Dodaj do ulubionych

Podróż z Łodzi do Splitu

IP: *.lodz.mm.pl 29.06.11, 21:16
Witam
Za 2 tygodnie wybieramy się na wakacje do Chorwacji i w związku z tych chcielibyśmy dobrze zaplanować czas podróży. Wyjeżdżamy z Łodzi, planujemy jechać przez Ostravę, Brno, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb i dojechać do Splitu, gdzie zamierzamy wsiąść na prom do Vela Luki. Czy ktoś pokonał może ostatnio taką trasę i orientuje się ile godzin trzeba sobie zaplanować łącznie z odpoczynkami, jakimś posiłkiem, itp. aby tam dojechać? Będę wdzięczny za info na ten temat.
Obserwuj wątek
    • deoand Re: Podróż z Łodzi do Splitu 29.06.11, 21:35
      Jakoś jeździli 16 godzin chyba ale zależy czy jeden czy dwóch kierowców i czy w nocy czy w dzień

• Gość: asia Re: Podróż z Łodzi do Splitu IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.11, 22:08
        Jechaliśmy na początku czerwca do Chorwacji z okolic Wwy. Jeden kierowca, dwójka małych dzieci. Trasa taka jak wasza zaplanowana, w okolice Splitu. Wyjechaliśmy z pod Warszawy o 3 nad ranem, ok 15 byliśmy w Graz (nocleg). Nastepnego dnia koło 8 wyjechaliśmy, byliśmy na miejscu koło 14.
        Trasa katowicka od Mszczonowa straszna z powodu remontu - także nocą, od Wiednia w stronę Graz remont autostrady i zwężenia, chociaż ruch był płynny. Ale to w czerwcu.
      • hepik1 Re: Podróż z Łodzi do Splitu 29.06.11, 22:48
        Już na wstępie to można godzine mieć do tyłu,mieszkając w tej Łodzi w okolicach Zgierza ;)
        Jeśli trafisz na granicę SLO-Hr w sobotnie przedpołudnie następną ,albo i dwie.
        I jeszcze bramki w Zagrzebiu ...
        Zbyt wiele niewiadomych,pora startu,dzień tygodnia,pogoda...itd itp
        • wislok1 Re: Podróż z Łodzi do Splitu 29.06.11, 23:35
          Trasa wygląda zupełnie inaczej, jak się jedzie w nocy, w niedzielę, itp.
          Tego nie da się przewidzieć w 100%.
          Można jechać w niedzielę,
          a wystarczy, że TIR zmasakruje osobówkę na autostradzie, a wy akurat przyjeżdżacie na miejsce wypadku i korek na 2 godziny jak w banku
    • wislok1 Re: Podróż z Łodzi do Splitu 29.06.11, 22:31
      Nie widzę sensu jazdy przez Ostrawę. Najlepiej z Łodzi jechać na Bielsko i na Cieszyn.
      Trasa długa, przy 1 kieorwcy przydałby się nocleg. Nikt normalny nie jedzie 16 godzin nonstop
      • Gość: Luka Re: Podróż z Łodzi do Splitu IP: *.adsl.net.t-com.hr 29.06.11, 22:35
        Zamiast przez Cieszyn, lepiej jechać przez Chałupki. Od tego roku jest to szybsza droga.
        • deoand Re: Podróż z Łodzi do Splitu 29.06.11, 23:29
          hepik - a jak sie mieszka w okolicach Starowej Góry to ma sie godzine do przodu a jak w Rudzie to może zamiast 1 godziny do przodu to ma się nawet z i pięć hahahah . jak się nie chce spać po drodze to myślę , że 20 h starczy - ja w każdym razie z Wenecji jechałem ok 24 godzin ale z przerwą z 2 -3 godziny na Wiedeń i z godzinę na posiłek juz w Polsce i krótki sen

Prowadziłem sam - zona i córka robiły za pilotów i budziki abym nie przysnął przypadkiem

Do Chorwacji to jechałem 3 dni .
        • wislok1 Re: Podróż z Łodzi do Splitu 29.06.11, 23:31
          Luka, nie pisz głupot.
          Jadąc z Łodzi nadrabiasz sporo kilometrów przez Ostrawę niż na trasie przez Bielsko i Cieszyn.
          A do tego musisz jechać do Bogumina przez teren zabudowany, bo autostrada się kończy koło Wodzisławia.
          Nie jesteś szybciej.
          Opłaca się, jak ktoś jedzie z Opola, Wrocławia, Poznania, itp.

• Gość: Luka Re: Podróż z Łodzi do Splitu IP: *.adsl.net.t-com.hr 30.06.11, 01:54
            Jechałem już 3 razy i za każdym razem czas lepszy niż przez cieszyn. Za Chałupkami wpadasz od razu na autostradę. Jadąc przez Cieszyn mijasz Pszczynę i Tychy (liczne światła), potem telepiesz się przez Frydka i późniejsze wioski.
            Sprawdź, a nie osądzaj, że piszę głupoty
            • hepik1 Re: Podróż z Łodzi do Splitu 30.06.11, 06:29
              W tych niuansach to na dwoje babka wróżyła ;)
              Znowu zależy ,w który dzień i o której.
              Na odcinku Tychy-Bielsko faktycznie kilkadziesiat świateł.W ciagu dnia mozna stanąc na wszystkich,przy mniejszym natężeniu ruchu można w miarę płynnie.
              Z drugiej strony polska A-1 kończy się w Świerklanach,do Chałupek mamy jeszcze 30 km... i znowu bywa różnie.
              Potem jeszcze dylemat z winietą czeską.
              Mamy kilka wariantów:
              1.kupujemy wcześniej w PZM-minus -marża-haracz
              2.kupujemy przed przejsciem granicznym-marża-haracz(ale mniejszy)
              3.kupujemy po czeskiej stronie (na stacji benzynowej)po cenie nominalnej-ale przed wjazdem na autostradę czyli musimy wjechać najpierw do Bohumina
              4.wjeżdżamy na czeską autostradę i kupujemy na pierwszej st.benzynowej przy autostradzie
              (tu pewne ryzyko -nie do końca wyjaśnione czy na tym króciutkim odcinku już musimy miec winietę czy nie-są relacje,że czeska policja sprawdzała tuż przed wjazdem na stację,dla mnie nielogiczne ale kto ich tam wie ;))
            • wislok1 Re: Podróż z Łodzi do Splitu 30.06.11, 12:49
              Za Frydkiem nie ma żadnego przejazdu przez wioski. Aktualnie jest tam przebudowa drogi, w dni robocze mogą być korki.
              Jak się porówna przejazd w dni robocze przez Cieszyn i w niedzielę przez Bogumin, to może byc szybciej przez Bogumin.
              Jak ktos nie lubi trasy przez Bielsko, to jedzie drogą nr 81 z Katowic do Pawłowic, dwupasmówka,
              a potem skręca w Pawłowicach na Cieszyn. W dni robocze jedzie się z Katowic do Cieszyna 55 minut, w dzień wolny 45 minut.
              • Gość: Luka Re: Podróż z Łodzi do Splitu IP: *.adsl.net.t-com.hr 30.06.11, 15:21
                Prośba o przejechanie się raz i wydanie opinii po tym, ok?
                Nie chodzi mi o to, żeby przekonywać kogoś na siłę do tej opcji. 12 lat jeżdżenia, z reguły 4-6 razy do roku, więc jakąś opinię mogę sobie na ten temat wyrobić.
                • wislok1 Re: Podróż z Łodzi do Splitu 30.06.11, 15:24
                  OK
                  Niech ci będzie.
                  Ale ja trochę częściej jeżdżę trasami na Śląsku, delikatnie mówiąc
    • trypel Re: Podróż z Łodzi do Splitu 30.06.11, 08:07

20h jazdy moim zdaniem.
      Jak ruszycie o 4 rano to na północ bedziecie

ale to bardziej kwestia jaki dzien - w pracujący omijałbym za wszelką cenę kawałek Cieszyn-Żylina.
      A w wolny zdecydowanie naciskałbym na jazdę 86tką przez Węgry.

A jakbym jechał z dzieckiem/mi to pewnie po południu/wieczorem zaliczyłbym trasę na południe Polski tam nocleg i wyjazd 4-5 rano. W ten sposób pewnie na późny obiad byłbym w Splicie

Kontrole w Czechach i Słowacji ustawiają sie z reguły przy wyjedzie z I stacji na trasie :) dają ludziom szansę - łaskawcy :)
      • Gość: Artur Re: Podróż z Łodzi do Splitu IP: *.lodz.mm.pl 30.06.11, 19:23
        Czyli wynika z tego, że trzeba liczyć jakieś 20 godzin. Na pokładzie będzie 2 kierowców, a planujemy wyjechać w środę przed południem, aby wczesnym ranem dojechać do Splitu - o 10:30 odpływa prom do Vela Luki, którym chcemy dotrzeć na miejsce. Specjalnie wybraliśmy środek tygodnia a nie weekend aby uniknąć korków :-)
        • hepik1 Re: Podróż z Łodzi do Splitu 30.06.11, 20:28
          Zapewne w środku tygodnia dojedziesz szybciej niż te 20 h.
          Ale lepiej sobie załozyć więcej ,dojechać wcześniej,bez stresu ,że np się nie załapiesz na prom.
          W Splicie ustawiasz sie w porcie na "peronie" do Korczuli,kupujesz w kasie bilety i jeśli bedziesz miał powiedzmy dwie godziny do odjazdu,spokojnie zaliczycie Pałac Dioklecjana ,bez upału i bez tłumów.
        • deoand Re: Podróż z Łodzi do Splitu 30.06.11, 20:29
          Na papierze wszystko wyglada pięknie i życzę wam abyście zgodnie z planem i zadowoleni dojechali do Splitu bo chyba jedziecie na urlop.
          pzdr
          • Gość: Artur Re: Podróż z Łodzi do Splitu IP: *.lodz.mm.pl 30.06.11, 21:07
            Tak, jedziemy na długo wyczekiwany urlop. A tak z innej beczki - macie jakieś namiary na uroczą, ustronną zatoczkę z piękną plażą na Korczuli? Wybieramy się na pewno na Proizd, ale chcielibyśmy zobaczyć też inne plaże ;-)
            • hepik1 Re: Podróż z Łodzi do Splitu 30.06.11, 22:11
              Tu masz wszystkie:
              www.ikorculainfo.com/pl/wyspa-korcula/wyspa-korcula-plaze.htm
              Proizd,zwłaszcza FKK nie do pobicia ;)
              • deoand Re: Podróż z Łodzi do Splitu 30.06.11, 22:21
                Hepik to ty tu jesteś moderatorem a nigdzie nie jest napisane - zaskoczyło mnie to ale bravo ... na razie mnie nie wycinasz to bravo podwójne -gorzej jak zaczniesz ciąć hahah - ale tu raczej nie Egipt
                gdzie giwi tnie a forumowicze / ci wycinani /chcą wyciąc giwi ale to raczej niemożliwe .

Tu raczej wszyscy odpowiadaja z życzliwością do siebie choć czasem mają odrębne zdania

pzdr .
                • hepik1 Re: Podróż z Łodzi do Splitu 30.06.11, 22:31
                  W najgorętszych,zamierzchłych latach naszych polemik przecież nigdy cie nie wyciąłem.
                  I proszę mi tu nie porównywać Egiptu z Chorwacją. ;)
                  • deoand Re: Podróż z Łodzi do Splitu 30.06.11, 23:25
                    Ok.. Ok Chorwacja to faktycznie inne forum i inny kraj niż Egipt ale z przyjemnością sobie przypomniałem mój wypad tamże i jak moge sie wypowiedzieć w temacie to z przyjemnoscia to czynie oczywiście oddając pola tym co to własnie teraz wrócili i jechali juz autostrada do Splitu a za moich czasów dopiero była ona w budowie . Ale Jadranki chyba nie wyprostowali , Rijeki nie przenieśli a Dubrownika szczęśliwie nie zburzyli więc tez moge cos powiedzieć nawet będąc troche dawno !!!.

PS. Ruda to jest dzielnica Łodzi / no tak z grubsza/ bliżej wyjazdu z Łodzi na Katowice i faktycznie z godzinę można zaoszczędzić w porównaniu ze Zgierzem ale gdyby chodziło o twoją Rudę to chyba spoko 4 godziny do przodu !!!
        • hepik1 Re: Podróż z Łodzi do Splitu 01.07.11, 06:26
          Artur napisał(a)

>o 10:30 odpływa prom do Vela Luki,

Wg mnie 15 min wcześniej:

www.jadrolinija.hr/pdfs/604.2011.ljeto.hr.pdf
          PS.
          >Ruda to jest dzielnica Łodzi / no tak z grubsza/

Deos,wiem gdzie ta wasza Ruda,nawet zjeżdżałem z naszymi wspólnymi znajomymi z Rudzkiej Góry na sanko-wózkach ;)
    • trypel uwaga 01.07.11, 08:17
      w okolicy Frdka zalało drogę expresową. Powodź mała. To jeszcze bardziej opóźni pokonywanie tamtych okolic
      • Gość: Ted Źródło tej informacji ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 09:23
        mapa.dopravniinfo.cz/default.aspx?LT=2<xt=Moravskoslezsk%C3%BD%20kraj
        Na oficjalnej stronie internetowej nie ma potwierdzenia twojej informacji
        • trypel radio zet - wiadomosci o 7.00 nt 01.07.11, 10:38

• wislok1 Bzdura 01.07.11, 15:17
            Droga jest otwarta,
            sprawdzałem,
            nie ma powodzi koło Frydka-Mistka

Za to OD JUTRA remont autostrady Trnava-Bratysława:
            www.ndsas.sk/zjazdnost/368s?
            • trypel bo Ty tak mówisz? :) 01.07.11, 15:42
              sprawdziłeś sam?
              bo ja jednak bardziej wierze w radio
              • wislok1 Nie denerwuj dobry mnie człowieku 01.07.11, 21:23
                Ja tam mieszkam, na Śląsku CIeszyńskim i jechałem tą trasą dzisiaj.
                Media potrafią wymyśleć wszystko, w tym przypadku wymyśliły powódźna ekspresóce koło Frydka
                • wislok1 Do zobaczenia 01.07.11, 23:26
                  Jutro ruszamy do Izoli, a co zobaczymy na słoweńskiej i chorwackiej Istrii, opowiem po powrocie
                  • Gość: trypel Re: Do zobaczenia IP: *.rdns.blackberry.net 02.07.11, 11:40
                    Pozdrowienia - tym razem z Rygi (weekendowy wyjazd przez Kowno bo tu akurat nie pada) :)
                    Szerokiej drogi! I czekam na relacje

• Gość: Luka Re: Nie denerwuj dobry mnie człowieku IP: *.adsl.net.t-com.hr 02.07.11, 01:10
                  Wislok, więcej luzu.
                  Może rzeczywiście potrzebujesz pobytu na Bałkanch, żeby spokojniej reagować ;)
                  • hepik1 Re: Nie denerwuj dobry mnie człowieku 02.07.11, 12:09
                    Luka napisał(a):

> Wislok, więcej luzu.
                    > Może rzeczywiście potrzebujesz pobytu na Bałkanch, żeby spokojniej reagować ;)

Wydaje się,wiślok akurat ma tutaj reaguje wyjątkowo spokojnie.
                    Ja tam wierzę bardziej miejscowemu niz radiu ;)
                    A Słowenia czy nawet Istria to zdecydowanie nie Bałkany.
                    • wislok1 Dobrodosli ! 02.07.11, 21:49
                      Pozdrowienia y Jadrana
                      26 stopni,
                      8 godzin jazdy z Cieszyna + 2 godziny na postoje

Korki na granicy SLO-HE byly wszedzie, kolo Ptuja 17 kilometrow
                      • Gość: wislok1 Re: Dobrodosli ! IP: 193.189.188.* 02.07.11, 21:50
                        Lahko noc !
                      • hepik1 Re: Dobrodosli ! 02.07.11, 22:03
                        > Korki na granicy SLO-HE byly wszedzie, kolo Ptuja 17 kilometrow

Jeszcze stoją:
                        www2.hak.hr/rmt/default.asp?l=16&ttt=1307900511
                        Nie czytają forum,niech stoja ;)

• deoand Re: Dobrodosli ! 02.07.11, 22:09
                          Wisłok - to ominąłeś ten korek ???
                          • hepik1 Re: Dobrodosli ! 02.07.11, 22:16
                            Di Izoli jechał czyli Ptuja ominął z daleka. ;)
                            Uwieczniłem Macejl o 23 w sobotę:
                            i53.tinypic.com/2l931tw.jpg
                            • hepik1 Re: Dobrodosli ! 03.07.11, 06:19
                              Prawda czasu,prawda ekranu...z dedykacją dla zwolenników szybkiej,autostradowej jazdy przez Czechy,Austrię i Słowenię do CRO ;)
                              niedziela,6 rano,dalej sie stoi
                              i54.tinypic.com/2yukacm.jpg
                              • deoand Re: Dobrodosli ! 03.07.11, 09:54
                                Eeeeee no to ja tak zachwalam klasyczna droge Graz - Słowenia / Maribor/ zagrzeb Split a tu masz ci los - jakie korki ...

Taka droga wydaje sie najoptymalniejsza a tu figa .

To ja tu wstydze się zachwalać mojej drogi wybranej tak sobie z mapy ,którą sam jechałem czyli Klagenfurt tunelem do Słowenii autostradą do Postojnej i dalej do Rijeki / opisał te trasę dośc dokładnie kol. Busio wktórymś z wątków / bo wydawała sie nieumywac do trasy kalasycznej - a tu masz ci los -

Na autostradzie stoisz a moja dróżka jedziesz co prawda najpierw trochę w górę ale jedziesz hahahah

pozdrawiam- no moze do poniedziałku korki jednak sie skończą ? Ale przynajmniej podróznicy maja ciepło bo u mnie w Łodzi 10 stopni było rano i deszcz jeszcze .
                      • Gość: e-tam Tylko do > wislok1 IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 09:41
                        Hej wislok1,

Dziękujemy za pozdrowienia, gratuluję szczęśliwego dojazdu do Izoli.
                        Nie ma śladu=trasy po Twoim przejeżdzie na forum.
                        GoogleMapy sugerują trasę A - B - C < wproważ korektę i wklej ponownie.
                        Czy są widoczne postępy na Twojej=naszej drodze na odcinku A - B ?

Życzymy dużo słońca, udanego urlopu i szczęśliwego powrotu.

Pozdrawiamy,
                        P.S.
                        Kolejny raz wybieramy się do Chorwacji w rejon Dubrownika.
                        Czekamy na zmianę pogody w Chorwacji. W kraju, leje już 4-ty dzień.
                        Od tygodnia z niepokojem parzymy na ten rejon z nieba < chmura za chmurą...
                        Dzięki tej prognozie pogody < kilka lat temu zmieniliśmy kierunek wyjazdu.
                        Czy tak będzie i w tym roku?
    • hepik1 Re: Dobrodosli ! 03.07.11, 10:39
      Żeby nie bylo tak do końca subiektywnie,nie każda sobota jest aż tak tragiczna jak ta wczorajsza.
      W 5 niemieckich landach,3 austriackich ,w Słowacji i Czechach rozpoczęly sie wakacje i stąd ta apokalipsa ;)

Zresztą juz po wszystkim:
      i53.tinypic.com/mrs4ec.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka