niedzwiedzica_sousie 30.01.09, 13:40 gdzie kupujecie tanią dobrą mąkę na chleb? jakich drożdży używacie? może ktoś podzieli sie sprawdzonymi przepisami? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kabaste Re: do posiadaczy maszyny do pieczenia chleba 30.01.09, 13:47 Ja mąkę kupuję w netto, nie przeliczałam za bardzo czy to tanio czy nie, 3kg kosztuje tam 3,17zł. Drożdze natomiast kupiłam w tesco instant z Dr.Oetker i tescoskie i o dziwo z tych tanich z tesco wypieki wychodzą mi o niebo lepsze i smaczniejsze niż z tych "firmowych". Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: do posiadaczy maszyny do pieczenia chleba 30.01.09, 14:06 no właśnie też kupiłam te z tesco, wczoraj zrobiłam chleb i spadł (1 paczka drożdży na 500g mąki) Odpowiedz Link
kabaste Re: do posiadaczy maszyny do pieczenia chleba 30.01.09, 14:24 tymi proporcjami się nie sugeruj. Ja dodaję tyle drożdży ile jest w przepisie, nie bawię się w żadne przeliczanie ilosci drożdży na ilość mąki. Jeżeli masz w przepisie podane drożdże zwykłe to przelicznik wyszedł mi taki, że 1g zwykłych drożdży to 0,4g instant. Odmierzam to oczywiście na wadze elektronicznej bo na oko to bym nigdy nie wycyrklowała Odpowiedz Link
the_last_guardian_angel Re: do posiadaczy maszyny do pieczenia chleba 01.02.09, 09:36 niedzwiedzica_sousie napisała: > no właśnie też kupiłam te z tesco, wczoraj zrobiłam chleb i spadł (1 > paczka drożdży na 500g mąki) za dużo, oj za dużo tych drożdży. w maszynie panują extremalnie dobre warunki do wzrostu ciasta stąd też używa się znacznie mniej drożdży, niż przy tradycyjnym ręcznym, wyrabianiu. Standardowa paczuszka drożdży (7g - takie właśnie są Dr. Otekery lub Tesco) wystarcza mi na jakieś 1000 - 1500g mąki. zasadniczo z drożdżami jest tak, że znacznie lepiej jest dać za mało niż za dużo... nie masz do maszyny dołożonych miarek? W. Odpowiedz Link
kreatywni Re: do posiadaczy maszyny do pieczenia chleba 31.01.09, 14:51 kabaste napisała: > Ja mąkę kupuję w netto, nie przeliczałam za bardzo czy to tanio czy nie, 3kg > kosztuje tam 3,17zł. Drożdze natomiast kupiłam w tesco instant z Dr.Oetker i > tescoskie i o dziwo z tych tanich z tesco wypieki wychodzą mi o niebo lepsze i > smaczniejsze niż z tych "firmowych". A ja odwrotnie. Wolę drożdże dr. Oetker niż te z Tesco. Innych firm produkujących suche drożdże nie znalazłam. Odpowiedz Link
emissy Re: do posiadaczy maszyny do pieczenia chleba 30.01.09, 14:25 Witam, do niedawna używałam drożdży Dr Oetkera ale zdecydowanie taniej wychodzi kupno większej ilości drożdzy suchych pakowanych po np. 0,5 kg. Kupiłam takie na allegro: www.allegro.pl/item533228413_drozdze_piekarskie_suche_czerwone _0_5kg_lesaffre.html, po przeliczeniu to naprawdę duuuużo bardziej opłacalne niż zakup tych w "jednorazowych" opakowaniach, mąkę kupuję pszenną kupuję w Biedronce a żytnią razową w Tesco, pozdrawiam Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: do posiadaczy maszyny do pieczenia chleba 30.01.09, 18:42 a tę mąkę to specjalnie na chleb czy zwykłą? jeśli zwykłą to jakiego dokłądnie przepisu używasz na chleb? Odpowiedz Link
the_last_guardian_angel Re: do posiadaczy maszyny do pieczenia chleba 01.02.09, 09:12 niedzwiedzica_sousie napisała: > a tę mąkę to specjalnie na chleb czy zwykłą? jeśli zwykłą to jakiego > dokłądnie przepisu używasz na chleb? nie dostałaś z maszyną książki z przepisami? i jaka to w ogóle maszyna? W. Odpowiedz Link
araceli Automat na mały chleb? 31.01.09, 15:28 Czy w waszych automatach jest możliwość wypieku małego bochenka? Przeglądałam allegro i tam generalnie zaczynają się od 500g (tylko nie wiem czy to upieczonego, czy samej mąki) a mnie by się marzył taki, w którym upiekę taki malutki (na 1-2 osoby średnio 'chlebowe' kilogramowy bochenek to zdecydowanie za dużo). Odpowiedz Link
kreatywni Re: Automat na mały chleb? 01.02.09, 11:24 araceli napisała: > Czy w waszych automatach jest możliwość wypieku małego bochenka? Ależ to są małe bochenki Nawet maksymalnie wyrośnięty jest dużo mniejszy od tych dostępnych w sklepach. Odpowiedz Link
ula27121 Re: do posiadaczy maszyny do pieczenia chleba 31.01.09, 18:47 Moja mama kupuje wszystko na www.bogutynmlyn.pl Ja kiedyś u tego samego pana ( pani?) kupowałam mąkę razową na allegro do ciasteczek. O przepisy zapytam i podam jak tylko będę mieć. A wiem, że wypieka różne. I te z gotowych mieszanek i takie z przepisów- każdy przepyszny. Są to bochenki 0,75 kg i wydaje mi się, że te bochenki są małe.... Odpowiedz Link
ik07 ile kosztuje chleb z takiej maszynki? 31.01.09, 22:53 jak to wygląda w porównaniu z chlebem kupionym w piekarni. za chleb żytni pytlowy płacę 2,5o w piekarni. wychodzi mi z niego 15- 18 kromek. czy robiliście takie porównanie cenowe? ile realnie kosztuje 1 bochenek chleba z maszynki? jakie są koszty składników? pomińmy w wyliczeniu energię i sam koszt maszyny.. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: ile kosztuje chleb z takiej maszynki? 01.02.09, 18:55 no właśnie na razie wychodzi mi drogo. kupuję mąkę na chleb, tesco 5,15 kg = 2 chleby, do tego drożdże suche, powiedzmy że dawałam za dużo i że wystarczy jedna paczka na 2 chleby a może nawet 3, to jest ok. 0,30 zł/chleb. do tego woda, nie liczę. czyli chleb 750g wychodzi 2,88 za składniki. oczywiście możesz dodać jakieś ziarna, mleko zamiast wody itd. ten chleb mimo, że wagę ma większą od standardowego bochenka ze sklepu, jest sporo mniejszy. Odpowiedz Link
ik07 Re: ile kosztuje chleb z takiej maszynki? 02.02.09, 18:46 wszystko zależy czego sie oczekuje.. jak ekonomii to pewnie się nie opłaca w maszynce. jak smaku - to być moze jest dużo lepszy niż taki, jaki można kupić w sklepie. ja akurat mam piekarnie taką w pobliżu, że wiem, że takiego chleba sama nie upiekę nigdy. jest pyszny, pyyyyyszny. no i chyba nie chce mi się dorzucac kosztów pojechania po tę mąkę, kosztów energii, samej maszynki.. od czasu do czasu chleb można upiec sobie w piekarniku po prostu.. ale jak maszynka cieszy ludzi i rzeczywiście daje dobry chleb, to nie mam nic przeciwko. Odpowiedz Link
ominika Re: ile kosztuje chleb z takiej maszynki? 02.02.09, 23:47 Od 4 lat piekę chleb w piekarniku - sprawia mi frajde wyrabianie ciasta to raz, a dwa, że już nie mam miejsca na kolejny sprzęt. Makę kupuję w biedronce - 0,99 pln i drożdże również - 0,49 gr za 100 gr. Na jedno pieczenie zuzywam kilogram maki + ok. 50gr drożdzy i z tego wychodzą dwie większe keksówki chleba, który udaje sie zawsze. Próbowałam kiedyś pieć z innej maki i doopa, nie był ani wyrosnięty, ani smaczny. Odpowiedz Link
delicja11 Re: ile kosztuje chleb z takiej maszynki? 03.02.09, 09:07 czy mozecie napisac krok po kroku, jak sie robi chleb do upieczenia w piekarniku? Jaka temp.itp. Odpowiedz Link
ominika Re: ile kosztuje chleb z takiej maszynki? 03.02.09, 12:41 Moje chlebki nie należą do trudnych (gdyby takie były, to pewnie nie piekłabym), więc polecam zwłaszcza poczatkującym. No i nie na zakwasie, ale na drożdżach - to tez prostsze... Składniki: 50 gr świeżych drożdzy 1 kg mąki pszennej (typ 650) 0,3 l mleka 0,3 l wody przegotowanej 1 łyzeczka brązowego cukru 1-1,5 łyżki soli 2 - 3 łyżki oliwy/oleju zioła, ziarna wedle smaku i upodobań Najpier drożdże + cukier + mleko + woda (mleko i woda lekko ciepłe), do tego stopniowo ciagle mieszając dosypywac mąkę. W sumie tej mąki wiekszą część wsypać, przykryc naczynie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia na ok. 30 minut. Ja z reguły robię to w misce typu tupperware (takiej zamykanej) i wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika. Kiedy ciasto wyrośnie dodać resztę maki,sól, zioła dla smaku i olej/oliwę. Wyrobić az ciasto bedzie odchodziło - a raczej dośc szybko odchodzi od rąk i przełozyć w foremki (wysmarowanej lekko oliwa i obsypanej mąką). Proponuję dwie dłuższe keksówki i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 55 minut. W trakcie pieczenia mozna na kilka minut dla zrumieniena skórki podkr ęcić temp. do 200 st. Mozna oczywiście w międzyczasie posmarowac góre rozmąconym białkiem, a w trakcie pieczenia smarowac skórkę mlekiem. No i dobrze jest wstawić foremke z wodą do piekarnika (na sam spód), wtedy skórki wychodza chrupiące, ale nie twarde. No, to chyba wszystko. Smacznego i pozdrawiam. Odpowiedz Link
iza1973 Re: ile kosztuje chleb z takiej maszynki? 18.02.09, 17:22 polecam chleb z tego przepisu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60478506,60478506,0,2.html?v=2 do upieczenia w piekarniku, na drożdżach. przepis kilkukrotnie sprawdzony Odpowiedz Link
the_last_guardian_angel Re: ile kosztuje chleb z takiej maszynki? 03.02.09, 13:10 ik07 napisała: > wszystko zależy czego sie oczekuje.. > jak ekonomii to pewnie się nie opłaca w maszynce. jak smaku - to być > moze jest dużo lepszy niż taki, jaki można kupić w sklepie. > ja akurat mam piekarnie taką w pobliżu, że wiem, że takiego chleba > sama nie upiekę nigdy. jest pyszny, pyyyyyszny. Ja mam wprost odwrotną opinię, nikt mi takiego chleba nie upiecze jak sobie sam mogę zrobić: (1) wiem co wsypuję, żadnych spulchniaczy, polepszaczy, barwników; (2) wiem jakich mąk używam i jaki ma to wpływ na zdrowie; (3) słodzę w zasadzie tylko miodem; (4) bardzo lubię chlebek ze śliwką szuszoną albo z orzechem laskowym - doskonałe do serów, zwłaszcza pleśniowych albo do jajeczka. Nie wiem czy mi ktoś coś takiego piecze gdziekolwiek; (5) nie ma monotonii, jak mi się coś nudzi to zawsze mogę poeksperymentować. Dodać ziemniaków, upiec na piwie, jakieś zioła, czosnek czy ser. Nieograniczone możliwości w sumie. (6) nie patrzyłem na tą urządzenie nigdy jak na potencjalne źródło oszczędności. Natomiast jeżeli piec ze zwykłej mąki za 1 PLN/kg, na wodzie, słodzić cukrem to całkowity koszt bochenka 1000g powinien być poniżej 1PLN (bez amortyzacji maszyny). Zresztą amortyzacja maszyny to nie jest też jakaś bajońska suma, załóżmy Moulinexa za 300 PLN i 1000 bochenków to daje nam 0.3 PLN na bochenek. W. Odpowiedz Link
nisar Co do drożdży 03.02.09, 15:24 spokojnie można dodać zwykłych, nie trzeba także robić zaczynu - wkruszam w rogi maszyny po kawałku świeżych drożdży i gwiżdżę na wszystko. Rośnie super, a cena całej paczki świeżych to chyba tyle ile jedna paczka suszonych, więc nie ma porównania. Odpowiedz Link
zajonce Re: Co do drożdży 18.02.09, 13:48 wlasnie zakupilismy uzywana maszyne Kenwood na allegro, dzisiaj inauguracja mam takie pytanie - ile tych drozdzy z kostki na chlebek Dodajesz, bo sie zastanawiam jak odniesc proporcje drozdzy "mokrych" do tych suchych/rzeczywiscie tanie nie sa.. Czy to jest tak, ze jak sie je wysuszy, to paczuszka choc mala jest takim jakby "koncentratem"..? przepraszam za tak byc moze glupie pytania, ale to moje pierwszy chlebek - dzis na suchych, ale chyba chcialabym robic na zwyklych.. PS jako, ze maszyna z allegro dostalismy jakas wydrukowana z internetu instrukcje nie do tego modelu i wielkosci - wiec jeszcze musze poszukac dokladnych przepisow/proporcji... maszynisko gignatyczne, ledwo sie miesci/bylo zle opisane na aukcji... ale trudno Odpowiedz Link
bosa.nowa Re: do posiadaczy maszyny do pieczenia chleba 03.02.09, 17:28 wszystkim dziewczynom piekacym samodzielnie chlebek polecam ta strone www.chleb.info.pl/index.php Jesli to wbrew zasadom forum prosze wyciac ten post Odpowiedz Link
bentelerek Re: do posiadaczy maszyny do pieczenia chleba 18.02.09, 13:33 ja się zastanawiam na kupnem maszynki do chleba bo strasznie dużo chleba sie u nas marnuje a poza tym jak chodzimy po chleb to zawsze coś wpadnie niepotrzebnie do koszyka Odpowiedz Link
linn_linn Re: do posiadaczy maszyny do pieczenia chleba 07.03.09, 19:57 Drozdze swieze 8 g na 500 g maki. Przepisow szukajcie np. w galerii potraw. Odpowiedz Link