Dodaj do ulubionych

Eko-proszek

02.04.19, 21:04
Nie mogę znaleźć wątku, w którym mowa o praniu w bluszczu i w samorobnym proszku. Skończyłam chemiczne preparaty do prania i wtedy kupiłam skladniki. Prałam już białe, kolorowe, czarne, pościel, ręczniki i szczerze mówiąc jest tak, jak wtedy, gdy prałam w chemii drogeryjnej, tylko mialam oddzielne preparaty do kolorów, białego, ciemnego. Jak wypralamczarne w tym do kolorów, to wyblakło. Teraz nie.

Tak więc polecam smile robiłam w tego przepisu, dałam tylko ciut więcej olejku z drzewa herbacianego:

noizz.pl/ekologia/ekologiczna-domowa-chemia-jak-zrobic-proszek-do-prania-plyn-do-plukania/zvp5eyl
Obserwuj wątek
    • lucyjkama Re: Eko-proszek 03.04.19, 04:04
      Wow. Brzmi interesująco. Będę produkować i testować. Do tej pory słyszałam tylko o orzechach piorących.
      • mama_dorota Re: Eko-proszek 03.04.19, 09:18
        A u mnie orzechy się nie sprawdziły. To znaczy te, które kupiłam za 40 zł jako piorące. Po pierwszym lub drugim praniu widać było, że nawet kolorowe ubrania szarzeją.
        • lucyjkama Re: Eko-proszek 03.04.19, 12:54
          Mamo Doroto gdzie kupujesz składniki? Może znasz jakiś sklep internetowy gdzie kupię wszystko za jednym razem.
          • mama_dorota Re: Eko-proszek 03.04.19, 13:02
            Kupiłam na all u przypadkowego sprzedawcy. Szukałam, kto ma wszystko i w dobrej cenie.
            • lucyjkama Re: Eko-proszek 03.04.19, 13:14
              Będę szukać. Dzięki.
              Ps. Pisałam w innym wątku ale chyba nie czytałaś 😉, czy możesz mi przesłać na gazetową pocztę namiary na tę lekarkę od Hashimoto?
              • mama_dorota Re: Eko-proszek 03.04.19, 13:34
                lucyjkama napisała:

> Będę szukać. Dzięki.
                > Ps. Pisałam w innym wątku ale chyba nie czytałaś 😉, czy możesz mi przesłać na
                > gazetową pocztę namiary na tę lekarkę od Hashimoto?

Napisałam smile
                • lucyjkama Re: Eko-proszek 03.04.19, 14:41
                  Dzięki 😗
                  • mama_dorota Re: Eko-proszek 04.04.19, 08:02
                    Mam jedną skuchę w tym eko-praniu, choć wydaje mi się, ze to nie proszek jest winien. Niedawno dostałam sukienkę z naturalnego jedwabiu i prałam ją teraz po raz pierwszy.
                    Nie miałam wcześniej nic jedwabnego, nie przeczytałam metki przed praniem, a tam jest napisane "czyścić chemicznie".
                    Mimo prania delikatnego sukienka się skurczyła i musiałabym mieć teraz pewnie z 50 w pasie, żeby w nią wejść. Jej struktura jest 4-warstwowa i skurczyła sie jedna z tych warstw. Próbowałam ją rozciągać na mokro, ale się poddałam. Da się to odratować?
                • mama_dorota Re: Eko-proszek 04.04.19, 09:11
                  Gdybym jeszcze raz zamawiała te składniki, kupiłabym mydło w proszku, bo płatki słabo się mieszają z tymi proszkowymi składnikami. Olejek aromatyczny trochę to wszystko poprawia, bo zlepia.
                  • lucyjkama Re: Eko-proszek 04.04.19, 09:18
                    Fajnie , że piszesz. Będę szukać w takim razie mydła w proszku. Jeszcze chcę zrobić miksturę do zmywarki bo mnie przeraża, że ta chemia z tabletek zostaje na naczyniach.
                    • mama_dorota Re: Eko-proszek 04.04.19, 12:07
                      Też mam taki plan. Daj znać, jak coś wypróbujesz.

paleostrefa.pl/tabletki-do-zmywarki-bez-chemii-zrob-to-sam.html
                      Wczoraj czytałam ten przepis, ale tam jest napisane, że powinna być soda kalcynowana, więc skoro kosztuje kilka zł, może będziesz chciała od razu sobie kupić z tymi składnikami do proszku.

Warto poczytać komentarze pod artykułem. Przepis nie zawiera boraksu, a ktoś tam pyta, czy można dodać i nie dostał odpowiedzi. Kiedyś chciałam robić tabletki, ale w przepisie był boraks i się go obawiałam, więc pomysł porzuciłam. Kilka tygodni temu tu na forum była o tym mowa i wtedy odkryłam informacje, które mnie uspokoiły:
                      ekologika.edu.pl/boraks-prawda-lezy-po-srodku/

Nie znam boraksu, ale mam wrażenie, że to skuteczny środek. Podobno działa odwaniająco, co na moich koszulkach znajduje potwierdzenie.

Co do prania czarnego, testuj proszę na własną odpowiedzialność, bo to, ze mi po jednym praniu nie wyblakło, to jeszcze trochę mało.
    • lucyjkama Re: Eko-proszek 09.02.20, 18:20
      Jak tam Eko proszek się sprawuje? Ja piorę już tylko w domowym i jestem bardzo zadowolona. Białe jest wyraźnie bielsze a kolory nie blakną. Do płukania najpierw dawałam ten płyn z kwaskiem cytrynowym ale wydaje mi się, że ocet lepiej wypłukuje resztki proszku i teraz daję tylko ocet. Butelka półlitrowa idzie na jakieś 7-8 prań. Jutro zabieram się za produkcję tabletek do zmywarki.
      • aurinko Re: Eko-proszek 10.02.20, 01:07
        Ja piorę w "samorobnym" proszku wink z mielonymi płatkami mydlanymi, sodą kalcynowaną i jeszcze parę dodatków. Boraksem wywabiam plamy. Do płukania ocet z olejkiem np lawendowym, pomarańczowym. Do czyszczenia muszli klozetowej stosuję kwasek cytrynowy z sodą. Do zmywarki soda z odrobiną boraksu, zamiast nabłyszczacza wlewam ocet. Zmywam zawsze w 70st i raz zapomniałam wsypać sody, naczynia były czysciutkie i tak się zastanawiam czy w ogóle coś dodawać 😂 Do mycia kabiny prysznicowej - woda z octem i kilkoma kroplami olejku. Do czyszczenia różnych powierzchni w łazience płyn z boraksu. Białe fugi pod prysznicem traktuję papką z sody (tak samo czyszczę piekarnik). Zamawiam duże opakowania w/w środków na Allegro.
        • lucyjkama Re: Eko-proszek 10.02.20, 11:41
          Kiedyś w niedzielę odkryłam, że nie mam ani jednej tabletki do zmywarki. W desperacji wyspałam pół małego opakowania sody oczyszczonej do przegródki na tabletkę. I naczynia były domyte. Żadnej różnicy nie zauważyłam 😊
      • ma_dorota Re: Eko-proszek 10.02.20, 08:25
        lucyjkama napisała:

> Jak tam Eko proszek się sprawuje? Ja piorę już tylko w domowym i jestem bardzo
        > zadowolona. Białe jest wyraźnie bielsze a kolory nie blakną. Do płukania najpie
        > rw dawałam ten płyn z kwaskiem cytrynowym ale wydaje mi się, że ocet lepiej wyp
        > łukuje resztki proszku i teraz daję tylko ocet. Butelka półlitrowa idzie na jak
        > ieś 7-8 prań. Jutro zabieram się za produkcję tabletek do zmywarki.

Sprawuje się dobrze i nie zamierzam już przejść na inny system, jedynie czarne piorę jednak w specjalnym żelu do czarnego, bo w pewnym momencie zaczęło mi się wydawać, że czarne jednak blaknie i nie chciałam ryzykować. Jedyną wadą tego samorobnego proszku jest dla mnie to, ze zbryla się, więc staram się mieszać zawsze po max pół szklanki każdego składnika (wtedy kwasku 1/4 szklanki). U mnie to już prawie rok. Po kilku miesiącach takiego prania syn poprosił mnie o dodawanie kupnego płynu do płukania, bo lubi, jak pranie pachnie, więc go dodaję.

Ale ostatnio przeżywamy w rodzinie nowość, bo kupiliśmy centralny zmiękczacz wody. Miałam już dość twardej wody, od której notorycznie zakamieniają się sanitariaty. Wiem, że bywa gorzej, ale nasza woda ma naturalnie 12 stopni dH (wg danych ze spółki wodnej, bo z naszych pomiarów wyszło 15 dH), po zmiękczeniu ma około 5. Mam nadzieję, że teraz środek do zmiękczania wystarczy w minimalnej ilości. Miałam porównanie, gdy prałam u rodziców, gdzie woda nie jest tak twarda. Tam zawsze pranie bardziej pachnie.
        • lucyjkama Re: Eko-proszek 10.02.20, 11:22
          Ja od 17 lat nie używam sklepowego płynu do płukania bo dziecko uczulał każdy. Teraz po occie pranie jest wyraźnie miększe. Ale radość mieć miękkie ręczniki po kilkunastu latach dość sztywnych 😂
      • tonik777 Re: Eko-proszek 11.02.20, 12:50
        A po occie pranie nie ma dziwnego zapachu? Ocet chyba specyficznie pachnie i czy pranie tym nie przesiąka?
        Podobne obawy mam z zastosowaniem octu jako nabłyszczacza do zmywarki. Zapach nie pozostanie na naczyniach?
        • ma_dorota Re: Eko-proszek 11.02.20, 13:24
          Nie zostaje. Ocet szybko wietrzeje.
        • aurinko Re: Eko-proszek 11.02.20, 21:10
          Zapewniam, że nie czuć octu.
    • kaga9 Re: Eko-proszek 09.02.20, 20:14
      Brzmicie zachęcająco, Dziewczyny 😊 Rozumiem, że jeśli ja najczęściej piorę wszystko razem (tzn. nie rozdzielam na białe i inne), to ten miks też da radę? Muszę tylko sprawdzić, jak z uczulaniem poszczególnych składników.
      • lucyjkama Re: Eko-proszek 10.02.20, 11:49
        Ja rozdzielam bo mi się wydaje, że ciemne pranie jednak spowoduje że białe poszarzeje.
        • kaga9 Re: Eko-proszek 10.02.20, 11:57
          Białego mam w sumie niewiele. Rozdzielać raczej nadal nie będę z przyczyn technicznych wink - bardzo długo musiałabym czekać, aż zbierze się biały wsad. Chodzi mi o to, czy ta mikstura zachowa się standardowo przy praniu mieszanym.
          • aurinko Re: Eko-proszek 10.02.20, 16:31
            Mikstura wypierze jak zawsze wink
            Ja akurat segreguję, z dwóch powodów:
            1. Od zawsze piorę kolorami - same żółte/same czerwone itd.
            2. Do białego dodaję dodatkowo nadwęglan sodu.
            • kaga9 Re: Eko-proszek 10.02.20, 18:04
              U nas przy dwóch osobach i skromnej garderobie segregowanie nie ma racji bytu... Oczywiście, jeśli wracamy skądś z kilkoma porcjami prania, to dzielę stosownie, ale w sumie i tak 3/4 ubrań mamy w odcieniach niebieskości, szarości i czerni, więc nie jest to jakiś wielki problem.
              • czekolada72 Re: Eko-proszek 10.02.20, 19:53
                Nie masz może w pralce programu typu "1/2"?
                Ja też od jakiegoś czasu w 2 osoby i w ogóle muszę nieco czekać na uzbieranie całego bębna, więc często korzystam z tego 1/2
                • kaga9 Re: Eko-proszek 10.02.20, 22:15
                  Nie mam, szkoda. W sumie to jedyny minus tej pralki, bo ogólnie jestem zadowolona z modelu.
                • ma_dorota Re: Eko-proszek 11.02.20, 10:24
                  czekolada72 napisała:

> Nie masz może w pralce programu typu "1/2"?
                  > Ja też od jakiegoś czasu w 2 osoby i w ogóle muszę nieco czekać na uzbieranie c
                  > ałego bębna, więc często korzystam z tego 1/2
                  >

Ja nie mam takiego programu, ale pralka w zależności od wybranego programu oraz ustawienia eko/zwyczajnie/czas wyświetla mi maksymalną wagę wsadu (od 2 do 6,5 kg). Z reguły te szybkie lub delikatne programy podają mniejszą wagę, a program bawełna w temp 60 stopni przyjmuje największy wsad.

U nas mało jest białych rzeczy w okresie jesienno-zimowym, latem jest ich więcej. Kolory segreguję tak:
                  1. białe,
                  2. czarne/granatowe/szare
                  3. inne kolory/szare.

szare dorzucam tam, gdzie potrzebuję, a że tego u nas sporo, to najtrudniej nam uzbierać białe, ale co 2 tygodnie daję radę wyprać. Jak zbyt wolno się zbiera, to piorę i tak, nawet niepełny wsad. To chyba nie są wysokie koszty.
                  • czekolada72 Re: Eko-proszek 11.02.20, 12:33
                    Tez mam wyswietlanie wagi wsadu, co i tak nie rozwiazuje mi problemu gdy mam 5 czerwonych ciuszkow na krzyz i bez planow upaprania kolejnego w ciagu najblizszych dni.
                    Mam tez program 15-minutowy, i z niego korzystam, gdy mam kilka ciuchow wlasciwie tylko do odswiezenia.
                    Ja zdecydowanie osobno piore tez ciuchy czerwone i pokrewne.
    • martini-7 Re: Eko-proszek 16.02.20, 10:20
      Chyba ja coś kiedyś pisałam o bluszczu w którymś wątku. Koleżanka tak robi. Trzeba bluszczu trochę ściąć, lekko go pomęczyć i wrzucić do pralki, naturalnie w woreczku czy siatce by po całej pralce nie ganiał.
      • czekolada72 Re: Eko-proszek 16.02.20, 12:19
        Ty pisałaś, a ja do ciemnych rzeczy używam od tego czasu smile
      • czekolada72 Re: Eko-proszek 16.02.20, 12:19
        Ty pisałaś, a ja do ciemnych rzeczy używam od tego czasu smile
    • muminek1506 Re: Eko-proszek 17.02.20, 11:23
      Czy ktoś używał ecojajo do prania? jakie macie opinie i spostrzeżenia? Zastanawia mnie, czy faktycznie takie jajo wystarcza na 70 prań, a niektóre nawet na 720. Czy to dopiera ubrania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka