Dodaj do ulubionych

Bardzo proszę - pomórzcie nam podjąć decyzję!!!!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.04, 00:58
Chcemy wybrać się na wakacje w czerwcu z naszym 3-latkiem, mamy dosyć
ograniczony budżet, więc "radzimy" już kolejny miesiąć. Dowiadywalismy się o
kwatery nad naszym morzem, wyszło średnio 25 zł/osoba, dziecko gratis lub
50%. Teraz siedzę na tym forum i mam burzę w mózgu. Czy nie porywam sie z
motyką na księżyc. WOŁAM O WASZĄ POMOC!! Jak sprawa się ma cenowo, chodzi też
o odległość i warunki (chodzi nam o naszą ptaszynę, bo to dla jego zdrowia).
Chcielibyśmy zmienić mu klimat na jakieś 20 dni.
Sedni sprawy: rozwiejcie moje mrzonki, albo u licha, jak się do tego zabrać,
czy jechać w ciemno, gdzie, czy lepiej samochodem czy autokarem??
Nie chcę wyjść na jakiegoś nieudacznika, ale czuję się troche nie w swojej
bajce. Potrzebuje punktu zaczepienia, potem wiem, że dam radę.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Janek Re: Bardzo proszę - pomórzcie nam podjąć decyzję! IP: *.globalnet.hr 17.04.04, 09:05
      Sprawdz www.croholiday.net
      Jest duzo oferty i bardzo dobre ceny
    • jadran Re: Bardzo proszę - pomórzcie nam podjąć decyzję! 17.04.04, 10:46
      Możesz jechać nad nasze polskie morze...możesz jeśli lubisz siedzieć tygodniami
      w domku oczekując poprawy pogody, jeśli lubisz kąpać się w brudnym i zimnym
      morzu, jeśli lubisz szukać wolnego metra kwadratowego piasku na którym mozeasz
      położyć się wraz z rodziną... Ja jednak zdecydowanie polecam Chorwację. Morze
      czyste, woda ciepła, tłumów brak. Jeżeli chcesz zaoszczędzić polecam Ci wyjazd
      w maju czerwcu lub we wrześniu, ceny są o połowe niższe niż w sezonie. Jeżeli
      nie wiesz jaki rejon Chorwacji wybrać to zdecydowanie polecam Ci wyspę Vis.
      położone 30 metrów od morza apartamenty w cenie od 30 euro(dla całej
      wieloosobowej rodziny), wspaniali ludzie, zatoczki z piaszczystymi plażami na
      których nie ma jeżozwierzy(to ważne w przypadku wyjazdu z dziećmi)
      plażami,starożytne ruinyZresztą jeżeli zechcesz podeślę Ci zdjęcia wyspy i
      apartamentów, a w razie potrzeby zarezerwuję Ci jakiś apartament(znam język i
      włascicieli tych apartamentów).Jeżeli zechcesz mam namiary na apartamenty w
      innych częściach Chorwacji. Mój emial jadran@gazeta.pl
    • edi95 Re: Bardzo proszę - pomórzcie nam podjąć decyzję! 17.04.04, 13:18
      Byłem w tamtym roku w Chorwacji z rodzinką ,więc mogę udzielić kilku
      porad.Można jechać w ciemno, ogłoszeń i chętnych na wolne pokoje było przy
      drodze wzdłuż wybrzeża dużo.Radzę podzielić podróż na dwa etapy z noclegiem na
      północy Chorwacji (okolice Plitwickich Jezior).Ja osobiście polecam samochód do
      podróży , opłaca się jako paliwo samochód "gaz"-ceny jak w kraju.Mogę podać
      kontakt tel. do bardzo miłych Chorwatów w miejscowości STANICI koło OMIŚA.Do
      końca czerwca ceny są jeszcze po sezonowe ale przeliczane i płacone w euro.Na
      bierzące wydatki i wszelkie zakupy euro można wymieniać w sklepach i kantorach
      na ich kuny.Język słowiański, można się porozumieć nawet nie znając zwłaszcza
      przy biesiadzie wieczornej przy ich tradycyjnym trunku Rakiji.Cena była po
      sezonie 8 euro od osoby.Mam mapkę stacji gazowych.I tak po pierwszym pobycie na
      wakacjach w Chorwacji urzekł mnie czar tego kraju i przyjaznych ludzi myślę że
      jeszcze raz powtórzę takie wakacje.Na tamten rok to wydatki poniesione wyszły
      mnie tak jak nad naszym Bałtykiem ,a dodatkowo zwiedziłem wszystkie znane
      miejscowości środkowej i połódniowej Chorwacji oraz Mostar w Bośni i
      Hercegowinie ogółem na samo zwiedzanie straciłem 1500 km/ na gazie.
      Pozdrawiam i polecam jako ciekawe miejsce do odpoczynku i zwiedzania.
    • Gość: Kir Re: Bardzo proszę - pomórzcie nam podjąć decyzję! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.04.04, 10:04
      >Dowiadywalismy się o
      > kwatery nad naszym morzem, wyszło średnio 25 zł/osoba

Żeby w Hr zmieścić się w tym limicie czyli za noc nie zapłacić więcej niż
      70plz to musisz spać na kempingach. Jedzenie jest droższe chyba że weźmiesz
      sporo z kraju i sam będziesz gotował. Ponadto 20 dni to dużo. Może lepije
      pojechać na 2 tygodnie i wypocząc a nie na 3 i się męczyć z limitem kasy?

Jeżeli jedziesz na tak długo możesz też poszukać tańszych noclegów i negocjować
      z właścicielem. Wtedy może zejdziesz pomiżej 15 euro za apartament 2+1
      Przejrzyj ceny, negocjuj. Jak możesz to jedz na południe i nie w szczycie
      sezonu, jednak z uwagi na dzicko raczej bym radził sierpień wrzesień niż
      czerwiec bo w czerwcu powietrze jest gorące, jest sucho a woda w morzu
      zwłaszcza na północy - zimnawa

>jak się do tego zabrać

Poszukaj taniego noclegu. Jeżeli nie kamping to już musisz znaleźć kwaterę
      Tu są broszurki:
      www.croatia.hr/misc/brosure.aspx?menuid=m8_i1
      "Privet acomodation" zawiera spis kwater z cennikami i kontaktami.Wybierz kilka
      miejcowości i zobacz co się da zrobić.
      Z resztą jak widze już Cię obsiedli akwizytorzy noclegów więc sięspokojne
      zastanów. Klient ktry przyjeżdza na 20 dni to skarb, można negocjować cenę

> czy jechać w ciemno
      Masz letnie dziecko, ja bym nie jechał w ciemno chyba ze masz ochotę na
      kamping, tam możesz jechać w ciemno.

>czy lepiej samochodem czy autokarem??

Ja bym wolał samochodem. Za bilet autokarowy za 2 osoby plus dziecko zapłacisz
      ok 800plz. To tyle ile koszt przejazdu przez Słowację i Węgry kiedy jedzie się
      oszczędnie bez kosztu noclegu po drodze. A tu już jak uważasz, chyba jesteś
      jeszcze młody więc jedna noc w samochodzie to nie jest wielki problem.
      Samochód daje też komfort zwiedzania. Autokar daje zazwyczaj klimę ale się nie
      zatrzymuje a taki 3 latek to nie lubi siedzieć dłużej niz 1h, trzeba często
      robić postoje i fajnie bo dobrze zagosodarowane postoje daję radość
      podróżowania.

> Nie chcę wyjść na jakiegoś nieudacznika, ale czuję się troche nie w swojej
      > bajce

Nie przejmuj się, każduy kiedyśpierwszy raz pojechał za granicę bez opieki
      biura podróży. Potem będzie juz dobrze. Hr na taką szkołę wyjazdu świetnie się
      nadaje. I droga prosta i ceny nie są powalające, jest bardzo bezpiecznie.

Możesz się umówic z kims z forum kto będzie w Hr w tym samym czasie i w
      pobliżu. Tak że mógłbys doniego zadzwonić i w razie czego prosić o poradę. Nie
      muszisz z tego korzystać a czuc się będziesz pewniej.

Jeszcze na koniec kilak luźnych uwag:
      - wybierz mała miejscowość a nie kurort. Będzie taniej i bezpieczniej
      - dla takiego malucha plaża piaszczysta jest wskazana ale jeżeli nie będzie
      piaszystej to też się nie przejmój, dzieciaki świetnie znoszą kamieniste plaże,
      zdecydowanie lepiej niż dorośli, tylko koniecznie kup jakies sandałki a jeszcze
      lepiej tenisówki do morza. Często w hr są trakie plaże że kamienie sią tylko na
      brzegu, a w wodzie jest piasek.
      - dla dziecka koniecznie weź parasol plażowy. Ponieważ dzieci najchętniej
      siedzą w wodzie na kempingach pratykuje sie budowanie z kamieni takich
      brodzików do których wsadzasz dziecko, wiesz że nie ma tam jeżowców,
      rozstawiasz parasol, dziecko cały dzień sie pluszcze a ty tylko nadzorujesz z
      plaży.
      - jedzenie dla dziecka weź w większej częsci z domu, z lodami też uważaj. Wiem
      z własnego doświadczenia że w Hr dzieci przechodzą aklimatyzację. Tzn 3-4 dni
      od przyjazdu czują się senne i osłabione. Ale po dobie to mija i potem jest w
      porządku
      - wykup ubezpieczenie od ksztów leczenia.
      - nie nastawiaj się na zwiedzanie z dzieckiem. Plitwice, Kornaty i inne
      zwłaszcza płatne atrakcje omijaj dopki dzieci nie mają 6-7 lat. Szkoda
      pieniędzy, dzieciak i tak nic nie zapamięta a po godzinie będzie się nudził.
      - no i przestudiuj to forum i inne. tu jest mnóstwo informacji
    • Gość: DWU Re: Bardzo proszę - pomórzcie nam podjąć decyzję! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.04.04, 13:12
      W wypowiedzi KIR-a jest dużo racji. Na takich forach pojawiają się już pierwsi
      pośrednicy. Za naszym drugim wyjazden do HR z rodziną (2 dorosłych + 3 dzieci)
      skorzystałem z takiej okazji wyadawało mi się tanio i w dobrej okolicy, byłem
      tam tylko 3 godziny, dobrze że miałem komórkę z sobą oraz kontakty z
      wcześniejszego wyjazdu, ale w 15 minut ustaliłem warunki telefonicznie i
      przenieśliśmy się o 200 km dalej.
      W Hr byłem z rodziną 2 razy w 2001 i 2002 roku. W tym roku też zamierzam się
      tam wybrać po raz trzeci nie wykluczam że w to samo miejsce na wyspę PAG, nie
      bedę pisał gdzie bo to nie jest strona reklamowa. Mieszkaliśmy w czasie tych
      dwóch wyjazdów na niewielkiej wsi położonej wzdłuż morza w bydynku 2 piętrowym
      w apartamencie 40 mkw( 2 pokoje + kuchnia z pełnym wyposażeniem
      (gaz,lodówka,naczynia, sztućce)+ łazienka i duży taras) wszystko z widokiem na
      morze. Odłegłość 10 m od morza, wychodziło się z budynku na taras przed plażą
      zacienioną ichniejszyni sosnami z krzesełkami i stolikami, z tego tarasu po 5
      schodkach byliśmy na plaży żwirowo piasczystej, na pewno to nie była Bałtycka
      plaża piaszczysta, ale przede wszystkim czysto, schludnie, bardzo ciepło i
      blisko. W ubiegłym roku byłem nad Bałtykiem w Rowach i powiedzieliśmy sobie z
      żoną że chyba po raz ostatni, chyba że się klimat zmieni i warunki nad
      bałtykiem ( albo mentalność ludzi) Mieszkamy w małym miasteczku gdzieś na
      Dolnym Śląsku nie mamy jakichś tam wymagań ponad miarę, ale przede wszystkim
      cenimy spokój przynajmniej podczas urlopu i jakieś standardowe warunki socjalne.
      U nas nad bałtykiemz za mieszkanie w przysłowioiwej "altance" to conajmnie 25
      PLN, bez prawa naegocjacji. Bo jak nie weżmiesz to za godzinę będzię następny
      klient. To co nam się podobało w Chorwacji to że przy pierwszym pobycie przed
      wybraniem kwatery własciecielka agencji ogłądała z nami ok 6 kwater.
      Ale przede wszystkim istniała możliwość dogadania ceny poniżej tego co było w
      oficjalnym cenniku. W obydwu przypadkach za pobyt 14 dniowy - 13 noclegów
      zapłaciliśmy pierwszy raz 515 Euro za drugim razem 501 Euro ( w tym taksa
      klimatyczna) , za każdym razem byliśmy zaraz po zakończenie roku szkolnego,
      ostatni tydzień czerwca i pierwszy tydzień lipca.
      Oczywiście większość artykułów spożywczych mieliśmy ze sobą łącznie z sokami,
      mineralną i mlekiem w kartonach. Na miejscu kupowałiśmy jarzyny, owoce, ich
      kruh-chleb, masło.Aczkolwiek mam znajomych którzy byłi w ubielym roku i
      polskiego chleba i masła czy też ziemniaków wystarczyło im prawie do końca.
      Co niektórzy powiedzą zachłanny Polak musi wszystko przywieżć z sobą, ale tak
      jest w większości przypadków z tego co sie rozmawia z ludżmi którzy byli w Hr.
      Czy to skąpstwo? nie po prostu oszczędność żyjemy w Europie ale płac nie mamy
      zachodnich. A dla ciekawostki w czasie ostatniego pobyty do sąsiądniego domu
      przyjechała 4-os rodzina niemiecka dobrym autem z przyczepką. Na przyczepce był
      sam prowiant gośc rozpakowywał ok 0,5 godz.nawet kilka zgrzewek piwa.
      Tak że nie tylko na zachodzie umieją liczyć my też i nie ma nic w tym złego.
      Dla mnie najgorsze w takich wyjazdach to następny dzień po wyjeżdzie od nas
      a mianowicie zetknięcie się z ich upałem po kilkunastu godzinach jazdy (ok 1000
      km), ale jak się już człowiek zakwateruje wyjdzie w spokoju na plażę ,wyjmie
      piwo z lodówki i zanurzy się w Adriatyku spojrzy na krajobraz-nic więcej nie
      potrzeba. Najtudniejszy jest ten pierwszy raz żeby się odważyć i pojechać a
      pożniej za każdum razem coraz łatwiej i piękniej.

Wszystkim potencjalnym wakacjowiczom w Hr
      jak stałym bywalcom-miłych wakacji

Pozdrawiam
    • Gość: DWU Re: Bardzo proszę - pomórzcie nam podjąć decyzję! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.04.04, 13:50
      A w kwestii odpowiedzi na twoje pytanie bardziej szczegółowo:
      Jeśli posiadacie samochód to raczej tylko samochodem.
      Odradzam Ci szukanie i rezerwację przez internet, jeślo się zdecydujesz w który
      rejon i do jakiej miejscowości to po przybyciu na miejsce w odpowiedniej porze
      (niezbyt poźno popołudniu) wybierasz sobie sam, w tym okresie masz ogromny
      wybór, ale przede wszystkim widzisz co bierzesz. Przez internet nawet jeśli są
      tam galeriie zdjęć to i tak dla mnie to jest raczej w ciemno.
      Co do dzieciaka, my jak pierwszy raz jechaliśmy nasza najmłodsza córka miała
      ponad 3,5 roku, ale beż większych problemów się obyło,
      Przez te dwa razy wyjeżdżaliśmy późnym popołudniem z 2-3 przystankami po ok.
      0,5-1 i krótki sen ok. 2godz w okolicy Zagrzebia tak zeby przybyć na miejsce w
      okolicach godziny 10 12.
      W Twoim przypadku jak KIR Ci pisał pobyt na 20 dni to dla Chorwata "złoty
      klient"
      Jeśli masz dostęp do internetu to możesz sobie ściągnąć podstawowe broszury:

pl.croatia.hr/misc/brosure.php
      lub też zamówić je w formie drukowanej po polsku z tej strony i powinni Ci
      przysłać to co jest dla Ciebie interesujące (ja otrzymałem je prze świętami
      wielkanocnymi)
      Również śledź to forum czasami są ciekawe spostrzeżenia i uwagi w różnych
      kwestiach związanyne z pobytem w Hr. Jednakże i na nim pojawiają
      się "atrakcyjne oferty" do których podchodź z pewnym dystansem.

Pozdrawiam
    • Gość: DWU Re: Bardzo proszę - pomórzcie nam podjąć decyzję! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.04.04, 14:04
      I jescze jedna uwaga co do plaż.
      Mozesz sie spotakać z opinia na tym forum że w tym kraju nie ma piaszystych
      plaż.
      Nie do konca jest to prawdą. Na pewno nie jest to piasczyste wybrzeże Bałytku
      ale nie wszedzie też to wybrzeże to tylko betonowe ławy, skały z których mozna
      tylko skakać. Przeglądnij to forum a znajdziesz coś i dla swojego malucha:
      Lopar na Rabie-u, Zaton koło Zadaru, okolice Omisia, wyspy na południu
    • Gość: Topik-40 Podjąć decyzję! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.04.04, 15:53
      Uważam, że najlepiej jest pojechać samochodem, parkingi nie są drogie i czasem
      wręcz darmowe, spotkacie wielu Polaków chętnych do pomocy, bo dużo nas się tam
      kręci-wystarczy zaczepić. Myślę, że z małym dzieckiem bardzo w Chorwacji
      wypoczniecie, pogoda "murowana" może ciut za ciepło. Na pewno z 3-latkiem
      możecie zwiedzić park narodowy Plitwice - jedyny, który bym polecała szczerze.
      Mnóstwo kaskadowo położonych jezior, ryby pluskają, wodospady, mostki, różne
      urocze zakątki - zabawa dla malucha i rodziców. Tam jest naprawdę cudnie.
      Zaczynacie o 8.00 rano i możecie być do późnego wieczora. W cenie biletu -
      przeprawy promowe i coś w rodzaju autobusu - warto wyjechać na górę pierwszej
      części parku i dopiero stamtąd powolutku iść pieszo. Nasza mała ma 6 lat i nie
      chciała wracać!!! Przespała się na ławeczce, zjadła kanapki i dalej szalała!
      Możesz do mnie napisać: Topik-40@.... rozszrzenie gazety - chyba O2.pl
    • Gość: Berenika Re: Bardzo proszę - pomórzcie nam podjąć decyzję! IP: *.idea.pl 21.04.04, 09:59
      Sprawdźcie sobie ofertę Gandalf Travel(biuro z Łodzi),wiem,że mają bardzo dobre
      ceny i apartamenty na wysokim standardzie.Na pierwszy raz polecałabym raczej
      autobus,ale jeżeli chcecie jechac sami,to przygotowują tam tez najdogodniejsza
      trasę dojazdu na auta(przynajmniej tak było w zeszłym roku).Na miejscu mają
      rezydentów, którzy sa do Waszej dyspozycji praktycznie 24 na dobę.Z maluchem
      tak chyba bezpieczniej.Nie wiem,jak z dzieckiem,ale przypuszczam,że za
      darmo.Policzcie też koszt dojazdu autem.Jakiś 1000zł.Jak jedzie więcej osób,to
      się może opłacać,ale przy 2 to raczej nie.Na miejscu zawsze możecie wynając
      auto,jakby było potrzebne.
      P.S.Fajne plaże z łagodnym zejsciem sa na Rivierze Makarskiej.Jezeli ma byc
      wyspa,to radze raczej Hvar.Brac jest zatłoczony.Z wyspami nalezy zorientowac
      sie w kwestii połaczen promów.
    • Gość: lm Re: Bardzo proszę - pomórzcie nam podjąć decyzję! IP: *.rzesa.rzeszow.pl 21.04.04, 17:01
      Jeśli chcecie jechać w czerwcu to polecam apartament w którym byłem w tamtym
      roku - w czerwcu kosztuje 25 euro. Jedyna wada to bliskość magistrali - słychać
      auta. Szczegóły na stronie www.dalmacija.net/omis/appmarusic.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka