mbmm 24.10.07, 08:20 Za przykładem siostry używam REX-a. Ale wczoraj widziałam w Lidlu płyn WU5 czy jakoś tak. Próbowałyście go? Warto kupić? A co polecacie do płukania? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ktw2007 Re: Płyny do prania i płukania 24.10.07, 08:28 Płynu do prania nie uzywam - tylko proszku , choc nie raz sie zabierałam do zakupu płynu do prania swetrów szczegolnie - ale jak przychodzi co do czego, to mi szkoda na to kasy Płyn do płukania SILAN ( aktualnie niebieski )do tanich nie nlezy ,ale w koncu ile sie go uzywa ...nie tak duzo - wole miec cos lepszego o ładnym zapachu... Odpowiedz Link
b-b1 Re: Płyny do prania i płukania 24.10.07, 13:13 Płyny do prania(proszki) i płyny do płukania kupuje niemieckie. Mam "kobiete", która wysyła mi z Warszawy paczką na Slask. Mam pewność(bo znamy się osobiście)że to nie żadna żadne podróbki, które pojawiły sie na bazarkach-zresztą widac po praniu.. Z płynów do prania Ariel, Persil, do płukania Silan-waniliowy najlepszy, a poza tym fioletowy, różowy -tez niczego sobie.. Odpowiedz Link
b-b1 Re: Płyny do prania i płukania 24.10.07, 14:07 .....a i oczywiście to nie jakas moja fanaberia-to sie po prostu opłaca.Nie pamietam ile kosztował mnie płyny 4 litrowe(ale opłacało się-jak najbardziej )które zamawiałam na począku obawiając się , że proszek sie w 30 stopniach nie rozpuści, albo swetry nie beda takie jak trzeba. ..ale ten proszek sie rozpuszcza ,nie ma wypełniacza i swetry tez świetnie pierze. Proszki kupuje w koncentracie-ok 4 kg do białego i do kolorów-wystarczają na ponad 50 prań-wszystko się dopiera-cena 65zł. Płyny do płukania Silan-0,75litra-9zł-stosuje pół nakrętki,pachnie w całym domu-pranie miekkie .. Przesyłka ok 20zł-i tak sie opłaca! Odpowiedz Link
reni_78 proszek do prania 24.10.07, 14:57 "Proszki kupuje ... ok 4 kg ... ponad 50 prań ... 65zł." ---> dla mnie to bardzo drogo tym bardziej, że nawet na allegro profesjonalne proszki, kosztują 55zł + koszty przesyłki 15zł za 9,5kg, ok. 110prań analogicznie do ww sytuacji - 4,5 kg za 29zł Odpowiedz Link
b-b1 Re: proszek do prania 24.10.07, 15:13 U mnie na bazarku tez sa po 55 zł-i tez produkowane w Niemczech-i wydawałoby się ze to to samo-problem tylko w tym, że jest olbrzymia różnica między proszkiem produkowanym w Niemczech na rynek rosyjski, ukraiński,czeski a proszkiem na rynek niemiecki, francuski, austriacki.To dwa różne proszki To tak jak z dezodorantami.( i wieloma innymi specyfikami produkowanymi przez Henkla, czy Propter & Gambel)Wystarczy kupić dezodorant nivea produkowany na rynek niemiecki, i nivea produkowany na rynek polski(czeski). Róznica w cenie nieduża-a różnica w stosowaniu olbrzymia.. Z przesyłką jest różnie-w zalezności od wagi. Za 13 kg przesyłke ostatnio płaciłam 17zł. Przewaznie kupuję z sąsiadami na spółe w jednej paczce-wtedy koszty dzielimy na pół. Odpowiedz Link
b-b1 Re: proszek do prania 24.10.07, 17:21 Moja oszczędność jest bardzo prosta w przeliczeniu-kupowałam Ariel (do białych i osobno do kolorów)płyn-bo z wszystkich prał najlepiej i nie uczulał męża-koszt ok 23zł za 1,5 litra. Wystarczało na ok 12 prań. Koncentratu za 65zł wystarcza na ponad 50(ok 55)-czyli 4,5 ariela (104zł) kontra 1 koncentrat-65zł-czyli 39zł na jednym oszczędności. Kupuje do białego i do koloru-czyli 78zł oszczędności na dwóch-minus przesyłka=około 60zł zostawionych w kieszeni... pranie jest lepiej wyprane, od kiedy mam koncentraty nie piore w 95 stopniach wogóle(czyli oszczędnośc produ)pachnie przyjemnie i nie zdarza sie, abym coś musiała powtórnie prać(a zdarzało się często przy dzieciakach). Nie kupuje żadnych wspomagaczy typu vanish(a przedtem trzeba było), nic do prania firan(tez kupowałam).. Odpowiedz Link
k1234561 Re: Płyny do prania i płukania 30.10.07, 11:51 Popieram, te oryginalne niemieckie są najlepsze! Ja "kobiety" nie mam ,ale za to sprawdzonego pana na bazarze,który nie oszukuje i nie wciska podrób.Czasami zdaży mi sie samej do Niemiec pojechać i wtedy hulaj dusza po niemieckich marketach.Ale to niestety nieczęsto sie zdaża. Odpowiedz Link
reni_78 Re: Płyny do prania i płukania 24.10.07, 15:00 płynów do prania nie używam, więc nie będę zabierać tu głosu płyn do płukania, który najlepiej sprawdził się w moim domu, to marka własna carrefour, typ wrażliwy Odpowiedz Link
pacynka27 Re: Płyny do prania i płukania 24.10.07, 17:15 Nie używam wcale płynu do płukania bo jakoś nie czuję potrzeby. Jeśli chodzi o płyny do prania to rzadko stosuję- wolę proszek. Odpowiedz Link
lorienn1 Re: Płyny do prania i płukania 24.10.07, 18:56 Może naiwne pytanie, ale jak odróżnić proszek robiony w Niemczech na rynek zachodni od tego również robionego w Niemczech na rynek wschodni? W piątek będę w Niemczech m.in. na zakupach. Czy muszę na coś szczególnie zwrócić uwagę na napisach na opakowaniach? Odpowiedz Link
b-b1 Re: Płyny do prania i płukania 24.10.07, 20:32 Kupując w Niemczech -kupujesz oryginalne ichniejsze produkty-nie musisz na nic zwracac uwagi.Niemcy swoich nie traktują jak obywateli drugiej kategorii i swój rynek wypuszczają proszki(płyny itp) produkowane dla siebie. TZW "podróby" firmowych proszków przyjeżdżają do nas z Czech, Rosji itp... Odpowiedz Link
iberia.pl Re: Płyny do prania i płukania 24.10.07, 19:21 Uzywam tylko produktow made in Germany stamtad przywozonych. Ostatnio kupilam: Lenor zolty 2litry (wystarcza mi na 4 miesiace) w cenie 2,75€,i proszek Persil 4,75kg (wystarcza na blisko rok) za 9,99€, plyn do czarnych rzeczy (wystarcza na blisko 1,5 roku) :Burti 1,5l3,45€. Odpowiedz Link
ivoncja Re: Płyny do prania i płukania 24.10.07, 21:38 Ja ostatnio skusiłam się na płyn do prania z serii W5- Formil Aktiv i uważam że jest świetny. 2- litrowa butla kosztuje 9,99, wystarcza na 20 prań czyli koszt jednego prania to 0,50 zł. Jestem bardzo zadowolona- dopiera bardzo ładnie, przyjemnie pachnie, ale i tak używam również płynu do płukania (tez z Lidla) Odpowiedz Link
afrodyta190 Re: Płyny do prania i płukania 24.10.07, 22:29 do prania swetrow uzywam perly jest najlepsza a do plukania lubie silan a jak mam okazje zeby kupic niemiecki softlan to kupuje bo jest bardzo wydajny Odpowiedz Link
zaino Re: Płyny do prania i płukania 31.10.07, 16:01 Ja też kupiłam W5- Formil Aktiv do kolorów i jestem zadowolona. Piorę w 30 stopniach. Odpowiedz Link
mbmm Re: Płyny do prania i płukania 11.11.07, 21:38 Skończę rexa i e, a potem zanabędę płyny w lidlu. Skoro polecacie, warto spróbować Odpowiedz Link
martabg Re: Płyny do prania i płukania 30.10.07, 12:02 Używam tylko płynów do prania. Kiedyś kupowałam w promocjach proszki, np. Ariel ponad 10kg za 13E (100 prań), ale stoi mi to miesiącami, pralnię mam w piwnicy, trochę wilgoci i proszek w grudki mi się zbijał... Teraz kupuję w promocji płyny, ostatnio znalazłam Ariela na 20 prań za ok.3E i jestem bardziej zadowolona. Wrzuca się całą nakrętkę do bębna, płynów do płukania raczej nie używam, więc też nie muszę czyścić tej "półeczki" do wsypywania proszku, a tego, brrr, nie cierpiałam Odpowiedz Link
popirna Re: Płyny do prania i płukania 30.10.07, 20:17 A może wiecie, czy te na Allegro sprzedawane jako niemieckie na niemiecki rynek, są faktycznie oryginalne? Odpowiedz Link
martabg Re: Płyny do prania i płukania 30.10.07, 21:29 Jak na opakowaniu jest po niemiecku napisane to tak. Odpowiedz Link
b-b1 Re: Płyny do prania i płukania 31.10.07, 19:02 martabg napisała: > Jak na opakowaniu jest po niemiecku napisane to tak. Gdyby to było takie proste, nie byłoby naciągaczy. Henkel-ma swoje siedziby oprócz Duseldorfu w 125 krajach, w niektórych(jak się nie mylę w dwóch)) produkuje tylko na swój rynek, w wiekszości na inne rynki świata. Niekiedy na opakowaniu nie ma innych języków niż niemiecki, a proszek jest wyprodukowany w Czechach.Ma nalepkę po czesku-która łatwo jest zerwac. Całe klu tkwi w kodach kreskowych-Ci którzy tym handlują wiedza,co i jak-bo nie wszyscy jeżdżą do Niemiec, przy granicach czesto sa "bazary" na których można się zaopatrzyć. Odpowiedz Link
martabg Re: Płyny do prania i płukania 31.10.07, 19:22 To też nie tak prosto... Niemcy mają prefiks od 400 do 440, kod ten nie zawsze oznacza miejsce wyprodukowania, może oznaczać też główną siedzibę producenta lub dystrybutora... Ale to zawsze coś, przejrzałam swoje domowe produkty, jak byk czwórka z przodu Odpowiedz Link
b-b1 Re: hehehe 31.10.07, 23:14 Własnie o to chodzi-trzeba dokładnie wiedziec nie tylko jak sie zaczyna, ale co jest dalej. Wiem, że oprócz czwórki na poczatku moze byc jeszcze inna cyfra-ale zabij nie pamietam(kiedyś pytałam)albo 7 albo 8 i równiez oznacza , że chemia jest przeznaczona na niemiecki rynek.. ...czyli najlepiej jechac samemu-nia ma opcji w Niemczech nie kupic oryginalnych produktów, albo miec kogos znajomego-sprawdzonego, kto jeżdzi. Odpowiedz Link
malaniunia861 Re: hehehe 11.11.07, 19:26 ostatnio kupuje płyn 3 litrowy do prania w Lidlu za ok. 12 zł , ładnie pachnie a płynu do płukania używam tylko do tej odzieży która się 'elektryzuje' , Odpowiedz Link
piekielnica1 Re: Płyny do prania i płukania 18.11.07, 13:01 > Niekiedy na opakowaniu nie ma innych języków niż niemiecki, a > proszek jest wyprodukowany w Czechach Ostatnio (pare m-cy temu) zakupilam w Makro proszek ARIEL wyprodukowany w Rmunii po naprawde atrakcyjnej cenie (ok 3zl/kg) i jest rewelacyjny. Jeszcze widocznie w niedawno przejetej fabryce nie nauczono sie oszukiwania na komponentach. Odpowiedz Link
piekielnica1 Re: Płyny do prania i płukania 18.11.07, 12:54 Uzywam plynow do prania czarnych rzeczy i wcale nie musza byc, drogie ani markowe. Moje ubrania piore w zasadzie dla tego, ze sa bardziej nieswieze niz brudne. I lepiej sie wyplukuja, nie zostawiaja osadow. Do swetrow welnianych uzywam specjalnych plynow Perla, Perwoll. Do bialych rzeczy wole proszek dobrej jakosci. Swego czasu zakupilam duza butelke plynu Persill do bialego w Niemczech i moje biale bluzki stracily duzo ze swojej bieli. Odzyskaly ja po powrocie do proszku. Do plukania wole bialy LENOR Odpowiedz Link
nela12 Re: Płyny do prania i płukania 18.11.07, 19:06 hejmi 2x w roku kolezanka przywozi proszki z niemiec po 7,6kg za 8- 9e-a plyny sofland,za 0,99e-uwielbiam ich zapach i sa bardzo wydajne,no i lenor zolty bo inne juz mi sie znudzilyostatnio widzialam w prywatnym sklepiku softlan za 5,99zl ale to mi taniej wychodzi z niemiec,plyn mialam raz ariel i ladnie sie pienil ,pachnial-ale jakos wole proszki:0)moze dlatego ze nieraz mam je za darmo hihi Odpowiedz Link
kinga.77 Re: Płyny do prania i płukania 18.11.07, 22:05 Używam płynów do prania Perwoll - po pierwsze świetnie piorą, doskonale się rozpuszczają (z proszkami różnie bywa), a po drugie nadają piękny zapach. Czyli mam 2w1. W Biedronce płacę 7.99zł za butelkę. Są wydajne. Na marginesie - dostałam niedawno Persil w tabletkach, przywieziony z Niemiec. Żadna rewelacja. Odpowiedz Link
maja8549 Re: Płyny do prania i płukania 23.11.07, 19:46 uzywam sonetu, swietny do welny Odpowiedz Link