillanta. Należą do tych droższych, ale komfort używania duży i trwałość rewelacyjna. Miałam vaillanta ponad 10 lat, ale najemca zamroził mi piec i poszła nagrzewnica z rurami, więc polecono mi termet i taki właśnie założyłam. Koszt piecyka wraz z montażem 1300 zł., więc jeden z tańszych , ale to porażka przy jednoczesnym używaniu na dwa krany (np. kuchnia i łazienka na raz). Ciężko mieszać wodę puszczając trochę zimnej, aby schłodzić zbyt ciepłą z pieca, bo piec się wyłącza i co kilka chwil leci zimna woda (na prysznic to porażka), a jak ustawisz piec na mniejszą temperaturę, to na dwa krany zamiast ciepłej będzie letnia. Kolega ma berettę i on znowu narzeka, że mocno awaryjny. Piec można kupić z montażem już w sklepie, nawet sprzedawcy wolą taką opcję, bo wtedy podatku nie płaci się za sprzedany towar, tylko niższy za wykonaną usługę montażu, ale co to za taniość, jeśli po gwarancji (2-3 lata) znowu będzie trzeba kupić nowy piec, bo zwykle z końcem gwarancji sprzęt zaczyna się psuć. Odpowiedz Link
kaga9 Re: pytanie o junkers 11.06.16, 23:52 figrut napisała: > Jedyne co mogę z czystym sumieniem polecić, to vaillanta. Należą do tych droższ > ych, ale komfort używania duży i trwałość rewelacyjna. Mam dokładnie odwrotne doświadczenia (tylko co do ceny nie mam zdania, kupiliśmy mieszkanie już z tym piecykiem), ale może zależy to od konkretnego egzemplarza. W każdym razie ja osobiście vaillanta bym stanowczo odradziła. Z ulgą się go pozbyliśmy, mamy piecyk marki Junkers, koszt około 1000 zł (nie pamiętam dokładnie, mamy go od 3 lat). Nam doradzano, żeby brać model na baterie, a nie z turbinką, jesteśmy zadowoleni. Model WRDP 11-2b23. Odpowiedz Link