Dodaj do ulubionych

konto oszczędnościowe

14.04.09, 10:39
Witam,

chciałabym co miesiąc przelewać na takie konto określoną sumę pieniędzy,to co
zostanie po opłaceniu wszystkich rachunków i jedzenia...możecie mi coś
polecić? gdzie jest dobre oprocentowanie? na co zwracać uwagę przy zakładaniu
takiego konta?

z góry bardzo dziękuje

Agata
Obserwuj wątek
    • frugal Re: konto oszczędnościowe 14.04.09, 17:48
      Ja przez długi czas miałem takie konto w mBanku, bo miało oprocentowanie 5,5%.
      Teraz spadło do 4,25, więc założyłem sobie w Millenium bo jest 5% (ale też
      dlatego, że mam tam już zwykły rachunek, więc transfer pieniędzy między
      rachunkami jest prosty; no i musiałem jedynie parę razy kliknąć w swoim panelu
      bez potrzeby chodzenia gdziekolwiek - dlatego też nie sprawdzałem ofert w innych
      bankach). Na co zwracać uwagę? Ja patrzyłem głównie na oprocentowanie. Ale warto
      chyba sprawdzić czy przypadkiem nie musisz posiadać na koncie jakiejś określonej
      kwoty, czy przynajmniej raz w miesiącu możesz zrobić darmowy przelew z konta,
      czy co miesiąc dopisują odsetki (myślę, że to takie "standardy" ale lepiej
      sprawdzić).
      • ardzuna Re: konto oszczędnościowe 15.04.09, 00:02
        Polbank ma chyba 6% teraz, środki są oprocentowane proporcjonalnie
        do czasu deponowania na koncie (nie trzeba ich trzymać miesiąc),
        można podpiąć pod nie kartę i wyciagać tak często, jak się chce, bez
        opłat i utraty odsetek. Minusem jest słaby panel internetowy, dla
        przyzwyczajonych do obsługi przez komputer.
    • iza1973 Re: konto oszczędnościowe 15.04.09, 07:42
      oprocentowanie się zmienia z czasem a rachunek się zaklada raczej na dlugo, więc
      na róznice rzędu pół procent nie patrz, moim zdaniem. MBank schodzi na psy
      niestety więc nie polecam. poza wymienionym wczesniej Polbankiem, mogę
      podpowiedzieć GetinBank. aktualne oprocentowanie konta oszczędnościowego 6,5%.
      do tego GetinBank ma jedne z bardziej atrakcyjnych lokat (aktualnie na 3mce
      7%rocznie, z tym że w przypadku lokat jest minimalna kwota wplaty 1000 zl).
      dostęp do rachunku przez internet oczywiscie.
    • pty-sia Re: konto oszczędnościowe 28.04.09, 13:03
      eurobank?
      Konto online, bez kart itd - 5,05%.
      W ramach konta możliwośc 4 podkont 6,06%, z nich darmowy przelw na
      konto online.

• muszka781 Re: konto oszczędnościowe 17.05.09, 11:06
      Chciałabym założyć konto oszczędnościowe, bez konta ROR. Waham się między getin
      bankiem a eurobankiem. Które jest korzystniejsze pod względem kosztów i obsługi?
      Zależy mi na dostępie do niego przez internet.

Pozdrawiam!
      • tom.tom.tom.tom.tom Re: konto oszczędnościowe 17.05.09, 20:07
        zakładałem w sobotę w Eurobanku - konto ROR on-line 5,05% (z dostępem przez WWW)
        jest obowiązkowe, do niego można mieć kilka kont oszczędnościowych 6,06
        (kapitalizacja odsetek dzienna, więc jeśli poniżej 15.000 zł to nie ma podatku
        belki).
        Konto ROR 'on-line' jest bezpłatne jeśli
        - nie weźmiesz karty do niego
        - wybierzesz tokenGSM zamiast standardowego tokena
        - utrzymasz średnie saldo miesięczne 10.000 lub zasilenie co miesiąc 800 zł
        • ciri_77 jest jeszcze jeden sposób na eurobank 17.05.09, 21:21
          zakładasz lokate na 7 dni, po które środki wracają na konto - po 4 takich
          operacjach konto nadal jest bezpłatne (a dodatkowo masz odsetki), kwota 200 zl
          załatwia sprawe wpływów.
          • majka.35 Re: jest jeszcze jeden sposób na eurobank 19.05.09, 21:57
            ciri_77 napisała:

> zakładasz lokate na 7 dni, po które środki wracają na konto - po 4 takich
            > operacjach konto nadal jest bezpłatne (a dodatkowo masz odsetki), kwota 200 zl
            > załatwia sprawe wpływów.

To nie tak do końca w tym eurobankusmile)
            Jednorazowa wpłata/przelew na sumę 800 PLN (a nie 4 po 200 PLN) powoduje, że za konto online nie jest pobierana prowizja - sprawdziłam, że tak jest zgodnie z tabelą opłat i prowizji. Ważne, żeby taka kwota zaksięgowała się na tym podstawowym rachunku online raz w miesiącu - i zaraz można przelać ją na rachunek oszczędnościowy albo część na ten oszczędnościowy, a część wypłacić/przelać z powrotem na konto w innym banku.
            Tak faktycznie to kapitalizacja dzienna dotyczy rachunków oszczędnościowych z oprocentowaniem 6,06% (sposób na to żeby uniknąć podatku Belki hehesmile)) A kont oszczędnościowych można założyć do 5smileplus to podstawowe online, które jak przypilnujemy to tez będzie bezpłatnesmile)

Pozdrawiam
            • muszka781 Re: jest jeszcze jeden sposób na eurobank 20.05.09, 06:46
              Czyli zamiast wpłacać np. tysiąc zł bezpośrednio na konto oszczędnościowe
              wpłacam je na konto podstawowe a następnego dnia przelewam na oszczędnościowe?
              Rozumiem, że wtedy nie ponoszę żadnych kosztów prowadzenia kont? Sprytne wink
              • majka.35 Re: jest jeszcze jeden sposób na eurobank 20.05.09, 07:48
                Dokładnie taksmile
                A to podstawowe online ma też niezłe oprocentowanie (5,05%)smile
                • ciri_77 sprawdzone na własnym przykłądzie 20.05.09, 11:56
                  bo ja wole lokaty tygodniowe zamiast konta oszczędnościowego - 200 zł na lokacie
                  tygodniowej wracające po 7 dniach z powrotem na zwykłe konto załatwia
                  ewentualne prowizje.
                  poza tym kilkanaście małych lokat (nawet rolowanych, samoodnawiajacych) nie
                  podlega podatkowi belki a konto zwiększa suma juz pod to podpada smile
                • muszka781 Re: jest jeszcze jeden sposób na eurobank 20.05.09, 13:57
                  A więc tak to działawink Dzięki!

A lokatę już mam w innym banku 3 miesięczną. Chcemy teraz wpłacać co miesiąc trochę kasy na konto oszczędnościowe, cel - własny domek... oj daleko mamy...

Pozdrawiam!!!
                  • majka.35 Re: jest jeszcze jeden sposób na eurobank 20.05.09, 19:29
                    ciri_77 - racjasmile)
                    suma wpływów w miesiącu na łączną kwotę 800 PLN powoduje, ze konto jest bezpłatnesmile)
                    Tak z tabeli opłat i prowizji eurobanku wynika:
                    "Prowadzenie konta (opłata miesięczna) - wynosi 0 PLN w przypadku gdy:
                    - suma wpływów (wpłat gotówkowych i przelewów przychodzących) na rachunek bieżący w miesiącu kalendarzowym poprzedzającym pobranie opłaty wyniosła min. 800 PLN lub
                    - średnie saldo konta (z uwzględnieniem lokat i rachunków oszczędnościowych) w miesiącu kalendarzowym poprzedzającym pobranie opłaty wyniosło min. 10.000 PLN
                    W pozostałych przypadkach - opłata 4 PLN"

Podobno konto oszczędnościowe eurobanku z kapitalizacją dzienną robi teraz furoręsmile)

Pozdrawiamsmile
                    • muszka781 Re: jest jeszcze jeden sposób na eurobank 28.05.09, 07:42
                      Witam ponownie!
                      Mam jeszcze pytanie odnośnie podatku Belki. Po przekroczeniu jakiej kwoty na tym
                      koncie oszczędnościowym podlegam pod ten podatek? Większą kwotę pewnie lepiej
                      rozłożyć na kilka kont. No właśnie, ale jak wysoko jest ta granica?
                      • majka.35 Re: jest jeszcze jeden sposób na eurobank 28.05.09, 20:46
                        Witamsmile)

Podstawowe konto w eurobanku czyli to z pakietem online ma oprocentowanie 5,05 % na nim jest kapitalizacja miesięczna, co oznacza, że jeżeli przez cały miesiąc trzymamy na nim do kwoty 500 PLN(ważne - 30 dni, jak miesiąc ma 31 dni to do kwoty 480 PLN) to nie zapłacimy podatku - czyli czysty zysk dla nassmile

A jeżeli zakładamy do tego konta rachunki oszczędnościowe, które mają oprocentowanie 6,06 % (można do 5 rachunków) to mamy - hurrraaa!!! kapitalizacje dzienną, co oznacza, że możemy sobie trzymać na każdym do tak ok. 15 tys. i nie zapłacimy ani grosza podatku Belki !!! smile
                        I codziennie możemy sprawdzać jak te nasze oszczędności się pomnażają, bo codziennie na każdym koncie oszczędnościowym od środków na nich zgromadzonych dopisywane są odsetkismile
                        To dopiero motywujące smile) wiem bo założyłam smile
                        • muszka781 Re: jest jeszcze jeden sposób na eurobank 28.05.09, 22:58
                          Co do oszczędnościowego to sprawa prosta. Ale jak jest z tym online?
                          Mogę trzymać dowolną kwotę, byle nie pełny miesiąc. A jeśli pełny (te 30/31 dni) to do kwot podanych przez Ciebie? Więc 800zł wpłacone na kilka dni nie przyniesie niemiłych niespodzianek?

A buźka tak się śmieje smile jak widzę co rano te rosnące grosiki na oszczędnościowym, to fakt!!!
    • gad.forumowy Re: konto oszczędnościowe 31.05.09, 15:56
      A może fundusz inwestycyjny (obsługiwany on-line)? Zyski nie są takie znów małe, a zaletą jego jest to, że wpłata/wypłata zajmuje 2 - 3 dni, więc nie będzie pokusy, a wypłacę sobie trochę na "drobne wydatki". Pozostaje tylko kwestia znalezienia takiego funduszu, który nie będzie przynosił strat - ja polecam fundusze pieniężne - zysk nie jest duży, ale i małe ryzyko poniesienia strat. Natomiast w przypadku funduszy akcyjnych zyskać można sporo ale i sporo stracić. Jeszcze niedawno prawie wszystkie fundusze akcyjne i hybrydowe były na minusie. Ja na szczęście zmieściłem się w tym "prawie" wink .
      • opiekuninwestora Re: konto oszczędnościowe 12.06.09, 09:30
        Ja także będę polecał fundusze inwestycyjne. Choć nie zajmuję się ich sprzedażą smile

Czy akurat fundusze pieniężne? Z jednej strony rzeczywiście dawały zarobić
        więcej niż na lokacie (proszę porównać dane:
        historyczne
        wysokości lokat bankowych
        a
        wynikami
        funduszy
        za 10 lat)

Wybierając fundusze na pewno nie można kierować się ich nazwą - widząc w nazwie
        słowo "bezpiecznego inwestowania" a szczególnie "stabilnego
        wzrostu"
        . Dlaczego te fundusze potrafią tracić nawet kilkanaście procent w
        ciągu roku
        pisałem
        tutaj
        .

Zachęcam do budowy strategii inwestowania i monitorowania własnych inwestycji. W
        ten sposób na funduszach można zarobić, a straty można ograniczać. Choćby w
        najprostszy sposób
        (zasada
        1 - ograniczaj straty
        ).

I oczywiście również polecam samodzielne inwestowanie na platformach takich jak
        mbank czy multifund.pl.
    • xexer Re: konto oszczędnościowe 08.08.09, 13:44
      Ze swojej strony polecam ciekawe zestawienie ofertowe dla porównania inwestycji www.finanse24domowe.pl/Konta_oszczednosciowe.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka