Gość: gość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.12, 20:56 witam. wróciłem w niedzielę z Orebica, jeżeli ktoś ma pytania to proszę pisać... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agniel Re: Orebic, właśnie wróciłem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.12, 23:20 Witam. Wybieram się z rodzinką za kilka dni, wprawdzie wysoki sezon ale jedziemy "w ciemno". Gdzie możemy zacząć poszukiwania apartamentu, jakie ceny i w ogóle jakie wrażenia z pobytu w tym mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Orebic, właśnie wróciłem... IP: *.cdma.centertel.pl 03.08.12, 11:17 witam. my tez pojechaliśmy w ciemno - dwie rodziny trzy osobowe. po wjeździe do Orebić zatrzymaliśmy się przy agencji turystycznej (pierwsza po lewej stronie) aby wybadać jak wygląda sytuacja. mili ludzie, pokazali nam wiele ofert, zaznaczę przy okazji że przyjechaliśmy do Orebić w piątek a nie w sobotę i Pani z agencji to pochwaliła i powiedziała że w sobotę są większe problemy z kwaterą. szukaliśmy apartamentów w miarę blisko morza i blisko sklepów, do tego koniecznie z klimatyzacją i wifi, oferty były od 60 do 90 euro za apartament, w większości to były apartamenty 4-5 osobowe, wybraliśmy dwa apartamenty obok siebie, 150 m od morza, to tyle na temat apartamentów. wrażenia z pobytu bardzo pozytywne. ładne spokojne miasteczko typowe turystyczne, 4 supermarkety, apteka, stoiska z warzywami i owocami, sklepiki z mięsem, kilka kantorów, sporo knajpek przy morzu, mały targ rybny praktycznie tylko z rybami, kalmary mają pochowane i trzeba o nie poprosić, krewetek nie maja wcale - mówią że tylko w knajpach, podejrzewam że to taki układ z knajpami. wzdłuż morza deptak, są stragany i knajpki. plaża duża piaszczysta główna a wzdłuż morza dużo mniejszych z drobnymi kamieniami, prawie cały dzień słońce od strony morza. blisko na korculę i hvar. to chyba tyle. w razie konkretnych pytań proszę pisać. miłego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniel Re: Orebic, właśnie wróciłem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.12, 12:29 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Mamy podobne wymagania co do kwater, więc jeśli nie sprawiłoby to Panu kłopotu to bardzo proszę o jakiś namiar na apartamenty, w których mieszkaliście. Adres: agniel@wp.pl. Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek.59.pl Re: Orebic, właśnie wróciłem... IP: *.dynamic.chello.pl 03.08.12, 17:09 Subiektywna informacja, to się zgadza. Dwie uwagi do opisu: duża piaszczysta plaża - dla Ciebie może duża (?), dla mnie nie i na pewno nie piaszczysta tylko z bardzo drobnego żwirku. Orebić w szczycie sezonu wypoczynkowego nigdy nie jest spokojnym miasteczkiem, chyba że mieliście wyjątkowe szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Orebic, właśnie wróciłem... 03.08.12, 17:21 Jak byście przyjechali w sobotę ,w niedzielę albo w czwartek ,to by pani pochwaliła ,ze nie w piatek ;)Widocznie znala podstawy marketingu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka123 Re: Orebic, właśnie wróciłem... IP: *.krosno.vectranet.pl 09.08.14, 21:51 spokojne miasteczko i owszem ale gdzie ty w Orebicu masz dużą piaszczystą plażę??????????Trstanica??????nie jest piaszczysta a żwirowo-kamienista nie ujmując jej piękna oczywiście....w dwóch miejscach zauważyłam troszke piasku i zatrzęsienie rodzin z dzieciakami.....reszta wszystko się zgadza.....i tak na marginesie my mieliśmy apartament ok.60 m2 300m do morza za 45 eur./dzień.Warunki świetne choć małe cisnienie wody w kranach.Poza tym 2w1 -morze i góry (majestatyczna góra św. Eliasza robi wrażenie).............podsumowując- wypoczynek udany choć przywitało nas oberwanie chmury i ściana deszczu!!!!!!!!wrrrrrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eljot Re: Orebic, właśnie wróciłem... IP: *.messagelabs.net 26.08.14, 20:00 czesc , pewno juz za pozno pisze ... Wrocilem w sobote 23.08 z Orebica. Pokoj dwuosobowy w pensjonacie 300 m od morza 32 EUR. Plaz piaszczystych nie ma, jedynie kolo przystani dno morza piaszczyste , bez jezowcow. Plaze zwirkowe lub drobne kamyczki. Turystow jak na chorwackie warunki umiarkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megitka Re: Orebic, właśnie wróciłem... IP: 213.138.63.* 03.08.12, 17:04 Hej, w sumie to mam kilka pytań, ponieważ myślę właśnie nad wybraniem się do Orebica. Czy są tam faktycznie piaszczyste plaże, ponieważ na niektórych forach czytałam że są, jednak skoro byłeś to wolę się upewnić. Myślę też nad Malińską, na stronie www.domki-chorwacja.pl czytałam że jest tam całkiej fajnie, może ktoś z was był w tych dwóch miejscowościach i może doradzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: social_page Re: Orebic, właśnie wróciłem... IP: *.ip.mgk.pl 04.08.12, 17:15 Byłem w Orebicu z 10 razy i zjechałem cały półwysep i nie widziałem piaszczystej plaży, no chyba że jestem ten tego nie kumaty :) Ludziska co Wy z tym piaskiem? Jak piasek to na Hel, albo inne miejsce nad Bałtykiem. Polecam cudowne plaże w Wietnamie są z ekstra piaskiem. Ostatecznie wschodnie wybrzeże Italii. Miłego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Orebic, właśnie wróciłem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.12, 18:37 Próbowałem tylko doradzić ale widzę że część osób zamiast zabierać głos w temacie i napisać coś pomocnego to prześcigują się w swoich mądrościach chcąc na siłę pokazać innym że na oczy nie widzieli piaskowej plaży albo że zostali wprowadzeni w błąd przez znakomicie wyszkolonego marketingowo agenta. Byłem 10 dni, wróciłem dwa tygodnie temu i napisałem swoje spostrzeżenia. Spędziłem wakacje w bardzo wielu miejscach a w Chorwacji byłem 10 raz i ludzie oczekują praktycznych informacji a nie frustracji i przemądzrzeń niektórych wszystko wiedzących. To mój ostatni wpis, chciałem pomóc. Niech piszą inni, Ci co tak wszystko wiedzą ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Orebic, właśnie wróciłem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.12, 19:27 Dla tych co uważają że tam nie ma piaszczystej plaży: www.orebiccom.pl/content/74,najlepsze-plaze-w-chorwacji/ www.orebic.com.pl/chorwacja-informacje/plaza-piaszczysta-trstenica www.orebic.com.pl/chorwacja-atrakcje/plaze-orebica www.adriatica.net/destinations/hrvatska/riviera/peljesac-rivijera_pl.htm Szczególna dedygacja dla tych co byli w Orebiciu 10 razy i piaszczysta plaża im umknęła, i co wysyłają innych na Hel lub do Wietnamu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: social_page Re: Orebic, właśnie wróciłem... IP: *.ip.mgk.pl 04.08.12, 21:50 ...spięty wylał swoje żale i tyle go widzieli :) a piaszczystej plaży na "Peljesaczu" nie ma, nie było i nie będzie ;) Dla mniej spiętych i lubiących kamieniste plaże polecam ową w Dubie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Orebic, właśnie wróciłem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.13, 18:11 a poco komu piaszczyste plaze w Cro? Chyba, zeby sobie do opalonego ciala przylepic... Plaze z drobnymi kamykami sa o niebo lepsze. Kladziesz sie na karimacie i po problemie. czysto, bialo i bardzo ladnie. Plaze piaszczyste sa w Grecji. W Chorwacji wspaniale plaze sa na plw. Peljesac i na Brač. W Orebicu jest plaza Trstenica, z odcinkiem piaszczystym. Sa lata, ze jest go wiecej, sa lata, ze morze zabiera... Jak ktos szuka plazy piaszczystej w Cro, to znaczy, ze albo tu jeszcze w ogole nie byl, albo byl w koszmarnych miejscach, gdzie plaze byly fatalne. Moja ulubiona plaza to Borje: Tekst linka a tu fotka z odcinka plazy piaszczystej w Orebicu: Orebic plaza piaszczysta Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Cóż 04.08.12, 23:38 Trudno się kłócić, bo każdy pod pojęciem "odcinek piaszczysty" rozumie co innego, dla ciebie to plaża piaszczysta, dla innych to plaża żwirkowa z piaskiem między żwirkiem. Prawdziwa plaża piaszczysta nad Adriatykiem wygląda tak, tu byliśmy: mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/57948374.jpg Wbrew pozorom tłok jest znacznie mniejszy niż na plażach w Orebic, bo tłum jest rozbity na parasole, a w wodzie jest płytko i tłum się "rozpływa" do 100 metrów od brzegu. Minus to to , że w Italii jest płasko jak stół, jakby ktoś walcem wyrównał wybrzeże, A w Chorwacji czy Słowenii jest znacznie bardziej malowniczo. Ja lubię bardziej plaże żwirkowe i kamieniste i te widoczki z morzem i górkami, żona i dzieciaki takie szerokie piaszczyste, rok temu byliśmy na pierwszej, teraz na drugiej. Bardziej nie znaczy, że odrzuca się pierwszy lub drugi typ plaży, jeden bardziej lubi schabowy, inny kurczaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: social_page Re: Cóż IP: *.ip.mgk.pl 05.08.12, 01:37 Bardzo dobrze to skwitowałeś. > Minus to to , że w Italii jest płasko jak stół, jakby ktoś walcem wyrównał wybrzeże, > A w Chorwacji czy Słowenii jest znacznie bardziej malowniczo. o tak i za tymi chropowatościami co roku w zimowe wieczory tęsknie :) Ja mam jeszcze takie spostrzeżenie. W Italii strasznie się pocę na tym ich wschodnim wybrzeżu a u Chorwata zupełnie nie :) Ponadto kilka razy 'makaroni" widząc naszą rejestracje usiłowali mnie zatrudnić na plantacji pomidorów, a u Chorwata jak widzą to zawsze "brzo" raczą śliwą :) I wsio w pariatkie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Cóż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.12, 11:50 Social_page - a może wypadałoby się przyznać do błędu w sprawie tej piaszczystej plaży ?! Będąc 10 razy próbowałeś wprowadzić innych w błąd pisząc o braku takiej plaży oraz próbowałeś zakpić z osoby która właśnie z tamtąd wróciła i próbowała doradzić osobą które się tam wybierają. Trochę samokrytki by się przydało, chyba że niektórym brakuje honoru ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: social_page do mojego we mnie wroga :) IP: *.ip.mgk.pl 05.08.12, 22:56 Specjalnie dla Ciebie przywaliłem sobie ostro w piersi aż zadudniło w całym domu ;) Mam nadzieje, że opłucna cała. Jako człowiek z zasady honorowy odszczekuję wszystko i twierdzę, że na "Peljesaczu" a zwłaszcza w m. Orebic na miejskiej plaży piasku jest od 'pyty', tak wiele, że moje dzieci w ilości sztuk dwie budują takie zamki z piasku że ho ho. ps. przyznaję, uwielbiam wprowadzać w błąd, zwłaszcza Wojsko Polskie jak idzie obok mojej posesji i zwyczajowo pyta o drogę do jednostki. Ja człek złośliwy i kpiarz z urodzenia zawsze, ale to zawsze wskazuję bezczelnie paluchem (bywa że uwalonym w jakimś towocie) drogę na poligon :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CROmaniaczka11 Re: do mojego we mnie wroga :) IP: 212.244.242.* 24.08.12, 13:16 Kilka dni temu wróciłam z Orebicza i to co tam kryje sie pod nazwa plaża piaszczysta, ta plażą oczywiście nie jest. To jest bardzo gruboziarnisty piach albo jak kto woli drobny żwirek. Jak la mnie to dramat-stojąc na brzegu nogi sie zapadają do kostek. To "ło" włazi do butów i nie da sie chodzić puki sie butów nie wypłucze pod prysznicem. Owszem jest łagodne zejście do wody ale możecie mi wierzyć piaszczyste wybrzeże to nie jest. Poza tym ta plazunia jest tak zapełniona ludźmi, ze sam hałas jest zaprzeczeniem urlopu wypoczynkowego :-). Wytrzymaliśmy tam tylko 2 dni i wyrwaliśmy z wielka chęcią na plaże kamienistą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
julka_1124 Re: 24.08.12, 16:26 Potwierdzam, Plaży piaszczystej w Orebicu nie ma, poza tym jak już wspomniano jest tłoczna i brudna, na tym odcinku gdzie my próbowaliśmy "wypoczywać" pety pod każdym kamyczkiem, pomijając "świeży" smród papierosów rzucają niedopałki prosto pod nogi biegających dzieci (na szczęście większość w klapeczkach biega). Byliśmy na tej plaży dwa razy pierwszy i ostatni. Potem jeździliśmy po wszystkich możliwych na półwyspie: najbardziej podobała się nam i dzieciom plaża w Trpanj i Loviste (ok. 20 min jazdy). Tam nasze dzieci bawiły się najlepiej, zwłaszcza na odcinkach ze skałkami. Większość osób mieszkających po sąsiedzku stosowała po dniu lub dwóch spędzonych na plaży w Orebicu taką samą taktykę. Orebić polecamy jako bazę noclegową, ale nie za blisko plaży i deptaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: IP: *.plock.mm.pl 26.08.12, 14:18 Jeżeli ktoś nie lubi piachu to niech siedzi na betonie - a innym bzdur nie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PROTON Re: IP: *.krosno.vectranet.pl 09.08.14, 22:03 TO FAKT SAM KIEPOWAŁEM POD KAMYCZEK BO NIE CHCIAŁO MI SIE WSTAWAĆ Z LEŻAKA.....I W OREBICU JEST ŁADNA PLAŻA - FAJNE FOKI TAM LEŻĄ....POSZUKAJCIE SAMI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOŚKA Re: Orebic, właśnie wróciłem... IP: *.krosno.vectranet.pl 09.08.14, 21:59 byłam na Krk w Malińskiej....ładne misteczko,dużo sie dzieje-ciagle jakieś imprezki głównie zesoły estradowe, plaże betonowe, żwirowo-kamieniste i skaliste....urok swój mają.....promenada wzdłuż całej miejscowości ciągnie sie ok.3km- super do biegania, spacerów, jazdy na rowerze............polecam ta miejscowość z czystym sumieniem- niedaleko i koszty dużo niższe niż jadąc dalej (Szibenik, Trogir, Split czy dalej)autostrada w sumie wychodzi 15 euro + 5 euro opłata za most na wyspę w jedną stronę....POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś