Dodaj do ulubionych

jeziora plitvickie z dziećmi

15.07.13, 10:35
czy ktoś był z dziećmi ? planuję zwiedzić jeziora/par z dziećmi 4 i 6 lat, da się? czy będzie za ciężko? prosze o radę
Obserwuj wątek
    • Gość: JJ Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.13, 12:13
      Ja nie zwiedzałam z dziecmi ,ale na trasie spotkałam rodzinke ;dwoje maluchow pewnie w wieku Twoich pociech a trzecie w nasidełku na plecach taty . oczywiście dkumentowalam to , bo było to poza moją wyobraznią.
    • ma.ci.ej Re: jeziora plitvickie z dziećmi 15.07.13, 13:07
      Moje dzieci miały 4 i 7 lat gdy byłem w Plitvicach - nie było problemu (było to ładnych parę lat temu, ale nie sądzę, aby coś to zmieniało).
    • Gość: Marta Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.sta.asta-net.com.pl 15.07.13, 13:18
      Właśnie wrocilam z Chrwacji, byłam w Parku Nardowym Jezior Plitwickich i jak najbardziej może się tam pani wybrać z dziećmi, żadnych przeciwskazań. Pozdrawiam
      • Gość: Natasza Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.13, 19:31
        Cześć,
        planuję wybrać się do parku z dzieckiem w wieku prawie 3-latka. Termin to koniec sierpnia (czwartek). Proszę o informację i porady, czy damy radę z dzieckiem, czy lepiej sobie odpuścić? Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Bardzo proszę o pomoc.
        Alternatywnie myślę o Slunj, ale to oczywiście nie to samo.
        Dzięki, pozdrawiam.
        • nika1228 Re: jeziora plitvickie z dziećmi 15.07.13, 21:21
          Bylam tam z dwulatka nie widze problemu
          • Gość: ataga Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.13, 16:21
            hej my właśnie wróciliśmy z jezior z 3,5 rocznym dzieckiem i 6 letnim a znajomi byli z 7 latkiem , ogólnie masę ludzi z dziećmi . My wybraliśmy trasę druga tj. 3-4 h spacerowania (mieliśmy mały niedosyt po KRK-u) maksymalna trasa to 4, 8-9 h z dziećmi nie do przejścia. Nie polecam zabierania wózka (chyba że chcecie go nosić). Moje dzieci marudziły bardzo i dużo nosiliśmy je na barana.
            • Gość: Natasza Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.13, 19:38
              Dziewczyny, dziękuję za komentarze.
              Przyznam się, że mam obawy co do wyprawy z dzieckiem nad jeziora, ale pokusa jest ogromna. Czyli rozumiem, że najlepiej należy wybrać trasę nr 2 i nie zabierać wózka. Tylko czy dziecko wytrzyma na nogach? Kwaterę mamy niedaleko wejśca nr 1. Jaką trasę polecacie wybrać? W parku powinniśmy być ok. godz. 11.
              Czy parkingi są płatne przy wejściu do parku? Czy lepiej zostawić samochód w pensjonacie?
              Pozdrawiam!
              • aseretka Re: jeziora plitvickie z dziećmi 16.07.13, 22:04
                Tak, parking jest dodatkowo płatny. 7 kun niezależnie od długości czasu postoju. Park można zwiedzać na różne sposoby. Wokół Górnych Jezior, na trasie o długości 6 km kursuje pociąg panoramiczny. Przejażdżkę wliczoną w cenę biletu można rozpocząć na jednym z czerech przystanków. Inną możliwością są stateczki spacerowe kursujące po Jeziorze Kozjak. Choć łatwo ulec czarowi darmowego jeżdżenia po parku, ani statek, ani pociąg nie zastąpi pieszej wędrówki. Szlaki wiodą ułożonymi drewnianymi ścieżkami, co dodatkowo potęguje niezwykłość zwiedzanego miejsca. Najpopularniejszy z nich prowadzi zachodnim brzegiem Górnych Jezior do wodospadów i punktów widokowych zaznaczonych na okładce biletu. A wytrzymałość Waszych dzieci, najlepiej Wy znacie. Naprzykład moja 2,5 letnia wnuczka bardzo dobrze dawała sobie radę podczas całodziennych wycieczek i nie marudziła, że bolą ją nóżki.
                • Gość: Gerg Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.13, 11:36
                  Krótki tekst, wiele nieprawdziwych informacji
                  Parking kosztuje 7 kun za godzinę, jak już zwrócono uwagę.
                  Pociąg nie jest panoramiczny i nie kursuje wzdłuż Górnych Jezior.
                  Owszem wagoniki mają duże szyby, ale dach nie jest oszklony.
                  Pociąg łączy Górne Jeziora z Dolnymi.
                  Przystanki są 3, nie 4 : przy Górnych Jeziorach, niedaleko wejścia nr 2 i niedaleko wejścia nr 1 przy Dolnych Jeziorach.
                  Pociąg jedzie co pół godziny.
                  Na jeziorze Kozjak są 2 możliwości podróżowania statkiem : jedna bardzo krótka linia i długa linia przez całe jezioro. Niestety każdą linią da się popłynąć tylko raz.
                  Dodatkowo trzeba się liczyć z kolejkami na statki.
                  Najpopularniejszy szlak nie prowadzi wzdłuż Górnych Jezior.
                  Najwięcej ludzi wędruje brzegiem Dolnych Jezior.
                  Głównym celem turystów nie są wodospady jako takie, ale wielki wodospad Veliki Slap.
                  Niektóre szlaki są ułożone drewnianymi ścieżkami na wodzie, ale zdecydowana większość prowadzi w lesie zwykłymi ścieżkami.
                  Wypadałoby też wspomnieć o bardzo dużej ilości turystów na trasie wzdłuż Dolnych Jezior do wodospadu. Czasem panuje wręcz ścisk i tłok.
                  • Gość: Natasza Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.13, 06:56
                    Greg,
                    proszę dodaj coś jeszcze na temat wyprawy z dziećmi. Którą trasę polecasz? Będziemy tam mniej więcej od godz. 11 do wieczora, wiec mamy trochę czasu.
                    Dzięki ;-)
                    • Gość: Greg Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.13, 07:57
                      Wszystko zależy od tego, czy dzieciak da radę dłużej wędrować.
                      Może być zmęczony po 2 godzinach.
                      Nie trzeba chodzić dokładnie po kilku trasach, można je modyfikować.
                      lang.sobe-plitvice.com/slike/plitvice/karta-parka.jpg
                      Np. zatrzymać się na parkingu nr1 ( ulaz1), zejść do Dolnych Jezior, przejść do wodospadu Veliki Slap. Później zrobić sobie spacer nad Dolnymi Jeziorami w kierunku jeziora Kozjak. Przepłynąć stateczkiem z P3 do P2. Jak dzieciak jeszcze będzie miał siły, to przejść Górnymi Jeziorami i wrócić pociągiem. Jak nie to przepłynąć stateczkiem z P2 do P1 i wrócić do wejścia nr1 pociągiem.
                      To tylko propozycja, można też wejść z parkingu nr2 (ulaz2)
                    • aseretka Re: jeziora plitvickie z dziećmi 30.07.13, 19:34
                      Trasy są oznaczone kolorami i przyporządkowana jest im przybliżona liczba godzin, jaką trzeba przeznaczyć na ich pokonanie. Niestety nie pamiętam oznaczeń tras. My wybraliśmy tę 6-cio godzinną w wersji light. Zatrzymaliśmy się na parkingu przy wejściu 1. Przeszliśmy szlakiem Dolnych Jezior pomijając dotarcie do stóp Wielkiego Slopu. Przepłynęliśmy statkiem przez Jezioro Kozjak do przystani 2, a następnie do przystani 1, gdzie przesiedliśmy się do pociągu. Dojechaliśmy do stacji 3 skąd schodziliśmy chodziliśmy w dół, co nie było aż tak męczące, jak wchodzenie w upale pod górę. Dotarliśmy do Jeziora Galovac i przeszliśmy szlakiem na wschodni brzeg, gdzie przespacerowaliśmy w dół szlakiem wzdłuż Stubicy. Wróciliśmy do przystani 2 i przepłynęliśmy na drugi brzeg brzeg, gdzie znów wsiedliśmy do pociągu, którym dowiązł nas z powrotem w okolice wyjścia 1. Pomiędzy stacją, a wyjściem zatrzymywaliśmy się po drodze w oznaczonych punktach widokowych, gdzie z góry można podziwiać Dolne Jeziora.
                      • aseretka Re: jeziora plitvickie z dziećmi 30.07.13, 19:40
                        Trasy masz na stronie:
                        www.np-plitvicka-jezera.hr/hr/planirajte-svoj-posjet/istrazite-park/programi-obilaska/
                        Jak widać znowu trochę "pokręciłam", bo bardziej niż kolorami są one oznaczone literowo. Trasa, którą pokonałam była moją własną kompilacją przedstawionych na stronie wariantów wędrówki.
                      • Gość: Natasza Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.13, 20:46
                        Bardzo dziękuję za pomoc i szczegółowe opisy, na pewno się przydadzą. Dam znać po powrocie ;-)
                  • aseretka Re: jeziora plitvickie z dziećmi 30.07.13, 18:59
                    > Krótki tekst, wiele nieprawdziwych informacji
                    Jeżeli zarzucasz mi podawanie nieprawdziwych informacji, to pozwól, że wyjaśnię Ci kilka rzeczy:
                    - Tak pomyliłam się w cenie biletu za parking, do czego przyznałam się niżej. Pamiętała, że kosztował 7 kun i wydawał mi się, że było to za cały dzień. Sprawdziłam zapiski w notatkach i okazało się, że była to cena godziny.
                    > Pociąg nie jest panoramiczny i nie kursuje wzdłuż Górnych Jezior.
                    > Owszem wagoniki mają duże szyby, ale dach nie jest oszklony.
                    Czy do podziwiania panoramy nie wystarczą duże okna, a niezbędny jest oszklony dach? Będziesz podziwiał chmurki na niebie? Poza tym pociąg kursuje też wzdłuż Górnych Jezior, a ostatnia stacja jest w okolicach Jeziora Proscanskiego a Okrugljak, co zresztą widać na mapce do której sam podałeś link: lang.sobe-plitvice.com/slike/plitvice/karta-parka.jpg
                    Początek Górnym Jeziorom dają dwa potoki: Biela Rijeka i Crna Rijeka, które łączą się obok wioski Plitvicki Leskovac w rzekę Maticę, wpadającą kilometr dalej na wysokości 639 m n.p.m. do 2,5-kilometrowego Jeziora Proscanskiego, które jest pierwszym z Jezior Plytwickich. Dalej kaskadami wody spływają do kolejnych, położonych coraz to niżej jezior: Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Meliko, Jeziero Malo, Jeziero, Vir, Galovac, Gradinsko, Meliki Burger i Kozajak. Poniżej Kozjaka leżą Dolne Jeziora: Milanovac, Gavanovac, Kaluberovac i Novakovica. Wody Dolnych Jezior zasila Plytvicki Potok, który spadając z 80-metrowej skały.
                    > Przystanki są 3, nie 4 : przy Górnych Jeziorach, niedaleko wejścia nr 2 i niedaleko wejścia nr 1 przy Dolnych Jeziorach.
                    Pomyliłam się o jeden przystanek. I to Twoim zdaniem jest wprowadzanie ludzi w błąd?
                    > Na jeziorze Kozjak są 2 możliwości podróżowania statkiem : jedna bardzo krótka
                    > linia i długa linia przez całe jezioro. Niestety każdą linią da się popłynąć tylko raz.
                    Napisałam tylko, że zamiast wędrować pieszo szlakiem wzdłuż Jeziora Kozjak można pokonać tę trasę statkiem spacerowym, który kursuje po jeziorze. Owszem linie są dwie, ale nie jest prawdą, że każdą z nich możesz popłynąć tylko raz. Z punku P3 do P2 możesz popłynąć ile razy zapragniesz w ciągu zwiedzania parku. Podobnie z punktu P2 do P3.
                    > Dodatkowo trzeba się liczyć z kolejkami na statki.
                    Owszem kolejki są, ale stateczki są bardzo pojemne i zabierają sporą liczbę pasażerów. Niestety nie pamiętam ilu. Warto więc nawet poczekać pół godziny na następny, i odpocząć sobie chwilę przed dalszą wędrówką.
                    > Najpopularniejszy szlak nie prowadzi wzdłuż Górnych Jezior.
                    > Najwięcej ludzi wędruje brzegiem Dolnych Jezior.
                    Tak Ci się tylko wydaje, bo na Dolnych Jeziorach widać tych ludzi zbitych na drewnianych kładkach i niemal wszyscy turyści skupiają się na głównym szlaku. Na Górnych Jeziorach szlaków jest więcej i ludzie "giną" nie tworząc już takiej zbitej masy. Ale to właśnie tu są takie piękne kaskady, jak: Wodospad Batinovacki, Galovacki i Kozjecki.
                    > Głównym celem turystów nie są wodospady jako takie, ale wielki wodospad Veliki Slap.
                    Niestety nie wszyscy pchają się do stóp Wielkiego Slapu. Wielu woli go podziwiać z daleka.
                    > Niektóre szlaki są ułożone drewnianymi ścieżkami na wodzie, ale zdecydowana większość
                    > prowadzi w lesie zwykłymi ścieżkami.
                    Drewniane mostki są nie tylko ułożone na Dolnych Jeziorach lecz również system kładek i pomostów ułatwia poruszanie się po szlakach Górnych Jezior. Chyba mało i krótko spacerowałeś wzdłuż nich.
                    Mój fotoreportaż z Plytwickich możesz zobaczyć tu:
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,125894268,126001150.html
                    • Gość: Greg Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.13, 19:24
                      I znowu nieprawdziwe informacje, w zasadzie dalszy ciąg dezinformacji.
                      Podtrzymuję wszystko, co napisałem.
                      Nie chce mi się łapać za słówka, ale naprawdę stateczkami da się popłynąć tylko raz,
                      kolejka nie jest panoramiczna, ogromna większość turystów zwiedza tylko Dolne Jeziora, ich celem jest Veliki Slap, itd.
                      Pamięć ludzka jest zawodna, więc wierzę, że błędy wynikają z tego, że zwiedzało się Plitwice bardzo dawno temu.
                      • aga72 Re: jeziora plitvickie z dziećmi 01.08.13, 11:17
                        obsmialam sie, jak norka, bo nie wiem jak mi sie udalo przeplynac przez kozjak dwa razy. czyzby teraz byla jakas reglamentacja? daja dodatkowe bilety, czy stempluja na czole turystom, ze ktos juz raz plynal?
                        kolejka nie jest panoramiczna, bo nie ma szklanego dachu. czy mozesz podac definicje kolejki panoramicznej? moze jest gdzies w jakiejs encyklopedii?
                        i to definitywne stwierdzenie, ze celem ogromnej wiekszosci turystow jest wielki slap i dole jeziora. przeprowadzales moze jakies badania statystyczne? pewnie stales przy wyjsciu i ankietowales wychodzacych, co zwiedzali. a moze masz jakies inne dowody na potwierdzenie prawdziwosci swoich spostrzezen?
                        • Gość: Greg Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.13, 11:35
                          Nie stemplują na czole, tylko wbijają pieczątkę do biletu
                          cancelled
                          Nie będę pisał na forum, gdzie ktoś podaje fałszywe informacje i zamiast przeprosin spotkałem się z obrażaniem ze strony jednej i tej samej osoby, pod trzema nickami, aseretka, tess1956, aga72
                          • aga72 Re: jeziora plitvickie z dziećmi 01.08.13, 13:23
                            moge cie zapewnic. ze 3 lata temu nie wbijano zadnych pieczatek. moze teraz tak jest ale czy to znaczy, ze cancelled juz nie upowaznia do przeplyniecia ponownie? ciekawa tez jestem, czy a jak plyniesz krotsza trasa to wbijaja ci cancelled 2?
                            co do obrazania cie, to raczej ty obrazasz innych. ja tylko pytam, tak z ciekawosci
                            • Gość: Greg Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.13, 14:03
                              Cancelled - anulowany
                              Bilet jest anulowany i nie można go drugi raz wykorzystać, czyli w tym wypadku popłynąć statkiem.
                              Bilety są sprawdzane przy stateczkach i przy wejściu.
                              Przy wejściu nikt nie przybija pieczątki.
                              Największe tłumy ludzi są na ścieżce do wielkiego wodospadu. W tym miejscu ludzi jest więcej niż na Krupówkach. Każdy kto był w Plitwicach, o tym wie. Ten kto nie był, będzie pisał co innego.
                              Pomijając czy pociąg ma oszklony dach, to trudno go nazwać panoramicznym, bo widać z niego tylko las. Każdy kto był w Plitwicach, o tym wie. Ten kto nie był, będzie pisał co innego.
                              Bez odbioru i nie do usłyszenia
                              • aga72 Re: jeziora plitvickie z dziećmi 01.08.13, 14:36
                                nie odpowiedziales na postawione pytanie czy to znaczy, ze cancelled juz nie upowaznia do przeplyniecia ponownie? ciekawa tez jestem, czy a jak plyniesz krotsza trasa to wbijaja ci cancelled 2?
                    • aga72 Re: jeziora plitvickie z dziećmi 01.08.13, 11:19
                      aseretko, nie przejmuj sie czepialstwem pewnego wisloka, przyjmujacego teraz nicka greg, bo juz ludzie nie maja sily czytac wupisywanych przez niego madrosci
                      • Gość: Greg Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.13, 11:31
                        Nie jestem wislok1

• aga72 Re: jeziora plitvickie z dziećmi 01.08.13, 13:25
                          niestety jestes wislok. jesli masz troche inteligencji to domysl sie, czym sie zdradziles
              • nika1228 Re: jeziora plitvickie z dziećmi 16.07.13, 22:28
                Ja mialam chuste kolkowa w ktorej dwulatek w razie co moze sie przespac. Szkoda pojsc tam na dwie godziny bo nic sie nie zobaczy a w miedzyczasie mozna przejechac sie tzw. Kolejka i odpoczac
                • Gość: Natasza Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.13, 06:33
                  W takim razie podejmiemy to wyzwanie ;-)
                  Dziękuję wszystkim i pozdrawiam!
                  • ullanna Re: jeziora plitvickie z dziećmi 17.07.13, 13:11
                    dziękuję za wszystkie komentarze
                    myślę że damy radę pozdrawiam
                    • Gość: ataga Re: jeziora plitvickie z dziećmi IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 21:21
                      Parking 7 kun ale za godzinę, nam przy trasie 2 tj. 3-4 h wyszło 35 kun. Mój miejski 6 latek szedł i płakał i część trasy spędził u taty na kolanach , może nie widzieliśmy dużo ale jak na wyprawę z dzieciakami wystarczająco tym bardziej że trasę robiliśmy w drodze powrotnej do domku. Jesli chodzi o ogarnięcie tras to każdy szlak jest oznaczony , w punkcie informacyjnym są 4 mapki każda z inną trasą, każda trasa ma swoją literkę i całą trasę idzie się za odpowiednią literką.
                      Obowiązkowo weźcie sobie kanapki i dużo picia :)
                      • aseretka Re: jeziora plitvickie z dziećmi 22.07.13, 20:41
                        Masz rację. Parking 7 kun za godzinę.
    • otopolska1 Re: jeziora plitvickie z dziećmi 26.07.13, 20:03
      Polecam stronkę :)
      www.plitwickiejeziora.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka