Dodaj do ulubionych

Droga do/z Chorwacji - aktualne info

27.05.11, 20:07
Witam,
czy ktoś w tym roku miał już okazję jechać do Chorwacji ? Chodzi mi o info jak wygląda aktualnie przejazd przez Węgry drogą 86 i ewentulanie przejazd przez Słowenię (prosto autostradą przez Maribor).
Pozdrawiam
Wojtek
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info 27.05.11, 21:50
      Ci którzy jechali na majówkę,jakoś 86-tkę omijali czyli najświeższe info ze szczególami raczej dopiero w czerwcu sie pokażą.
      Z tego artykułu :
      www.nif.hu/hu/hirek/Felujitjak_a_86-os_foutat
      to zakończenia remontów to 3 kwartał 2011
      • m.wojtek Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info 14.06.11, 23:05
        Podbijam wątek, może ktoś już wracał ?
    • Gość: kwoka aktualne info IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 10:43
      ... jest niżej < tylko nikt tego nie czyta z uwagą i dociekliwością
      • hepik1 Re: aktualne info 15.06.11, 11:00
        I tak chwała,że zagląda do swojego wątku. ;)
        PS
        do kwoki: wprawdzie obowiązku logowania na tym forum nie ma ale wiarygodnośc wzrasta ...pisanie jako niezalogowany plus zmienianie nicków (kwoka,e-tam) wg mnie niczemu nie służy.
        A dajesz sporo dobrych linkow.
        Nie bardzo rozumiem...
    • Gość: luka1784 Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 23:11
      Dwa dni temu wróciłem z Chorwacji - jechaliśmy przez Brno, Wiedeń, Graz, Maribor w kierunku Puli. Pierwszy raz jechałem samochodem do Chorwacji i ogólnie uważam, że warto zapłacić za winietę w Słowieni - najlepsze drogi.
      Ok 1050 km w stronę do z wyjazdem o godzinie 00:00 zajęło nam 15h ( w tym 1h na drzemkę dla mnie - jedyny kierowca - i kilka krótszych dla rocznego dzieciaka) a powrót zajął nam niespełna 12h z wyjazdem ok 14:00
      • hepik1 Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info 18.06.11, 10:48
        Nikt rozsądny nie kwestionuje zakupu słowenskiej winiety ,jadąc wzdłuz całej Słowenii na Istrię.
        Dylemat,mają ci,którzy jadą w poprzek i te same pieniądze(15 euro/tydzień) muszą wydać na 40 km odcinek autostrady.
        • Gość: asia Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.11, 11:30
          Wczoraj wieczorem wróciliśmy z Chorwacji. Jechaliśmy od W-wy przez Ostrawę, Brno, Poysdorf, Wiedeń, Graz, Maribor i dalej w okolice Splitu.
          Między Wiedniem a Graz remont autostrady, chwilami wąsko, ale bez wiekszych utrudnień.
          Koszmar na trasie Warszawa - Katowice. Jak jechaliśmy remont był od Rawy ok 100 km w stronę Częstochowy, jak wracaliśmy - zaczynał się za Częstochową a kończył we Mszczonowie. Wszystko rozgrzebane, nawet nocą trudna droga, omijajcie szerokim łukiem bo prace postępują w takim tempie, że do zimy nie skończą.
          Ceny paliwa:
          czechy - 34 korony
          Austria - nawet 1,56 euro na autostradzie, kilka kilometrów w bok - kilkanaście eurocentów na litrze taniej
          Słowenia - 1,28 euro
          Chorwacja - 9,56 kuna
          W chorwacji spotkaliśmy kolegę w Polsce - motocylistę. Twierdził, że na Słowenii można kupić winietkę ale można też płacić za przejaz autostradą w bramkach. Nie wiem, czy to dotyczy tylko motorów czy też samochodów - do ewentualnej weryfikacji na miejscu.

• lesio5 Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info 18.06.11, 12:25
            Roboty trwają na odcinku Mszczonów - Piotrków ale nie do Częstochowy. Płacenie na bramkach w Słowenii tylko dla ciężarówek.
    • Gość: Grzesiek Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info IP: *.e-wro.net.pl 18.06.11, 22:28
      Dziś wróciłem z Chorwacji. Przejście graniczne na E59/A2/A4 między Zagrzebiem a Mariborem: z Chorwacji bez kolejek, do Chorwacji około 3-4 kilometrowy korek (około 10 rano). Ponadto dziś rano chyba cały Zagrzeb ruszył nad morze.
    • hepik1 Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info 20.06.11, 16:21
      Dla wojtka-aktualnie na 86-stce
      Relacja forumowicza z cropli z 17 czerwca:

Zaraz na początku drogi trwają jeszcze ostatnie roboty i tak :
      - na 178km drogi pierwsze światła i mijanka
      - na 175 USKOK
      - na 173 druga mijanka/światła i zaraz za USKOK
      - na 162 trzecia mijanka/światła
      - na 161 czwarta mijanka/światła
      - na 160 USKOK i za ok. 200m kolejny USKOK
      - koniec robót
      - na 97 normalnie autostrada (szkoda tylko że przez 7km- ale dobre i to)
      - blisko granicy bo już na 18-tym km drogi jedno zwężenie
      - i przed samą granicą ok.5km trochę większy bałagan z dwoma zwężeniami bez świateł
      • Gość: bu ba Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info IP: 193.106.84.* 20.06.11, 22:19
        pytania
        1 czy z mikulowa do wiednia jest autostrada - którędy jechać z brna
        2 słowenia droga przez maribor, jak z korkami do granicy słowenia chorwacja
        3 gdybym chciał jechać wzdłuż słowenii jak potem wrócić na drogę - autostradę gdybym chciał jechać do senj (dawną starą drogą wzdłuż morza przez rijekę) lub na autostradę w kierunku splitu
        4 i wracając trochę bliżej - a może autostradą do gliwic, i na ostrawę zamiast przez cieszyn ??
        • wislok1 Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info 20.06.11, 23:03
          Gość portalu: bu ba napisał(a):

> pytania
          > 1 czy z mikulowa do wiednia jest autostrada - którędy jechać z brna

Autostrada jest w marzeniach.
          Jest odcinek autostrady 20 km przed Wiedniem.
          Raczej nie ma problemu ze zjazdem na Wien, tylko ślepy przegapi

> 2 słowenia droga przez maribor, jak z korkami do granicy słowenia chorwacja

Jak już to na granicy. Może być różnie.

> 3 gdybym chciał jechać wzdłuż słowenii jak potem wrócić na drogę - autostradę g
          > dybym chciał jechać do senj (dawną starą drogą wzdłuż morza przez rijekę) lub n
          > a autostradę w kierunku splitu

???
          Nie rozumiem, o co chodzi

> 4 i wracając trochę bliżej - a może autostradą do gliwic, i na ostrawę zamiast
          > przez cieszyn ??

Jak ktoś jedzie z Gliwic, Opola, Wrocławia, itp. , to OK. Inaczej to raczej bez sesnu. Bo autostrada Gliwice-Ostrawa jeszcze nie jest skończona i to co się zaoszczędzi jadąc do okolic Wodzisławia Sląskiego autostradą, to się straci wlokąc się z okolic Wodzisławia do granicy z Czechami. Wjeżdża się na autostrade w Boguminie
        • asiazych Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info 20.06.11, 23:07
          Z Brna do Wiednia jest autostrada, ale prowadzi przez Słowację i Bratysławę - dodatkowe kilometry i dodatkowa winietka. W Mikulowie autostrady nie ma.
          Jechaliśmy tak: od Brna jest o ile pamietam ekspresówka, przechodzi potem w drogę jednojezdniową w stronę Mikulowa, trochę za Poysdorfem zaczyna się autostrada aż do Wiednia. Droga ogólnie niezła, tylko na jednym, krótkim odcinku roboty drogowe.
          Na granicy słoweńsko chorwackiej korków nie było, ale my jechaliśmy przed sezonem (8.06, 17.06).
          • hepik1 Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info 21.06.11, 12:35
            Po prostu-nie trafić w tym miejscu w sobotę...jakoś sobie tak wszyscy (Niemcy,Austriacy,Czesi,Polacy)sobie ubzdurali by wyjeżdżać tak by na granicy znaleźć się akurat w tym dniu.
            Przy odrobinie dodatkowego pecha korek sięga Ptuju(prawie) ;)
            • Gość: Ted Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 13:51
              Korki powodują właściciele hoteli, którzy tak właśnie planują turnusy, od soboty do soboty
            • Gość: mimi Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 19:22
              Znawco Chorwacji-a jak zaczynają się turnusy w Chorwacji? od środy do środy czy od soboty do soboty więc nic sobie nie ubzdurali tylko tak właśnie trzeba jechać-chyba ze wyjedzie się w czwartek i dobę przecipie w aucie na parkingu
              • hepik1 Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info 07.08.11, 19:57
                Turnusy to były na wczasach FWP.
                W CRO to kwestia umowy.A jeśli korzystasz z agencji pośredniczących ,którym to oczywiście na rękę,bo porządkuje ruch w apartamentach,to już Twój problem.
          • Gość: bu ba Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info IP: 193.106.84.* 21.06.11, 22:16
            brna - mikulow droga stara to wiem, natomiast dzięki za vcenną informację, że tuż za poysdorfem zaczyna się autostrada

czyli na słowenii autostradą z grazu przez maribor na zagrzeb przez macelji jest stale autostrada, bo to ważna informacja, a korki na granicy to już inna sprawa

droga wzłuż słowenii z mariboru na ljublanę ma swoje dobre strony, po pierwsze taniej, bo przez słowenię jest tylko winieta za 15 euro, a przez chorwację płaci się za każdy odcinek, to, że na istrię jechałbym w ten sposób to nie ma dwóch zdań, ale w dół chorwacji, poniżej rijeki problemem jest powrót na autostradę

a droga przez gliwicę nie jest taka głupia, bo od zjazdu z autostrady do bohumina trochę co prawda jest ale droga bielską okresowo bywa koszmarem, nie mówiąc o przejeździe drogą na wisłę
            • wislok1 Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info 21.06.11, 22:29
              Zaczynam kojarzyć, o co tobie chodziło.
              Ja bym jechał na Lublanę i potem skręcił na Rijekę.Zaraz za granicą SLO-HR zaczyna się autostrada.
              Z Mariboru do granicy z Chorwacją autostrada kończy się w Ptuju.Potem jest problem z Zagrzebiem.
              Ale to kwestia gustu, zależy też , kiedy się jedzie.Np. w sobotę Zagrzeb jest głupim pomysłem.

Droga Katowice-Wisła jest spoko, jadę bardzo często i korków brak.
              Gorzej jest z Katowice-Bielsko, tam korkuje się koło Tych ( nie tamtych )
              • Gość: jacek Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.11, 14:35
                rozumiem ze autostrada platna w sloweni konczy sie za ptujem jak w zesszlym roku bede wdzieczny za potwierdzenie poniewaz znam dobrze droge z austri przez mureck-lenart-ptuj ,ale nie wiedzialem czy cos sie zmienilo i nic aktualnie nie moge znalezc
                dziekuje
                • hepik1 Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info 26.07.11, 21:34
                  Nic się nie zmieniło od zeszłego roku.
                • Gość: BB Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info IP: *.stat.gov.pl 01.08.11, 14:28
                  no ciut dobudowali, oddali do użytku 1 lipca, ale naprawdę kawałek
                  • Gość: sebek Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info IP: *.pap.com.pl 01.08.11, 15:47
                    w sobotę, 30 lipca, wracałem z Jajec (B&H) przez Zagrzeb-Graz-Wiedeń-Bratysława-Śląsk.
                    wyjazd o 4.00 rano - na miejscu ok. 19.00

1. w chorwacji na autostradzie byłem o 6.00 rano, ruch płynny, na nitce w przeciwnym kierunku wypadek auta, jeden pas wyłączony z ruchu, mały korek

2. w Zagrzebiu korek przed skrzyżowaniem z autostradą na Split. 1 h w plecy

3. do granicy CRO-SLOWENIA jazda płynna, na samej granicy korek, zarówno do bramek, jak i samej granicy. z 1 h w plecy. horror był za to po drugiej stronie - kilkukilometrowy korek aut prawie do samego Ptuja w Słowenii ! korki wszedzie tam, gdzie stała policja na skrzyzowaniach i dopuszczała do ruchu z podporządkowanych (tak to wygladało)

4. do Wiednia jazda płynna, a w samym mieście, na obwodnicy kolejny korek. Korek był do rozjazdu na Pragę - nie wiem gdzie się kończył, bo ja skręciłem na Bratysławę i dalej było bardzo pusto :) też z godzinę do tyłu w Wiedniu.

pierwszy raz jechałem w sobotę i nie polecam ! generalnie rano chorwacja cała zapchana, wyjazd z niej jeszcze możlwy. horror zaczyna się pewnie popołudniu.
                    na autostradzie w korku atmosfera piknikowa, mnóstwo rodaków.

przejazd przez Słowację bardzo wygodny. w porównaniu z wieloma odcinkami w Austrii jest ona w świtnym stanie (opórcz okolic samej Bratysławy).

Na Słowacji jechałem na przejście w Cieszynie. Kilka razy widziałem policję i głównie akurat "zajęta" była Polakami. A tak to coś wspaniałego - znak 40 km/h i wszyscy jak jednen mąż suną powoli przez miasteczko. Może kiedyś u nas tak będzie :)

Byłem też w Bośni i Hercegowinie i Czarnogórze - drogi tam mają generalnie o wiele lepsze. w Czarnogórze w dużej mierze nowa droga z Nikšić do Żablijaka. Jeszcze przy niej grzebią, a już można jechać :) Najbardziej wkurzajace na trasie do wszechobecność z 30letnich golfów i ich narwanych kierowców i leżące na drodze odłamane skały.

Drogi zaznaczone na mapie jako główne, często okazywały się wąsie, gdzie mijanki wiązały się ze zjechaniem głęboko na pobocze i często prawie zatrzymaniem. Problemy mieli zwłaszcza kierowcy ciągnący wszelakie przyczepy bo wąsko i zakrętów mnóstwo.

miłego odpoczynku !

s.

• hepik1 Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info 05.08.11, 11:14
                      sebek napisał(a):

> w sobotę, 30 lipca, wracałem z Jajec (B&H)

Tak podejrzewam ;),żę nie pierwszy raz po BiH,może napisz swoje spostrzeżenia o poruszaniu sie po tym kraju.
                      Rozwiej albo potwierdź mity.
                      Chętnie skorzystam,bo uzależniam wakacje w zależności od pogody,między bliską płn(Istria) i dalekim płd(Peljesacz ewn. Korczula) i tak mi chodzi po głowie( w drugim przypadku) tani,powolny przejazd przez Bośnię gdzie w promocji otrzymuje się krajobrazowe(i nie tylko )doznania.
    • Gość: hafal Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.11, 00:24
      Witam,
      wiem, że wątek omijania autostrad w Słowenii przewija się tu często, ale nie natknęłam się na info na temat przejazdu poza autostradami od strony Villach. Chcemy jechać przez Jesenice, Kranj, Lubljanę i dalej (którędy? na zachód- kierunek Vrhnika 407,640,643, czy na wschód - przez jakieś mieścinki 106,212) do Postojnej.
      Czy ktoś jechał tak od strony austriackiej A10?
      pozdrawiam
      • wislok1 Re: Droga do/z Chorwacji - aktualne info 05.08.11, 08:13
        Do Jesenic jest płatny tunel z Austrii.
        W tym roku pojeździłem okolicach Jesenic i Kranja.
        Nie jadąc autostradami, jedzie się w terenie zabudowanym, praktycznie nonstop.
        Oznakowanie jest takie, że zawsze kieruje na autostradę.
        Wszyscy jeżdżą przepisowo, bo się boją radarów.
        Jako trasa wycieczkowa ok, jako tranzytowa odpada
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka