Dodaj do ulubionych

Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Jakie??

29.01.06, 10:40
o ile z przygotowaniem niedrogich potraw nie mam żadnego problemu , to wciąz poszukuję cos co mogłabym podawac dzieciom do picia . mam 3 malutkich dzieci ,które jak to maluchy caly czas prosza o cos do picia . Soki ,które przygotowałam w lecie skończyły sie , kupuje w albercie sok pomarańczowy 2l za 2,50 i rozcieńczam wodą ,gdyz jest bardzosłodki , lub granulowane herbatki w Biedronce za 2,50zł , parze mietę którą dzieci lu8bia . a może Wy macie jakieś ciekawe propozycje ??
Obserwuj wątek
    • zosia711 Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 29.01.06, 10:46
      Moje dziecko z racji alergii właściwie od urodzenia pije tylko wodę mineralną
      niegazowana lub soki własnej domowej produkcji. Kiedy one się kończą zostaje
      tylko woda. Nie wynika to z oszczędności, ale z konieczności zdrowotnych.
      Przyzwyczaiła się do wody na tyle, że nie chce nic innego. Ma 6 lat. Wszystkie
      zęby zdrowe, żadnej chemii dla młodego organizmu. ona niczego nie wnosi.
      Wydajesz na nią kase i szkodzisz jeszcze dziecku.
      Odpuść sobie te sztuczne herbatki i soczki z laboratorium.
    • agab51 Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 29.01.06, 18:51
      ja zamiast granulowanych herbatek (typu Hipp czy Impress) kupuję zioła, takie w
      torebkach, czasem mięta, czasem rumianek, innym razem owoce dzikiej róży, jest
      dość duży wybór, a drogie nie są. słodzę miodem. pyszne. czasem robie picie-
      woda+miód+cytryna, czasem tez gotuję kompot z mrożonki owocowej (mam spore
      zapasy w zamrażarce, więc korzystam z tego). poza tym małe piją wodę niegazowaną
      i soczek przecierowy Pysio, albo Vibovit bobas, ale to już jest dość drogie, bo
      12.80 za 30 saszetek.
      dla Ewy (2lata) najczęściej przygotowuję kakao, ze względu na dietę
      wysokoenergetyczną i wysokobiałkową, ale takze kisiel (taki rzadszy robię do
      butelki), budyń, galaretkę.
      pozdrawiam.
    • mamaroksany Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 30.01.06, 13:25
      ja w sezonie zimowym herbatki owocowe albo słabiutka zwykła plus miód ze wsi
      plus cytrynka, córcia sama sie dopomina bo bardzo dużo pije, synek pije herbatkę
      hippa na trawienie ale to mus ze względu na problemy z brzuszkiem a w
      extremalnych przypadkach sama robie sok z gruszki ze swojego drzewka
      rozcienczony wodą mineralną bez cukru, pozatym wszelkie swoje przetwory w zimę
      idą w ruch chociażby jagody mrożone, komptot z gruszek czy śliwek na trawienie
      idealne a jak juz nic nie mam to mam zwsze 1 Pysia plus woda mineralna i tez sie
      napiją wink)
    • tu_lipa Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 31.01.06, 11:50
      zapytaj dietetyka - do picia służy woda. Mój prawie dorosły syn przestawił się
      sam, resza rodziny pije niesłodzoną herbatę, czarną i kolorową ,Soki dostepne w
      sklepach to... poczytaj sama na opakowaniu. Syrop, itp. rozcieńczane wodą
      Dietetycy nalegają woda + owoce , a nie pseudo soki z tych owoców.
      Wtedy twoje dorosłe dziecko ominie otyłość.
      Za reklamy karonowych soków producenci płacą krocie, zrób im na złość.
      • pavvka Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 31.01.06, 12:05
        Bo jeśli już się pije kupne soki, to należy wybierać naturalne 100%, a nie
        jakieś pseudosokowe świństwo, byle tanie. Jeśli ma być oszczędnie, to tylko
        woda.
        • madzia1708 ja tez tak mysle 31.01.06, 12:34
          litr dobrego soku to wydatek rzędu 5 złotych, to duzo, dziecko potrafi wypić
          litr w ciągu dnia

Mysle ze najlepsza jest woda lub niesłodzona herbatka
          • guderianka Re: ja tez tak mysle 31.01.06, 19:07
            ja kupuję sok z żurawiny z Paoli-koszt.ok4zł-w zalezności od rozcieńczania
            można zrobic z niego ok.4-5l.jest zdrowy-żurawina ma działanie bakteriobójcze,
            dobrze działa na flore bakteryjną jelit.i jest smaczna
            • madzia1708 Re: ja tez tak mysle 31.01.06, 19:39
              do rozcieńczania też dobre sa z herbapolu, malina z lipą z melisą itp

Pozdrawiam surprised)
              • magdagg2 Re: ja tez tak mysle 03.02.06, 23:41
                a czarna herbata nie jest wskazana dzieciom,zawiera teine,ktora nie sluzy ich
                organizmowi.najtansze soki nie nadaja sie nawet dla doroslych,a co dopiero dla
                dzieci.najlepiej kupic mrozone owoce,no chyba ze masz zapas w zamrazarce,i
                gotowac kompociki.no i niesmiertelna woda mineralna,niegazowana oczywiscie.
            • kasiamat00 Re: ja tez tak mysle 28.07.14, 22:48
              Producent się na swojej stronie nie przyznaje do składu, ale internet twierdzi, że to "syrop glukozowo-fruktozowy,cukier,woda,sok żurawinowy z zagęszczonego soku żurawinowego (2%),koncentraty (czarna porzeczka, marchew),regulator kwasowości: kwas cytrynowy,barwnik: karmel amoniakalno-siarczynowy,aromat" (za: alma24.pl/produkt/27967206/syrop-paola-zurawinowy). To coś po rozcieńczeniu 10 razy będzie mieć w szklance 85 kcal, czyli ca. 4 łyżeczki cukru.
              • joanna100-19 Re: ja tez tak mysle 29.07.14, 22:15
                Kiedy dawałam dzieciom soczki, wodę rozcieńczaną syropem to nie robiły nic innego tylko piły, w nocy też. Przestawiłam je na wodę, gotowaną kranówkę lub mineralną. Marudzą, ale za to więcej jedzą i lepiej śpiąsmile
    • odojoachim słaba herbtka jest zalecana 05.02.06, 14:14
      nie wiem gdzie słyszałaś że czarna herbata jest niewskazana bo mój synek który
      ma alergię ma zalecane picie słabej herbaty słodzonej miodem
      • shady27 Re: słaba herbtka jest zalecana 13.02.06, 11:11
        o matko miodem????? przeciez to 100% cukru w cukrze wink ja to chyba mam fobie ale unikam slodkiego u mojego synka ile sie tylko da wink
        • pavvka Re: słaba herbtka jest zalecana 13.02.06, 15:25
          Masz rację, ale jak widać w tym wątku prawie wszyscy poją swoje dzieci od
          niemowlęctwa roztworami cukru. A potem się dziwią skąd próchnica, otyłość itd.
    • agamamaani Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 07.02.06, 21:47
      ja podaję ance kompoty co z teściową w lecie z owoców z działki narobiłyśmy 0
      tanie było ( bo tylko za cukier płaciłam) a jakie pyszne.. mniam idę sobie
      otworzyć słoiczek smile
      • roxanna1336 Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 08.02.06, 00:29
        niesety moje zaspasy sokowo-kompotowe juz sie skończyły sad(Tez nad tym ubolewam .
    • mw35 Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 13.02.06, 09:43
      moje dzieciaki piją mineralkę (muszyna 1,50pln za butelkę) oraz herbaty z
      vitaxa.pozdrawiam
    • nives1 Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 27.07.14, 23:49
      Woda, Herbata czarna gorzka, inka, herbaty owocowe gł na zimno (ale prawdziwe owocowe a nie aromatyzowane gówienka) - żadnych granulatów, wody smakowej, soki od wielkiego dzwonu, mleko.
    • eo_n Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 28.07.14, 00:30
      Woda, zwykła gotowana.
      • krewetka Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 28.07.14, 07:52
        kompot, tani i zdrowy
        • miwusia1977 Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 28.07.14, 20:37
          moj ponad 4 latek nic poza woda nie chce pic. Czasem go do jakiegos soku przekonam ale i tak musi woda popic
          • bergamotka77 Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 29.07.14, 21:23
            Woda - tania i zdrowa. Zalamaly mi te wypowiedzi jakie swinstwa dajecie dzieciom zamiast zwyklej wody. Dzieci od malego powinny byc przyzwyczajane do wody a nie tych slodkich swinstw. Ew. owocowe herbaty ziolowe zima i juz. Ale latem tylko woda!
            • pelagia_pela Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 30.07.14, 10:31
              Woda, kranowa, przegotowana lub nie, przewaznie nie. Mlodszy niczego innego nie wypije. starsza soki lubi ale ograniczam jej do jednorazowych porcji, nie ma dostepu przez caly dzien.
    • aga_mama_zosi Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ... 30.07.14, 14:11
      My pijemy herbatę ziołową TLACI (tymianek, lukrecja, anyż, cynamon i imbir). Przyprawy kupuję oddzielnie i dodaję tyle, żeby nam smakowało. Czasami robię kawę zbożową (na wodzie i z przyprawami: cynamon, goździki, kardamon, imbir), do kawy dodaję odrobinę miodu.
      Pijemy ciepłe przez cały rok.
    • mocno.zdziwiona Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 30.07.14, 14:46
      Ja na ciepłe dni wrzucam do wody z kranu liście świeżej mięty albo wyciskam trochę soku z cytryny. Wodę trzymam w lodówce, ale to nie wymóg. Zawsze to smak trochę inny niż samej wody. Czasami też naparzam litr lub dwa mięty lub ziół i trzymam w lodówce. Mam tym sposobem zimne "herbatki" ziołowe.
      • agnie-sia80 Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 30.07.14, 21:34
        moje dzieci głównie wode niegazowaną. do śniadania kakao, mleko, herbate owocową. teraz hitem jest domowa lemoniada- czyli woda, mięta (liscie), cytryna i troche brązowego cukru smile
        • moleslaw Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 31.07.14, 10:20
          Moje dzieci lubią wodę z jodem , kupuję też z magnezem ale ta im mniej smakuje.
    • truscaveczka Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 05.08.14, 13:35
      U nas (dzieci 4 i 9 lat, wybredne) sprawdzają się:
      - mieloniada (słowo lemoniada jest dla młodego niewymawialne) - słodzę stewią lub ksylitolem, ale i cukru się nie brzydzę wink Dodajemy miętę hodowaną w doniczce na parapecie.
      - sok jabłkowy 100% rozrabiany wodą pół na pół (duża woli z gazowaną) - kupuję w lidlu, litr soku poniżej 2 zł.
      - wody lekko gazowane.
      Zwykłą wodę dzieci piją tylko w desperacji albo dobrze schłodzoną, z lodem wink

Herbatki granulowane to cukier+sztuczne barwniki i aromaty, jak dla mnie trucizna. Jesteś pewna, że ten sok za 2,50 to sok? Najtańsza jest chyba riviva w biedronce i kosztuje za 2 litry bodaj 4 czy 5 zł.
    • poppy_pi Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 05.08.14, 13:47
      Zwykła woda. Baniak w Lildu kosztuje 1,50 zł. Ewentualnie schłodzone owocowe herbaty, ale takie zwykłe, w torebkach, bo te granulaty to sam cukier.
      • verdana Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 05.08.14, 19:37
        Tak, wszystkie dzieci piją wodę i nie marudzą. Na forum. W życiu bywa bardzo różnie.
        Dzieci musza pić - jeśli nie chcą wody, to zaczyna sie problem, szczególnie w upały. I wtedy lepiej dać herbatkę, sok (ja bym nie dawała takich do rozcieńczania woda, bo to sam cukier). kompot niż upierać się, że albo woda, albo nic.
        • truscaveczka Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 05.08.14, 21:14
          Rooibos jest naturalnie słodki, przypomniałam sobie! I na zęby dobrze robi!
          • roga.laa Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 05.08.14, 22:07
            piją wodę i ją lubią, czasem dzioby w sokach zamoczą - jabłkowy, malinowy, truskawkowy - własnej roboty. i tych "smaków" w sklepach nie kupuję.
            zresztą one wypiją wszystko co mokre, a jak jest jeszcze w nowej ciekawej butelce to już wogóle jest szał big_grin
            starszy długo pił tylko wodę, oczami pochłaniał zielone chemiczne paskudztwo, no i do dzisiaj (9lat) gazowanego nie wypije, kusza go napoje typu:ice tea, pseudosoki/napoje jabłko mięta, bananowy.
    • babka.pracujaca Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 05.08.14, 22:10
      U mnie latem piją głownie wodę np z listkiem mięty ,kompot bez cukru, soków ze sklepów nie lubią, zimą pijemy co drugi dzień szklanki soków z marchwi, buraków , pomarańczy , jabłek z bananami ( sokowirówka już ledwo dyszy)
      Do grilla, od święta , do pizzy, w ramach wakacji , wyjazdu, pojawi się Cola , choć najczęciej Cola light ,Pepis MAx ( choć wiem ze niezdrowa).
      Lubimy czarną , zieloną herbatę np z miodem, cytryną , pomarańczą ,limonką itp
      Ogólnie napoje pijemy bez cukru ze względu na to że tego cukru i tak za dużo jemy , jesteśmy łasuchami i ciasta uwielbiamy.
      • ad.a6 Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 06.08.14, 11:31
        Moja uwielbia zimną kawę zbożową Anatol, więc zaparzam rano cały dzbanek i jest ok smile, jak się znudzi to schłodzona herbata miętowa albo woda niegazowana.
        • roxanna1336 Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 17.08.14, 06:58
          Minęło trochę czasu od mojego pytania , teraz nie ma tego problemu , przestawiliśmy się na wodę z cytryną .
    • lynyang Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 18.08.14, 10:40
      Postanowiłam ze zaczne robić soki dla dzieciakow z dostepnych nam owocow. Dajmy na to z jabłek. Jablonka nam pieknie obrodzilam.

jesli zrobię 6 litrow soku, jak go utrwalic? Mrozic czy pasteryzowac?

Ktos podrzuci przepisy na takie domowe soki z owocow?
    • tapoczta1 Re: Tanie i zdrowe picie dla małych dzieci ...Ja 18.08.14, 22:33
      Pierwsze 4 lata tylko woda i herbaty owocowe bez aromatów. Później zaczął pić soki, ulubiony to jabłkowy, świeżo tłoczony, z 3 litrowego kartonu. W składzie: sok jabłkowy i wit. C.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka