29.03.09, 13:03
W maju czeka mnie komunia. Chciałabym byście podzieliły się dobrymi
radami tak, by wypadło elegancko a zarazem tanio. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: Komunia 29.03.09, 21:47
      mamikuby napisała:

> W maju czeka mnie komunia. Chciałabym byście podzieliły się dobrymi
      > radami tak, by wypadło elegancko a zarazem tanio. Pozdrawiam

Nie znam recepty na dwa w jednym..
      Po przeanalizowaniu wszystkich za (mniejsze koszty i w sumie mam duży dom-czyli
      problemu z umiejscowieniem gości brak)-przeciw było
      więcej....najwazniejsze-padłabym "na pysk" obsługując wszystkich gości, dzieci,
      zmywając sprzątając po stole, podając posiłki, gotując i oczywiście powinnam
      byc elegancka pachnąca i świeża w kościele (dwa razy)... wybrałam odrobinę
      luksusu...i wcale nie wyjdzie dużo drożej w restauracji-a mam pełny luz
      psychczny i fizyczny i moge całkowicie poświecić się dzieciom w ich waznym dniu.
      Czyli jedno z dwóch-elegancko..no może nie najtaniej-choć nie daję sobie głowy
      uciąc, czy gotując samemu częśc potraw wczesniej, cześć w tym samym dniu,
      odgrzewając itp...prąd(gaz) nie zrównowazy kosztów restauracji.
      • kostruszka Re: Komunia 29.03.09, 22:22
        U bas też obiad w restauracji.
    • mareszka Re: Komunia 30.03.09, 00:27
      Szukasz przepisów na efektowne i niedrogie dania, czy poszukujesz rozwiązania
      problemu jak to zorganizować?
      Prócz opcji dom i restauracja może masz możliwość wziąć też pod uwagę np piknik
      na działce (dla dzieciaków to chyba lepsza opcja niż cały dzień tkwienie za
      stołem obojętne czy w lokalu czy w domu). Można albo samemu gotować, albo nabyć
      coś z cateringu
      Ja na chrzest mojego synka (chrzciny były w domu mojego dziadka) np mięsa
      robiłam sama, a dziadka sąsiadka poleciła mi taki jakby "domowy catering" to
      znaczy babeczka nagotowała mi wielki gar grzybowej i domowe łazanki, superanckie
      domowe ciacha i pomysłowe surówki. Myślę, że jeśli nie zdecydujesz się na
      restaurację, to warto się popytać czy gdzieś ktoś w okolicy nie świadczy tego
      typu usług. Może nawet zaproponować jakiejś starszej pani, o której wiadomo, że
      robi pyszności, zaproponować ugotowanie za kasę. Ja byłam zadowolona, bo dla
      mnie chrzest to bardzo rodzinna uroczystość, więc nie chciałam w lokalu. Poza
      tym tak udało się dosyć tanio, a ja się nie naharowałam maksymalnie (w zmywaniu
      "po" gorliwie uczestniczyła starsza rodzinna młodzież)
      A jeśli szukasz przepisów, to chętnie też coś wrzucę wink
      • babeth Re: Komunia 30.03.09, 09:06
        Komunia jeszcze przede mną ale mam doświadczenie 2 chrzcin. Jedne w restauracji,
        drugie w domu z cateringiem. W naszym przypadku lepiej sprawdził się catering:
        siedzieliśmy z gośćmi bez ograniczeń czasowych, byliśmy swobodni, nie było
        trzeba pilnować dzieciaków i stresować się że o określonej porze trzeba będzie
        zwolnić stoliki. W ramach cateringu wypożyczono nam również stoliki, ławy
        (mieszkanie mamy ciasne), obrusy, dekorację stołu i całą zastawę - i co dla mnie
        ważne niczego nie musieliśmy myć. Zamówiliśmy tylko obiad ale ustaliliśmy z
        właścicielem cateringu, że kelner będzie obsługiwał nas również przy kawie z
        naszymi ciastami (kawa też była nasza). Kilka lat temu koszt tego przyjęcia po
        podsumowaniu wszystkiego wyszedł taniej niż robiony własnym kosztem. W tym samym
        czasie Mama organizowała Babci - 80 dziesiąte urodziny- i po podsumowaniu i
        porównaniu kosztów obu uroczystości nasza wyszła taniej. Co dla mnie ważne ja
        również na chrzcinach byłam gościem.
      • mamikuby Re: Komunia 30.03.09, 09:08
        Na restaurację jest juz za poźno więc odpada. Zastanawiałam się nad
        cateringiem, jednak nie wiem jak on wyglada dokładnie. Może któraś z
        Was z niego korzystała. Interesuje mnie wszystko, jestem zupełnym
        laikiem jesli chodzi o ten temat. Mieszkam w Krakowie i może ktoś
        zna sprawdzona firme z tej okolicy. Z góry dziękuję za rady. Aha
        sama nie jestem w stanie wszystkiego ugotować bo mam tylko 2 palniki
        w domu, gości ma być 20.
        • mareszka Re: Komunia 30.03.09, 09:39
          Jeśli chodzi o firmę, to ja Ci nie pomogę, bo jestem z Łodzi, ale proponuję Ci,
          żebyś wpisała się na forum regionalnym, na pewno w Waszym rejonie jest multum
          firm. A takie mini cateringi domowe u nas funkcjonują na dużych osiedlach domów
          jednorodzinnych. Więc popytaj kogoś, kto w takim miejscu mieszka.
          Potem ja bym Ci radziła, żebyś zastanowiła się nad swoim popisowym daniem,
          ewentualnie nad tym, co pysznego robi mama, teściowa (np jakieś jedno ciacho,
          mięsko, tort może). Potem dzwonisz do firmy i umawiasz się na spotkanie. Tam
          mówisz o swoich oczekiwaniach. Na przykład, że chcesz dwie zupy i tu polecam
          zapytać się o ich specjalność, zazwyczaj powiedzą Ci o tym, co robią na prawdę
          super. Potem dla ilu osób i co z obsługą, bo większe firmy (jak pisała forumka
          powyżej) mają w ofercie też i wypożyczenie zastawy, stołów i obsługę kelnerską.
          Ja korzystam z takiej firmy (niewielkiej osiedlowej), której oferta
          ukierunkowana jest na to, ze to ma udawać obiad domowy (wszyscy z resztą
          uważali, że wszystko sama z mamą robiłam wink).
          Jeszcze drugim sposobem na poszukiwanie firmy jest dopytanie się w ulubionej,
          sprawdzonej restauracji czy świadczą tego typu usługi.
          Żeby się nie narobić, a coś jednak samemu przygotować (niekoniecznie z
          oszczędności, ale może dla lepszego samopoczucia) pomyśl o jakichś mało
          pracochłonnych, a bardzo efektownych daniach (np schab nadziewany, indyk
          pieczony, zupa neapolitańska...).
          Jeśli jeszcze będziesz szukała pomysłu na jakieś dania w miarę oszczędne,
          efektowne i nie takie pracochłonne, daj znać wink
          • b-b1 Re: Komunia 30.03.09, 10:08
            Racja-catering tez niezłe rozwiązanie-sama nad tym myslałam, ale u mnie firma
            cateringowa z której korzystam sama ma również restauracje, więc potrawy owszem
            bez problemu dostarczyliby, ale ludzi do obsługi przyjęcia już nie-bo zajęci
            będa komuniami u siebie...
            Restauracje rezerwowałam w tamtym roku-teraz już nie byłoby szans...zresztą
            restauracja-restauracji nie równa... Moja to domek jednorodzinny z huśtawkami,
            grilem na zewnątrz i stolikami w środku i na zewnątrz-kto z czego chce korzysta.
          • mamikuby Re: Komunia 30.03.09, 10:11
            Wszystko byłoby dobrze gdyby ktokolwiek z mojego otoczenia korzystał
            z takich usług. Firm jest b. duzo ale nie wiadomo która jest w
            porządku-szukałam, wpisywałam w googlach i nie ma jednej firmy którą
            by wszyscy chwalili. Nie wiadomo komu wierzyć...Denerwuję sie bo
            czasu niewiele, a ja nadal nie mam pomysłu co zrobić. Chciałabym
            żeby wyszło wszystko ok- nie chcę cudów, tak tylko żeby się nie
            wstydzić przed rodziną.Jeszcze mam pytanie z cateringiem- czy mozna
            samemu cos przygotowac? i podac we własnym zakresie mimo że
            zamówiłam catering z obsługa, sztućcami itd?
            • mareszka Re: Komunia 30.03.09, 10:55
              To wszystko zależy jak się umówisz z firmą. Przecież nikt nie zabroni Ci podawać
              swojej kawki we własnym domu wink
              A jeśli się boisz firm to możne spytaj jakiejś cioci czy babci czy nie ma
              jakiejś koleżanki, która by chciała trochę dorobić. U koleżanki na chrzcinach np
              ziemniaki obierała pani, która okazjonalnie u nich nich sprząta. Ona też
              podawała i po wszystkim zmywała. A możne jakaś sąsiadka bardzo dobrze gotuje i
              będzie Cię błogosławić latami jak dasz jej zarobić parę groszy?
              • mamikuby Re: Komunia 30.03.09, 12:44
                Niestety ale w domu nie dam rady ugotowac- mam 2 elektryczne
                palniki. Trudno jest ugotować zwykły obiad a co dpoiero na 20 osób.
                • b-b1 Re: Komunia 30.03.09, 13:10
                  Dokładnie-wszystko jest kwestią dogadania z firmą. Nie masz np obrusów-tez
                  dostarczą smile. To nie jest tak, że tylko to co od nich-to porozkładają-zajmują
                  się wszystkim...a obiad dostarczają cieplutki-nawet odgrzewac nie trzeba było...
                  Skazana jesteś na wykonanie kilku-jak nie kilkudziesięciu telefonów...
                • mareszka Re: Komunia 30.03.09, 14:31
                  Na forum krakowskim jest kilka wątków, gdzie ludzie polecają jakieś cateringi,
                  przejrzyj:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=74898907&a=74898907
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=11276696&a=11276696
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=73404801&a=73449053
                  I na prawdę polecam Ci załóż tam nowy wątek i napisz jakie są mniej-więcej
                  oczekiwania (czy potrzebujesz też kelnerów, zastawy, stołów itd). Ktoś coś Ci
                  podpowie, bo tu nie wiem ilu jest krakusów, ale tam na pewno więcej wink
                  • babeth Re: Komunia 30.03.09, 17:50
                    "Jeszcze mam pytanie z cateringiem- czy mozna
                    samemu cos przygotowac? i podac we własnym zakresie mimo że
                    zamówiłam catering z obsługa, sztućcami itd?"

Tak jak pisałam wyżej: firma z której usług korzystałam wiedziała o tym że
                    będziemy podawać naszą kawę i ciasta, nasze wino itd pomimo tego dostarczyła nam
                    w ramach swojej usługi filiżanki, talerzyki, kieliszki do wina, kelner również
                    obsługiwał nie tylko kateringowy obiad ale i "słodką" część przyjęcia- wszystko
                    to uzgodniliśmy wcześniej z właścicielem firmy. Jeżeli zdecydujesz się np na
                    katering a kelner czy kelnerka to będzie np jakaś zaprzyjaźniona sąsiadka czy
                    studentka to sprawa jest jeszcze prostsza- umawiasz się jak chcesz.

Dodam, że obiad z naszej firmy kateringowej był totalnie klasyczny i smakował
                    jak domowy.

Co do firm krakowskich nie znam dokładnie, ale miałam kiedyś okazję uczestniczyć
                    w przyjęciu obsługiwanym przez 2 przesympatyczne dziewczyny: specjalizują się w
                    kuchni francuskiej (są właścicielkami i same gotują). Podaję namiar a nuż Ci
                    będzie odpowiadać: www.etvoila.pl/
                    www.etvoila.pl/Contact_pl.html
                    • mamikuby Re: Komunia 30.03.09, 21:45
                      Dzięki dziewczyny za rady. Dawno nie spotkałam się z taka
                      życzliwością. Jeszcze raz dzięki.
                      • babeth Re: Komunia 31.03.09, 07:53
                        Napisz jak to sobie ostatecznie zorganizowałaś. A po Komunii - jak wszystko wyszło.
                        Miłego dnia.B.
          • carmela_soprano mareszka 31.03.09, 22:30
            poleć proszę firmę z Łodzi, z którą masz dobre doświadczenia, może być na maila
            gazetowego. dzięki.
            • mareszka Re: mareszka 01.04.09, 19:15
              to jest taka mała firma, która działa w Rąbieniu (pod Łodzią w okolicach
              Aleksandrowa), poleciła mi pani po sąsiedzku. Mnie gdzieś się ten adres
              zapodział, ale powiedz czy jesteś zainteresowana tym kierunkiem, to podpytam
              jeszcze raz. Jedzonko było fajne, domowe, przywiozła nam Pani do domu i
              musieliśmy poprzelewać w swoje naczynia, surówki były w jednorazowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka