Dodaj do ulubionych

Ulcinj Czarnogóra

IP: *.static.akk.net.pl 20.08.11, 14:58
Jechałam pełna obaw jak czytałam opinie , że brudno itd .Przyjechałam na miejsce rano ok 9 , pierwszy był spacer po promenadzie koło małej plaży i fakt szok - śmieci były tu i tam , ale widać już było ekipę sprzątającą :) Mała Plaża też nie zachęcała do kąpieli więc trochę mi było zal tych wydanych pieniędzy ale......wróciliśmy do hotelu , rozpakowaliśmy się itd.Na drugi dzień był wyjazd na dużą plaże - jak dla mnie ok , gdzieś tam leżały śmieci , ale na samej plaży którą mieliśmy wynajeta z hotelu było ok , woda super :) pogoda jeszcze lepsza .Wieczorem spacer po mieście i tłumy ludzi ale tylko na promenadzie koło plaży , stare miasto prawie puste -super widoki :) .Nowsza część miasta też mniej oblegana i czysta :) Z dnia na dzień coraz bardziej byłam zadowolona , pogoda ok 38 stopni , woda ciepła itd czego chcieć więcej :) Śmieci przestały mi przeszkadzać po ok 2-3 dniach ,po 10 dniach pobytu zostałabym na dłuzej ..............:( i czas było wracać do domu ----a teraz zostały tylko wspomnienia i piękne zdjęcia .........może nie za rok , ale kiedyś tam wrócę :):)
Obserwuj wątek
    • wislok1 Taa 20.08.11, 16:10
      Do wszystkiego się można przyzwyczaić.
      Mimo wszystko nie każdy potrafi :
      w,201,106817908,128073795,Re_Ulcinj_w_Czarnogorze_wasze_opinie.html

• wislok1 Re: Taa 20.08.11, 16:12
        forum.gazeta.pl/forum/w,201,106817908,128073795,Re_Ulcinj_w_Czarnogorze_wasze_opinie.html
    • Gość: Foxer Albańczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.11, 21:29
      3dno.pl/trzeci-swiat-w-zasiegu-reki/
      Nie tyle trzecie dno, co dno odpadło
      • Gość: Anna Re: Albańczycy IP: *.adsl.net.t-com.hr 20.08.11, 22:07
        Czarnogóra z powodu brudu nigdy więcej. Wolę zapłacić nieco drożej i spędzić urlop w Chorwacji.
        • wislok1 Re: Albańczycy 20.08.11, 22:38
          Gdybym bym młodszy, to bym tam pojechał z ciekawości.

Ale jako miejsce na urlop dla rodziny ?
          Dla pary romantycznych podróżników OK.

Trzeba poczekać jeszcze z 5 lat, kiedy to wymyślą coś takiego, co nazywa się wywóz śmieci.
          No, ale wszystko ma swoją cenę i wtedy ceny dojdą do poziomu Chorwacji.

Zauważcie, że prawie każda relacja z poróży do Czarnogóry dotyczy wyprawy jednej osoby lub pary osób, jedna na sto jest jest relacją z wyprawy rodzinnej.
          • Gość: seboc Re: Albańczycy IP: *.play-internet.pl 21.08.11, 14:36
            Ulcinj to albańskie miasto, odróżnia się architekturą i infrastrukturę od innych czarnogórskich miast bardzo. Mieszkańcy mają śniady kolor skóry. Czy nikt nie rozróżnia Słowian od Albańczyków?
            Czarnogóra sama w sobie jest cudna, polecam.
            S.
            • wislok1 Re: Albańczycy 21.08.11, 15:00
              Czarnogóa na pewno jest przepiękna krajobrazowo,
              ale poza Ulcinj nie jest o wiele lepiej z czystością:

A propos Czarnogóry:
              Rzeczywistość w Czarnogórze trochę dołuje... Dla ludzi przyzwyczajonych do czystości, poziomu z Chorwackiego wybrzeża Czarnogóra ich trochę załamie. Ludzie rozmemłani, trochę bez nadziei...
              Uważajcie na wszystko! Z uczciwością u Czarnogórców niestety różnie bywa, nie bywa dobrze.
              Hotele i ośrodki 3 gwiazdkowe to w rzeczywistości tak jak u nas zdezelowane ośrodki z lat 80-tych w trakcie remontów... Nic nie działa albo byle jak... Jak się prosi o poprawienie to i za trzecim razem nie naprawią dobrze, porządnie.
              Prawie żadnych zasad i przepisów na drogach. (prawie jak w Kairze...) także uwaga na auto! Pojawiają się tam i lepsze auta ale one także potrafią "szaleć" / to są przeważnie auta lokalnych kacyków.
              Sami Czarnogórcy uważają się za kraj, który ich zdaniem już jest / należy do Unii. Waluta narodowa to : Euro... Na tablicach rejestracyjnych nadruki jak w Unii: Monte Negro EU... icon_wink.gif Tablice informujące o Euro euforii i pełną integracją z EU, a w głowie bałagan, na ulicach i plażach (nie prywatnych) śmieci, syfek na każdym kroku. Do morza spływające gdzieniegdzie ścieki...
              Piękna Budva tylko tam, a dalej.... ;(
              www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=33611
              • Gość: seboc Re: Albańczycy IP: *.play-internet.pl 21.08.11, 16:02
                > Piękna Budva tylko tam, a dalej.... ;(
                > rel="nofollow">www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=33611

Ten kanał akurat znajduje się w Budwie. Nie jest to kanał ściekowy a coś w rodzaju uregulowanego odcinka potoku pojawiającego się podczas opadów (nie znam się na infrastrukturze, jednak stamtąd nie śmierdzi), absolutnie nie jest to ściek.
                Być może pewne zawieszenie kraju między Zachodem a Wschodem, przeszłością i przyszłością, może się komuś nie podobać, jednak czuję się w obowiązku bronić Czarnogóry. Bowiem uważam, że ktoś, kto spędził turnus w albańskim Ulcinju nie będąc poza nim, nie ma mandatu by nazywać Czarnogórę brudną. Samochody często nie są gorsze od naszych a wyśmiewane zastawki to często egzemplarze wyprodukowane zaledwie kilka lat temu. W Budwie np. funkcjonowała firma taksówkowa, której flotą były bezgłośnie się poruszające Toyoty Prius. Należy to traktować tak samo jak wszechobecna cyrylica. To po prostu jest inna kultura, kraj żył inaczej, inaczej się rozwijał. Nie ma za to problemu z uzyskaniem naprawdę kompetentnej informacji w punktach informacji turystycznej, łatwo wypożyczyć samochód itp.
                Trudno też słowo powiedzieć złego o czarnogórskich drogach, należy wziąć pod uwagę, że bardzo często są to naprawdę imponujące odcinki górskie.
                A dziwne znaki na autach można spotkać i w Szwajcarii. :-)
                O uczciwości / nieuczciwości nic nie powiem. Byłem w Czarnogórze 2x i nic złego mnie nie spotkało.
                Z innej strony to na pewno minie wiele lat zanim znów zawitam do Dubrownika. Ładne miasto, ale jest tam coś, co wywołuje we mnie alergię.
                S.
                • Gość: zw Re: Albańczycy IP: *.play-internet.pl 21.08.11, 19:35
                  po kilku pobytach w Chorwacji, odwiedziłem z rodzinką Czarnogórę (noclegi w Petrovacu, ale bardzo dużo zwiedzaliśmy); wróciliśmy zachwyceni: krajobrazami, gościnnością, dyskretniejszym zdzieraniem z turystów niż w Chorwacji; drogi dobre (wyjątek -Ostrog), policji dużo, ale nie zatrzymują jeśli jedzie się w miarę przepisowo. Ilość śmieci - proporcjonalna do ilości turystów w danym miejscu (np. w Petrovacu sprzątane na bieżąco)
                  • wislok1 Taa 21.08.11, 23:22
                    Facet wynajmuje apartamenty w Czarngórze, ale nie ściemnia, pisze także o problemach :

...zaniedbania i brak środków na inwestycje, spowodował ze w porównaniu do sąsiedniej Chorwacji, infrastruktura w postaci dróg, wodociągów (deficyt wody w okresie letnim) czy gospodarka śmieciami jest jeszcze zaniedbana...
                    ...Pewnie na minus Czarnogóry, trzeba wymienić nonszalancje kierowców podczas prowadzenia pojazdów, objawiająca się brakiem poszanowania przepisów, która wynika pewnie i tylko z mentalności południowców, jak również wyrzucaniem śmieci w miejscach gdzie akurat nie powinni tego robić. To powoli, ale również się zmienia na korzyść....
                    risan-czarnogora.com/czarnogora.php

• wislok1 Re: Albańczycy 21.08.11, 19:41
                  Wiadomo, że każdy inaczej odbiera dany kraj, uczucia są subiektywne.
                  Jednamu ta swoista mieszanka kultur się podoba, drugiemu trochę mniej.
                  Czarnogórze dużo jeszcze brakuje do Chorwacji, trudno tu dyskutować z faktami.
                  Już sam fakt, że ludzie mniej zarabiają, jest większe bezrobocie,
                  poowduje, że kraj gorzej się prezentuje wizualnie
                  • Gość: hm Re: Albańczycy IP: *.static.akk.net.pl 22.08.11, 14:34
                    nie wiem co aż tak bardzo ci się w tym kraju nie podobało.....fakt śmieci mi przeszkadzały , ale przecież nie pojechalam tam zamieszkać na stale , więc stwierdziłam , że tak już musi być i tyle , na starym mieście śmieci nie widziałam , tak samo na nowym , więc omijałam odcinki gdzie leżały smieci i tyle .Co do kradziezy itd nikt nas nie okradł nic złego nam ani nikomu z naszego hotelu sie nie stało.Obsługa w hotelu super , pokoje odnowione , basen czysty , codziennie sprzątany .Plaża gdzie jeżdzilismy też sprzatana .Byłam już też w Chorwacji , Hiszpanii, Bułgarii i Turcji i jak dla mnie każdy kraj był ok , w każdym było coś innego czym się zachwycałam , a Czarnogórskie widoki są super!!!
                    • wislok1 Re: Albańczycy 22.08.11, 16:20
                      Gość portalu: hm napisał(a):
                      ...fakt śmieci mi przeszkadzały , ale przecież nie pojechalam tam zamieszkać na stale , więc stwierdziłam , że tak już musi być i tyle ,

No właśnie, każdy to inaczej odbiera.
                      Albańczycy twierdzą, że tak musi byc, choć mieszkają.
                      • Gość: derek12 Re: Albańczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 18:42
                        Byłem w tym roku w Albanii.Fakt jest w niektórych miejscach brudno ale ogólnie dużo się buduje zarówno dróg jak i budynków.Śmieci przy drodze widziałem w tym roku również przy drodze w Grecji.Ale również uważam że my jesteśmy bardziej kulturalnym narodem bo wyrzucamy śmieci parę metrów od drogi,głębiej w lesie, a oni zaraz przy drodze.Gdzie im do europy,tej cywilizowanej,środkowej.
                        • wislok1 Albania jest w Koszycach 22.08.11, 22:06
                          Cywilizowana Europa Środkowa:
                          www.youtube.com/watch?v=ri5EYiZLnbI
                          Romowie i Albańczycy to jedna rodzina
                          • wislok1 Francja-elegancja jest w Czarnogórze 22.08.11, 22:59
                            www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=34266
                            Szkoda tylko, że autor tych pięknych zdjęć nie napisał o tym, że ta plaża jest w praktyce niedostępna dla zwykłych turystów ( zaporowa cena wstępu ), a sam Sveti Stefan to ściśle zamknięta enklawa "nowych ruskich", gdzie turystów się przegania.

Widzisz, tak można manipulować.
                            Ktoś po obejrzeniu filmu z Koszyc, może dojść do wniosku, że Słowacja to druga Albania. A po obejrzeniu fotek ze Sveti Stefan, że Czarnogóra to plażowy raj.
                            • nuova nie muszę wchodzić na forum, wszystko pod nos :) 22.08.11, 23:10
                              ach, piękne wspomnienia! rozmarzyłam się :)
                            • Gość: jurek Re: Francja-elegancja jest w Czarnogórze IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.11, 09:00
                              Jeśli już o manipulacjach mowa, to owa niedostępna, rajska plaża jest w Milocer a nie w Sveti Stefan. Plaża w Sveti Stefan jest darmowa.
                              • wislok1 Re: Francja-elegancja jest w Czarnogórze 23.08.11, 12:52
                                Darmowa po za płaceniu 50 euro:
                                www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=33611
                        • wislok1 Re: Albańczycy 22.08.11, 22:11
                          W końcu od upadku komuny minęło przeszło 20 lat i trudno, żeby coś nie zbudowali.
                          • Gość: derek12 Re: Albańczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 16:31
                            U innych widzi się pod lasem,a u siebie nie widzi się pod nosem.
                            • wislok1 Re: Albańczycy 23.08.11, 17:40
                              Bywa i tak, ale Albania jest jednak trochę bardziej "do tyłu" niż Polska
                              • Gość: derek12 Re: Albańczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 19:11
                                Nie ulega wątpliwości że tak.Co do plaży w św.Stefanie byłem 2009.Mieszkałem w tym hoteliku przy drodze na wysokości wyspy.Za duży apartament płaciłem 60 euro noc.Wyspa była zamknięta ale plaże były darmowe.
                                • wislok1 Re: Albańczycy 23.08.11, 21:45
                                  Wierzę, ale informacje o tym, że wstęp kosztuje 50 euro są z 2011 roku
                                  • Gość: jurek Re: Albańczycy IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.11, 09:38
                                    Chyba niedokładnie przeczytałeś informację, na którą się powołujesz. Autor pisze o plaży po prawej stronie mierzei łączącej brzeg z wysepką w Sveti Stefan. Jest to niewielka część całej plaży. Po prawej stronie plaża nie jest płatna.
                                    • wislok1 Re: Albańczycy 28.08.11, 12:04
                                      img542.imageshack.us/img542/8455/svetistevan6.jpg
                                      Ta plaża jest bezpłatna czy płatna ?
                                      Pytanie retoryczne
                                      • Gość: gtw Re: Albańczycy IP: *.223.64.210.static.sl-net.pl 28.08.11, 14:05
                                        myslę, że o danym kraju można się wypowiadać bedąc w nim, a nie ściągając linki z forów

no nie cieciu?
                                        • wislok1 Cóż 28.08.11, 19:25
                                          Za dużo myślisz.

Przyznaję, że niesłusznie zarzuciłem autorowi zdjęć, że nie napisał o tym, że Sveti Stefan jest zamkniętą enklawą, gdzie nie wpuszcza się zwykłych turystów.
                                          To była moja nieuwaga.

Co do płatnej plaży w Sveti Stevan mam rację. Autor zamieścił jej fotkę bez informacji, że wejście jest płatne i to baaaardo płatne.

Nie byłem nigdy w Czarnogórze, ale umiem czytać mapy:
                                          tiny.pl/h525vWyraźnie
                                          widać, że Milocer to nie Sveti Stefan.

PS: proszę darować sobie dalsze pyskówki
                                          • wislok1 Re: Cóż 28.08.11, 19:32
                                            tiny.pl/h525v

Prawidłowy link
                                      • Gość: jurek Re: Albańczycy IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.11, 18:34
                                        Już pisałem, że jest to plaża w Milocer, a nie Sveti Stefan.
                                        • wislok1 Taa 28.08.11, 19:17
                                          W Milocer ? Buahahaha

Inna fotka plaży w Sveti Stefan:
                                          www.amanresorts.com/amansvetistefan/beach.aspx
                                          Proszę nie robić sobie jaj

• Gość: jurek Re: Taa IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.11, 09:05
                                            rollmaps.com/Montenegro/Milo%C4%8Der/Kralji%C4%8Dina%20pla%C5%BEa.11.html?gid=39&pid=56
                                            Jaja to ty sobie robisz. Nie będąc nigdy w CG zdominowałeś prawie wszystkie tematy dotyczące tego kraju. Zrobiłeś z siebie eksperta od Czarnogóry, a tak naprawdę to wypisujesz brednie i wprowadzasz ludzi w błąd. Zresztą to jest chyba twój cel. To nie jest forum Chorwacja kontra Czarnogóra z podtytułem Kroatien uber alles, do czego z uporem maniaka dążysz lecz Chorwacja, Słowenia i Czarnogóra. A co do twojego wprowadzania ludzi w błąd i trolowania to już gdzieś czytałem na forum dotyczącym innego państwa.
                                            • wislok1 Teraz to już przegiąłeś 29.08.11, 10:04
                                              Nie moja wina, że na RollMaps jest błędny opis i że plażę w Sveti Stefan podpisują jako plaże w Milocer.
                                              Wystarczy porównać OFICJALNE zdjęcie plaży przy Sveti Stefan, ze strony interneowej właściciela ośrodka:
                                              www.amanresorts.com/amansvetistefan/beach.aspx
                                              Ze zdjęciem z RollMaps:
                                              rollmaps.com/Montenegro/Miločer/Kraljičina%20plaža.11.html?gid=39&pid=56
                                              Przecież to ta sama plaża !
                                              Więc kto tu kogo wprowadza w błąd ? Przeprosin od ciebie oczywiście nie będzie

Nigdy nie twierdziłem, że jestem ekspertem od Czarnogóry i nigdy też nie twierdziłem, że tam byłem.
                                              Jestem zainteresowany Czarnogórą i nie jest moją winą to, że oprócz pięknych widoków
                                              jest tam też bardzo dużo rzeczy niezbyt pięknych.

Nikt ci nie broni krytykować Chorwacji, proszę bardzo.

Bez poważania i bez odbioru
                                              • Gość: darek.59.pl Re: Teraz to już przegiąłeś IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.11, 11:47
                                                Tak dla ścisłości to trochę zdziwiły mnie wywody, porady, uwagi na temat Czarnogóry przez osobę, ktora tam jeszcze nie była. Podróżowanie "palcem" po mapie jest bardzo pouczające i ciekawe ale jednak na tej podstawie dywagować o jakimś miejscu, to chyba lekka przesada - a może się jednak mylę?. Ja na taki pomysł bym nie wpadł.
                                                Niezależnie od wszystkiego do Czarnogóry warto pojechać aby zobaczyć i przekonać się o walorach albo całkowicie przekreślić turystycznie ten kraj. Mam różnorodne spostrzeżenia z pobytu w różnych miejscach w Czarnogórze, pozytywne i negatywne. Pewnie jeszcze tam zawitam ale poczekam na poprawę oferty i warunków pobytu w niektórych miejscach.
                                                • wislok1 Re: Teraz to już przegiąłeś 29.08.11, 12:04
                                                  Nigdy nie udzielałem RAD co do Czarnogóry, bo tam nie byłem.

Opinie, uwagi, każdy może mieć, to dwa.
                                                  Zamykanie komuś ust pod hasłem, że nie był w danym kraju ?

Moje opinie są WYŁĄCZNIE na podstawie uwag, tych, co byli.
                                                  Jeśli takich uwag zbierze się całkiem sporo, a obok pozytywnych jest także bardzo dużo negatywnych, to chyba coś w tym jest ?

To tak samo jak z opiniami o hotelach. Jeśli jest dużo negatywnych o danym hotelu, to zalecana jest wielka ostrożność ( czytaj: nie jadę tam albo jadę, ale muszę spodziewać się nei tylko fajnych rzeczy ! ).

• Gość: darek.59.pl Re: Teraz to już przegiąłeś IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.11, 12:40
                                                    Nie zgadzam się z Tobą. Na tym kończę!
                                                  • kolpik124 Re: Teraz to już przegiąłeś 29.08.11, 13:44
                                                    Może lepiej wypowiadać się na podstawie swoich doświadczeń zamiast uwag i opinii kogoś innego? Ośmieszasz się.

W ten sam sposób piszesz o Egipcie, a nigdy tam nie byłeś.
                                                  • wislok1 Re: Teraz to już przegiąłeś 29.08.11, 13:57
                                                    Biedni dziennikarze, wypowiadają się często na temat krajów w których nigdy nie byli,
                                                    tak samo setki tysięcy nauczycieli geografii na całym świecie wypowiada się na temat krajów, gdzie nigdzie nie było.

Kto tu się ośmiesza ?

• Gość: jurek Re: Teraz to już przegiąłeś IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.11, 16:48
                                                    Nie obrażaj nauczycieli ! Powołują na inne autorytety.
                                                    A dziennikarz? Różnie to bywa - CKM, wybiórcza - często naprawdę jest biedny.
    • jolkazz Re: Ulcinj Czarnogóra 27.08.11, 22:46
      Właśnie wróciłam z Czarnogóry. Boka Kotorska, Durmitor, kanion rzeki Tara to są jedyne miejsca godne polecenia, tam naprawdę jest pięknie. Wybrzeże też jest ok, ale plaże to syf. Moją relację z Czarnogóry opiszę w osobnym wątku. Jednak w tym miejscu chciałam napisać, że byłam w Ulcinij 1 dzień i większego syfu nie widziałam.
      • Gość: Foxer Re: Ulcinj Czarnogóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 00:43
        W kilku zdaniach podsumowałaś cały kraj.
        Gratulacje
      • nuova Re: Ulcinj Czarnogóra 28.08.11, 11:00
        jolkazz napisała:

> Właśnie wróciłam z Czarnogóry. Boka Kotorska, Durmitor, kanion rzeki Tara to są
        > jedyne miejsca godne polecenia, tam naprawdę jest pięknie. Wybrzeże też jest o
        > k, ale plaże to syf. Moją relację z Czarnogóry opiszę w osobnym wątku. Jednak w
        > tym miejscu chciałam napisać, że byłam w Ulcinij 1 dzień i większego syfu nie
        > widziałam.

Czekamy na relację.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka