Dodaj do ulubionych

co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n/t

15.07.04, 12:41

Obserwuj wątek
    • witekjs Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 15.07.04, 18:28
      Zacznij od tego co składa się na Twoje.
      Potem porozmawiamy...
      Witek
    • witekjs Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci? PS 15.07.04, 18:33
      PS. Przepraszam bardzo, ale nie znam francuskiego.
      Witek.
      • malvvina Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci? P 15.07.04, 19:18
        no wlasnie sie zastanawiam i myslalam ze mi wasze refleksje pomoga . Zmieniam
        sie z czasem wiec moze doswiadczenie ?
    • empeka Poczucie tozsamosci 17.07.04, 17:19
      Obawiam się, że na ten temat nie da się rozmawiać bez odsłaniania wnętrza...
    • kamfora Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.07.04, 10:57
      Na moje poczucie tożsamości składa się kilka dokumentów ową tożsamość
      potwierdzających, tudzież lustro. Poczucie tożsamości dodatkowo jest wzmacniane
      przez różne osoby, które bezbłędnie rozpoznają mnie w tłumie innych osób smile

Jeśli zaś chodzi o poczucie tożsamości narodowej/kulturowej itp, to
      myślę, że składa się na nie "to, co mnie boli".
      • witekjs Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.07.04, 11:11
        kamfora napisała:

> Na moje poczucie tożsamości składa się kilka dokumentów ową tożsamość
        > potwierdzających, tudzież lustro. Poczucie tożsamości dodatkowo jest
        wzmacniane
        > przez różne osoby, które bezbłędnie rozpoznają mnie w tłumie innych osób smile
        >
        > Jeśli zaś chodzi o poczucie tożsamości narodowej/kulturowej itp, to
        > myślę, że składa się na nie "to, co mnie boli".

Masz rację, "to, co mnie boli", czyli to z czym się identyfikujemy.
        W pewnych sytuacjach zawsze dochodzi do momentu, kiedy masz możliwość jednej
        odpowiedzi.
        Najłagodniejszym przykładem jest to, komu kibicujesz gdy grają o Mistrzostwo
        Świata reprezentacje dwóch bliskich ci krajów. smile)

Pozdrawiam. Witek
      • empeka Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.07.04, 23:28
        > Jeśli zaś chodzi o poczucie tożsamości narodowej/kulturowej itp, to
        > myślę, że składa się na nie "to, co mnie boli".

Znalazłam na forum psychologia taki wpis (mało elegancki wątek, ale a propos):
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=14270127&a=14272749
        W całym tamtym wątku zaciekawiło mnie zestawienie ostrej kpiny o obrzydliwym zapachu, ale
        celnych spostrzeżeniach ze świętoojczyźnianymi wyrazami oburzenia. To takie u nas typowe:
        skrajne postawy.

Marta
    • trzcina Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.07.04, 23:54
      Ta twarz,to ciało, ta płeć, to nazwisko, ta rodzina,ta wiara, to miasto, ten
      kraj, ten język, ten zawód, ta pamięć.
      Nic ostatecznie niezmiennego. Z kolejnością włącznie, a nawet na czele.
      Może dlatego nie za bardzo się z sobą utożsamiam?wink
      Właśnie sobie podczytuję szkic Maaloufa (Malwino, może znasz tytuł, jakoś mi
      uciekło, raczej świeże, u nas ukazało się ze dwa lata temu)o tożsamości i o
      tym, jak coraz trudniej o jej jednoznaczność, kiedy coraz bardziej umieszane w
      tyglu świata.

pozdrawiam
      t.))
      • scand Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 20.07.04, 10:01
        > Nic ostatecznie niezmiennego ..

Jest to chyba złudzenie gdyż pewien rdzeń pozostaje stały ...

• maly_facio ...egocentryzm... 23.07.04, 08:25
      ...
      lepiej za rymami schowac
      swoje wnetrze niewyrazne
      egocentryzm mnie przepelnia
      z ma madroscia wszak mi razniej

on o tozsamosci twierdzi
      podpowiada zem prawdziwy
      choc watpliwosc sie zakrada
      ja w jej cieniu - niecierpliwy
      ...
    • taaniej Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.08.04, 23:04
      na moje poczucie tożsamości składa się obraz samej siebie jaki w sobie noszę.
      powstał on na podstawie porównania się z innymi ludźmi. odcinam się od nich,
      identyfikuję z nimi, grdulę to wszystko w sobie i nadaję sobie tożsamość. wiem,
      że moja tożsamość i tożsamość formalna (urzędowa i postrzeganie mnie przez
      innych) są zupełnie różne i dlatego cały czas w kontaktach z ludźmi koryguję,
      docieram swój obraz albo staram się nagiąć ludzi do siebie smile
      no właśnie, a gdybym nie spotykała się z zadnymi ludźmi to nie miałabym swojej
      tozsamości? czy to znaczy, że aby mieć tożsamość trzeba się porównywać?
      • kamfora Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 19.08.04, 08:26
        taaniej napisała:

> no właśnie, a gdybym nie spotykała się z zadnymi ludźmi to nie miałabym swojej
        > tozsamości? czy to znaczy, że aby mieć tożsamość trzeba się porównywać?

No nie może być inaczej: tożsamość, przynajmniej na tym świecie, bierze się
        z porównywania smile

Człowiek nie może nie spotkać się z żadnymi innymi ludźmi, więc nie można
        sprawdzić, co by było gdyby wink
    • roseanne Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 20.08.04, 16:14
      moje imie, leworecznosc, oczy - ktore rozpoznaje w lusterku, bo reszta zmienna
      jest smile

• abstrakt2003 Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 20.08.04, 17:51
      Jednym ze składników naszej tożsamości jest "POLSKA".
      Polska to nasze rodziny to nasze otoczenie! Relacje z "Polską" kształtują nas w
      najwyższym stopnu!
      KULT

"Polska"
      Poranne zorze, poranne zorze
      Gdy idę w Sopocie nad morzem
      Po plaży brudno-piaskowej
      Bałtyk śmierdzi ropą naftową
      Poranne chodniki
      Gdy idę, nie rozmawiam z nikim
      Jak jest w niedzielę nad ranem
      Po sobotnich balach chodniki zarzygane

Polska
      Mieszkam w Polsce
      Mieszkam w Polsce
      Mieszkam tu, tu, tu, tu

Koncerty popołudniowe
      Pełne bezmózgów w służbie porządkowej
      Patrzą wokoło, bo swędzą ich rę
      Kochają bić coraz więcej i więcej
      Znowu wieczorne przygody
      Gdy wchodzę na kamienne schody
      Zaczepia mnie pijanych meneli wielu
      Jutro spotkają się w kościele

Polska
      Mieszkam w Polsce
      Mieszkam w Polsce
      Mieszkam tu, tu, tu, tu

Nocne sklepy z mlekiem
      I patrzę, co się dzieje pod sklepem
      Tłum przystawia komuś do twarzy pięści
      Żądają dla niego kary śmierci
      Znowu poranne pociągi
      Ja stoję i patrzę na mundurowe dziwolągi
      Czy byłeś kiedyś w Kutnie na dworcu w nocy
      Jest tak brudno i brzydko, że pękają oczy

Polska
      Mieszkam w Polsce
      Mieszkam w Polsce
      Mieszkam tu, tu, tu, tu

Nocne sklepy z mlekiem
      I patrzę, co się dzieje pod sklepem
      Tłum przystawia komuś do twarzy pięści
      Żądają dla niego kary śmierci
      Znowu poranne pociągi
      Ja stoję i patrzę na mundurowe dziwolągi
      Czy byłeś kiedyś u nas na dworcu w nocy
      Jest tak brudno i brzydko, że pękają oczy, oczy, oczy

Polska
      Mieszkam w Polsce
      Mieszkam w Polsce
      Mieszkam tu, tu, tu, tu
      Tu, tu, tu, tu, tu, tu, tu, tu ...
      • malvvina Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 20.08.04, 18:50
        to mozna napisac gdy sie nigdy poza nie mieszkalo.
        Sprawa sie komplikuje znacznie na tulaczkach.
        • abstrakt2003 Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 20.08.04, 19:13
          To prawda ale każdy ma swój świat, swoje otoczenie które go kształtuje i staje
          się częścią jego tożsamości.
        • kamfora Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ? 20.08.04, 21:38
          malvvina napisała:

> to mozna napisac gdy sie nigdy poza nie mieszkalo.
          > Sprawa sie komplikuje znacznie na tulaczkach.

Są różne tułaczki.
          Jedne - dotyczą różnych krajów.
          Inne - różnych regionów tego samego kraju.
          (Nieraz te drugie nie są wcale łatwiejsze).

Też często wpadam w dołek po powrocie od Mamy. Niby to tylko 500 kilometrów,
          ale przecież nie ma lotniczego połączenia.

Patrzę z pewną nutką zazdrości na znajomych, którzy mogą odwiedzać swoich
          rodziców codziennie (a już na pewno co tydzień).
          Część z nich prawdopodobnie wolałaby nieraz być w mojej sytuacji, ale
          tylko "nieraz".

W sumie - to każdy się "tuła" w poszukiwaniu samego siebie smile))
      • edytaon Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 10.08.05, 21:28
        jeszcze kilka lat temu bym sie z tym nie zgodzila ale teraz widze w tym troche
        sensu ,mieszkam za granica i teraz dopero widze jak Polska ( przedewszystkim )
        historia i kultura uksztaltowaly w jakims stopniu podwaliny dla mojej
        tozsamosci. Teraz so to ludzie bardzo rozni z calym swoim bogactwem
        kultorowym , madre ksiazki , rozmowy i jeszcze raz rozmowy z moimi bliskimi
        podroze to wszystko wplywa na moja tozsamosci teraz a co bedzie za 5 lat nie
        wiem
        Edyta
    • oldpiernik Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 21.08.04, 15:26
      mojej tożsamości?
      co składa się na to, że jestem sobą?
      niepewność, czy na pewno jestem sobą
      im bardziej utożsamiam się z niepewnością co do bycia sobą, tym pewniej
      odczuwam, że jest to główny składnik mojej tożsamości
      w tym niepewnum utożsamianiu tkwi jednak pewność, że nie ma absolutnie pewnego
      wzorca, z którym mógłbym się ostatecznie utożsamić

OLDWPIĘTKĘ
    • ariadna133 Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 09.08.05, 20:41
      Moje poczucie tożsamości ukształtowałą w pewnym stopniu rodzina,najbliższe
      srodowisko,oraz pogmatwana historia naszej ojczyzny-no cóż nie jestem chyba
      oryginalna.
    • oldpiernik Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 10.08.05, 01:05
      Tak, odgrzany wątek.
      Podkreślam, że niewiele się w moim przypadku zmieniło.
      Niepewnośc wzorca dominuje.

OLDTENSAM ;0)
    • lo_ntek Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 10.08.05, 22:44
      Tożsamość genetyczno- kulturowa (niektórzy dodają płciowa, która też jest
      mieszanką genetyczno-kulturową) determinuje w 70% prawie każdego – to prawie -
      to pewnie emocjonalna skłonność np. sprzeciw i jeszcze język (z braku innego
      sposobu) potrzebny żeby ten sprzeciw wyrazić.
      Mam znajomego,(piszę on ale nie jestem do końca pewna-znam tylko z sporadycznej
      korespondencji )który w ramach eksperymentu wirtualnego pozbył się wszelkiej
      tożsamości (nawet płciowej, – co na starym forum nie spotkało się ze
      zrozumieniem) W realu jest obecnie kloszardem bez grosza i przyjaciół (rodziny
      nie miał prawie nigdy).Twierdzi, że ludzie tylko przeszkadzają zakłócając naszą
      tożsamość swoimi potrzebami.Żeby uniknąć języka wyjechał do obcego kraju. Być
      może u niego sprzeciw(przeciwko własnej tożsamości) przeobraził się w chorobę,
      ale pewna nie jestem.
      pozdr zdrapka
      • chaynik Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 17.08.05, 19:26
        Miejsce w ktorym zyje i wartosci jakie przekazali mi rodzice.
    • adwent Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 08.09.05, 01:44
      moja swiadomosc
      • oldpiernik Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 08.09.05, 20:56
        jednym ze składników jest z pewnościa to forum

OLDKADZIDLANY ;0)
    • joanna2909 Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 13.10.05, 17:27

• scand Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.10.13, 20:09
      Najważniejszą rzeczą w poczuciu tożsamości jest chyba poczucie ciągłości, które sprawia że mimo że nasza świadomość wciąż jest przerywana (choćby snem) to jakoś sklejamy "siebie z wczoraj" z "sobą dzisiaj".. proces sklejania daje nam poczucie tożsamości czyli że A1=A2=A3=.. choć przecież dobrze wiemy że A1 jest różne od A2, od A3 itd, .... w sensie materialnym.

Czasami jednak mamy poczucie czegoś nierzeczywistego - to wtedy, kiedy sklejanie nie idzie tak prosto jak zwykle..
      • tan.nawe Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.10.13, 22:05
        "Ja"- dzisiaj , to "ja" - jutro.
        Mam nadzieję...
        Bez kleju...
        • scand Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.10.13, 22:36
          Nadzieja zamiast kleju - bardzo możliwe.
        • samanta5 Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.10.13, 22:45
          > "Ja"- dzisiaj , to "ja" - jutro.

No...nie byłabym tego taka pewna. Zawsze jest coś między ustami a brzegiem pucharu
          • tan.nawe Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.10.13, 23:02
            > Zawsze jest coś między ustami a brzegiem pucharu

Tak. Jest: oczekiwanie, nadzieja. To coś, czego określić się nie da. Coś, czego dotknąć próbujemy.

P.S. Si, la vita e bella, piu bella che si puo immaginare.
            • samanta5 Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.10.13, 23:23
              > Zawsze jest coś między ustami a brzegiem pucharu

>Tak. Jest: oczekiwanie, nadzieja. To coś, czego określić się nie da. Coś, czego dotknąć próbujemy.

Da się określić ale jutro.
              • tan.nawe Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 18.10.13, 23:42
                samanta5 napisała:

> Da się określić ale jutro
                .

Jutro już będziesz wiedziała, Samanto?
                Czekam z niecierpliwością.
                • samanta5 Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 19.10.13, 10:16
                  Rozmawiam z Tobą, takie mam wrażenie smile. Mało tego myślałam, że nasza rozmowa dotyczy Twojego jutra bo Ty od pewnego stwierdzenia o onym zaczęłaś. Okazuje się jednak, że oczekujesz ode mnie wiedzy której nie posiadam. To Ty określisz, czy między dniem wczorajszym a dzisiejszym pozostałaś taka sama lub tego nie określisz, jak zechcesz. Natomiast ja tego zadania się nie podejmuję smile
                  Pozdrowienia sobotnio
                  • scand Re: co sklada sie na twoje poczucie tozsamosci ?n 20.10.13, 10:50
                    > To Ty określisz, czy między dniem wczorajszym a dzisiejszym pozostałaś taka sama lub tego >nie określisz, jak zechcesz.

"Taka sama" jest tu kluczowe. Jest to oczywiście założenie, które każdy z nas czyni, choć z materialnego punktu widzenia jest nieuprawnione. Powinno być "prawie taka sama".
                    Zastanawiam się czy jest możliwa taka kultura, w której owo założenie jest zaprzeczone tzn. każdego dnia, po przebudzeniu, dana osoba przypisuje sobie nową ( oczywiście do pewnego stopnia) tożsamość np. przyjmuje inne imię. Trudno to sobie wyobrazić w naszym społeczeństwie industrialnym ale może w jakimś społeczeństwie prymitywnym w środowisku naturalnie obfitym byłoby to możliwe..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka