Dodaj do ulubionych

Cisza, spokoj, piekne widoki-gdzie miedzy

24.03.13, 15:15
Starigrad Paklenica a Senj znajde takie miejsce? Mala miejscowosc, ladna plaza, gory w tle. No i fajnie byloby, zeby po tych gorach dalo sie tez pospacerowac, jestem na etapie szukania jakis wiadomosci o szlakach.
Prosze o rady, szukalam czegos w okolicy Jablanaca, ale moze bardziej na poludnie jest ladniej?
Interesuje mnie tylko ten kawalek wybrzeza, zadne wyspy, Istria ani Dalmacja poludniowa. Szukam czegos ladnego w miare blisko Polski.
Z gory dzieki za sugestie.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Cisza, spokoj, piekne widoki-gdzie miedzy 24.03.13, 17:29
      A samam miejscowość Starigrad-Paklenica odpada ?
      Znajomi jeżdżą tam regularnie i bardzo im się tam podoba
      • katja_24 Re: Cisza, spokoj, piekne widoki-gdzie miedzy 25.03.13, 08:53
        Tak, bylam tam dwa lata temu, nie chce jechac drugi raz w to samo miejsce. Bylam tez w Omiszu, Slano i na Krku. Objechalam okolice. Ale po prostu chcialabym jeszcze zobaczyc Velebit (gory, bo wawozy Paklenicy widzialam) i zmienic kraj. Juz w tym roku chcialam jecha do Albanii, ale obawiam sie, ze finanse nie pozwola, a paliwo nadal drogie jak diabli :(
        • Gość: tom Re: Cisza, spokoj, piekne widoki-gdzie miedzy IP: *.tvkstella.pl 25.03.13, 13:49
          Widzę, że łatwo się poddajesz, i chcesz zmieniać kraj...;-((
          A gdzie Riv. Zadarska i Sibenicka? A Hvar, Peljesac, a gdzie Korcula i Mljet...?
          Co do Albanii... Wydasz więcej na paliwo, ale oszczędzisz nieco na kosztach pobytu, nawet więcej niż w Czarnogórze...

A skoro pytasz o kvarnerską część wybrzeża, to może rzuć okiem na globus i rozważ np. coś na Pagu. Są tak klimaciarskie miejsca, niekoniecznie musi to być Novalija...
          • katja_24 Re: Cisza, spokoj, piekne widoki-gdzie miedzy 25.03.13, 13:59
            Bylam w Zadarze, Sibeniku, na Peljesacu i Pagu. Wszedzie byly to jednodniowe wypady, szukam okolicy, w ktorej nie bylam. Wyspy raczej odpadaja, chyba sa drozsze niz lad? czy sie myle? Krk byl drogi, mieszkalam w Basce.(wiem, drogo, ale ladnie).
            Albania po prostu mi sie podoba, przynajmniej na zdjeciach. Ale to nie to forum ;)
        • Gość: gość Re: Cisza, spokoj, piekne widoki-gdzie miedzy IP: 79.141.161.* 28.03.13, 11:11
          Gdzie Rzym, gdzie Krym.
          Jeśli chodzi o finanse, to wyjazd do Albanji będzie tańszy niż wczasy w Chorwacji, nie mówiąc o Czarnogórze.
          • katja_24 Re: Cisza, spokoj, piekne widoki-gdzie miedzy 28.03.13, 13:13
            Zdaje sobie sprawe z tego, ze Albania jest tansza, ale miejsce, ktore sobie upatrzylam znajduje sie 2300km od mojego domu. Na Cres mam 1500km.
    • katja_24 Zastanawiam sie nad Ribarica, Cesarica, Vranjak 25.03.13, 15:36
      Czy ktos moze cos polecic albo odradzic? ;)
      Wazne jest, zeby byla choc malutka plazyczka.
    • katja_24 Gdzie na Cres lub Losinj?plaza, szlaki gorskie, 27.03.13, 16:19
      cisza i spokoj. Zakochalama sie w Lubenice, ale prawie 400m w dol (a co gorsza w gore) do plazy to lekka przesada. Poza tym ponoc nie ma tam sklepu. A moze juz jest? Albo chociaz piekarnia? No i parking jest przed wioska, a co z turystami, ktorzy tam mieszkaja?
      Czy znajde cos podobnego? Stare domki, plaza, blisko szlaki gorskie.
      Myslalam tez o Beli lub Nerezine. Spelnia moje kryteria?
      • wislok1 Re: Gdzie na Cres lub Losinj?plaza, szlaki gorski 27.03.13, 20:02
        Co do Cres, to specjalistą jest Darek59
        • Gość: darek.59.pl Re: Gdzie na Cres lub Losinj?plaza, szlaki gorski IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 22:39
          Z tym specjalistą, to troszkę przesadziłeś, bo są lepsi. Jednak bylem, zjeździłem różne dziury na Cres i Lośinj. Osobiście wolę Lośinj. Wyspa Cres jest bardzo różnorodna, bo jest Beli z dość karkołomnym dojazdem (na szerokość auta) bo z jednej strony skała a z drugiej przepaść. Valun (nieciekawie), Martinścica szczególnie dla miłośników kempingów, Osor na połączeniu Cres i Lośinj, spokojne miejsce z małą, spokojną plażą. Punta Kriża - odludzie. Cres to główny ośrodek wypoczynkowy, urokliwe miasto, ale na plażę trzeba trochę powędrować poza miasto, najlepiej w kierunku dużego autokampu (niestety). Nad przystanią promową w Merag. można czasami rankiem zobaczyć dorodne creskie sępy. W sezonie niestety Cres zapełniona jest kamperowcami z Niemiec i Włoch.
          Wyspa Lośinj, szczególnie zatłoczony jest Mali Lośinj, ale głównie tam jest najwięcej plaż, ofert noclegowych, atrakcji. Zatoka Kandija to perełka dla szukających spokojnego wypoczynku. Natomiast Ćikat to istne "piekło" zabawowo-imprezowe - dyskoteki na plaży, aerobik w wodzie, łódki, deski, tłumy ludzi. Wystarczy jednak powędrować dalej, aby trafić na spokój, "gołe" zatoczki, niesamowitej urody wodę, itp. Warto wybrać się na spacer z Mali do Veli Lośinj wzdłuż morskiego wybrzeża. My wybraliśmy drugą stronę Mali Lośinj (wschodnią) i schodziliśmy schodami na małą plażę i do zatoczki Vardarka - mało ludzi, płytka i spokojna zatoczka, a tuż przy niej las. Można jeszcze wybrać Nerezine, ale to bliżej Osoru. Warto wybrac się na rejs po okolicznych wysepkach, na których są spokojne i żwirkowo-piaszczyste plaże, np. Ilovik, Susak, Srakane, Sv. Petar. Dwa tygodnie to za mało, aby to wchłonąć.
          • katja_24 Re: Gdzie na Cres lub Losinj?plaza, szlaki gorski 28.03.13, 10:37
            Darku, z tego co wyczytalam, Cres jest mniej popularny wsrod turystow, a wlasnie na takim miejscu mi zalezy. Generalnie wpadly mi w oko Lubenice, ale tam mieszkac sie nie da. Oprocz tego wlasnie Beli (z relacji na Cropli wiem, ze sa dziekie plazyczki i trasy do wedrowania), Ustrine (tu nie wiem nic, ale widzialam ladne fotki ;)))i ewetualnie Nerezine (szlaki na najwyzsze szczyty Losinj). Czy ktoras z tych miejscowosci spelnia moje wymogi? Brak tloku, bron boziu zaden kurort (po Basce mam dosc),male plaze i polozone blisko gor oraz tras do wedrowki?
            • Gość: darek.59.pl Re: Gdzie na Cres lub Losinj?plaza, szlaki gorski IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 20:55
              Cres jest bardzo popularny, zwłaszcza dla kamperowców, a Lośinj też, choć pewnie bardziej. Beli warto zaliczyć, bo niezłe są wrażenia z jazdy do celu. Tak jak pisałem Martinścica to "kamperownia". Osor lub Nerezine dają komfort spokojnego wypoczynku, ale też położenia, w jednym kierunku Cres a w drugim Mali i Veli Lośinj. Cres, Mali Lośinj i Veli Lośinj to mekki, do których zmierzają zewsząd turyści. W Twoim przypadku lepiej wybrać coś w pobliżu i dojeżdżać wg. potrzeb.
              • katja_24 Re: Gdzie na Cres lub Losinj?plaza, szlaki gorski 29.03.13, 10:41
                Nadal nie wiem, co wybrac, ale dzieki ;) I tak jade w ciemno, bo to bedzie poczatek wrzesnia (okolo osmego) ale musze sie na cos nastawic, wybrac ze 2 miejscowki do ktorych udam sie w poszukiwaniu kwatery.
    • Gość: wojtek4450 Re: Cisza, spokoj, piekne widoki-gdzie miedzy IP: *.play-internet.pl 28.03.13, 10:52
      miedzy makarska a dubrownikiem jest zaostrog dwa kempingi nad samym morzem ladne polozenie polecam!
      • katja_24 Re: Cisza, spokoj, piekne widoki-gdzie miedzy 28.03.13, 13:15
        Wojtku, a czy <akarska albo Dubrownik znajduja sie w czesci wybrzeza, o ktora pytam? Raczej nie sadze. Prosilam o niepolecanie mi miejsc w Dalmacji, bo juz tam bylam...
    • bah77 Re: Cisza, spokoj, piekne widoki-gdzie miedzy 28.03.13, 18:58
      > Brak tloku, bron boziu zaden kurort (po Basce mam dosc),male plaze i polozone blisko gor oraz tras do wedrowki?

Katju, może warto wybrać mały Osor, dobry punkt wypadowy w Góry Osorśćica z przepięknymi widokami?

Inne miejsca na Cres:
      fotoforum.gazeta.pl/uk/cres,bah77.html

i Lośinj:
      fotoforum.gazeta.pl/k/lo%25B6inj.html

Pozdrawiam

bah77
      • katja_24 Re: Cisza, spokoj, piekne widoki-gdzie miedzy 29.03.13, 10:30
        Nad Osorem tez sie zastanawialam :)
        Masz piekne fotki...
        Zalezy mi na tym, zeby dalo sie dojsc na szlak bez potrzeby wyciagania auta, tzn na wlasnych konczynach.
      • wislok1 Re: Cisza, spokoj, piekne widoki-gdzie miedzy 29.03.13, 10:49
        Fajne zdjęcia

• katja_24 Wislok... 29.03.13, 17:24
      widzialam u Ciebie piekne fotki z Laghi di Fusine. Bede niedaleko, badz tak mily i podpowiedz, gdzie z tego miejsca mozna sie wturlac tak w przeciagu max 3h, bez ferrat i z ladnym widokiem w dol/wokol? Mam mape, ale tam nie ma czasow przejsc. Jeziora piekne, ale chcialabym gdzies tez wejsc, do jezior mozna dojechac autem. BTW, czy parking platny?
      • wislok1 Re: Wislok... 29.03.13, 18:07
        Z tym wturlaniem się przy jeziorach Laghi di Fusine może być ciężko.
        Tam dolina kończy się pionową ścianą.
        Dojazd do jezior jest autem i parking jest bezpłatny. Za to w lesie koło jeziora biwakują tłumy Włochów z własnym prowiantem, krzesełkami, stolikami, itp., czegoś takiego wcześniej nie widziałem, jeden wielki biwak

Jak szukasz cieszy i spokoju, a przy okazji fajnej trasy widokowej, to polecam
        Gozd Martuljek koło Kranjskiej Gory
        Można zaparkować auto i zrobić sobie spacer na kilka godzin, do schroniska Brunarica pri Ingotu, zobacz:
        picasaweb.google.com/116371974351992964174/GozdMartuljek

• katja_24 Re: Wislok... 29.03.13, 18:29
          Sorry, ze tak skacze z tematu na temat, zapomnialam napisac, ze chyba bede miala kwatere w Ratece ;) Najpierw tydzien w Alpach, potem tydzien na wyspie.
          Pionowe sciany powiadasz...na mapie widze szlaki, wiec myslalam, ze daloby sie wywindowac zadek gdzies ciut wyzej bez wiekszych strat.
          • wislok1 Re: Wislok... 29.03.13, 19:19
            Jest droga z Kranjskiej Gory do Bovec przez przełęcz Vrsic, ale myśmy nią nie jechali, tam jest wyżej i widoki jeszcze ładniejsze
            tiny.pl/h873x

Jest dobry przewodnik po Słowenii wydawnictwa Bezdroża, tam są podane propozycje wycieczek górskich razem z czasem przejście, POLECAM,
            odcinek kilometrowy, a czas przejścia 5 godzin - to jest tam częste

Bardzo fajnie jest nad jeziorem Bohinj
            • wislok1 Re: Wislok... 29.03.13, 19:21
              Twój pomysł myśmy mieli dwa lata temu, tydzień nad morzem w Słowenii, tydzień w Alpach Julijskich,

pytaj się o te Alpy, to temat rzeka, postaram się pomóc
              • katja_24 Re: Wislok... 30.03.13, 10:54
                Ja ten sam pomysl mialam tez rok temu, zreszta tez pytalam na forum...Bylam tydzien w Bledzie i tydzien na Krku. W tym roku chcemy tydzien po polnocnej stronie gor, i tydzien na Cresie/Losinj.
                W sumie od paru lat tak jezdzimy, tydzien goru-tydzien morze. Fajna sprawa. Tyle, ze najpierw byly Tatry i Chrowacje, potem Durmitor i Zatoka Kotorska, a teraz Triglav...
                • wislok1 Re: Wislok... 30.03.13, 18:14
                  No, to jest właśnie to, morze i góry w czasie jednego wyjazdu, na pewno trudno się nudzić
                  • katja_24 Re: Wislok... 31.03.13, 11:59
                    Na poczatku gory byly dla mnie, morze dla meza. Teraz i mnie ciagnie nad morze, choc nie umiem plywac. Ale te cieple wieczory na tarasie, przy drinku lub piwie sa niezapomniane :)
            • katja_24 Re: Wislok... 30.03.13, 10:51
              Dzieki, bylam rok temu w Bledzie. Zaliczony Krn, Visevnik, Mangart i Dolina Triglavskich Jezior. Vintgar i jezioro Bohinj tez ;) W tym roku nastawiam sie na typowe dreptanie po gorach, tych wyzszych. Bez ferrat, bo nie mamy sprzetu.
              Mam mape Freytag&berndt i przewodnik Bezdrozy, dobre, sprawdzone w praktyce :)
              • wislok1 Re: Wislok... 30.03.13, 18:41
                Myśmy też mieli identyczne "wyposażenie"

Z Planicy, gdzie jest skocznia jest szlak do schrniska Tamar
                www.visitljubljana.com/file/188195/tamar-v-tnp.jpg
                , a stamtąd można dojść na przełęcz Vrsić
                • katja_24 Re: Wislok... 31.03.13, 11:54
                  Przymierzam sie do szlaku z tym schroniskiem pod drodze, bo widzialam juz fotki, ktore zwrocily moja uwage :)
                  Marzy mi sie Jelovec...mozesz polecic jakas droge, bez ferraty, ktora da sie zrobic w ciagu 8-9h?
                  Na razie mam w planach Rombon i Mala Mojstrovke (wziete z przewodnika), mam tez chec na Spik, ale jeszcze nie wiem jaka droga. Jestem na etapie czytania relacji na cropli, potem jeszcze raz przesledze opisy w przewodniku, a na koniec zajrze na Summitposta.
                  • wislok1 Re: Wislok... 31.03.13, 13:17
                    Myśmy z dzieciakami nie robili trudnych tras.
                    Bardzo fajny jest spacer
                    Gozd Martuljek - wodospady
                    lub Gozd Martuljek - biwak pod Szpikiem
                    www.pespoti.si/izlet-tisk.php?id=3680
                    Sam Szpik jest jak sama nazwa mówi bardzo spiczasty, góra dla wspinaczy
                  • wislok1 Re: Wislok... 31.03.13, 13:23
                    Zajrzyj na te strony, bardzo dużo informacji o Słowenii:

kraji.eu/slovenija/slovenija/photos/slo
                    • katja_24 Re: Wislok... 31.03.13, 13:57
                      Dzieki, nie znam tej strony.
                      Nas jest dwojka kolo 30-tki, szukamy tras bez ferrat, ale sztuczne ulatwienia jak najbardziej. Byle nie za duzo ekspozycji, bo mam lek przestrzeni.
                      Chyba sprobujemy tez na Stenar, jest opisany w przewodniku. Oby pogoda dopisala, rok temu na 7 dni na miejscu 5 padal deszcz :/
                      • wislok1 Re: Wislok... 31.03.13, 14:18
                        Dwa lata temu było w lipcu bardzo upalnie, jak nad Adriatykiem,
                        nagle w nocy przed wyjazdem była straszna ulewa i wracaliśmy przez Alpy w deszczu
                        • katja_24 Re: Wislok... 01.04.13, 09:45
                          Ja bylam we wrzesniu...wracalismy jakos kolo 13, w Alpach lezal snieg, w Austrii nawet na poboczach autostrady.
                          • wislok1 Re: Wislok... 01.04.13, 11:01
                            W tym roku śnieg będzie do czerwca, w lipcu nad Jadranem maksymalnie 15 stopni, a od sierpnia znowu zima
                            • katja_24 Re: Wislok... 01.04.13, 15:15
                              Dobrze wiedziec, wezme raki ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka