Dodaj do ulubionych

pomocy bo pierwszy raz

IP: *.radom.vectranet.pl 22.07.10, 20:42
Witajcie, chcemy się wybrać do Chorwacji (2 osoby 2 tygodnie)po 21 sierpnia,
zobaczyć jak najwięcej obmyślam różne możliwości, ale może ktoś kto tam był
wiele razy mi pomoże.
Chcemy zobaczyć wodospady Krka, Plitwickie, oczywiście Dubrownik, Zadar.
Zastanawiam się nad dwoma noclegami jeden wyżej drugi dzieś w okolicach Omisia
lub Igrane.
Nie wiem czy to dobry pomysł czy ktoś z Was mógłby mi pomóc i coś napisać, czy
lepiej w jednym miejscu czy w dwóch, jak z kwaterami czy w ciemno czy
rezerwować przez neta.
Za każde konstruktywne info. dziękuję. Dla tych co zaraz mi napiszą że już
pisali i że nie chciało mi się wyszukać odpowiadam od razu chciało i dużo
postów prześledziłam tylko większość z 2003-2004 roku.
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: pomocy bo pierwszy raz 22.07.10, 21:34
      Najpierw trzeba się zastanowić czy plan nie nazbyt ambitny.Koncowka
      sierpnia zapewne będzie mocno upalna a zwiedzanie w 30st upalach tak
      średnio przyjemne.
      Zaliczanie Plitwic i wodospadów Krka w jednym roku nie
      wskazane.Najczęściej te drugie po Plitvicach rozczarowują.
      Plitvice najczęściej odwiedzane po drodze z lub do Polski,z
      noclegiem na jedną noc nie powinno byc problemów.
      Z okolic Omisza do Dubrownika to 4 h jazdy.Mozna sie pokusic o
      wycieczkę w jeden dzien tam i z powrotem,choć męczące.
      Nie nastawiając sie na konkretną miejscowość ,wolne apartamenty
      znajdziesz na pewno.
      • Gość: maryśka Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.radom.vectranet.pl 22.07.10, 21:51
        Hepik dzięki za pomoc. co prawda 30 stopniowe upały nie są nam straszne teraz u
        nas mamy 36 stopni. No właśnie dlatego napisałam ten post bo ostatnio dużo
        czytam o Chorwacji siedzę nad mapą i wymyślam. A co Ty byś mi polecił żeby
        zobaczyć na pierwszy raz
        • Gość: MS Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.10, 06:59
          Jedź do Primostein,w miarę blisko i klimat jest.
        • hepik1 Re: pomocy bo pierwszy raz 23.07.10, 12:03
          Gość portalu: maryśka napisał(a):

> Hepik dzięki za pomoc. co prawda 30 stopniowe upały nie są nam
          straszne teraz u
          > nas mamy 36 stopni.

Ale chyba nie latasz po radomskim rynku w kółko? ;)
          30 stopni w cieniu fajne na plaży,w murach miasteczek to jakies 40 a
          na murach Dubrovnika ze 50 stopni.
          Może i ostatnia dekada sierpnia to schyłek wysokiego sezonu ale
          tłumy w Trogirze,Omiszu ,o Dubrovniku nie wspomnę -gwarantowane.
          • Gość: maryśka Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.radom.vectranet.pl 23.07.10, 17:34
            może po radomskim nie ale tak jakbym latała hahahahahah
    • Gość: Kir Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.pitow.wroc.pl 23.07.10, 08:20
      Pomysł żeby na 2 tygodnie i 2 noclegi jest bardzo dobry. W kazdym miejscu nolegi
      wynająć na tydzień, zazwyczaj wynajmuje się od dnia przyjazdu do soboty bo w
      sobotę zwyczjowo zmiana turnusów. Po 21.08 już wszędzie jest luźniej a i upał
      nie ten co w lipcu tyle że dni znacząco krótsze: ok 20:30 robi się ciemno a nie
      ma tam takich długich wieczorów jak u nas bo to inna szerokość geograficzna.

Plitvice zwiedza się zazwyczaj jadąc na wybrzeże albo wracając. Jak kasa nie
      jest problemem proponuję od Plitvic zacząć, jak może być z nią różnie to
      proponuję skończyć Plitvicami, najwyżej zwiedzicie je w kolejnym roku. A
      ponieważ przez cały sierpień w Plitvicach jest tłoczno czasem tak że ciężko się
      przecisnąć na kładkach to proponuję zostawić je na wrzesień, będzie mniej ludzi
      a więcej wody= lepsze wrażenia
      Zgadzam się że po Plitvicach Krka nie robią już dużego wrażenia to już lepiej
      pojechać do Bośni do wodospadów Kravica [ ok 1h jazdy z okolicy Makarskiej,
      potrzebna tylko zielona karta, wstęp i kąpiel za free].
      Pierwszy nocleg proponuję w okolicach Zadaru drugi poniżej Makarskiej. O
      miejscowościach to możemy pisac jak nam zeznacie w jakim jesteście wieku, czy
      szukacie raczej odludzia czy turystycznej tandety np banan, czy mają być plaze
      skałkowe czy żwirowe, czy może fkk, czy koniecznie musi być klub typu dyskoteka
      itd, czy lubicie chodzić po górach.

Zadar do zwiedzania ok ale ciekawsze są inne miasta: Szibenik, Split Trogir.
    • Gość: callgirl Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.arp.com.pl 23.07.10, 08:47
      Pomiędzy Dubrovnikiem i Omiszem warto skoczyć do Mostaru w Bośni. Niezły
      klimacik. Przy okazji można zrobić tańsze zakupy.
    • Gość: Izabela Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.miedzyrzecz.mm.pl 23.07.10, 08:54
      Hej,ja tez podepne sie pod wielbicieli Plitwic-to koniecznie ale najlepiej
      faktycznie w drodze do domku,Trogir-piękny klimatyczny,Primosten,Split,Sybenik,o
      Dubrowniku nie wspominając oczywiście.Warte polecenia wyspy-Brac,Hvar,przepiękny
      powiedzmy turecki Mostar w BiH-ale moze zakosztujcie tez troche
      relaksu,plaż,ichnej kuchni-prsuta,pysznych serów,owoców morza,sałatki z
      osmiorniczką(rewelacja),dobrej pizzy,zapiekanych warzyw w pece.Noclegi jeśli we
      dwójkę faktycznie pewnie bez problemu na miejscu,w okolicach makarskiej riviery
      ludzie wrecz wychodza na ulice z tabliczkami"Apartmani":):)miłego wypoczynku
      życze...
    • kamcia_79 Re: pomocy bo pierwszy raz 23.07.10, 11:22
      Ja 2 lata temu podzieliłam swój pobyt równiez na 2. 1 tydzień na Ciovo (tu masz
      do zwiedzenia Trogir (nawet codziennie :), Split, Sibienik, Primosten, Krka)
      2 tydzień bylismy na samym koncu Chorwacji w Molunacie i stamtąd był wypad do
      Dubrownika i do Czarnogóry, a po drodze też Mostar i wodospady Kravica.
      W drodze do HR warto zwiedzić jakąs jaskinię w Słoweni, a z powrotem Plitwice.
    • Gość: Marcin Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.chello.pl 23.07.10, 11:48
      Na Krk szkoda kasy i czasu nie dość ze cholernie drogo to nic specjalnego tam
      nie ma
    • Gość: Beata Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.static.kotrak.3s.pl 23.07.10, 15:50
      Ja bym spędziła tydzień na wyspie np. Hvar lub Brac i tydzien na lądzie np. Orebic, z tamtąd można zrobić wypad do Dubrownika.
      • Gość: maryśa Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.radom.vectranet.pl 23.07.10, 17:49
        Jesteście super, trochę rozjaśniliście mi w głowie bo im więcej czytam tym
        więcej wymyślam a wiadomo wszystkiego się nie da, a chciałabym jak najwięcej.
        oki to tak mamy 29 i 33 lata, nie jesteśmy odludkami ale pracujemy z ludźmi więc
        na urlopie chcemy odpocząć i wyciszyć się, ale nie to żeby od razu dziki busz.
        ludzie jak najbardziej ale w niezbyt dużej ilości. Na pobyt jakieś spokojniejsze
        miejsce w tłum możemy na chwilę pojechać i wrócić do ciszy.Nie lubmy blichtru,
        tandety i hałasu to nas mało kręci hahaha. Wolimy zobaczyć tambylców niż coś
        bardzo pod turystów. ot taka z nas para. Jak gdzieś jedziemy wolimy poszukać
        knajpki z tambylcami bo jedzenie fajniejsze i zazwyczaj tańsze itp. wiecie o co
        chodzi. Pozdrawiam i napiszcie coś jeszcze.
        • Gość: maryśka Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.radom.vectranet.pl 23.07.10, 17:56
          AAAA jeszcze jedno pytanie jak bardzo mogą różnić się ceny apartam/pokoi w necie
          od tych na miejscu(w ciemno)? czy to są duże różnice i w przybliżeniu jakich
          mogę się spodziewać pod 23 sierpnia
          • kamcia_79 Re: pomocy bo pierwszy raz 23.07.10, 18:17
            w mojej ocenie nie ma dużych różnic z cenami kwater, aczkolwiek im dalej na
            południe tym drożej. Ja w tym terminie zawsze jechałam w ciemno.
            Podtrzymuje swoje propozycje co do miejsc pobytu, lubimy podobne rzeczy jak widzę :)
            Czyli tydzień na Ciovo, ale od strony morza, i tydzien w Molunacie
            • Gość: maryśka Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.radom.vectranet.pl 23.07.10, 19:01
              a co sądzicie o Igrane
              • kamcia_79 Re: pomocy bo pierwszy raz 23.07.10, 19:13
                widokowo ok, niezbyt duże, natomiast cała riwiera makarska jest bardzo
                popularna, więc może jeszcze być tłoczno szczegolnie na plazy
          • hepik1 Re: pomocy bo pierwszy raz 23.07.10, 22:39
            Od Ciovo to raczej jak najdalej ;)
            Krajobrazowo najciekawiej w Dalmacji Środkowej poniżej Omisza.
            W ciagu godziny w zasięgu Trogir i Split.
            W Omiszu można zaliczyć rafting Cetiną ewentualnie fichpiknik na
            Bracz(tutaj dobrze jednak zobaczyć powracających z takiej
            wycieczki,czy na pewno taka rozrywka Wam odpowiada)
            Drugi tydzień bliżej Dubrownika np Slano(30 km) Spokój gwarantowany.
            Prowizje agencji to ok.30-40%
            Skład dwuosobowy zawsze wychodzi drożej w przeliczeniu na osobodzień
            ale wszystko zależy od szczęścia,umiejętności negocjacji,podaży i
            popycie w danym czasie i miejscu.
            • Gość: maryśka Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.radom.vectranet.pl 24.07.10, 20:51
              hepik1, ale poniżej Omisia to gdzie proponujesz? a co np sądzisz o Orebiczu?
              • hepik1 Re: pomocy bo pierwszy raz 25.07.10, 09:25
                Pisząc "poniżej Omiszu" miałem na myśli wioski(osady,osiedla-zwał jak
                zwał) na tzw riwierze omiskiej,by mieć w zasięgu ,to co
                powyżej(Split,Trogir czy nawet Szibenik z wodospadami Krka)
                Potem zaczyna się riwiera makarska,zdecydowanie bardziej tłumna.
                A Orebic?
                Ogólnie płw.Peljesac to jedno z najpiękniejszych miejsc,zwłaszcza ten
                zatunelowy,mozna by zaryzykować ,że "najdzikszy" w CRO.
                Sam Orebicz dziki nie jest,wręcz przeciwnie -na Peljescu najbardziej
                skomercjalizowany.
                • Gość: maryśka Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.radom.vectranet.pl 25.07.10, 10:52
                  a jak to jest z taksówkami wodnymi na wyspę? ile kosztują i czy gdzieś można się
                  dowiedzieć o rozkładzie czy czymś takim
    • Gość: darek.59.pl Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.chello.pl 25.07.10, 14:55
      Może najroztropniejszym rozwiązaniem będzie podzielenie pobytu w CRO na dwie
      części (raczej trzy etapy). W drodze do Chorwacji, Plitwice - jeden lub dwa
      noclegi przed parkiem (np. Śeliśte Dreźnicko). Druga część to tygodniowy pobyt
      pomiędzy Zadarem a Śibenikiem, a kolejna, trzecia część to noclegi za Makarską
      (np. Zaostrog, Gradac) lub bliżej Dubrownika (np. Slano, Tresteno, Zaton). Ten
      plan można zrealizować ale do zobaczenia pozostanie jeszcze wiele bardzo
      ciekawych miejsc. Z tego planu muszą wypaść m.in. wyspy, Istria. Może lepiej
      wakacje w Chorwacji podzielić na dwa lata i zobaczyć "prawie wszystko".
      • Gość: maryśka Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.radom.vectranet.pl 25.07.10, 20:41
        Wiem że wszystkiego się nie da zobaczyć w 14 dni, znajoma mi mówiła, że Istria
        była dla niej piękna dopóki nie zobaczyła południa, więc Północ poczeka.
        Plitwickie na pewno a potem na południe.
        Mam jeszcze pytanie dotyczące noclegów znalazłam takie po 35 Euro apartament
        przez neta czy na miejscu będzie taniej czy drożej?
        • kamcia_79 Re: pomocy bo pierwszy raz 25.07.10, 21:29
          będzie i taniej i drożej, nie ma reguły
        • Gość: darek.59.pl Re: pomocy bo pierwszy raz IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 26.07.10, 11:34
          Podaj szczegóły oferty: gdzie, odległość od morza i centrum, jaka plaża,
          wyposażenie apartamentu, itp. 15 euro od osoby w sierpniu to moim zdaniem
          normalna cena, a im mniejszy lokal (2-osobowy) zawsze jest droższy. Może na
          miejscu uda się znaleźć coś tańszego, ale jeżeli za przyzwoity apartament to mam
          wątpliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka