Dodaj do ulubionych

Sobotnie korki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 13:07
Mam pytanko jadę pierwszy raz i niestety muszę jechać z piątku na sobotę czyli w szczycie "korkowym". Jadę do Medulin na Istrię wyruszając z Cieszyna ok 2 w nocy. Mam nadzieję że będę na granicy HR-SLO koło godziny 9. Czy korki są soboty od rana czy dopiero później? Czy jadąc do Medulin ewentualne korki są na tej granicy czy może gdzieś jeszcze? Pozdrawiam forumowiczów.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Sobotnie korki 07.08.11, 13:18
      Gdzie na granicy HR-SLO ?
      Jest kilka możliwości przjechania trasy Cieszyn-Medulin
      • sztyrlic69 Re: Sobotnie korki 07.08.11, 13:33
        Witaj
        Stanowczo odradzam być o tej godzinie na granicy. Lepiej być dużo wcześniej lub dużo później.
        • wislok1 Re: Sobotnie korki 07.08.11, 13:46
          To zależy, jak się jedzie trasą w sobotę.
          Jest słoweńska droga 208 przez przejście Socerga, gdzie zwykle nigdy nie ma korków.
          W Dragonja i Secovlje jadąc od Koper stoi się zwykle nie więcej niż pół godziny.
          No, ale jak ktoś jedzie na Istrię przez Zagrzeb, to ma prze...
    • hepik1 Re: Sobotnie korki 07.08.11, 14:06
      Na tej mapce:
      map.hak.hr/
      po odhaczeniu po lewej "kamere" obraz on line nie tylko na granicach.
    • Gość: Oscar Re: Sobotnie korki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 21:33
      Jeśli chodzi o trasę to myślałem o najszybszej jak najwięcej autostradami czy to ma znaczenie w tym kontekście? Czy warto zjechać z autostrady by w innym miejscu przekroczyć granicę?
      • wislok1 Re: Sobotnie korki 07.08.11, 21:54
        Trasa przez Słowenię powinna być bez korków. Jadąc do Koper jest cały czas autostrada od granica SLO/Austria przed Mariborem.
        Trzeba słuchać radia i jak padną nazwy Secovlje, Dragonja i ilość czasu, np. tridcat minut ( nie wiem, czy dobrze napisałem, ale fonetycznie tak to brzmi ), to znak, że jest korek na granicy.
        W soboty zwykle są korki, więce słoweńskie radio o tym często ostrzega. Padają nazwy przejść granicznych.
        Wtedy można w Crni Kal zjechać z autostrady i dojechać do granicy drogą 208 w Socerga, chyba, że będą także mówić o korku w Socerga.
        Potem w Chorwacji kierować się na Buzet, potem kawałek drogą 44 w kierunku na Rijekę.
        Potem skręcić na A6 i potem na A9 - kierunek Pula.
        Mozna też z Buzet jechać do Puli bocznymi, lokalnymi drogami, ale nie radzę, są zwykle wąskie i kręte.
    • lesio5 Re: Sobotnie korki 08.08.11, 09:09
      Nie katowałbym się i wyjeżdżał z Cieszyna już za dnia - tj ok. 5 rano. 3 godziny to niewielka różnica a kierowcy będą bardziej wypoczęci. Na granicy chorwackiej będziesz i tak koło południa więc nie powinno być tragedii. Zdecydowanie jedź autostradami słoweńskimi (do Kopru lub do Postojnej), odradzam oszczędzanie na winiecie i jazdę bocznymi drogami na Zagrzeb i potem na Rijekę. Nic nie oszczędzisz a nastoisz się w korkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka