Dodaj do ulubionych

Limone sul Garda

10.01.15, 13:02
Rozważamy, kończąc nasze włoskie podboje, kilkudniowy pobyt w Limone.Wypadnie to już w I połowie sierpnia.Czy będą tam już dzikie tłumy turystów,czy raczej nie jest to kierunek popularny wśród Włochów.W zeszłym roku widzielismy,jadąc z południa ,"stojącą" wręcz autostradę w przeciwną stronę,więc dedukujemy,ze własnie na południe większość jedzie.drugie moje pytanie:czy klimatyzacja jest tam potrzebna,czy można się bez niej obejść(zważywszy na góry).zawsze mamy apartamenty z klimą i kuchnią,a tam przeważają jednak drogie hotele.jest nas 5osób i łatwiej nam wynając apartament w willi niż w hotelu,lecz rzadko posiadają klimatyzację.moze po prostu nie jest tam tak gorąco.proszę o jakieś podpowiedzi..
Obserwuj wątek
    • jusytka Re: Limone sul Garda 10.01.15, 15:31
      Byłam w Limone w lipcu, ludzi sporo, ale nie Włochów, tylko Niemców. Sierpień to niestety szczyt sezonu. My mieszkaliśmy w hotelu bez klimatyzacji i było komfortowo. Gdyby była klma z pewnościa bysmy jej nie używali. Pogoda jak dla mnie idealna, ciepło, słonecznie, ale nie upalnie (mówię o swoim pobycie na początku lipca), wieczorem często były burze z ulewnym deszczem, a nawet gradem. Woda w jeziorze była zimna, nawet moje dzieci przyzwyczajone do kąpieli w zimnym Bałtyku nie chciały się tam kąpać, ale podobno w sierpniu jest cieplejsza. Mimo wszystko fajnie jak hotel oferuje basen. Ceny hoteli nie były tak wysokie jak nad morzem, poszukajcie na niemieckich portalach. PS. Limone to świetny wybór, miasteczko klimatyczne, jak z bajki, w dodatku świetnie położone :-)
      • drk0202 Re: Limone sul Garda 10.01.15, 16:17
        W zeszłym roku w lipcu byłem w apartamencie sąsiedniej miejscowości Tremosine, klima nie była potrzebna, ale to zależy oczywiście na jakie temperatury trafisz, miałem z góry piękny widok na jezioro i zazdrościłem tym po drugiej stronie (Malcesine) słońca, u nas wschodziło rano i trochę popołudniu zachodziło za góry, tam wschodziło koło południa i świeciło do zmroku, przez to mieli chyba cieplejszą wodę no i po tamtej stronię lepsza infrastruktura.
        • jusytka Re: Limone sul Garda 10.01.15, 17:24
          Jaka infrastruktura?
          • drk0202 Re: Limone sul Garda 10.01.15, 17:39
            drogowa
    • aseretka Re: Limone sul Garda 10.01.15, 18:16
      Limone, ze swymi tawernami położonymi nad samym brzegiem jeziora i średniowieczną zabudową, niekiedy wtopioną w otaczające skały jest niewątpliwie jednym z najbardziej urokliwych miasteczek wybrzeży jeziora Garda i warto tam się zatrzymać. Ja byłam dwukrotnie i za każdym razem byłam zauroczona. :) Miejscowość położona jest tarasowo nad brzegiem jeziora Garda, a będące symbolem tego miasteczka gaje cytrynowe (chociaż nazwa nie pochodzi od cytryn ale od słowa limes oznaczającego granicę), stare domostwa i półkoliste zaułki dodają dawnej osadzie rybackiej niepowtarzalnego uroku. Zarówno spacer uliczkami Starego Miasta, jak i nadmorskim bulwarem z pięknym 600-metrowy odcinek plaży, to prawdziwa przyjemność. Dominująca nad miastem potężna skała sprawia wrażenie maleńkości tego miejsca. Pomimo, że miasto otaczają surowe góry, odczuwa się tutaj gorący klimat śródziemnomorski. Chociaż nie byłam tam na przełomie lipca/sierpnia, ale raz w maju, a drugi raz we wrześniu myślę, że da się nocą wytrzymać bez klimatyzacji, bo przecież w dzień nie będziecie siedzieli w wynajętym apartamencie czy pokoju hotelowym. :)
      Jeśli chodzi o drogę SS 45bis zwaną Gardesaną i prowadzącą wzdłuż jeziora, to niestety zwłaszcza w weekendy bywa ona zatłoczona. I nie jest ważne, czy prowadzi ona z południa na północ, czy odwrotnie. Po prostu okolice Jeziora Garda są bardzo popularnym miejscem wypoczynku zarówno Włochów, jak i turystów z całej Europy.
      Będąc w Limone polecam odwiedzenie tarasów grozy w Pieve. Jeden z nich znajduje się przy hotelu Paradise i podziwiać z niego można niesamowity widok na Gardę. Taras wystaje z niemal pionowej skały i sięgają niemal nad jezioro, a spojrzenie jakieś 600 m w dół przyprawia dosłownie o zawrót głowy. Widać nie tylko lazurową taflę wody ale i maleńkie jak zabawki żaglówki, krętą drogę w dole i jadące nią malutkie samochodziki oraz zawieszone dosłownie na skałach domki.
      • jusytka Re: Limone sul Garda 10.01.15, 18:39
        Dodam jeszcze, że w Limone jet piękny park z pijalnią wody i galerią, który często odwiedzaliśmy.
        Cytrynki w Limone sa obecne wszędzie, są nimi dekorowane domy! Na straganach można je kupić w róznych gatunkach oraz specjalne nalewki. Warto tez odwiedzić lokalne muzeum z malym gajem cytrynowym :-)
        [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ri/ij/choi/iPB4tFbSVRDvpPzJeB.jpg[/img]
        [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ri/ij/choi/1D34gslGzMKOnaS27B.jpg[/img]
      • sempre_dritto Re: Limone sul Garda 10.01.15, 20:01
        aseretka napisała:
        chociaż nazwa nie pochodzi od cytryn ale od słowa limes oz
        > naczającego granicę

To interesujące. Ja w kilku źródłach czytałem, że jednak od cytryn :)
        • aseretka Re: Limone sul Garda 10.01.15, 21:11
          > chociaż nazwa nie pochodzi od cytryn ale od słowa limes oznaczającego granicę
          Taką informację przekazuje przewodnik Marco Polo po okolicach Jeziora Garda. Cytuję dokładnie: "Chociaż na domach i sklepach z pamiątkami wszędzie widnieją cytryny (po włosku limone), to nazwa miejscowości wywodzi się od łacińskiego słowa limes (granica). Obecnie granica przebiega pomiędzy Trydentem-Górną Adygą, ale do 1918 r. oddzielała ona Austrię od Włoch".
          • jusytka Re: Limone sul Garda 11.01.15, 08:29
            Pamiętam ten wpis i też się dziwiłam. Pytanie, czy aby na pewno mają racje.. A swoją drogą wspomniany przewodnik bardzo mi się przydał w planowaniu wycieczek na miejscu.
            • aseretka Re: Limone sul Garda 11.01.15, 09:53
              Jeżeli faktycznie przebiegała tu niegdyś granica pomiędzy Włochami a Austrią to etymologia tego słowa jest bardzo prawdopodobna. Podobną informację o pochodzeniu nazwy miasteczka znalazłam też na tej stronie:
              www.limone.com/en/limone/location/location.asp
              • ma.ci.ej Re: Limone sul Garda 12.01.15, 10:47
                >> Jeżeli faktycznie przebiegała tu niegdyś granica pomiędzy Włochami a Austrią
                Przebiegała - przy ostatnim wyjeździe do Limone opowiadałem dzieciom, że w czasach Austro-Węgier to nawet byśmy nie musieli wyjeżdżać za granicą żeby dojechać do Limone.
                • wislok1 Re: Limone sul Garda 13.01.15, 22:31
                  Jednak byście wyjechali za granicę.
                  Limone przed 1918 było we Włoszech. Do Austrii należała Riva del Garda
                  Obecna południowa granica prowincji Trydent-Gróna Adyga/Tyrol Południowy to dawna granica włosko-austriacka
    • mama.globtroterka Re: Limone sul Garda 10.01.15, 21:35
      W zeszłym roku w sierpniu niestety dużo bardziej przydawały się parasole i kalosze niż klimatyzacja :( Ale, jak twierdzili miejscowi, to było najgorsze lato od 20 lat, wiec być może w 2015 klima będzie potrzebna. Co do małej ilości turystów, to nie liczyłabym na cud ;) Garda jest bardzo popularnym kierunkiem wakacyjnym. Musicie się liczyć z korkami, szczególnie w weekendy. W Limone, jak napisali poprzednicy, jest cudownie. Zresztą jak nad całą Gardą. Na pewno nie pożałujecie wyboru tego kierunku.
      • ma.ci.ej Re: Limone sul Garda 12.01.15, 10:44
        Zakorkowana autostrada to stosunkowo mały problem. Droga wiodąca zachodnim wybrzeżem jeziora jest przepiękna, ale wąska, kręta, z dużą ilością wąskich, starych tuneli. Mimo, że przepiękna, to w sezonie jazda nią może być prawdziwym koszmarem.
        A Limone jest przecudne, chyba najpiękniejsze miejsce na Gardą. Upałów bym się nie obawiał, to już są góry, tam nigdy nie jest bardzo gorąco.
        • marghe_72 Re: Limone sul Garda 12.01.15, 11:35
          ma.ci.ej napisał(a):

> A Limone jest przecudne, chyba najpiękniejsze miejsce na Gardą. Upałów bym się
          > nie obawiał, to już są góry, tam nigdy nie jest bardzo gorąco.

To dość dyskusyjna kwestia. A raczej kwestia gustu :)
          ja na przykład zdecydowanie wolę takie Salo' czy maleńkie urokliwe Gargnano
          • ma.ci.ej Re: Limone sul Garda 12.01.15, 12:24
            >> A raczej kwestia gustu :)
            Może. A może sezonu . Ja znam Limone z majowego weekendu - przepiękne, urokliwe, spokojne miasteczko. Pewnie jak był znał Limone z sierpnia, miałbym trochę inne odczucia.
            • jusytka Re: Limone sul Garda 13.01.15, 22:30
              A ja podzielam twoje zdanie, znam Limone z lipca ;-) Jak dla mnie najładniejsze miasteczko nad Gardą :-) Objechałam Gardę dookoła i widziałam wiele innych ładnych miasteczek. Jeśli miałabym tam kiedyś wrócić to tylko do Limone. Wprawdzie tam nie mieszkałam, ale kilka km dalej, ale tak się zauroczyłam tym miasteczkiem, że musiałam tam pojechać choć na chwilę niemal codziennie :-)
    • marghe_72 Re: Limone sul Garda 12.01.15, 11:25
      Ja bym się w samym Limone na dłużej nie zatrzymywała.
      Można wpaść, zwiedzić, wypić kawę i wrócić do spokojniejszego miasteczka :)
      • jot.be Re: Limone sul Garda 12.01.15, 13:42
        Dokładnie.
        Limone jest super ale zwiedzania i ew."chłonięcia atmosfery" :) jest tam może na 3 godziny...
        I co tam robić kilka dni? Na bazę do zwiedzania okolic przez tą nieszczęsną drogę też sie nie nadaje za bardzo. Optymalne jest Salo jak dla mnie...

Pozdr
        • amach102 Re: Limone sul Garda 12.01.15, 21:36
          dziękuję za podpowiedzi.rozważę apartamenty bez klimatyzacji.też wydawało mi się,ze jeśli to góry to temperatura powinna być umiarkowana jak na Włochy.a wiem,że ubiegłe lato płatało psikusy i przydawał się często parasol, bo na 5 tygodni naszych wakacji,połowa to dni deszczowe.no,może przesadzam,ale pochmurno było,co ułatwiało nam zwiedzanie.
          • marghe_72 Re: Limone sul Garda 13.01.15, 00:28
            amach102 napisała:

> dziękuję za podpowiedzi.rozważę apartamenty bez klimatyzacji.też wydawało mi si
            > ę,ze jeśli to góry to temperatura powinna być umiarkowana jak na Włochy.a wiem,
            > że ubiegłe lato płatało psikusy i przydawał się często parasol, bo na 5 tygodni
            > naszych wakacji,połowa to dni deszczowe.no,może przesadzam,ale pochmurno było,
            > co ułatwiało nam zwiedzanie.

Faktycznie, zeszłoroczne lato nie rozpieszczało pogodowo.
            Ale to o niczym nie świadczy. Ja bym szukała apartamentu z klimatyzacją - nie ma przymusu korzystania ;)
            • wislok1 Re: Limone sul Garda 13.01.15, 00:34
              W Limone jest bardzo ładnie, ale mnie trochę przerażają tamtejsze drogi i to że jest bardzo stromo, no i woda w jeziorze też chyba nie rozpieszcza.
              Myślałem kiedyś o Gardzie, ale z morzem u mnie zdecydowanie przegrywa, z Alpami też.
              Same widoki to za mało...
              No, ale to kwestia gustu
              • amach102 Re: Limone sul Garda 13.01.15, 11:37
                nad morzem po obu stronach będziemy wypoczywać dużo czasu,więc trochę takiego "widoku" też ucieszy nasze oko;)
              • aseretka Re: Limone sul Garda 13.01.15, 17:14
                > Myślałem kiedyś o Gardzie, ale z morzem u mnie zdecydowanie przegrywa, z Alpami też.
                Pewnie byłam w błędzie, bo zawsze mi się wydawało, że Gardę otaczają Alpy.
                pl.wikipedia.org/wiki/Garda_%28jezioro%29
                Poza tym może w samym Limone sul Garda nie ma co siedzieć dłużej niż pół dnia ale okolice jeziora (po obu brzegach) są pełne uroczych miejscowości.
                Trochę brzegu wschodniego można zobaczyć tu:
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,62167750,62167750,0,2.html?v=2
                a zachodniego i północnego tu:
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,29551958,29922970,0,2.html?v=2
                • wislok1 A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 13.01.15, 20:46
                  Alpy są w pobliżu Gardy , ale trochę są za małe.
                  Pisząc o Alpach myślałem o Dolomitach.

Wiem, że są liczne atrakcje nad jeziorem, ale mi się trochę odechciało po tym jak:
                  - zauważyłem ogromne korki w niedzielę przy zjeździe nad jezioro z autostrady
                  - zobaczyłem fotki krętych i bardzo wąskich dróg nad jeziorem, okropność

Wiem, że bardzo dużo Włochów i turystów odpoczywa latem
                  nad Lago di Caldaro/ Kalterersee, w Polsce chyba całkowicie nieznanym
                  www.vip.it/wp-content/uploads/2012/07/lago-di-caldaro.jpg
                  • wislok1 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 13.01.15, 22:35
                    Kilka fotek Lago di Caldaro:

www.latitudeslife.com/wp-content/uploads/Bolzano_NIKON-D300_1219_26102009.jpg
                    www.torgglkeller.com/cache/img-allgemein-kaltern-2012-tourismusverein-kaltern-am-see-tiberio-sorvillo-72-1400c-609c.jpg

www.klosterhof.it/files/tourismusverein-kaltern-am-see-tiberio-sorvillo-_47_.jpg
                    A w pobliżu są takie ładne wioski:
                    www.haushanni.com/blog/wp-content/uploads/2012/04/DSC5367.jpg
                  • jusytka Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 13.01.15, 22:39
                    Co do korków, to może w weekend bywa tam nieznośnie, ale my będąc tam na początku lipca jakoś nie narzekaliśmy, a mieszkaliśmy na północy, więc tam gdzie drogi wąskie, kręte z licznymi tunelami, ale moim zdaniem taka droga jest atrakcją sama w sobie. Te tunele nie wyglądają tak jak te przy autostradach, często były drążone tradycyjnymi metodami...
                  • marghe_72 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 00:36
                    wislok1 napisał:

> Alpy są w pobliżu Gardy , ale trochę są za małe.
                    > Pisząc o Alpach myślałem o Dolomitach.
                    >
                    > Wiem, że są liczne atrakcje nad jeziorem, ale mi się trochę odechciało po tym j
                    > ak:
                    > - zauważyłem ogromne korki w niedzielę przy zjeździe nad jezioro z autostrady

korki w sezonie mogą być absolutnie wszędzie

> - zobaczyłem fotki krętych i bardzo wąskich dróg nad jeziorem, okropność
                    eeee, TO nie są kręte i wąskie drogi. I mówi to ktoś, kto ma lęk wysokości, przestrzeni i takie tam.
                    Kręty i nieprzyjemny jest (nie za długi) odcinek między Riva del GArda i Thiene - ale tam się nie trzeba pchać i tyle

Kręta i nieprzyjemna (i dłuuuugaśna) , choć widowiskowa to jest droga przez Passo dello Stelvio, .. Brrrrr :D
                    • orkaa2 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 10:13
                      CO?? Droga na Passo Stelvio jest rewelacyjna!!! W obydwie strony, choć od Bormio łatwiejsza.
                      PS Ale oczywiście nie dla niedzielnego kierowcy...
                      • marghe_72 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 17:01
                        orkaa2 napisała:

> CO?? Droga na Passo Stelvio jest rewelacyjna!!! W obydwie strony, choć od Bor
                        > mio łatwiejsza.
                        > PS Ale oczywiście nie dla niedzielnego kierowcy...

Toć napisałam, że jest widowiskowa.
                        Ja ją doceniam z perspektywy czasu ;)
                    • wislok1 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 16:28
                      Cóż, nie jestem masochistą, żeby jechać nad jezioro i potem przebijać się w korkach wąskimi drogami, kąpać się w zimnej wodzie. Widoki nie rekompensują tego !
                      Zresztą stan dróg nad Gardą jest tylko wynikiem niedbalstwa Włochów, bo w Austrii drogi położone w takich samych okolicznościach przyrody są szerokie, a nieoświetlone tunele nie przypominają dziury w d...

W Dolomitach to co innego, tam drogi są pełne zakrętów, ale żadne zaskoczenie i tam człowiek się na to nastawia.
                      • marghe_72 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 17:05
                        wislok1 napisał:

> Cóż, nie jestem masochistą, żeby jechać nad jezioro i potem przebijać się w kor
                        > kach wąskimi drogami, kąpać się w zimnej wodzie. Widoki nie rekompensują tego !
                        > Zresztą stan dróg nad Gardą jest tylko wynikiem niedbalstwa Włochów, bo w Austr
                        > ii drogi położone w takich samych okolicznościach przyrody są szerokie, a nieoś
                        > wietlone tunele nie przypominają dziury w d...
                        >
                        Nie trzeba było długo czekać na te słowa.. Tak coś czułam, że prędzej padną. Fe Włochy, fe..
                        Nie chcesz nie jedź, obowiązku nie ma. Ale nie opowiadaj niestworzonych historii, które z rzeczywistością maja naprawdę niewiele wspólnego. I nie czytaj wybiórczo.. Jak wspomniałam w jeziorze można się spokojnie kąpać.. bez ryzyka odmrożenia sobie czegokolwiek

Po co oświetlać tunele, które są
                        a. króciutkie
                        b. zbudowane tak, ze spokojnie dociera do nich światło dzienne?
                        • wislok1 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 19:08
                          Pisałem o północnej części jeziora Garda, a nie o całych Włoszech
                          Oczywiście, że tam nie pojadę
                      • jusytka Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 17:28
                        Wisłok, nie przesadzaj! Aby oceniać trzeba tam najpierw pojechać, do czego cie mimo wszystko zachęcam, bo zdecydowanie warto!
                        • wislok1 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 19:10
                          Jak już kiedyś pojadę, to nad południową część jeziora, tam wygląda mi to OK
                          Choć nadal to nie morze...
                          • ma.ci.ej Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 22:56
                            Oczywiście. Jedź nad południową część, gdzie w ogóle nie ma klimatu Gardy, tylko molochow turystycznych. Albo jeszcze lepiej do Chorwacji.
                            • jot.be Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 23:15
                              No jak nie ma klimatu.Gardaland jest przecież.
                              Najbardziej klimatyczne miejsce w okolicy ;o)

Pozdr
                              • wislok1 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 15.01.15, 21:36
                                Hehe, Gardaland

Nie lubię miejsc, gdzie najpierw kasują słono za wstęp, a potem wszyscy chcą koniecznie wykorzystać wszystkie kolejki i inne atrakcje, bo w końcu aż tyle zapłacili, hehe
                                I potem powstają wielkie kolejki, ludzie łażą cały dzień..
                                No, ale kwestia gustu..

Tobie się to nie podoba i ja to rozumiem

Jak miałbym pojechać do "wnętrza" Włoch poza Alpami to np. do Toskanii
                      • aseretka Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 20:15
                        > Cóż, nie jestem masochistą, żeby jechać nad jezioro i potem przebijać się w korkach
                        > wąskimi drogami, kąpać się w zimnej wodzie. Widoki nie rekompensują tego !
                        Szkoda, że wypowiadasz się o miejscach, w których nigdy nie byłeś. Jak napisała Marghe_72 tunele są krótkie a oświetla je światło dzienne. A Gardesana wiodąca wzdłuż zachodniej części jeziora wcale nie taka wąska i kręta. Większe korki są moim zdaniem na drodze prowadzącej wzdłuż wschodniej części wybrzeża. Północ i południe Gardy to tylko krótkie odcinki. I tu też większych korków doświadczyłam na południu (przy drodze prowadzącej do Sirmione), niż na północy ( Riva del Garda - Torbole).
                        Okolice Lago di Caldaro są ładne, ale tam też nie byłeś... :) No i nie umywają się one do okolic Jeziora Gardy.
                        Dyskusja na temat miejsc, gdzie się nie było i których się nie widziało to jak dyskutowanie ze ślepym o kolorach. :) Jusytka napisała OK:
                        > Wisłok, nie przesadzaj! Aby oceniać trzeba tam najpierw pojechać
                        Jeśli nie pociągają cię okolice Gardy to nie musisz tam jechać, ale nie powinieneś też wypowiadać się autorytatywnie o zwiedzaniu rejonu tego jeziora!
                        • wislok1 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 20:34
                          A ty byłaś nad Lago di Caldaro ???
                          Na 100% NIE
                          Nikt z forumowiczów nie był
                          Więc o co te pretensje ???
                          Każdy z nas kieruje się nie tylko swoimi wrażeniami, ale także opiniami innych..
                          Każdy ma prawo do swojej opinii, także krytycznej, a nie tylko do
                          zachwytów !!!

Forum to NIE jest towarzystwo wzajemnej adoracji
                          • wislok1 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 20:38
                            Jednemu podoba się to, drugiemu coś innego i to jest naturalne

I NIE ZMUSISZ nikogo, żeby mu się konkretne miejsce spodobało, to nie Korea Północna
                            • wislok1 Taaa 14.01.15, 20:50
                              I proszę, żeby to uszanować,
                              po wtedy dyskusja o Włoszech ma sens.
                              Będzie coś się na forum działo.

Jak wszystkim wszystko będzie się podobać, ludzie będą się bali napisać, że coś im nie przypadło do gustu, to będzie śmiertelna nuda...

Wiadomo, że nikt z as nie poznał całych Włoch.
                              Nie ma takiego turysty, który, by nie uwzględniał opinii innych turystów, zanim pojedzie do danego miejsca, do tego dochodzą filmy i zdjęcia.
                              Jak oceniamy daną relację za wiarygodną, to ufamy autorowi.
                              To jest naturalne.
                              Każdy z nas kształtuje pewien obraz miejsc,które chce lub nie chce odwiedzić na postawie wrażeń innych osób.
                              Jak mi się nie spodobało, to nikt mnie nie przekona, ze białe jest czarne.
                              Nie ma chemii i trudno...

Dopóki dyskusja dotyczy danego miejsca, nie przekształci się w atak ad personam, w stylu:
                              nie podoba ci się nad Gardą, to jesteś idio...,
                              to wszytko jest OK
                          • aseretka Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 20:59
                            Nie byłam nad Lago di Cadaro i dlatego nie odradzam nikomu ani pobytu tamże, ani nie zachęcam do wyjazdu w tamte okolice. Patrząc jednak na przytoczone przez ciebie fotki stwierdzam, (broń Boże nie autorytatywnie, bo są to tylko moje odczucia), że okolice nie umywają się widokowo do okolic jezior: Garda, Como, Iseo, Maggiore, Orta, Lugano czy Idro. Czy nikt z forumowiczów nie był nad Cadaro? Tego nie wiem... Wiem tylko, że ja nigdy nie wypowiadam się z zachwytem lub krytycznie o miejscach, w których nie byłam i nie widziałam ich na własne oczy. A i mój zachwyt, bądź krytycyzm jest tylko moim subiektywnym odczuciem. Nie każdemu musi się podobać to, co i mnie, ale nie powinno się nawet subiektywnie oceniać, czegoś, czego się nie widziało na własne oczy i nie doświadczyło na swojej skórze.
                            > Jak wszystkim wszystko będzie się podobać, ludzie będą się bali napisać, że coś im nie
                            > przypadło do gustu, to będzie śmiertelna nuda...
                            Ergo... Nie boję się pisać, że coś mi się nie podobało, bo miało prawo mi się nie podobać, jeżeli jo miejsce widziałam. A wiele takich miejśc w moim życiu i podróżach było, którymi inni byli zachwyceni, a ja rozczarowana.
                            > Jak mi się nie spodobało, to nikt mnie nie przekona, ze białe jest czarne.
                            No właśnie... Jak mi się nie spodobało. Ale byłam tam, widziałam i sama oceniłam. :) Czego i tobie życzę!
                            • wislok1 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 21:25
                              Gdyby ludzie kierowali się tylko tym, co osobiście widzieli i doświadczyli,
                              nie ufali wiedzy innych ludzi, opiniom innych ludzi,
                              nie mieli zaufania do tego, co jest zapisane w książkach, do tego, co się dowiedzieli w szkole i w pracy,
                              to by jeszcze nie zeszli z drzew !
                              • aseretka Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 22:13
                                > Gdyby ludzie kierowali się tylko tym, co osobiście widzieli i doświadczyli,
                                > nie ufali wiedzy innych ludzi, opiniom innych ludzi,
                                > nie mieli zaufania do tego, co jest zapisane w książkach, do tego, co się dowie
                                > dzieli w szkole i w pracy,
                                > to by jeszcze nie zeszli z drzew !
                                To czemu ty nie ufasz opinią innych, którzy byli i widzieli: Orce, Jusytce, Marghe, Ma.ci.jeowi, Jot.be i innym, nie mówiąc o mojej skromnej osobie... ? :)
                                • wislok1 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 22:39
                                  Ufam, miedzy innymi ich opinie i zdjęcia spowodowały, że NIE pojadę do Limone.
                                  Do tego opinie i zdjęcia innych osób.
                                  To co jednym się podoba, innym mniej...
                          • marghe_72 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 23:02
                            wislok1 napisał:

> .
                            > Każdy ma prawo do swojej opinii, także krytycznej, a nie tylko do
                            > zachwytów !!!

Opinię zazwyczaj się wydaje na podstawie czegoś o czym ma się jakiekolwiek pojęcie. A z tego co piszesz można wywnioskować, że o Gardzie wiesz tyle co nic.
                            Co ma do tej dyskusji Jezioro Caldaro zupełnie nie rozumiem.
                            • marghe_72 Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 23:07
                              a tu te przerażające, długie, ciemne i niczym nie oświetlone tunele.
                              www.youtube.com/watch?v=gU0pOl9nmGA
                              www.youtube.com/watch?v=b10IBmXN6fQ
                              • wislok1 Eee tam 14.01.15, 23:15
                                Z całym szacunkiem, ale zmuszanie mnie na siłę, żebym polubił te okolice to śmiech na sali..

Przecież to jest żenada...

PS: ja tam nie byłem, ale kilku znajomych tak.
                                Na tym forum ( na szczęście ) świat się kończy

• wislok1 Re: Eee tam 14.01.15, 23:15
                                  Miało być NIE kończy
                                  • wislok1 extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) 14.01.15, 23:22
                                    Ciemno jak w d...
                                    A jak szeroka droga ...

www.youtube.com/watch?v=oEx8chXvCoc
                                    No, ale czarne jest białe, hehehehhehehehehe
                                    • marghe_72 Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) 15.01.15, 00:00
                                      wislok1 napisał:

> Ciemno jak w d...
                                      > A jak szeroka droga ...
                                      >
                                      > www.youtube.com/watch?v=oEx8chXvCoc
                                      > No, ale czarne jest białe, hehehehhehehehehe

zwróć uwagę na długość tych ciemnych tuneli. To są tuneliki..
                                      A droga jest wąska. Pokaż mi gdzie ktoś twierdził, że jest inaczej.
                                      Trzeba umieć po niej jeździć, nie każdy potrafi

Skoro ta droga Cię przeraża to ,bron Boże nie zapuszczaj się na wybrzeże amalfitańskie :D
                                      • wislok1 Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) 15.01.15, 00:04
                                        Mnie to nie przeraża, tylko to jest żadna przyjemność, hehe
                                        • orkaa2 Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) 15.01.15, 07:12
                                          Wisłok, jeśli lubisz morze, takie, jak w okolicach Sistiany i zwłaszcza Grado, o czym wielokrotnie pisałeś, północna Garda nie jest dla Ciebie. To zupełnie inny klimat. Trochę mnie to zaskoczyło, bo w Alpach czujesz się dobrze...
                                          • wislok1 Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) 15.01.15, 15:02
                                            Jeszcze Cesenatico, Rimini,
                                            a w górach Alpy Julijskie i Tyrol Południowy

Cóż, Garda dla mnie to nie są Alpy, góry są tak za niskie, jest tylko jedna kolejka na Monte Baldo,nie nadają się do wędrówek,
                                            a jako miejsce wypoczynku nad wodą jezior też się specjalnie nie nadaje.

Nie wiem, czy widoki nad Lago di Caldaro się nie umywają do tych nad Gardą,
                                            moim zdaniem jest tam przepięknie,
                                            dodatkowo woda jest tam ciepła i w pobliżu są Dolomity

• orkaa2 Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) 16.01.15, 08:15
                                              >Cóż, Garda dla mnie to nie są Alpy, góry są tak za niskie, jest tylko jedna kolejka na Monte Baldo,nie nadają się do wędrówek,
                                              a jako miejsce wypoczynku nad wodą jezior też się specjalnie nie nadaje

Mi osobiście bardziej podoba się połączenie gór z wodą (północna Garda), niż woda w dolinie, a gdzieś tam na horyzoncie daleko góry (Caldaro).

A "płaskiego morza", z piachem, bez skał, nie trawię w ogóle :(
                                              • wislok1 Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) 16.01.15, 16:34

W Caldaro jest taka kolejka:
                                                www.eppan.com/smartedit/images/content/aufstiegsanlagengross1de.jpg
                                                na wysokość 1363 metry
                                                Czyli góry nie są w oddali, hehehehe

Połączenie gór z wodą mi się bardzo podoba, pisałem co mi się nie podoba w Limone, to nie były widoczki, hehe

>
                                                > A "płaskiego morza", z piachem, bez skał, nie trawię w ogóle :(

No i dobrze, każdy ma inne gusta i ja się nie obrażam, hehe
                                                • aseretka Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) 16.01.15, 19:44
                                                  Wisłok, odpuść sobie, bo z każdym wpisem strzelasz sam sobie w kolano... :)
                                                  > W Caldaro jest taka kolejka:
                                                  > rel="nofollow">www.eppan.com/smartedit/images/content/aufstiegsanlagengross1de.jpg
                                                  > na wysokość 1363 metry
                                                  > Czyli góry nie są w oddali, hehehehe
                                                  Monte Baldo jest ciutkę wyższe... bo liczy 2218 m wysokości n.p.m.

> Połączenie gór z wodą mi się bardzo podoba, pisałem co mi się nie podoba w Limo
                                                  > ne, to nie były widoczki, hehe
                                                  Pisałeś dotychczas nie tylko o tym, co ci się nie podoba w Limone (do tej miejscowości akurat dojazd z północy nie jest bardzo uciążliwy), ale o całym rejonie Jeziora Garda.
                                                  > Myślałem kiedyś o Gardzie, ale z morzem u mnie zdecydowanie przegrywa, z Alpami
                                                  > też.
                                                  forum.gazeta.pl/forum/w,206,156183170,156218578,Re_Limone_sul_Garda.html
                                                  > Wiem, że są liczne atrakcje nad jeziorem, ale mi się trochę odechciało po tym jak:
                                                  > - zauważyłem ogromne korki w niedzielę przy zjeździe nad jezioro z autostrady
                                                  > - zobaczyłem fotki krętych i bardzo wąskich dróg nad jeziorem, okropność
                                                  > Same widoki to za mało...
                                                  forum.gazeta.pl/forum/w,206,156183170,156228751,A_moze_Lago_del_Caldaro_Kalterersee.html
                                                  > Cóż, nie jestem masochistą, żeby jechać nad jezioro i potem przebijać się w korkach
                                                  > wąskimi drogami, kąpać się w zimnej wodzie. Widoki nie rekompensują tego !
                                                  forum.gazeta.pl/forum/w,206,156183170,156239656,Re_A_moze_Lago_del_Caldaro_Kalterersee.html
                                                  I wiele jeszcze innych twoich postów, których już nie chce mi się przytaczać... :) Czy to nie są twoje wpisy?

Piszesz, że inni wmawiają ci coś, czego nie powiedziałeś/napisałeś:
                                                  forum.gazeta.pl/forum/w,206,156183170,156267591,Re_extreme_road_around_LAGO_DI_GARDA_Italy_.html
                                                  A czy to nie ty napisałeś, jako odpowiedz, na post Orki, że :
                                                  > Wisłok, jeśli lubisz morze, takie, jak w okolicach Sistiany i zwłaszcza Grado, o czym
                                                  > wielokrotnie pisałeś, północna Garda nie jest dla Ciebie.
                                                  Odpowiedz wisloka1:
                                                  > Jeszcze Cesenatico, Rimini,
                                                  > a w górach Alpy Julijskie i Tyrol Południowy
                                                  > Cóż, Garda dla mnie to nie są Alpy, góry są tak za niskie, jest tylko jedna kolejka na
                                                  > Monte Baldo,nie nadają się do wędrówek, a jako miejsce wypoczynku nad wodą jezior > też się specjalnie nie nadaje.
                                                  forum.gazeta.pl/forum/w,206,156183170,156253081,Re_extreme_road_around_LAGO_DI_GARDA_Italy_.html
                                                  To już jest hit miesiąca, jeśli "lubiący" góry turysta stwierdza, że Monte Baldo nie nadaje się do wędrówek... :) Poczytaj trochę w internecie zanim zaczniesz pisać własne odczucia, których to nigdy sam nie doświadczyłeś. :) Chociażby zajrzyj na prosty opis na stronie:
                                                  www.funiviedelbaldo.it/en/nature/monte-baldo/
                                                  Ja specjalnie nie lubię wędrówek po górach, bo jestem już za stara, żeby się "drapać tam, gdzie mnie nie swędzi", ale nawet jeśli nie lubię, to nie odradzam tego innym ludziom, którym sprawia to przyjemność. Masyw Monte Baldo jest pełen różnorodności i można podziwiać tu nie tylko piękne widoki, ciekawe okazy flory ale nawet uprawiać trekking, o co też pytali forumowicze. Np. tu:
                                                  forum.gazeta.pl/forum/w,206,128761491,128761491,Monte_Baldo_jakie_trasy_trekkingowe_polecacie.html
                                                  Więc daj już sobie spokój z tym przekonywaniem wszystkich, że rejon Jeziora Garda jest be! Nie chcesz to nie jedź... Każdy ma wolną wolę i mają prawo ci się nie podobać okolice Gardy. Jak sam piszesz:
                                                  > No i dobrze, każdy ma inne gusta i ja się nie obrażam, hehe
                                                  Przestań więc udowadniać, że racja jest wyłącznie po twojej stronie, bo niestety nie jest... Bez obrazy, hehe :)
                                                  • wislok1 Co za elaborat 16.01.15, 23:01
                                                    Ile czasu, ile bezinteresownej złości i frustracji trzeba mieć, żeby coś takiego stworzyć

Pisałem, że nic mnie nie przekona do Limone, bo nie ma chemii i koniec

To forum to Korea Północna
                                                    Czysty fanatyzm i nienawiść wobec każdego, kto nie akceptuje poglądów moderatorki
                                                • Gość: orka Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.01.15, 09:57
                                                  W oddali - czyli nie łączą się bezpośrednio z wodą - to miałam na myśli.
                                              • jusytka Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) 16.01.15, 19:29
                                                >Cóż, Garda dla mnie to nie są Alpy, góry są tak za niskie, jest tylko jedn
                                                a kolejka na Monte Baldo,nie nadają się do wędrówek, a jako miejsce wypoczynku nad wodą jezior też się specjalnie nie nadaje

Tak może pisać osoba, która nad Gardą nie była i ma mgliste pojęcie jak tam jest...
                                                Sama wędrowałam po Alpach wokół Monte Baldo, gdzie jest mnóstwo tras trekkingowych i wiele ciekawych ferrat i nie rozumiem jak można pisać że okolice Gardy się nie nadają do chodzenia po górach, niby dlaczego? Odpoczywałam nad jeziorem, byłam też nad Adriatykiem i moim zdaniem widoki z (północnej) Gardy są dużo ciekawsze, ale to już moje osobiste zdanie.
                                                Dlaczego Garda nie nadają się do odpoczynku nad wodą?
                                                • wislok1 Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) 16.01.15, 23:05
                                                  Bo tak uważam, tak jak komuś innemu się nie podoba nad morzem, gdzie jest płasko
                                                  I nie mam obowiązku się z tego tłumaczyć
                                            • aga72 Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) 16.01.15, 09:51
                                              > Jeszcze Cesenatico, Rimini,
                                              > a w górach Alpy Julijskie i Tyrol Południowy
                                              i wystarczy. reszta europy nie mowiac o swiecie, w ocenie wisloka nie jest warta uwagi. opierajac sie na wrazeniach innych uznal, ze nie warto
                                              • wislok1 Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) 16.01.15, 16:37
                                                Nie wmawiaj mi czegoś, czego nie napisałem.

I sama pamiętaj o zasadzie, którą masz jako swoje motto, bo zapomniałaś, hehe
                                    • jot.be Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) 15.01.15, 08:52
                                      Tyle tylko że to jest wjazd do Tremosine Pieve a nie droga dookoła jeziora...
                                    • Gość: orka Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.01.15, 09:21
                                      To nie jest droga wokół Gardy, Wisłok!!!
                                      To jest właśnie via del Benaco do tarasów grozy w Pieve spod Campione.
                                      • wislok1 Re: extreme road around LAGO DI GARDA (Italy) 15.01.15, 14:55
                                        Wiem o tym
                                • marghe_72 Re: Eee tam 14.01.15, 23:56
                                  wislok1 napisał:

> Z całym szacunkiem, ale zmuszanie mnie na siłę, żebym polubił te okolice to śmi
                                  > ech na sali..
                                  >
                                  > Przecież to jest żenada...
                                  >
                                  > PS: ja tam nie byłem, ale kilku znajomych tak.
                                  > Na tym forum ( na szczęście ) świat się kończy
                                  >

A kto Cię niby zmusza?
                                  Po prostu pokazujemy, że to co Ty uważasz za prawdę prawdą nie jest :D
                                  • wislok1 Re: Eee tam 15.01.15, 00:07
                                    Jak to kto ?
                                    Cały fanklub Gardy, hehe

Ładnie tam jest, widoczki pierwsza klasa. Ale diabeł dla mnie tkwi w szczegółach...
                                    Diablisko...
                  • jot.be Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 10:40
                    Główne drogi wokół jeziora są ok i bez żadnych ekstremalnych wyzwań.
                    Poza tym że zatłoczone z braku alternatywy (choć wg mnie dużo gorzej jeździ się
                    np. wokół Como).
                    Niektóre stare, naprawde górskie odcinki są dawno spacyfikowane przez tunele.
                    Zygzaczki w pionie zaczynają się dopiero odjeżdżajac w bok, zwłaszcza
                    po zachodniej stronie - jak np droga z Gargano nad jezioro Idro.
                    • jusytka Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 13:12
                      Droga na słynne tarasy grozy w Pieve zdecydowanie do tych bardziej ekstremalnych należy :-) Wiem co mówię, bo zasadniczo serpentyny w różnych górach nie są nam obce..
                      • jot.be Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 14:19
                        Zgoda. Ja tam na mijankach doceniłem zalety Fiata 500 :o)
                        Ale miałem na myśli, że da się objechać Gardę wygodnie, widokowo
                        i bez takich rozrywek.
                        Pozdr
                        • jusytka Re: A może Lago del Caldaro/ Kalterersee 14.01.15, 17:26
                          No tak, bo na te drogę trzeba specjalnie wjechać. Nie jest konieczne jej przejechanie, jeśli ktoś chce objechać Gardę dookoła. Zasadniczo, mimo że wąsko wszędzie drogi są zabezpieczone. Mój mąż nieraz martwił się, że straci lusterko, podczas wymijania ;-)
        • d.wludyka Re: Limone sul Garda 13.01.15, 22:01
          Ja też się podpiszę pod Salo.
          Byłam nad Gardą w maju i woda w jeziorze była dosyć ciepła, wiele osób się kąpało.
          Przy czym w Salo woda była dużo cieplejsza niż w Limone czy Riva del Garda.
    • marghe_72 Re: Limone sul Garda 14.01.15, 01:15
      a oto i rzeczona przełęcz
      static.panoramio.com/photos/large/55515023.jpg
      • jusytka Re: Limone sul Garda 14.01.15, 08:55
        Fajna fotka, gdzie to?
        • orkaa2 Re: Limone sul Garda 14.01.15, 10:17
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,138758099,139136333.html?wv.x=1
          post ten i kolejne - wjeżdżaliśmy od strony wschodniej
        • marghe_72 Re: Limone sul Garda 14.01.15, 17:41
          jusytka napisała:

> Fajna fotka, gdzie to?

cały czas przełęcz Stelvio ;)
          • orkaa2 Re: Limone sul Garda 14.01.15, 18:18
            ;)
    • drk0202 Re: Limone sul Garda 14.01.15, 17:38
      Dodałem kilka fotek z opisywanych rejonów, jest tam zarówno widok z tarasu hotelu(restauracji) o którym wypominała aseretka i prześliczna, kręta i wąska droga z opisu jusytki

fotoforum.gazeta.pl/u/drk0202.html
      • orkaa2 Re: Limone sul Garda 14.01.15, 18:21
        Fajne zdjęcia!
        A tu można zobaczyć, jak wygląda droga wokół Gardy + słynna via del Benaco do Pieve na tarasy grozy ;) :
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,118924705,119668892.html
      • jusytka Re: Limone sul Garda 15.01.15, 13:03
        Cudne fotki, no i urokliwe miejsca. Niektóre z nich są podobne do moich, szczególnie spodobały mi się te nocne i widok tego tarasu w Pieve. Takich zdjęć niestety nie mam.
    • Gość: orka Re: Limone sul Garda IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.01.15, 10:06
      Amach, i co zdecydowaliście?
      PS Ewentualnym brakiem klimy się nie przejmuj, nigdy nie wiesz, na jaką pogodę traficie. Byliśmy nad Gardą 4 razy, zawsze w sierpniu (II połowa), tylko raz z klimą, 2 x byłam w ciąży (akurat wtedy bez klimy) i daliśmy radę ;) :D
      • amach102 Re: Limone sul Garda 17.01.15, 21:28
        natrafiłam po całym treściwym i pełnym informacji wstępie na jakąś osobistą rozgrywkę na temat upodobań.Jasne,że każdy ma prawo do wyrażenia opinii,ale zeby tak o to walczyć?..nie po to chyba to forum.nie ma sensu komuś wiercić dziury w brzuchu.mało jest problemów dookoła nas?...szukamy i rozważamy.pod uwagę bierzemy jednak apartamenty bez klimatyzacji.
        • Gość: orka Re: Limone sul Garda IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.01.15, 09:20
          Na pewno będzie sympatycznie.
          Fajnie by było, gdybyś po powrocie opisała wrażenia, a jeszcze fajniej, gdyby można było zobaczyć gdzieś Wasze zdjęcia stamtąd :)
    • Gość: aredow Re: Limone sul Garda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.15, 10:32
      Witam.
      Też czekam na relacje i zdjęcia, tym bardziej, że z rodziną jedziemy do Limone w II połowie sierpnia
      Pozdrawiam
      • amach102 Re: Limone sul Garda 26.03.15, 15:29
        Aredow to ja chętnie poczytam o Waszych wrażeniach stamtąd.odezwijcie się po przyjeździe.zdecydowaliśmy się na południowe Włochy.Gardę postanowiliśmy zwiedzić następnym razem przy okazji Ligurii.
        • Gość: aredow Re: Limone sul Garda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.15, 12:10
          ok.
          Na zachodnią stronę Gardy jedziemy pierwszy raz. W 2011 roku bylismy wraz ze znajomymi we wschodniej części jeziora - Lazise, Bardolino, Malcesine oraz Sirmione - polecam, klimatyczne miejscowości. Byliśmy wtedy tylko 6 dni i obiecalismy sobie, że jeszcze tu wrócimy i tak też zrobimy za 4 miesiące ;)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka