09.10.13, 23:10
Jest tak
Pojawiają się tu wątki starej daty, kiedyś pisane na Kawiarence i poniechane.
I dobrze że się pojawiają, dla tych co tu niedawno sądzę data nie ma znaczenia,

Tak sobie myślę, na pewno w historii Kawiarenki pojawiały się wypowiedzi,
takie perełki myśli filozoficznej osób tu kiedyś piszących.

Czy dało by się takie filozoficzne perełki wyłuskać i wrzucić pod osobnym wątkiem?
Mogły by być wyrwane z kontekstu ale pięknie napisane.
Obserwuj wątek
    • scand Re: perełki 10.10.13, 09:54
      Jest wiele ciekawych wypowiedzi ...
      wyłuskanie ich wszystkich, tych "pereł" wymagałoby jednak..
      poławiacza pereł.
      Ciekawa jest również stara, oryginalna część kawiarenki (kiedy np. Kamfora była jeszcze pełna wigoru) - obecnie ukryta (jeszcze przez samą Kamforę).
      Ja nazywałem kiedyś taką działalność archeologią myśli - wygrzebywanie myśli spod świeżo naniesionych warstw.
      • kicho_nor Re: perełki 16.10.13, 09:54
        wyłowiłem takie coś:

Re: "Ale, o s...oo chodzi"
        jul.s 07.05.13, 21:03
        Do każdego listu powinien być zamieszczony obraz , chociaż twarzy piszącego, by ocenić stan psychiczny w danej chwili.

- być może jest to postulat bardziej porządkowy niż filozoficzny ale bardzo ciekawy.
        • scand Re: perełki 16.10.13, 11:11
          Tak, porządkowy postulat Julka. Ciekawe skąd on jest takim znawcą stanów psychicznych ludzi, skoro zawsze zarzeka się, że on to tylko "techniczny" ?
          • kicho_nor Re: perełki 16.10.13, 11:51
            Ale Juls mimo że "techniczny" pisze bardzo ciekawie, może ma jakąś technikę pisania.
            • scand Re: perełki 16.10.13, 12:26
              Pisze ostatnio głównie na tematy antyklerykalne, tu rzeczywiście wytworzył już pewną "technikę" wink
              • kicho_nor Re: perełki 16.10.13, 13:20
                Ale po ostatnich wpadkach klerykalizmu można zrozumieć
                wzrost antyklerykalizmu.

A co do filozofii to mi wygląda, że została ukształtowana dwa tysiące lat temu
                i tak jej zostało do dziś.
                Na pojawienie się nowego Platona na Kawiarence nie ma co liczyć, pozostają więc tylko
                przemyślenia przemyślane jadąc tramwajem i napisane tu.

Skand, czy jeździsz tramwajem?, wrzuć jakieś przemyślenia.
                • scand Re: perełki 16.10.13, 14:00
                  Przemyślenia w tramwaju ? Zależą od ludzi, którzy wsiądą ... wink
                  • kicho_nor Re: perełki 16.10.13, 14:14
                    myślisz, że jak cię zobaczą w tramwaju to elitarni się napchają?
                    • scand Re: perełki 16.10.13, 14:47
                      Nie.
                      • kicho_nor Re: perełki 16.10.13, 19:28
                        Myślisz że Godot przyjdzie?
                        • scand Re: perełki 16.10.13, 20:57
                          Och Kichonorze, Ty nie Godotem jesteś chyba najbardziej zainteresowany wink
                          • kicho_nor Re: perełki 16.10.13, 21:53
                            a wiesz, Godotem nie jestem zainteresowany i nie tylko chyba, więc nie porozmawiamy
                            czekając.

Ale widzisz Scand`dzie, o transcendencji też nie porozmawiamy skoro nie lubisz piwa.

A, gdyby Godot się pojawił nie przepytuj go czy jest antyklerykałem.
                            • samanta5 Perła z receptą 17.10.13, 08:54
                              "No i co, no i co zrobić by nie zejść na psy, albo co zrobić aby się odpsić skoro
                              się zeszło a nie chciało"

Wystarczy zaprzestać szarpania nogawek jeżeli nie ma się odwagi ugryźć. Pies też godność psią powinien posiadać.
                              • scand Re: Perła z receptą 17.10.13, 10:34
                                Z tymi perłami to może być pewien kłopot, bo to co dla jednego jest perłą, dla drugiego może być tylko kawałkiem kamienia.. Nawiasem mówiąc, myślałem że skoro Ki. rzucił hasło to wykonana też pewną pracę.. wyławiania tych "pereł"..... , ale mu tylko psoty w głowie. Do konkretnej roboty nie ma chętnych wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka