nadjeschda 15.02.07, 12:53 potrzebuje przepis na tania i szybka salatke. pomozecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ib_13 Re: salatka-szybko, tanio... 15.02.07, 13:05 WIEJSKA - sałata lodowa, pomidor, papryka, szczypior lub cebulka, zielona pietruszka, ziarna słonecznika uprażone na patelni bez tłuszczu, oliwa, ocet balsamiczny, bardzo lekka i PYCHA bardziej kaloryczna Z KURCZKIEM - usmażoną z curry pierś kurczaka wrzucamy do jogurtu wymieszanego z 2 łyżkami majonezu i czosnkiem, na tłuszcz, który nam został rzucamy pokrojony chleb, bułki, żeby zrobiły się grzanki, sałata lodowa, 10-15 dkg utartego żółtego sera wszystko mieszamy bezpośrednio przed podaniem, dobre również gdy dorzucimy pomidorki, ogórki Odpowiedz Link
nini6 Re: salatka-szybko, tanio... 15.02.07, 13:12 sałata lodowa, pomidor, papryka, szczypior lub cebulka Faktycznie, wyjdzie TANIA..... Odpowiedz Link
ib_13 Re: salatka-szybko, tanio... 15.02.07, 13:21 nini6 - no jak już po sałacie, pomidorze, papryce i cebuli ci drogo to nie mam tańszego pomysłu, ostatecznie COŚ trzeba do tej sałatki wrzucić Odpowiedz Link
ewaktw Re: salatka-szybko, tanio... 15.02.07, 13:57 Teraz to faktycznie nie wyjdzie najtaniej, bo na pomidory, ogórki i sałatę nie ma sezonu, warzywa nie są smaczne i na pewno dużo droższe niż w sezonie. A jeśli trzeba zrobić sałatkę dla kilku osób, to policz sobie te ilości. Może zimowa sałatka jarzynowa (taka tradycyjna) wyszłaby taniej. Kilka ziemniaków, cebula, marchew, pietruszka, seler - to w sumie najtańsze z warzyw chyba, oczywiście ugotowane wcześniej, ogórek kiszony i majonez. To tak na maxa uproszczona, bo do wersji klasycznej trzeba dodać puszkę groszku i jajka, a można jeszcze albo śledzika albo trochę szynki w kostkę. Przyszło mi do głowy, że może tanio wyjdzie jakaś z ryżem albo makaronem z dodatkiem tuńczyka z puszki i ogórka konserwowego i kukurydzy. Odpowiedz Link
nini6 Re: salatka-szybko, tanio... 15.02.07, 14:22 Twoja sałatka brzmi smakowicie (mniam) i na pewno zrobię ją ale w lecie, w sezonie. Teraz sałata lodowa to 4 zł, papryka 12 zł/kilogram no i nie są najsmaczniejsze, dla mnie mają smak "bez smaku" Cebula faktycznie jest tania cały rok )) Odpowiedz Link
ib_13 Re: salatka-szybko, tanio... 15.02.07, 15:21 lodową można zastąpić kapustą pekińską będzie taniej!!! Odpowiedz Link
nadjeschda Re: salatka-szybko, tanio... 15.02.07, 22:25 dzieki dziewczyny, ale...moze jakas z makaronem i ................???? Odpowiedz Link
ib_13 Re: salatka-szybko, tanio... 16.02.07, 08:13 makaraon, kilka plastrów szynki, świeży ogórek,pieprz, majonez, bardzo smaczne II - makaron, szynka(lub kiełbasa, boczek), kilka oliwek lub kaparów, zrób najprostszy sos beszamelowy (mleko, mąka, trochę żółtego sera)i zapiecz wszystko w piekarniku- dobre na obiad, kolację i gdy wpadną niespodziewani goście Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie dwa fajne przepisy: 16.02.07, 08:49 1. tuńczyk w sosie własnym dwie puszki, por pocięty w półkrążki, puszka kukurydzy, majonez, wymieszać i jeść 2. ziemniaki ugotowane, do tego 3 rodzaje ogórków: surowy, korniszon i kiszony, trochę ugotowanego mięska z wędzonego kurczaka (np. 2 udka), zależy ile ziemniaków, majonez Odpowiedz Link
gospodyni2 Re: dwa fajne przepisy: 16.02.07, 09:50 moja ulubiona: ananas w puszce na kawałki szynka w kosteczkę kilka rodzynek seler ze słoika b. dobrze odciśnięty duzo pokrajanego pora majonez. Wymieszać. Gotowe. I b. smaczne przez połaczenie słodyczy i ostrego pora. Odpowiedz Link
edelka Re: dwa fajne przepisy: 16.02.07, 12:14 ja do powyższego zestawu składników dodaję jeszcze jajka i jabłka. PYCHA!!!!! Odpowiedz Link
nowika12 Re: dwa fajne przepisy: 26.02.07, 08:41 w przeciągu 4 dni zrobiłam tą pierwszą sałatkę dwa razy. dla mnie pycha. dodałam jeszcze paprykę: czerwoną i zieloną, żeby było kolorowo. pyyyyszne Odpowiedz Link
mor_lena Re: salatka-szybko, tanio... 16.02.07, 12:07 Też 2 przepisy, oba b. szybkie, chyba w miarę tanie. - puszka mieszanki meksykańskiej bonduelle, 4 jajka (ugotowane na twardo), 4 średnie ogórki konserwowe. Jajka i ogórki drobno pokroić, wymieszać z mieszanką meksykańską, sól, pieprz, majonez i gotowe. - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, puszka kukurdzy, puszka ananasa. Wszystko odsączyć, tuńczyka rozgnieść widelcem, wymieszać z kukurydzą, pokrojonym w kostkę ananasem i majonezem. Niczym nie doprawiać. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: salatka-szybko, tanio... 16.02.07, 15:39 tą drugą robię na okrągło, ale dodaję jeszcze sporą garść rodzynek. wszyscy bardzo chwalą!!! Odpowiedz Link
kinga.77 Re: salatka-szybko, tanio... 16.02.07, 13:14 Ugotowane jajka na twardo Seler, marchewka też ugotowane. Jabłko surowe. Ewentualnie ogórek. Wszystko pokroić i wrzucić do miseczki. Wymieszać z musztardą i majonezem. Jak ktoś lubi może dać jeszcze ugotowane ziemniaki. W wersji bogatszej dochodzą groszek z puszki, kukurydza. Odpowiedz Link
korniz Re: salatka-szybko, tanio... 16.02.07, 13:26 2 woreczki ryżu ugotować.3 -4 pomidory sparzyć pokroić ,3 -4 jajka ugotować pokroić,1 papryka czerwona ,pokroić .Gdy ryż zimny wszystko wymieszać z majonezem ,doprawić.Smacznego! Odpowiedz Link
olushia Re: salatka-szybko, tanio... 16.02.07, 22:07 najszybsza i najtańsza jaką znam to: -ryż - puszka kukuryszy -por - majonez - sól i pieprz Ryż ugotować na sypko ostudzić,dodać kukurydze i drobno pokrojony por. Dodać majonez , sól i pieprz i gotowe. pycha Odpowiedz Link
kaaarolinkaa Re: salatka-szybko, tanio... 16.02.07, 22:26 -groszek -kukurydza -ogorek kiszony -pieczarki marynowane (niekoniecznie) -jajko na twardo -sol, pieprz, majonez Odpowiedz Link
mor_lena dla czosnkożernych:) 17.02.07, 11:12 - 2 wędzone udka kurczaka (ćwiartki) - puszka kukurydzy - 2, 3 ząbki czosnku - majonez i keczup Mięso z kurczaka podziabać i wrzucić do miski, do tego kukurydzę, wszystko wymieszać z sosem zrobionym z majonezu i keczupu (pół na pół) i rozgniecionych ząbków czosnku. Odpowiedz Link
sywlia najtańsza jaką znam 17.02.07, 14:25 ziemniaki, jajka na twardo, cebulka, ogórki kiszone, może być posiekana natka pietruszki lub koperek, majonez, sól, pieprz. Jest naprawdę smaczna. Składniki daje na oko Odpowiedz Link
aga-ka Ze śledziem :) 17.02.07, 20:59 Ziemniaki ugotowane w grubą kostkę pokroić + śledzik słony (lub bardzo słony jeśli ziemniaki nie solone wcześniej) + cebula w kostke +natka pietruszki +majonez +pieprz do smaku. Wymieszać, poczekać aż się przegryzie Mniaaam. Dla napalonych na śłedzie - tak jak ja. Proporcje na oko, w zależności od upodobań. Ja lubię dużo śledzia Zamiast pietruchy może być koper. Ja mam mrożone w pojemniczkach więc nie robi kosztów ale można zrezygnować . Zamiast cebuli może por? Smacznego Aga Odpowiedz Link
ewelina-e12 Re: salatka-szybko, tanio... 19.02.07, 15:50 Ryż, sałatka meksykańska w słoiku, cebula, ogórek kiszony, tuńczyk w sosie własnym, majonez. Pyszna. Odpowiedz Link
marlenna3 Re: salatka-szybko, tanio... 26.02.07, 11:17 szybka i tania sałatka..makaron gwiazdki, wędlina, majonez i szczypiorek. Gotjemy makaron gwiazdki, w tym samym czasie kroimy wedline, według gustu i uznania, mieszamy składniki, i gotowa Odpowiedz Link
stokrootka40 Re: salatka-szybko, tanio... 26.02.07, 18:20 ryż + przysmażone pieczarki+ CAŁY pęczek zielonej pietruszki+ majonez+ przyprawy brzmi mizernie, ale jest przepyszna Odpowiedz Link
viviana_o Re: salatka-szybko, tanio... 17.03.07, 20:36 Błyskawiczna sałatka: -1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym - ananas z puszki pokrojony w kostkę -puszka kukurydzy -garść rodzynek -majonez Składniki wymieszać i gotowe Odpowiedz Link
kichigai_ushi Re: salatka-szybko, tanio... 17.03.07, 22:40 1. tunczyk w puszcze, ryz ugotowany, kukurydza, majonez - zapychajaca jest na maxa. 2. ser zolty-starkowny, ananas z puszki w kostke pokrojony, czosnek, majonez - ale majonezu niewiele. to wersja srozsza. a tansza- dodac torebke ryzu ugotowanego- i saletki jest duuuuuzo i jest pyszna. 3. ryz ugotowany, fasola czerwona z puszki, por, jajko ugotowane, moze byc tez ser zolty, majonez. generalnie salatki z ryzem wychodza tanio- ryz daje objetosci i jest zapychajacy. goscia malo zjedza bo sie najedza Odpowiedz Link
letizia2 Re: salatka-szybko, tanio... 17.03.07, 23:51 Tuńczyk w oleju, 2 jajka, kukurydza, dymka, majonez, sól, pieprz. PYSZNEEEEEEEEEEE Odpowiedz Link