dasza4 15.10.07, 07:43 Witajcie! czy ktos z Was może się podzielić przepisem na cisto na pierogi? mam zamiar zrobić , farsz gotowy ale nie mam pojęcia co z cistem... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tilijka Re: ciasto na pierogi 15.10.07, 09:51 Mąka, szczypta soli. Zalać niewielką ilością wrzącej wody. Wymieszać wstępnie łyżką, zaczekać aż ostygnie na tyle, zeby dało się dotykac rekami, dodać łyżkę oleju, wyrobić, ewentualnie dolać wody lub dosypac mąki. Odpowiedz Link
b-b1 Re: ciasto na pierogi 15.10.07, 10:23 Ja do ciasta(maka + sól + woda) nie dodaje tłuszczu-tylko jajko. Wszystko na oko.. Odpowiedz Link
lorienn1 Re: ciasto na pierogi 15.10.07, 10:43 Robie ciasto z mąki i ciepłej wody (nie wrzątek) i szczypta soli. Nie dodaję jajka, bo nie mogę ich jeść. Ciasto wychodzi delikatne, wydaje mi sie że jajko powodowałoby utwardzenie się ciasta. Odpowiedz Link
mazia14 Re: ciasto na pierogi 15.10.07, 11:04 -1 kg.mąki -1 jajko -1 łyżka masła -2 szklanki wody(zimnej) próbowałam kilka wariantów ale te najlepiej mi wychodzą) Odpowiedz Link
vernalis1 Re: ciasto na pierogi 15.10.07, 11:36 maka i maslanka w proporcji 1:1; ale że maslanka maslance nie równa- wlewam 3/4 porcji i reszte w miare potrzeb-czesto juz nie trzeba. Ciasto błyskawicznie sie skleja i łatwo rozwałkowuje, ugotowane jest mięciutkie. Odpowiedz Link
zaino Re: ciasto na pierogi 15.10.07, 21:28 Ja też robię ciasto z maślanką jest najlepsze na świecie. Testowałam też z kefirem, ale wychodziło ciut za twarde. Odpowiedz Link
roxanna1336 Re: ciasto na pierogi 15.10.07, 22:19 Chętnie spróbuje z maślanką , takiego ciasta jeszcze nie robiłam . Odpowiedz Link
b-b1 Re: ciasto na pierogi 15.10.07, 22:54 Ja tez bede maslankowe testowała. Mąka maslanka i nic wiecej? Zadnych jaj, ani tłuszczu? Odpowiedz Link
dasza4 Re: ciasto na pierogi 16.10.07, 08:02 Bardzo wam dziekuję! narobiłam się strasznie ale warto było! na początek zrobiłam cisto z maslanką ( wyszło super) a następne w kolejce czekają na zrobienie i zjedzenie. Odpowiedz Link
zmyjanna z ciepłym mlekiem 02.11.07, 10:41 a moja koleżanka wymysliła taki oto przepis na ciasto na pierogi: 1 kg mąki 1 łyżka masła 1 jajko 1/2 l ciepłego mleka do smaku szczypta soli może być z tego wychodzi ciasto na ok 100 pierogów. na taką porcję ciasta należy zrobić 2 kg farszu. ciasto wychodzi naprawdę super. jest bardzo, bardzo plastyczne, łatwo się lepi, ale, co najważniejsze, nie przylepia się do stołu/stolnicy w trakcie wałkowania. polecam gorąco. Odpowiedz Link
miko_mama Re: ciasto na pierogi 02.11.07, 12:31 super watek nawet nie wiedziałam że tyle jest przepisów na ciasto pierogowe. Tez skorzystam i zrobię z tą maślanką. Odpowiedz Link
nunia01 Re: ciasto na pierogi 03.11.07, 20:20 Ja ostatnio robiłam z jajkiem, łyżką oleju i kilkoma łyżkami śmietany na około 1 kg mąki (zostawiałam w torebce tyle co do posypania przy wałkowaniu) + woda + szczypta soli. Wychodziło mi miękkie, łatwo wałkujące się ciasto. Odpowiedz Link