witekjs Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 15.07.04, 18:28 Zacznij od tego co składa się na Twoje. Potem porozmawiamy... Witek Odpowiedz Link
witekjs Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci? PS 15.07.04, 18:33 PS. Przepraszam bardzo, ale nie znam francuskiego. Witek. Odpowiedz Link
malvvina Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci? P 15.07.04, 19:18 no wlasnie sie zastanawiam i myslalam ze mi wasze refleksje pomoga . Zmieniam sie z czasem wiec moze doswiadczenie ? Odpowiedz Link
empeka Poczucie tozsamosci 17.07.04, 17:19 Obawiam się, że na ten temat nie da się rozmawiać bez odsłaniania wnętrza... Odpowiedz Link
kamfora Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.07.04, 10:57 Na moje poczucie tożsamości składa się kilka dokumentów ową tożsamość potwierdzających, tudzież lustro. Poczucie tożsamości dodatkowo jest wzmacniane przez różne osoby, które bezbłędnie rozpoznają mnie w tłumie innych osób Jeśli zaś chodzi o poczucie tożsamości narodowej/kulturowej itp, to myślę, że składa się na nie "to, co mnie boli". Odpowiedz Link
witekjs Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.07.04, 11:11 kamfora napisała: > Na moje poczucie tożsamości składa się kilka dokumentów ową tożsamość > potwierdzających, tudzież lustro. Poczucie tożsamości dodatkowo jest wzmacniane > przez różne osoby, które bezbłędnie rozpoznają mnie w tłumie innych osób > > Jeśli zaś chodzi o poczucie tożsamości narodowej/kulturowej itp, to > myślę, że składa się na nie "to, co mnie boli". Masz rację, "to, co mnie boli", czyli to z czym się identyfikujemy. W pewnych sytuacjach zawsze dochodzi do momentu, kiedy masz możliwość jednej odpowiedzi. Najłagodniejszym przykładem jest to, komu kibicujesz gdy grają o Mistrzostwo Świata reprezentacje dwóch bliskich ci krajów. ) Pozdrawiam. Witek Odpowiedz Link
empeka Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.07.04, 23:28 > Jeśli zaś chodzi o poczucie tożsamości narodowej/kulturowej itp, to > myślę, że składa się na nie "to, co mnie boli". Znalazłam na forum psychologia taki wpis (mało elegancki wątek, ale a propos): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=14270127&a=14272749 W całym tamtym wątku zaciekawiło mnie zestawienie ostrej kpiny o obrzydliwym zapachu, ale celnych spostrzeżeniach ze świętoojczyźnianymi wyrazami oburzenia. To takie u nas typowe: skrajne postawy. Marta Odpowiedz Link
trzcina Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.07.04, 23:54 Ta twarz,to ciało, ta płeć, to nazwisko, ta rodzina,ta wiara, to miasto, ten kraj, ten język, ten zawód, ta pamięć. Nic ostatecznie niezmiennego. Z kolejnością włącznie, a nawet na czele. Może dlatego nie za bardzo się z sobą utożsamiam? Właśnie sobie podczytuję szkic Maaloufa (Malwino, może znasz tytuł, jakoś mi uciekło, raczej świeże, u nas ukazało się ze dwa lata temu)o tożsamości i o tym, jak coraz trudniej o jej jednoznaczność, kiedy coraz bardziej umieszane w tyglu świata. pozdrawiam t.)) Odpowiedz Link
scand Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 20.07.04, 10:01 > Nic ostatecznie niezmiennego .. Jest to chyba złudzenie gdyż pewien rdzeń pozostaje stały ... Odpowiedz Link
maly_facio ...egocentryzm... 23.07.04, 08:25 ... lepiej za rymami schowac swoje wnetrze niewyrazne egocentryzm mnie przepelnia z ma madroscia wszak mi razniej on o tozsamosci twierdzi podpowiada zem prawdziwy choc watpliwosc sie zakrada ja w jej cieniu - niecierpliwy ... Odpowiedz Link
taaniej Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.08.04, 23:04 na moje poczucie tożsamości składa się obraz samej siebie jaki w sobie noszę. powstał on na podstawie porównania się z innymi ludźmi. odcinam się od nich, identyfikuję z nimi, grdulę to wszystko w sobie i nadaję sobie tożsamość. wiem, że moja tożsamość i tożsamość formalna (urzędowa i postrzeganie mnie przez innych) są zupełnie różne i dlatego cały czas w kontaktach z ludźmi koryguję, docieram swój obraz albo staram się nagiąć ludzi do siebie no właśnie, a gdybym nie spotykała się z zadnymi ludźmi to nie miałabym swojej tozsamości? czy to znaczy, że aby mieć tożsamość trzeba się porównywać? Odpowiedz Link
kamfora Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 19.08.04, 08:26 taaniej napisała: > no właśnie, a gdybym nie spotykała się z zadnymi ludźmi to nie miałabym swojej > tozsamości? czy to znaczy, że aby mieć tożsamość trzeba się porównywać? No nie może być inaczej: tożsamość, przynajmniej na tym świecie, bierze się z porównywania Człowiek nie może nie spotkać się z żadnymi innymi ludźmi, więc nie można sprawdzić, co by było gdyby Odpowiedz Link
roseanne Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 20.08.04, 16:14 moje imie, leworecznosc, oczy - ktore rozpoznaje w lusterku, bo reszta zmienna jest Odpowiedz Link
abstrakt2003 Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 20.08.04, 17:51 Jednym ze składników naszej tożsamości jest "POLSKA". Polska to nasze rodziny to nasze otoczenie! Relacje z "Polską" kształtują nas w najwyższym stopnu! ********* KULT "Polska" Poranne zorze, poranne zorze Gdy idę w Sopocie nad morzem Po plaży brudno-piaskowej Bałtyk śmierdzi ropą naftową Poranne chodniki Gdy idę, nie rozmawiam z nikim Jak jest w niedzielę nad ranem Po sobotnich balach chodniki zarzygane Polska Mieszkam w Polsce Mieszkam w Polsce Mieszkam tu, tu, tu, tu Koncerty popołudniowe Pełne bezmózgów w służbie porządkowej Patrzą wokoło, bo swędzą ich rę Kochają bić coraz więcej i więcej Znowu wieczorne przygody Gdy wchodzę na kamienne schody Zaczepia mnie pijanych meneli wielu Jutro spotkają się w kościele Polska Mieszkam w Polsce Mieszkam w Polsce Mieszkam tu, tu, tu, tu Nocne sklepy z mlekiem I patrzę, co się dzieje pod sklepem Tłum przystawia komuś do twarzy pięści Żądają dla niego kary śmierci Znowu poranne pociągi Ja stoję i patrzę na mundurowe dziwolągi Czy byłeś kiedyś w Kutnie na dworcu w nocy Jest tak brudno i brzydko, że pękają oczy Polska Mieszkam w Polsce Mieszkam w Polsce Mieszkam tu, tu, tu, tu Nocne sklepy z mlekiem I patrzę, co się dzieje pod sklepem Tłum przystawia komuś do twarzy pięści Żądają dla niego kary śmierci Znowu poranne pociągi Ja stoję i patrzę na mundurowe dziwolągi Czy byłeś kiedyś u nas na dworcu w nocy Jest tak brudno i brzydko, że pękają oczy, oczy, oczy Polska Mieszkam w Polsce Mieszkam w Polsce Mieszkam tu, tu, tu, tu Tu, tu, tu, tu, tu, tu, tu, tu ... ****************** Odpowiedz Link
malvvina Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 20.08.04, 18:50 to mozna napisac gdy sie nigdy poza nie mieszkalo. Sprawa sie komplikuje znacznie na tulaczkach. Odpowiedz Link
abstrakt2003 Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 20.08.04, 19:13 To prawda ale każdy ma swój świat, swoje otoczenie które go kształtuje i staje się częścią jego tożsamości. Odpowiedz Link
kamfora Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ? 20.08.04, 21:38 malvvina napisała: > to mozna napisac gdy sie nigdy poza nie mieszkalo. > Sprawa sie komplikuje znacznie na tulaczkach. Są różne tułaczki. Jedne - dotyczą różnych krajów. Inne - różnych regionów tego samego kraju. (Nieraz te drugie nie są wcale łatwiejsze). Też często wpadam w dołek po powrocie od Mamy. Niby to tylko 500 kilometrów, ale przecież nie ma lotniczego połączenia. Patrzę z pewną nutką zazdrości na znajomych, którzy mogą odwiedzać swoich rodziców codziennie (a już na pewno co tydzień). Część z nich prawdopodobnie wolałaby nieraz być w mojej sytuacji, ale tylko "nieraz". W sumie - to każdy się "tuła" w poszukiwaniu samego siebie )) Odpowiedz Link
edytaon Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 10.08.05, 21:28 jeszcze kilka lat temu bym sie z tym nie zgodzila ale teraz widze w tym troche sensu ,mieszkam za granica i teraz dopero widze jak Polska ( przedewszystkim ) historia i kultura uksztaltowaly w jakims stopniu podwaliny dla mojej tozsamosci. Teraz so to ludzie bardzo rozni z calym swoim bogactwem kultorowym , madre ksiazki , rozmowy i jeszcze raz rozmowy z moimi bliskimi podroze to wszystko wplywa na moja tozsamosci teraz a co bedzie za 5 lat nie wiem Edyta Odpowiedz Link
oldpiernik Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 21.08.04, 15:26 mojej tożsamości? co składa się na to, że jestem sobą? niepewność, czy na pewno jestem sobą im bardziej utożsamiam się z niepewnością co do bycia sobą, tym pewniej odczuwam, że jest to główny składnik mojej tożsamości w tym niepewnum utożsamianiu tkwi jednak pewność, że nie ma absolutnie pewnego wzorca, z którym mógłbym się ostatecznie utożsamić OLDWPIĘTKĘ Odpowiedz Link
ariadna133 Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 09.08.05, 20:41 Moje poczucie tożsamości ukształtowałą w pewnym stopniu rodzina,najbliższe srodowisko,oraz pogmatwana historia naszej ojczyzny-no cóż nie jestem chyba oryginalna. Odpowiedz Link
oldpiernik Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 10.08.05, 01:05 Tak, odgrzany wątek. Podkreślam, że niewiele się w moim przypadku zmieniło. Niepewnośc wzorca dominuje. OLDTENSAM ;0) Odpowiedz Link
lo_ntek Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 10.08.05, 22:44 Tożsamość genetyczno- kulturowa (niektórzy dodają płciowa, która też jest mieszanką genetyczno-kulturową) determinuje w 70% prawie każdego – to prawie - to pewnie emocjonalna skłonność np. sprzeciw i jeszcze język (z braku innego sposobu) potrzebny żeby ten sprzeciw wyrazić. Mam znajomego,(piszę on ale nie jestem do końca pewna-znam tylko z sporadycznej korespondencji )który w ramach eksperymentu wirtualnego pozbył się wszelkiej tożsamości (nawet płciowej, – co na starym forum nie spotkało się ze zrozumieniem) W realu jest obecnie kloszardem bez grosza i przyjaciół (rodziny nie miał prawie nigdy).Twierdzi, że ludzie tylko przeszkadzają zakłócając naszą tożsamość swoimi potrzebami.Żeby uniknąć języka wyjechał do obcego kraju. Być może u niego sprzeciw(przeciwko własnej tożsamości) przeobraził się w chorobę, ale pewna nie jestem. pozdr zdrapka Odpowiedz Link
chaynik Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 17.08.05, 19:26 Miejsce w ktorym zyje i wartosci jakie przekazali mi rodzice. Odpowiedz Link
adwent Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 08.09.05, 01:44 moja swiadomosc Odpowiedz Link
oldpiernik Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 08.09.05, 20:56 jednym ze składników jest z pewnościa to forum OLDKADZIDLANY ;0) Odpowiedz Link
scand Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.10.13, 20:09 Najważniejszą rzeczą w poczuciu tożsamości jest chyba poczucie ciągłości, które sprawia że mimo że nasza świadomość wciąż jest przerywana (choćby snem) to jakoś sklejamy "siebie z wczoraj" z "sobą dzisiaj".. proces sklejania daje nam poczucie tożsamości czyli że A1=A2=A3=.. choć przecież dobrze wiemy że A1 jest różne od A2, od A3 itd, .... w sensie materialnym. Czasami jednak mamy poczucie czegoś nierzeczywistego - to wtedy, kiedy sklejanie nie idzie tak prosto jak zwykle.. Odpowiedz Link
tan.nawe Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.10.13, 22:05 "Ja"- dzisiaj , to "ja" - jutro. Mam nadzieję... Bez kleju... Odpowiedz Link
scand Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.10.13, 22:36 Nadzieja zamiast kleju - bardzo możliwe. Odpowiedz Link
samanta5 Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.10.13, 22:45 > "Ja"- dzisiaj , to "ja" - jutro. No...nie byłabym tego taka pewna. Zawsze jest coś między ustami a brzegiem pucharu Odpowiedz Link
tan.nawe Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.10.13, 23:02 > Zawsze jest coś między ustami a brzegiem pucharu Tak. Jest: oczekiwanie, nadzieja. To coś, czego określić się nie da. Coś, czego dotknąć próbujemy. P.S. Si, la vita e bella, piu bella che si puo immaginare. Odpowiedz Link
samanta5 Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.10.13, 23:23 > Zawsze jest coś między ustami a brzegiem pucharu >Tak. Jest: oczekiwanie, nadzieja. To coś, czego określić się nie da. Coś, czego dotknąć próbujemy. Da się określić ale jutro. Odpowiedz Link
tan.nawe Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.10.13, 23:42 samanta5 napisała: > Da się określić ale jutro. Jutro już będziesz wiedziała, Samanto? Czekam z niecierpliwością. Odpowiedz Link
samanta5 Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 19.10.13, 10:16 Rozmawiam z Tobą, takie mam wrażenie . Mało tego myślałam, że nasza rozmowa dotyczy Twojego jutra bo Ty od pewnego stwierdzenia o onym zaczęłaś. Okazuje się jednak, że oczekujesz ode mnie wiedzy której nie posiadam. To Ty określisz, czy między dniem wczorajszym a dzisiejszym pozostałaś taka sama lub tego nie określisz, jak zechcesz. Natomiast ja tego zadania się nie podejmuję Pozdrowienia sobotnio Odpowiedz Link
scand Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 20.10.13, 10:50 > To Ty określisz, czy między dniem wczorajszym a dzisiejszym pozostałaś taka sama lub tego >nie określisz, jak zechcesz. "Taka sama" jest tu kluczowe. Jest to oczywiście założenie, które każdy z nas czyni, choć z materialnego punktu widzenia jest nieuprawnione. Powinno być "prawie taka sama". Zastanawiam się czy jest możliwa taka kultura, w której owo założenie jest zaprzeczone tzn. każdego dnia, po przebudzeniu, dana osoba przypisuje sobie nową ( oczywiście do pewnego stopnia) tożsamość np. przyjmuje inne imię. Trudno to sobie wyobrazić w naszym społeczeństwie industrialnym ale może w jakimś społeczeństwie prymitywnym w środowisku naturalnie obfitym byłoby to możliwe.. Odpowiedz Link