Dodaj do ulubionych

portret Żyda

28.01.06, 14:34
Blisko wejścia , ma sprzyjaśc dostatkowi w domu.
ZNacie taki przesąd?, macie takie portrety?
Obserwuj wątek
    • agab51 Re: portret Żyda 28.01.06, 15:35
      -absolutnie nie wolno kłaść torby na stole, oraz kluczy na stole, ma to związek
      z dostatkiem, ale nie wiem dokładnie o co chodzi.
      -nie wolno zamiatać wokół stojącej osoby, bo omiata się tę osobę z pieniążków. u
      mnie w domu zamiatający po prostu wygania wszystkich obecnych, i nie wiem czy
      dlatego, że chce się pozbyć tych, co przeszkadzają w tej czynnosci, czy
      faktycznie o pieniądze chodzi.
      kiedyś moja siostra stwierdziła, że po zmroku nie będzie wynosić śmieci za próg
      domu, bo też pozbywa się w ten sposób pieniędzy.
      sporo jest głupich przesądów. pewnie co dom, to obyczaj
      pozdrawiam
      aga-całkowicie nieprzesądna.
      • gabrysia_s Re: portret Żyda 28.01.06, 15:57
        > kiedyś moja siostra stwierdziła, że po zmroku nie będzie wynosić śmieci za próg
        > domu, bo też pozbywa się w ten sposób pieniędzy.

Kurcze, tego nie słyszałam, to już teraz wszystko jasne dlaczego mi ciągle
        brakuje kasy. U nas to już prawie norma, że wieczorem się worek na korytarz
        wystawia, a rano się go wyrzuca (mieszkam na ostatnim piętrze i nikomu to nie
        przeszkadza, ze śmieci stoją całą noc).

A z przesądów słyszałam jeszcze, że nie wolno torebki stawiać na podłodze , bo
        pieniądze uciekają i że trzeba klapę w toalecie zamykać, bo tamtędy też uciekają.

Niestety do żadnego się nie stosuję.
    • catinka1 Re: portret Żyda 28.01.06, 16:32
      - nie kłaść torebki na podłodze
      - nosić w portfelu przez cały rok kilka łusek wigilijnego karpia
      - zjeść w Wigilię jak najwięcej maku w jakiejkolwiek postaci (z zasady aż do
      Wielkanocy nie mogę później patrzeć na makowiec)
      - Żyd liczący pieniądze - u mnie wisi taki z modeliny na lodówce
      Niestety pomimo tych zabiegów nie zauważyłam, żeby pieniądze się mnie jakoś
      mocno trzymały
    • marmelada fajny temat tej rozmowy ;) 28.01.06, 19:35
      o pieniążkach co spacerkiem wychodzą ze stojacej na podłodze torebki
      non stop słyszę wink

a u mnie omiatanie osoby... znaczyło że nikt jej na ślub nie zaprosi wink

jeszcze jest podkowa, która na kształt U powinna wisieć nad drzwiami,
      co by do niej pieniążki wpadały smile
    • mydlo_w_plynie Re: portret Żyda 29.01.06, 01:19
      witajcie!
      ja mam figurkę Żyda smile
      słyszałam, że jesli Żyd stoi/wisi w normalnej pozycji, to liczy pieniądze, jeśli
      jest odwrócony "do góry nogami", to sypie pieniędzmi
      podobno trzeba jeszcze przykleic do niego monetę
      • magdalena_magdalena Re: portret Żyda 01.02.06, 15:09
        Ja mam taki portret, na razie wcale nie działasad Ale zastosowałam się do wskazówek: powiesiłam go do góry nogami i zatknęłam monetę. Nie zaszkodzi, a może pomócwink))))))
        • nicolaya79 Re: portret Żyda 13.02.06, 11:02
          to jeszcze ja swoje 3 grosze dorzuce..żyd nie może "patrzeć" na okno lub drzwi,
          bo ucieknie smile)
          • magdalena_magdalena Re: portret Żyda 13.02.06, 16:39
            Wiecie co, to chyba działa. Wpawdzie jeszcze się nie wzbogaciłam, ale jak tylko przewiesiłam go do góry nogami,od razu dostałam dwie bardzo ciekawe propozycje pracy!!!! Mój patrzy teraz w sufit, a docelowo na pieniądze, które liczy.
            Nie liczyłam na tak szybki efektsmile Chyba zacznę być przesądna.
    • bogda.0909 Re: portret Żyda 13.02.06, 20:12
      nie mam zwyczaju wieszać swoich portretów, ale jakież to miłe, że uważacie nas
      za naród oszczędny i że nawet nasz portret może pomóc w oszczędzaniu. Bogda -
      Żydówka
      • magdalena_magdalena Re: portret Żyda 13.02.06, 22:11
        Bogda
        Ja jeszcze myślę o ewentualnej figurce Chińczyka lub Japończyka, który jako uosobienie pracowitości pomagałby mi przezwycieżyć wrodzone lenistwowink))
        Przykro mi tylko, jak pomyślę, że pewnie nikomu nie przyszłoby do głowy wieszac portret Polaka, nawet do góry nogamismile) Nie wiadomo, czym by to się mogło skończyć, osobiście wolę nie ryzykowaćsmile

emwu55
        Ja dostałam taki obrazek w prezencie, od rodziny, kiedy popadłam w tarapaty finansowe. Najpierw miałam trochę wątpliwości, czy nikomu nie sprawię tym przykrości, wieszając go, czy nikt nie poczuje się dotknięty, ale na szczęście wszyscy traktują go tak jak ja, obrazek jest dla mnie poprostu rodzajem amuletu, który na pewno przyniesie mi szczęście, bo został mi podarowany z sercasmile

• emwu55 Re: portret Żyda 13.02.06, 20:17
      a skąd się bierze takiego Żyda, tzn. jego portret bo nigdzie w sklepach z
      obrazkami nie spotkałam?? A taki dobry Żyd bardzo by mi się w domu przydał
    • majeczka2310 Re: portret Żyda 26.06.06, 12:19
      to wszystko wywodzi się z Feng-Shui.
      I Żyd również, jeśli troszku o tym poczytacie to się przekonacie dlaczego.
      Jesli chodzo o FS i pieniądze, to jest taka żaba siedząca na monetach. I, ta
      żaba ma:
      1. stać tyłem do drzwi wejściowych, w przedpokoju, jeśli to mozliwe najbliżej
      drzwi wejściowych.
      2. ważne jest aby stała poniżej pasa (tego nie wiem dlaczego)
      3. ma siedzieć na polskich złociszach, tzn. ja ją posadziłam w koszuczku w
      którym były polskie groszaki.
      A teraz z życia wzięte. Zastosowałam wszystkie te punkty i kaski troszkę z
      początku roku wpadło, nieoczekiwanej, bo indeksacja pensji i wysługa lat. w
      sumie niedużo ale zawsze coś, poradziłam mamie i dostała w pracy podwyżkę z
      nowym rokiem. No nie wiem jak to wytłumaczyć, ale działa.
      Życzę powodzenia
      Aga i reszta
      • disarono Re: portret Żyda 26.06.06, 13:09
        według Feng Shui w przypływie gotówki mogą pomóc 3 jednakowej wartości monety
        przewiązane czerwoną nitką i trzymane w portfeluwink
        • miska_malcova Re: portret Żyda 27.05.07, 22:38
          nie wierzę w Feng Shui smile
        • robalrobal Re: portret Żyda 29.05.07, 19:37
          disarono napisała:

> według Feng Shui w przypływie gotówki mogą pomóc 3 jednakowej wartości monety
          > przewiązane czerwoną nitką i trzymane w portfeluwink

Nosiłam tak 3 monety ze 2 lata i nic sad
          Może teraz spróbuję z żabą.
          • czarna_maruda Re: portret Żyda 31.05.07, 13:05
            A jak ma być ta żaba? Obojętnie, jakaś zwykła figurka?
            • verdana Re: portret Żyda 02.06.07, 21:47
              U mnie w domu sami Zydzi liczacy pieniądze. Jeden dorosły (ale ten tylko w 1/4,
              to się nie liczy chyba), jedna 100%, ale płci żenskiej, dwoje dorosłych dzieci
              i jeden mały tez licza te pieniądze i liczą.
              I nic nie przybywa.
              • grzanka23 A gdzie mozna nabyć 04.06.07, 23:26
                Figurke lub obraz Zyda?
                • majka200 Re: A gdzie mozna nabyć 08.06.07, 20:36
                  Hej, ja dzisiaj nabyłam w sklepiku "za 4 zł". Dokupiłam figurkę żaby, ale
                  siedzi na chińskich monetach i w pyszczku trzyma chńską monetę. I dokupiłam
                  jeszcze skarbonkę dla syna, taką puszkę, którą można otworzyć tylko otwieraczem
                  do konserw ( z poprzednich skarbonek zawsze coś wyciągał, bo było nagle
                  potrzebne do szkoły), myślę że do tej się nie dobierze. Mam teraz doła
                  finansowego, więc łapię się byle czego, a może pomoże smile
    • aure11 zaba 22.07.07, 22:28
      Zainteresowala mnie ta zaba.
      Tylko poczytalam ze ma stac przy oknie, na parapecie najlepiej. Nigdzie nie
      znalazlam informacji ze ma stac blisko drzwi wejsciowych i tylem do nich.

• kuleczka28 Re: portret Żyda 23.07.07, 00:59
      A ja postawiłam żabkę-świeczkę na pieniążkach w talerzyku na półeczce szklanej w przedpokoju, bo takową mamy i .....może to zbieg okoliczności, ale:
      następnego dnia dostałam dwa zlecenia, mąż dostał sporą premię po niedługim czasie, teraz czekamy na kolejne pieniążki...Chcę wierzyć że to żabka smile!
      • aure11 Re: portret Żyda 23.07.07, 13:27
        dobra, lece po ta zabe, bedzie przedpokoju jednak, skoro tyle swiadectw smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka