Dodaj do ulubionych

Proszek do białego

25.08.09, 08:04
Mam Bryzę 101 plam, która nie spiera większości plam, w temp. 40'C.
Moze to nie jest wina tylko proszku - mam stara pralkę, wiec może
grzałka nie eest ok. Dla porównania Bryza 101 plam do kolorów w
temp. 40'C ładnie spiera palmy.

Polećcie mi proszek do białego w granicach 20-30 PLN /4kg.
Obserwuj wątek
    • ewagorak Re: Proszek do białego 25.08.09, 08:16
      W chwili obecnej stosuję Vizir i pranie jest bielusieńkie (przy 4 dzieci).
      Zadowolona tez byłam z Persila, Omo, Ariela i proszku E (rewelacja za małe
      pieniądze).
    • eny79 Re: Proszek do białego 25.08.09, 08:33
      Dla mnie najlepszy jest persil. Trzeba polować na okazje i kupowac na raz 3-4
      opakowania.
      • nuova Re: Proszek do białego 25.08.09, 09:24
        Odpada - nie mieszkam w magazynie smile)
        • milenamamazuzi Re: Proszek do białego 25.08.09, 10:06
          Dla mnie do białego najlepszy jest Vizir. Obecnie w Tesco w promocji 4kg za 29zł.
    • marzeka1 Re: Proszek do białego 25.08.09, 14:24
      Nie używam proszków od 2 lat, wolę płyny do prania, do białego świetnie nadaje
      się płyn do prania Bryza (no i ten zapach!).
      • anyx27 Re: Proszek do białego 25.08.09, 19:57

Do białego używam mleczka do prania Lovela, ewentualnie proszku tej
        samej firmy.
      • linn_linn Re: Proszek do białego 25.08.09, 20:12
        Ja tez pozegnalam sie z proszkami. Plyny piora lepiej, pranie lepiej sie plucze,
        a mam tez wrazenie, ze plyn jest wydajniejszy / ja zreszta zanizam ml /.
    • larenata Re: Proszek do białego 26.08.09, 11:56
      U nas Ariel. Pamiętam, że "E" też było super, ale uczulał moje dzieci crying
      • nelamela Re: Proszek do białego 26.08.09, 16:04
        Ja tez uzywam tylko Vizir.Dobrze spiera plamy z wina krwi nawet te zaschniete.Poluje na promocje(obecnie w Tesco).pozdrawiam
        • minnie8 Re: Proszek do białego 26.08.09, 20:13
          tylko i tylko persil gel ale niemiecki.Po wszelkich próbach i tak
          pozostaję przy nim smile
    • kleinehexe Re: Proszek do białego 07.09.09, 13:03
      Polecam proszek z Aldiego - UNAMAT albo TANDIL.
      Sama zaczęłam go używać i moim zdaniem jest lepszy niż niemiecki
      Persil.
      • ula243 Re: Proszek do białego 10.09.09, 14:46
        Jak kto chce tanio chemie niemiecka-proszki,tabletki,czysciki do zmywarki..to
        zapraszamsmile moje gg8940604..mam pary rzeczy do sprzedania,orginalne niemieckie.
    • mujer82 Re: Proszek do białego 14.09.09, 20:46
      Ja ostatnio używam Rex Soda Effect, piorę w pralce, białe rzeczy na 60 albo 90
      stopni i jestem zadowolona. Proszek wydajny bo jest w wersji Eurocompact-
      polecam proszki z takim znaczkiem, symbolizuje wyższe stężenie substancji
      czynnych (takie jak w proszkach niemieckich). Ja nie kupuję dużych opakowań,
      ostatnio kupiłam małe w Kaufland a i tak starczają na długo. Na trudne plamy mam
      duet- najpierw proszek vanish do białego na plamę (namaczam w zimnej wodzie) a
      dopiero potem proszek i pralka.
      Do tej pory ten duet pokonał wszelkie plamy , włącznie ze starą krwią, różnymi
      smarami (mój partner to zapalony rowerzysta i różne plamy przywozi mi z tras
      rowerowych), trawą, plamami z jagód,z tłuszczu, czy z zaciekami z potu i
      barwiącego na żółto antyperspirantu (wybieliłam tak pod pachami nie jedną
      koszulę, są jak nowe). Gorąco polecam proszek vanish-można kupować jak ja w
      saszetkach-w miarę potrzeby albo w wielkim pudle. Jest też w postaci płynu.Nie
      niszczy tkanin jak dawne wybielacze a dla wszelkich plam bezlitosny.I co ważne
      można w nim namaczać i działa nawet w lodowatej wodzie co ważne jeśli usuwamy
      plamy z krwi czy z czerwonych owoców lub z czerwonego wina (właśnie mi się
      przypomniało,że wywabiałam kuzynce vanishem z saszetki wino z dekoltu kremowej
      sukienki na jej poprawinach. A robiłam to w warunkach spartańskich, w umywalce w
      toalecie w lokalu.Chwila z vanishem, suszarka do rąk i sukienka jak nowa.)
      • bk110 Re: Proszek do białego 15.09.09, 22:29
        Ja zdecydowanie wolę Ariel i Persil
        Ostatnio czytałam coś o testach jakie zrobili na proszkach i jeden z nich
        produkowany w Niemczech jest lepszy. Tylko nie pamiętam który czy Persil czy
        Ariel. Wyniki testu niestety sa płatne sad
    • nuova Re: Proszek do białego 21.09.09, 09:49
      w koncu kupilam butle zelu Rex Soda effect. Zobaczymy. Na razie pranie pieknie
      pachnie i nie moge powiedziec, ze jest niedoprane, choc lekkie zastzrezenia widze...
    • approksymacja Re: Proszek do białego 21.09.09, 12:51
      Ja polecam Persil. Dzięki niemu w końcu udało się usunąć plamy z ukochanego
      białego ręcznika mojego męża smile Dziecięce rzeczy też ładnie dopiera.
      • klara_0204 Nie ma proszku, który spierze wszystkie plamy... 21.09.09, 14:04
        ... szczególnie w temp. 40 stopni. Duże znaczenie ma też miękkość wody. Mam alergiczne dzieci i jadąc do rodziców zabieram ze sobą proszek. Wszystko jest bielusieńkie i w zasadzie zostają tylko najtrudniejsze plamy, których wcześniej nie zaprałam. Pranie uprane w tym samym proszku w W-wie jest szarawe i zostaje dużo plam.
        • majkada Re: Nie ma proszku, który spierze wszystkie plamy 21.09.09, 22:01
          Zgadzam sie co do plam. Zupki i soczki mojego Synka spieraja się z ubranek tylko gdy są "na świeżo" zaprane w szarym mydle.
          A ogólnie u mnie sprawdza się persil lub ariel. Wydaje mi się,ze dobrze dopierają białe rzeczy. Vizir zostawia jakiś taki niebieskawy odcień i ma okropny zapach.
    • kowalikm Re: Proszek do białego 22.09.09, 13:35
      Ja ostatnio stwierdziłam, że spróbuję oszczędzić i kupiłam REXa. Totalna
      porażka. Proszek słabo się wymywał a pranie niedoprane.
      Bez marudzenia wróciłam do visira - kupuję raczej te z "sensitive", ale jak nie
      ma trafia się czasem omo czy persil.
      Nie wszystkie białe rzeczy można uprać w 60 czy 90 st. - tzn. można...pytanie
      tylko co wyjmiemy z pralki.
      Ja też mam twardą wodę, więc jak jeszcze trafi się proszek "badziew" to już
      totalna porażka.
      Ostatnio na którymś z proszków - omo albo ariel do białego widziałam napis, że
      jest aktywny w 30 stopniach - rzeczywiście w 40 plamy całkiem ładnie schodzą.

Ja z kolei mam właśnie problem z "bryleniem" proszku w komorze dozownika pralki.
      Piorę najczęściej w 40 stop. i raczej nie ma problemu z visir, persilem czy omo.
      Jak wsypię "coś tańszego" po praniu w komorze zostaje prawie cały proszek.
      Oprócz tego, że prać muszę jeszcze raz to strasznie ciężko wydobyć ten kamień...
      Jeden jedyny raz trafił mi się jakiś spory visir w promocji świątecznej, z
      którym się też męczyłam..., ale to tylko jedna taka wpadka...

Zastanawiam się czego oni dodają do tych proszków (lub nie dodają), że jedne
      rozpuszczają się lepiej w np. 40 st. a inne wcale się nie nadają do takiego
      prania. Może proszki też są podrabiane... (teoria spiskowa wink ).
      • nuova Re: Proszek do białego 22.09.09, 14:58
        > Ja z kolei mam właśnie problem z "bryleniem" proszku w komorze dozownika pralki

ja zawalczyłam i teraz sypię proszek do bębna na brudy i po kłopocie smile
        • ammazuko_powrot Re: Proszek do białego 22.09.09, 20:46
          Ja do białego prania dodaję sodę oczyszczoną i ubrania nie mają plam, nie są szare.
          • dorota20w Re: Proszek do białego 23.10.09, 23:27
            a ile tej sody dodajesz?
            • ammazuko_powrot Re: Proszek do białego 23.10.09, 23:47
              Ok łyżki stołowej na jedno pranie.
    • clio_1 Re: Proszek do białego 24.10.09, 10:14
      W realu czasem można kupić oryginalne niemieckie proszki, z polskimi naklejkami
      na opakowaniu - duże pudło (3,6 kg) kosztowało ok. 30 zł - proszki do białego i
      kolorów świetne, pranie super pachnie, wszystko doprane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka