Dodaj do ulubionych

środki do ZMYWAREK

03.08.05, 22:50
Zmywarkę mam od niedawna i jak na razie używam tylko tabletek Calgonit Power
Ball 4w1 (kupione w Makro 25zł za 30szt.)
Zastanawiam się co wychodzi taniej używanie tabletek czy osobno proszku +soli
+nabłyszczacza.
A wy czego używacie do zmywarek?
Jakich firm produkty polecacie i ile za nie płacicie?
Obserwuj wątek
    • psiaki_i_ferajna Re: środki do ZMYWAREK 04.08.05, 08:39
      ja uzywam tabletek Claro (kupuję w Auchan) plus jakis tani nabłyszczacz. Po
      calgonicie zostawał mi osad na szkle.
      Te Claro są po niecałe 10 zeta, ale nie pamietam ile ich jest - 12, może 15.
    • gochalodz Re: środki do ZMYWAREK 05.08.05, 23:47
      Zdecydowanie proszek!!!Kiedys wyliczylam,ze na sam proszek to miesiecznie idzie
      tylko 3zł(przy zalozeniu,ze ladujemy pelniutka zmywarke co 2 dni).
      Co do tanich srodkow to jestem sceptyczna...po prostu trzeba ich wiecej sypac i
      zadna z tego oszczednosc...Calgonit 1,5 kg ok 16 zł.
      • jalla1 Re: środki do ZMYWAREK 15.08.05, 19:45
        Ja ładuję pełniutką zmywarkę codziennie wink
    • ptaszek76 Re: środki do ZMYWAREK 15.08.05, 15:38
      do niedawna też użuwałam tabletek, ale zrezygnowałam i teraz używam proszku
      Calgonit, starcza na dłużej , jak są mniej brudne naczynia to wsypuję mniej.
      Ale sama musisz spróbować.
      Pozdrawiam. Magda
      • romanska.3463 Re: środki do ZMYWAREK 16.08.05, 06:59
        rewelacyjne są tabletki Ludwik (sprawdziłam) cena 12 zł
    • margonik Re: środki do ZMYWAREK 16.08.05, 23:43
      Chyba na dłuższą metę wychodzi taniej osobno proszek + sól + nabłyszczacz -
      przynajmniej licząc koszty naprawy lub wymiany zmywarki wink Nie wiem, jak jest
      w przypadku Twojej, ale na gwarancji od mojej (Whirpool) jest uwaga, że w
      przypadku stosowania pigułek 3 w 1 producent nie ponosi odpowiedzialności...
      Z tego, co słyszałam, dla dobra zmywarki sól lepiej zawsze stosować osobno -
      nawet, jeśli jednocześnie używa sie tabletek. Ostatecznie sól do zmywarek nie
      jest taka droga, a starcza na bardzo długo. Taki kartonik wchodzi w całości na
      raz do zmywarki, ale potem masz na baaardzo długo spokój.

Ja kupuję środki "Robot" (są dostępne w Geant'cie) i jestem z nich bardziej
      zadowolona. Środki markowe mnie nie raz bardziej zawiodły, niż te tanie.
      • jalla1 Re: środki do ZMYWAREK 17.08.05, 18:57
        Akurat moja zmywarka ma specjalną opcję na tabletki smile
    • alex.x Re: środki do ZMYWAREK 17.08.05, 10:25
      Używałam calgonit ale trafiłam na KulKę magnetyczną, którą kupiłam dosyć
      przypadkowo na aukcji (kupowałam inną rzecz a sprzedawca miał te kulki do
      zmywarek) i odtąd nie używam już nic więcej bo ta kulka z magnesem jest zamiasty
      calgonitu, podobno mozna z jej pomocą dużo zaoszczędzić - też na rachunkach za
      prąd. Używa sie jej też do pralki, przeciwko kamieniowi, kupując ją byłam dość
      sceptycznie nastawiona ale teraz się przełamałam i używam za każdym razem. Poza
      tym widziałam że w Niemczech stosowali taką podobną kulkę i wtedy dziwiłam się
      co to za dziwadło i do czego służy, a u nich to juz jest od dawna sprawdzone.
      Lepsze są podobno te białe bo mają trwalszy magnes.
      • pas_ya Re: środki do ZMYWAREK 18.08.05, 08:43
        Proszę napisz coś więcej o tej kulce magnetycznej proszę...
        • alex.x Re: środki do ZMYWAREK 18.08.05, 09:04
          Witam, hmm. kupiłam ją dopiero niedawno, polecało mi ją kilka osób a nawet w
          sklepie gdy kupowałam zmywarkę. Poza tym widziałam takiej kulki używali znajomi
          w Niemczech i teraz jak ją kupiłam dopiero zobaczyłam że one są niemieckie. tam
          to jest w powszechnym użytku. Zwłaszcza że oni od lat mają zmywarki i już doszli
          do wniosku że calgon nie jest zbyt "ZDROWY" - w końcu potem jemy na tych
          talerzach.... Ja jetem na tym punkcie wyjątkowo wrażliwa. Tą kulkę używam też do
          pralki bo ona służy do zmywarek i pralek. Z tego co tam odczytałam - jest
          zamiast innych środków i odkamieniaczy, ma chronić też przed osadzaniem
          kamienia i psuciem pralki a tu gdzie mieszkam mamy wodę bardzo twardą i to
          rzeczywiście pomaga.

Poza tym podobno ta kulka pozwala dużo zaoszczędzić na prądzie i środkach
          czystości (proszkach do pralki - mniej sie sypie) i mniejsza temp prania - ale
          nie miałam okazji jeszcze porównać swoich rachunków smile bo kupiłam ją stosunkowo
          niedawno.

Ta kulka działa na zasadzie magnetyzera, dlatego jest na pewno dużo bardziej
          bezpieczna niż środki chemiczne, zwłaszcza że ja mam małe dziecko i dla mnie to
          jest bardzo ważne, sama też jestem uczulona na niektóre proszki. o chyba tyle,
          poszukaj na allegro, są tam te kulki, z tego co słyszałam lepsze są te białe bo
          są trwalsze i maja silniejsze magnesy.Pozdrawiam
          • margonik Re: środki do ZMYWAREK 18.08.05, 11:22
            Mi się wydaje, że to jakaś lipa. Co ma magnes do kamienia? A poza tym, gdyby
            takie coś faktycznie chroniło sprzęt, to producenci montowaliby takie kulki na
            stałe do swoich zmywarek i pralek. Może sie mylę, ale wydaje mi sie to
            jakimś "czary mary", które ma na celu naciąganie klientów.
            • margonik Re: środki do ZMYWAREK 18.08.05, 11:43
              Sprawdziłam i faktycznie - poprzez magnetyzację wody można sprawić, że nie
              będzie osadzać się kamień. Są takie urządzenia - nazywają sie magnetyzery.
              Montuje sie je na rury.

Tu jest to wytłumaczone:
              www.mundi.com/woda.html
              Tylko, że istotny jest biegun magnetyczny. Biegun Południowy obniża napięcie
              powierzchniowe, a biegun północny podwyższa. Więc nie wiem, czy będzie jakiś
              zysk, jeśli taki magnes w całości umieścimy w wodzie.
              • framberg Re: środki do ZMYWAREK 01.10.05, 23:26
                A ja nie jestem pewien czy to prawda. Cząsteczki wody faktycznie są dipolami i
                można je nieco magnesem uporządkować. Ale tylko wtedy gdy ciecz płynie a magnes
                ma stałe położenie. Właściwymi biegunami we właściwym kierunku. Jednak taka
                kuleczka obraca się w wodzie i w tym samym kierunku raz umieszcza biegun S
                innym razem N. To chaos, jak kuleczka może uporządkować cząsteczki wody jeśli
                obraca się raz jednym, za chwilę innym, przeciwnym biegunem do tych samych
                cząsteczek. Również woda w zmywarce przepływa w różnych kierunkach raz
                trafiając na S, innym razem na biegun N kuleczki.
    • balbi100 Re: środki do ZMYWAREK 14.09.05, 23:23
      Ja kupuje tabletki w Niemczech 60 sztuk kosztuje 3 Euro do tego sól w Lidlu i
      tani nabłyszczacz.
    • marc.fugnac Re: środki do ZMYWAREK 03.10.05, 13:18
      W Rossmanie są bardzo dobre tabletki po 15 zł 50 szt (czasem jest promocja i
      wtedy kupuję dwa pudełka). Inne środki się umnie nie sprawdzały - zostawiały
      osady - również na grzałce.
      Natomiast nikt nie pisał o soli - jakiej używacie?
      Mam jeszcze inne pytanie: czy ktoś wypróbował jakie znaczenie ma czy zmywarka
      jest podłączona do zimnej czy gorącej wody?
    • linga Re: środki do ZMYWAREK 04.10.05, 12:06
      w sieci Carrefour jest bardzo tani proszek - 600g za 3 zł. (marka Carrefour)
      Sól i nabłyszczacz też tanio, nie pamiętam ile.
      Innych środków nie używam, bo nie chcę przepłacać.
    • asiahill Re: środki do ZMYWAREK 05.10.05, 23:09
      Używam tabletek zamawianych w amway kosztują 50zł za 60 sztuk i są na prawde ok
      pozdrawiam
      • ninka25 Re: środki do ZMYWAREK 26.10.05, 16:20
        Ja używam tabletek niemieckich - calgonit, kupione w internecie za 60 zł razem
        z przesyłką za 140 sztuk. Wcześniej używałam calgonitu polskiego, ale nie byłam
        zadowolona. niemieckie są o nieeebo lepsze. Do tego sól rossmanowska i
        nabłyszczacz też bym chciała, gdybym jeszcze go umiała wlać smile Zmywarę mam po
        kimś i nie mam pojęcia jak się go wlewa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka