Dodaj do ulubionych

Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny

02.09.12, 12:00
15 procent więcej wybrało się na wczasy w porównaniu do zeszłego roku, za to mniej przyjechało Włochów
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12405922.html
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 02.09.12, 13:01
      Zawsze do notek pismaków podchodzisz ostroznie ;)
      Nie ulega watpliwosci,że Niemców od lat jest najwiecej w CRO i to oni ,jako najbogatsi w Europie zostawiaja tam najwiecej kasy.
      W 2011 bylo ich tam 1mln 600 tys.
      Na razie Chorwaci maja policzone do czerwca(ponad 500 tys Niemców,wzrost o 17 % w stosunku do anologicznego okresu 2011)
      Minister turystyki spotkał sie z prezesem ADAC-u i mu posłodził ;)
      www.mint.hr/default.aspx?id=8800
      Spotka sie z naszą min. Muchą ,też powinien .
      Polaków w zeszłym roku było w CRO 495 tys.
      W tym zapewne przekroczymy 0,5 miliona czyli tez ratujemy chorwacką gospodarkę
      • hepik1 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 02.09.12, 13:06
        Najciekawsze to zdanie:
        "Chorwacja zdecydowała się w roku 2013 wprowadzić obniżkę VAT-u na usługi z 23 na 10 proc. "

Musze pogrzebac ,by potwierdzić ,bo nie słyszałem ale jeśli tak piszą ...to dobra wiadomość.
        • hepik1 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 02.09.12, 14:50
          No i mam odzew z CRO.Podatek VAT na usługi ,zreszta jak na prawie wszystko ,wynosi 25 % a nie 23%
          P.Kasia z Hvaru nic w temacie uchwalonej obnizki nie słyszała ale...
          • wislok1 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 02.09.12, 16:41
            Może obniżą, może nie, obiecać nie grzech, hehe
          • Gość: heca7 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.12, 17:00
            Nie wierzę :) To tu też jest znana p. Kasia z Hvaru??? Czy ona wie jaka jest sławna :) W przyszłe wakacje jej to powiem :)
            • hepik1 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 02.09.12, 17:29
              Każdy zna(albo powinien) najwiekszą atrakcję St.Gradu.;)
              • Gość: heca7 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.12, 23:40
                Każdy prawdziwy Cromaniak powinien mieć fotkę z czerwoną budką :) Ja mam.
                • hepik1 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 03.09.12, 09:05
                  Być na Hvarze i nie miec fotki czerwonej budki z Kaśką ,to jak byc na Krupówkach bez zdjęcia z misiem ;)
                  • heca7 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 03.09.12, 14:37
                    hepik1 napisał:

> Być na Hvarze i nie miec fotki czerwonej budki z Kaśką ,to jak byc na Krupówka
                    > ch bez zdjęcia z misiem ;)
                    Amen :)
                    • hepik1 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 03.09.12, 14:48
                      Ładna ta Twoja miejscówka .Przymierzałem sie do tych zatoczek na propan butan w okolicach Gdinja ale w końcu wybrałem bardziej cywilizowane okolice. ;)
                      • heca7 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 04.09.12, 13:51
                        hepik1 napisał:

> Ładna ta Twoja miejscówka .Przymierzałem sie do tych zatoczek na propan butan
                        > w okolicach Gdinja ale w końcu wybrałem bardziej cywilizowane okolice. ;)
                        Na gaz jest tylko płyta grzejna. Nawet lodówka jest na prąd. Woda w kranie zawsze ciepła. A w kontaktach można ładować komórki, konsole, laptopa- jest zasięg. Jedna tylko wada dla kogoś kto co wieczór chce się zabawić to dojazd. Do Jelsy kawał drogi a w Gdinj to .....:D :D :D Już bardziej Bogomolije jest cywilizowane. Albo Pokrvenik ;)
                        • hepik1 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 04.09.12, 21:02
                          Wojny w sprawie lodówki nie bedzie ;),Ty byłas a ja nie...ale we wszystkich podobnych miejscówkach(oferowanych w tych okolicach przez czeska Valsę) o lodówkach piszą -na propan-butan)
                          Sama w relacji piszesz ,ze dla suszarki dla wlosów gospodarz uruchamial agregat pradotwórczy.

• heca7 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 05.09.12, 13:03
                            Tak właśnie było, do suszarki, tostera itd :) W innych Robinsonadach rzeczywiście są tylko na gaz. Ale jak siedzieliśmy z nim przy rakiji to mówił, że lodówkom na gaz nie ufa. I jeszcze po angielsku tłumaczył mojemu mężowi jak to jest podłączone. Ale ja "odpadłam" ;) Bo nie znam się na elektryce a już po angielsku to w ogóle :D Ponieważ będę wysyłać maila do właściciela w innej sprawie to zapytam i o to. Na piśmie łatwiej będzie mi zrozumieć ze słownikiem :D
      • wislok1 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 02.09.12, 16:38
        Wzrost liczby Niemców raczej nie ulega wątpliwości,
        przeciętnie wydają więcej "na głowę" niż Polacy czy Czesi,
        cóż, siła zarobków jest większa, więc nie dziwota.

Mnie w tym tekście zainteresowała wzmianka, że Chorwacja nie pójdzie drogą Bułgarii i nie będzie budować kolosów-potworków hotelowych
        • Gość: vvv Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny IP: *.ists.pl 02.09.12, 17:23
          > Mnie w tym tekście zainteresowała wzmianka, że Chorwacja nie pójdzie drogą Buł
          > garii i nie będzie budować kolosów-potworków hotelowych

Jakiś zamach na wolność gospodarczą?
          • wislok1 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 02.09.12, 17:49
            Nie,
            myślę, że chodzi o wprowadzone ostre przepisy dotyczące ochrony środowiska,
            w praktyce żaden kolos hotelowy nie może powstać nad samym morzem
            • Gość: vvv Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny IP: *.ists.pl 02.09.12, 18:02
              Oby im się udało.
              • wislok1 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 02.09.12, 21:46
                W Chorwacji można budować duże hotele nad morzem, ale muszą być wkomponowane w teren, spełniać wszystkie wymagania ochrony przyrody,
                nowe hotele
                Sol Garden Istria
                www.adriatyk.com.pl/object/large/0/GARUMA/hotel-sol-garden-istra-obiekt-z-zewnatrz.JPG
                Lone
                www.likecroatia.hr/wp-content/gallery/hotel-lone/lone-48-6_405647s0.jpg
                Blue Waves
                media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/d7/40/32/hotel.jpgDiadora
                mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/48502559.jpg
                • wislok1 Re: Chorwaci dziękują Niemcom za odwiedziny 02.09.12, 21:50
                  media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/d7/40/32/hotel.jpg
                  Blue Waves
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka