olushia 25.11.07, 19:50 Mam w tym roku na święta gości.Co przygotować na święta i wigilie, aby było efektownie, tradycyjnie, ale niedrogo tak by starczyło jeszcze na prezenty. Co Wy podajecie dobrego na Wigilie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b-b1 Re: święta 25.11.07, 22:10 U mnie słowo świeta nie ida w parze ze słowem "niedrogo" i chociaz wydaje mi się, ze nic takiego efektownego nie gotuje-zawsze portfel pusty zostaje..Byc może chodzi o ilośc..U mnie wigilia jest dośc zmodyfikowana, ze wzgledu na "smaki" dzieci i reszty rodziny. W Wigilie zawsze mam rodziców, w pierwszy dzień świąt teściów, a w drugi resztę rodziny(czyli dodatkowych 5 osób) Podaje na wigilię karpia smażonego,dla dzieci sum, albo filet z karpia, makówki, zupę grzybowa(albo barszcz)z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami i sałatkę ziemniaczaną. Kompot ze śliwek suszonych obowiązkowy.I to w sumie wszystko..Kiedys były jeszcze różne śledzie, ryba w galarecie-ale rodzina odmówiła jedzenia..Ciasta-sernik, jakas strucla albo makowiec, miodownik..(wszystko własnego wyrobu Pieke mnóstwo różnych ciasteczek.Moi mali pomocnicy sprawuja sie na medal.. Pierwszy dzien Świąt to rosołek,rolady,(+ jeszcze jakies mieso) kapusta czerwona i odświetna kolacja..przeważnie kupuję miesa zabejcowane w folii nadajace sie do piekarnika i szynki "swojskie".. Drugi dzien świąt to wolna amerykanka-wszyscy jedza to co zostało-nikt się nie buntuje(bo reszta rodziny to normalni ludzie Odpowiedz Link
kodle Re: święta 27.11.07, 13:10 Można podać zupę postną grzybową - z grzybów suszonych (jeśli ktoś suszy to ma grzyby za darmo), karp smażony + kapusta (kiszona) z grzybami - taki postny bigos, ryba po grecku, śledź w oleju, pierogi z kapustą i grzybami, pstrąg w galarecie. Kompot z suszu. Makowiec, sernik z ciast. pozdr Odpowiedz Link
pavvka Re: święta 27.11.07, 17:20 Najoszczędniej będzie wziąć przykład z Madonny londyn.gazeta.pl/londyn/1,82233,4689728.html Odpowiedz Link
agatka_s Re: święta 28.11.07, 21:00 pavvka napisał: > Najoszczędniej będzie wziąć przykład z Madonny > londyn.gazeta.pl/londyn/1,82233,4689728.html najoszczedniej to ja mialam swieta 2 lata temu: mielismy jechac na Swieta w gory, ale w dzien wyjazdu (Wigilia rano) moj syn sie rozchorowal. Poniewaz mielismy jechac na 2 tygodnie ja mialam totalnie pusta lodowke, nie mialam choinki , oplatka nic. Reszta rodziny spedzala swieta razem, ale ja nie moglam sie ruszyc z chorym dzieckiem... Pomiedzy wizyta lekarza, apteka i Kosciolem (oplatek !!!), oraz stoiskiem z choinkami (wzielam tylko galazki, bo na ubieranie choinki juz nie mialam sily) udalo mi sie na Wigilie kupic: barszczyk w kartonie, uszka mrozone , sledzie w pudelku i 2 puszki rybek. Takie sobie to bylo, ale tanie z pewnoscia.... W tym roku tez jade na narty na swieta, mam nadzieje ze bez wpadek. Odpowiedz Link
olushia Re: święta 28.11.07, 21:57 dzięki za podpowiedzi, bo mnie święta czekają pracowite, teściowa zaprosiła na święta kupe ludzi, ale okazało sie,że jej siostra ciężko zachorowała i musi do niej jechać no i ci wszyscy ludzie mają przyjść do nas, a żeby było śmieszniej to jeszcze kupiliśmy meble do montażu i mają je przywieźć przed samymi świętami więc pomoc mojego męża odpada, bo będzie nimi zajęty, więc jeśli jeszcze macie jakieś pomysły( szczególnie na coś mało pracowitego)to bardzo prosze o podzielenie sie, z góry dzięki serdeczne Odpowiedz Link
kinga.77 Re: święta 28.11.07, 20:17 W mojej rodzinie sernik był ciastem pieczonym na Wielkanoc, a na Boże Narodzenie to makowiec. Poza tym na Wigilię, którą w tym roku spędzimy w 5 osób robię śledzie w oleju, karpia smażonego, kutię, barszcz i pierożki do niego. Do picia kompot z bakaliami. Może skromnie, ale wszyscy są zawsze syci i zadowoleni. Zostają pieniążki na prezenty i mięsko na pierszy i drugi dzień świąt (schab ze śliwką i morelą, karkówka pieczona, pasztet, klops z jajkiem), a do tego sałatka warzywna w majonezie i warzywa jak marynowana papryka, ogórki kiszone itd (wszystko sama robię w sezonie i na święta jak znalazł). I oczywiście ciasta - makowiec, keks, babka i co tam mi jeszcze chce się upiec Odpowiedz Link
asia.asz Re: święta 30.11.07, 16:10 bedziemy sami wiec nieduzo, ryba po grecku, salatka warzywna, dorsz Odpowiedz Link
tabaluga0 Re: święta 30.11.07, 20:10 wigilia- uszka,paszteciki z kapusta, barszcz, ryba smazona, pieczarki smazone na masle, makaron z makiem na slodko(rodzynki, bakalie, orzechy). swieta- salatka warzywna, salatka ryz+kurczak+ananas wedlinka, sery paszteciki z wigilii, + ewentualnie z miesem, rosól z makaronem, kotlety z piersi kurczaka z ananasem i serem, koltlety mielone z niespodzianka w srodku np pieczarka czy serem, pieczarki faszerowane miesem mielonym(gwarantuje popyt!), ziemniaki, ryz, frytki ciasto wg upodoban, sernik, makowiec, biszkopt z galaretka najwazniejsze zeby sie nie narobic i nie stac przy garach calymi dniami Odpowiedz Link
hala24_2 Re: święta 06.12.07, 11:51 Chciałabym dodać tylko że zakupy świąteczne i smakołyki można zrobić troszke wcześniej i np. zamrozić lub zawekować - zepsuć się nie zepsuje a zostaje nam troszke więcej czasu. U nas święta mimo że w Grecji będą tradycyjne grzybki suszone dostałam od mamy z Polski(uwielbia spacery po lesie i suszy grzyby) bigos już ugotowany i zawekowany ponoć jak postoi jest lepszy , mięsko już kupione i zamrożone więc połowa pracy za mną. Pozdrawiam i Wesołych Świąt. Odpowiedz Link
agaoki Re: święta 10.12.07, 00:54 zastanawiam się, czy da się zrobić tanie święta dla dużej ilości osób... obawiam się, że jednak się nie da i współczuję. ale jeśli już, to kapusta będzie najlepsza. po pierwsze tania, po drugie praktycznie sama się robi, tylko trzeba od czasu do czasu mieszać. duży gar kapusty radzę zrobić. jakieś ryby muszą być i tu już robi się problem, bo ryby na ogół są drogie. chociaż jak się dobrze rozejrzysz, to można trafić na naprawdę taniego karpia. kup z cztery, mąż niech je walnie młotkiem przy okazji zbijania mebli ugotuj duży garnek barszczu, najlepiej wcześniej. przecież się mówi "tanie jak barszcz", he, he. a uszka kup gotowe, nie warto się babrać. najzwyklejsza sałatka jarzynowa (ziemniaki, włoszczyzna, ogórki, jajka, majonez) też nie jest droga, a wychodzi dużo. niech rodzina włączy się w krojenie - pójdzie raz dwa. zwykłe filety śledziowe też nie są drogie. podaj je z cebulką. racuszki z grzybami? robi się jak racuchy (z jabłkami)tylko dodajesz podsmażone pieczarki(wystarczy kilka dużych). a może makaron z twarogiem na słodko albo pierogi leniwe? kompot nie musi być z suszonych owoców, lecz po prostu z jabłek. przy okazji jabłuszkami też trochę się goście zapchają z ciast nie radzę piec nic z bakaliami, bo są drogie. piernik za to można (a nawet trzeba) upiec dużo wcześniej- to mniej roboty przed samą Wigilią. polecam pleśniak - jest tani i robi się go bardzo szybko. do ciemnego ciasta można dodać szczyptę cynamonu- będzie bardziej świątecznie. a co powiesz na gotowy biszkopt(pojedynczy)+ masa z paczki+mandarynki labo pomarańcze +galaretka? poza tym kup dwa pudła mieszanki rozmaitych ciastek. żeby stworzyć efekt, radzę wszystkie potrawy pięknie ozdobić, np.na sałatce zrobić choinkę z pietruszki. na stole wystarczy jedna, ale niezwykle efektowna i duża świeca. a może karteczki z imionami gości z naklejonymi gwiazdkami? a tak w ogóle- skoro teściowa "przerzuciła" na was swoich gości, to chyba powinna wesprzeć was finansowo (chyba że coś pokręciłam, to przepraszam). wesołych i tanich świąt! Odpowiedz Link
beatrix_75 Re: święta 10.12.07, 08:37 Witaj Olushia Jako punkt pierwszy proponuje rozmowe z tesciową . Wiadomo choroba nie wybiara , ale obarczanie kogoś swoimi goscmi - przepraszam jesli urazam - nie jest na miejscu .. Jesli tesciowa nie ma czasu na gotowanie - zaproponuj zeby kupiła ciasto .Policz ile osob - zeby nie przesadzic - i niech kupi ciasta jakie lubicie .. Mysle ze w twojej sytuacji nie ma sie co krygowac i upierac na domowe wypieki Punkt drugi : rozpiska - zostaly rowno 2 tygodnie - rozpisz sobie dosłownie wszystko na poszczegolne dni - np. poniedziałek -mycie 1 okna ,częściowe zakupy - sprzatanie 2-3 szafek itd...wg uznania . Punkt trzeci - potrawy - tu rzecz gustu , ale jedno ci napisze : pieczen :wieczorem wkladasz mięcho do marynaty , a rano pieczesz .Przepisy na pieczenie znajdziesz w internecie . Wybierz jakis prosty ....Pieczen praktycznie " robi sie sama " - a jest syta i efektowna - Kroisz na plastry , mozesz ozdobic na pólmisku wg uznania - mogą to byc np brzoskwinie z puszki Punkt czwart : Wesołych Swiąt dosłownie - wesołych ,pamiętajmy ,ze swieta włąsnie po to są - by sie radowac - najwazniejsza jest miła atmosfera . Odpowiedz Link