Dodaj do ulubionych

Winiety - Czechy, Austria

IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.13, 19:11
Cześć,
mam pytanie dotyczące winiet. Gdzie opłaca się kupić? W Polsce na stacji benzynowej w Cieszynie? W oddziałach PZM? Czy bezpośrednio po drodze w Czechach i Austrii?
Jadę do Chorwacji na 2 tygodnie.
Dziękuję i proszę o pomoc.
Pozdrawiam ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: ir-ed Re: Winiety IP: 87.252.131.* 19.07.13, 22:42
      Natasza napisał(a):
      Gdzie opłaca się kupić? < zapraszam do klikania

Chorwacja 2011 < info > Chorwacja 2013
      Pozdrawiamy z Chorwacji, od 4-ch tygodni czekamy na deszcz.
    • Gość: ptaku Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.13, 16:21
      Napewno nie w PZM-ot.
      Tak mi się droga układa w tamtą stronę Europy, że zawsze winiety (CZ i A) kupuje na pierwszej stacj Schella autostrada D1 obok Bohuminai. Dokładnie tu: maps.google.pl/maps?q=49.904724,18.307121&ll=49.906797,18.315196&spn=0.014842,0.042272&num=1&t=h&z=15&iwloc=A

• Gość: Natasza Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.13, 18:15
        Cześć, dzięki.
        Czy kupując w Czechach wypadnie taniej niz w Polsce np. w PZM? Na stacji w Cieszynie na pewno jest drożej i można płacić tylko gotówka.
        Ale czy płacąc w Czechach lub w Austrii będzie taniej?
        • wislok1 ?! 21.07.13, 18:44
          I tak wypada wymienić złote na korony, choćby na kawę na postoju.
          W Cieszynie na granicy, na nowym moście
          kupicie korony czeskie i za nie winietkę CZESKĄ, broń Boże nie austriacką, bo tej kurs jest tam zbójecki.
          Pochodzić koło budek, kupić tam gdzie kurs jest najlepszy.

Potem na granicy austriackiej kupić na stacji benzynowej w AUSTRII winietkę austriacką za euro

Zapłacicie wtedy za winietki ich nominalną cenę.

Sama czynność przyklejenia winietki na szybę trwa kilka sekund.
          Przy czeskiej trzeba dodatkowo napisać numer rejestracyjny auta na karteczce dawanej razem z winietką.
          • Gość: grodzioflic Re: ?! IP: *.chelm.hypnet.pl 21.07.13, 23:36
            Winietki kupuj na stacjach benzynowych po wjeździe do danego kraju, nie kupować winietek z wyprzedzeniem np. w Czechach na Austrię itp.
          • Gość: marcel Re: ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 07:59
            Dodam tylko, że nie zupełnie jest tak fajnie z cenami winietek na pierwszej stacji benzynowej w Austrii-to chyba Drazenhofen się nazywa to przejście-tam jest pierwsza stacja BP jak się wiedzie i płaciłem tam za winietkę 10-dniową 9,7 euro, a wracając kupiłem winietę w Słowenii przy granicy z Austrią i kosztowała ponad 8 Euro. Nie chodzi oczywiście o te 5 zł różnicy, ale nie do końca jest tak że winieta w danym kraju jest tańsza niż kupiona "za granicą". Pozdrawiam
            • wislok1 Re: ?! 22.07.13, 08:15
              Winietka 10-dniowa kosztuje 8,30 euro
              • Gość: marcel Re: ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 15:09
                wiem ile kosztuje, tylko nie wiem dlaczego właśnie na tej stacji liczą po 9,70 euro??? czy ktoś tam jeszcze kupował????
                • wislok1 Re: ?! 22.07.13, 15:43
                  To nie kupuj, na następnej jest po 8,30,
            • Gość: ir-ed Re: Winiety IP: 87.252.130.* 22.07.13, 10:28
              marcel napisał(a):
              Dodam tylko, że nie zupełnie jest tak fajnie z cenami winietek na pierwszej sta
              cji benzynowej w Austrii-to chyba Drazenhofen się nazywa to przejście-tam jest
              pierwsza stacja BP jak się wiedzie i płaciłem tam
              za winietkę 10-dniową 9,7 euro, a wracając kupiłem winietę w Słowenii przy granicy z Austrią i kosztowała ponad 8 Euro.

winieta na 10 dni w całej AUSTRII cena < 8,30euro 2013r.

Pozdrawiamy z upalnej Chorwacji < wciąż czekamy na deszcz
              Temperatura mora < zerknij
            • Gość: c# Re: ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.13, 09:12
              Niech zgadnę, płaciłeś kartą?
              W Drasenhofen leży na ladzie jak wół informacja, że za płatność kartą sobie doliczają, np. 1 euro w kawiarence zaraz za granicą, jeszcze przed stacją benzynową. Trzeba tam płacić gotówką. Ja tam kupuję zawsze i jeszcze ani razu nie zapłaciłem więcej niż cena winiety. Na stacji BP dalej, jakieś 30km za granicą, już nic nie doliczają przy płatności kartą. Zresztą można też zatankować i zapłacić za paliwo i winietę - wtedy nic nie doliczą.
              • Gość: marcel Re: ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.13, 07:59
                płaciłem gotówką-pewnie mnie orżnęła ta czeszka co tam sprzedaje
      • o-laf Re: Winiety - Czechy, Austria 03.06.14, 11:48
        a na Austrie jest w normalnej cenie czy tez cos sie doplaca?
    • 5aaala Re: Winiety - Czechy, Austria 22.07.13, 11:29
      Witam, też jedziemy na 2 tygodnie, winietki kupiliśmy w PZM z czystej wygody - wolimy mieć przygotowane co się da wcześniej. Całość czyli Czech, Austria, Słowenia w obie strony wyniosła nas 350 zł (podobno na stacjach byłoby 50 zł taniej).
      Przy okazji dowiedzieliśmy się o obowiązkowym wyposażeniu pojazdu w tych krajach.
      • Gość: Natasza Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.13, 21:21
        Hej,
        sprawdziłam na stronie PZM, ceny są takie same jak oficjalne stawki w Czechach i Austrii.
        Więc, dlaczego się opłaca kupować w PZM? Ze wzgledu na koszt przeliczenia, wyższy kurs euro lub korony?
        Kupując w Czechach lub Austrii będę płaciła mniej wiecej tyle samo, ale w lokalnej walucie.
        Czy dobrze myślę?
        Dzięki za pomoc ;-)
        • 5aaala Re: Winiety - Czechy, Austria 22.07.13, 21:46
          właśnie wszyscy twierdzą że w PZM jest drożej, stacje mają swoje narzuty i może stąd ta różnica (tak myślę)
        • wislok1 Matematyka 23.07.13, 08:18
          Gość portalu: Natasza napisał(a):

> Hej,
          > sprawdziłam na stronie PZM, ceny są takie same jak oficjalne stawki w Czechach
          > i Austrii.

Pobyt dwutygodniowy

PZMot
          Czechy - miesięczna 85,50
          Austria - 2 razy po 10 dni - 2 razy po 47,50
          Słowenia - miesięczna - 148
          Razem 328,50 złotych

Kupując te same w drodze za oficjalne stawki:
          Czechy - 440 koron ( kurs 1 złoty = 6 koron ) = 73 złote
          Austria - 2 razy po 10 dni - 2 razy po 8,30 ( kurs 1 euro = 4,2 zł.) = 2 razy po 35 złotych
          Słowenia - 30 euro ( kurs 1 euro = 4,2 zł.) = 126 złotych
          Razem 269 złotych

Doliczamy koszt wysyłki winietki kupionej w PZMot
          35 złotych za kuriera
          lub 7 złotych za polecony

Jest drożej o 94,5 zł. lub 66,5 zł.

Różnica 100 złotych to brak różnicy ?

• Gość: Natasza Re: Matematyka IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.13, 18:57
            Dzięki, już rozumiem dlaczego nie kupować w PZM ;-) Różnica jest istotna.
            Czyli zrobię tak: winiety kupuję za lokalną walutę na miejscu, po przekroczeniu granicy.
            Na Czechy winieta 1-miesięczna, a na Austrię 2X 10-dniowa.
            Proszę napiszcie jeszcze gdzie dokładnie kupić w Czechach i w Austrii. Z wiadomości wynika, że są rozbieżności...
            Pozdrawiam
            • wislok1 Re: Matematyka 23.07.13, 22:13
              Na granicy w Cieszynie czeską, na nowym moście są budki.
              Lub ns stacji Shell na autostradzie w Boguminie, zaraz za granicą.
              Po przekroczeniu granicy z Austrią na tamtejszych stacjach benzynowych.
              • Gość: Natasza Re: Matematyka IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.13, 07:22
                Bardzo dziękuję za pomoc.
                Zrobię tak jak radzisz i dam znać po powrocie. Dotychczas kupowaliśmy na stacji Orlen w Cieszynie.
                Pozdrawiam!
      • megi-84 Re: Winiety - Czechy, Austria 23.07.13, 21:38
        > Przy okazji dowiedzieliśmy się o obowiązkowym wyposażeniu pojazdu w tych krajac
        > h.

bardzo prosze o coś wiecej w tym temacie:)
        • 5aaala Re: Winiety - Czechy, Austria 24.07.13, 08:15
          obowiązkowo: zapasowe bezpieczniki i żarówki, podnośnik samochodowy, klucz do kół, koło zapasowe, linka holownicza, trójkąt (w Chorwacji zaleca się 2), kamizelki odblaskowe tyle ilu pasażerów umieszczone w kabinie a nie w bagażniku, apteczka, gaśnica
          - dodatkowo w Czechach wymagany jest ustnik do sztucznego oddychania, to samo na Słowacji plus płyn do dezynfekcji (jodyna lub ajatin), 4 agrafki.
          To tyle w spr. rozpiski jaką dostaliśmy. Jeszcze Wam napiszę w ramach ciekawostki że we Francji kierowca powinien mieć alkomat chemiczny lub elektroniczny :)
          Szerokiej drogi !
          • Gość: c# Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.13, 09:18
            Zgodnie z Konwencją Wiedeńską wyposażenie samochodu może być takie, jakie jest wymagane w kraju jego rejestracji, zatem nie możesz dostać mandatu w Chorwacji za coś, co nie jest wymagane w Polsce.

Oczywiście, zarówno żarówki, bezpieczniki, jak i kamizelki dla wszystkich po prostu warto mieć, bo kosztują grosze, a mogą ułatwić życie. Ustnik i alkomat bym sobie darował, no chyba że ustnik jest w apteczce. Podobnie nikt w Polsce nie wymaga posiadania gaśnicy od zagranicznych kierowców.

Z kamizelkami jest w ogóle tak, że mieć w prywatnym samochodzie ich nie musisz, ale jeżeli wyjdziesz z samochodu na autostradzie to tylko w kamizelce. I za jej brak można dostać duży mandat, o ile rzecz jasna wcześniej nie zostanie się przejechanym.
    • Gość: Oloq Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.interpc.pl 29.07.13, 21:19
      Polecam drogę przez Słowację i Węgry ' 86 suma za winiety 72 zł. za m-c i nic więcej, lepiej wydać na dodatkowe autocasko
      • Gość: Natasza Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.13, 21:40
        Hej,
        nie znam tej trasy, a Czechy i Austrię mam już sprawdzone. Słowację i Węgry wypróbuję w przyszłym roku - planuję już urlop na Kvarnerze.

Pozdrawiam!
        • Gość: driver Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.dynamic.chello.pl 03.08.13, 15:58
          Lepiej nie próbuj w przyszłym (ani żadnym innym) roku jazdy przez Słowację i Węgry, bo droga fatalna ,a "bracia" Słowacy są dranie i polują na nas w dalszym ciągu. Koszty mandatu w Słowacji mogą zepsuć i humor i cały urlop............
          • Gość: lelek Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.13, 21:37
            To prawda, że zepsuje, bo to już nie dawne 400 koron tylko min. 50 € i oczywiście do kieszeni a legalnie byłoby trzy razy tyle. I nawet nie "polują" tylko dosłownie KŁUSUJĄ, czyli bezprawnie grabią całkiem niewinnych ludzi - jak dawniej zbójnicy. Ostatni raz tamtędy jechałem , ze wzgl. na Węgry. Ale miało być taniej a wyszło drożej, dłużej i mniej przyjemnie!
            • hepik1 Re: Winiety - Czechy, Austria 05.08.13, 21:55
              > I nawet nie "polują" tyl
              > ko dosłownie KŁUSUJĄ, czyli bezprawnie grabią całkiem niewinnych ludzi - jak da
              > wniej zbójnicy.

Pieprzysz ,lelek.
              Jedziesz zgodnie z przepisami a oni ci laduja 150 euro mandatu?

Ze zdziwieniem dzisiaj czytałem relacje gościa z podróży po Kanadzie i USa.
              W Kanadzie max predkośc na autostradzie to 100 km/h w USA 105 km/h ,w niektórych stanach do 120....to tyle my popier...lamy po wioskach czy miasteczkach(również tych słowackich) a potem jakies pretensje do policji albo rządów,że w radary inwestuja ;)
              • Gość: lelek Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.13, 23:58
                Hepik, nie ja z nas dwóch pieprzę, a Ty w dodatku jesteś niegrzeczny.
                A było tak: Nowiutka autostrada, dopiero co ruszyłem i nawet nie zdążyłem sie rozpędzić a tu ograniczenie do 80 z okazji ... tunelu (pokażcie mi gdzie jeszcze to jest powód do takiego zwolnioenia na autostradzie - myślę sobie), więc tylko zdjąłem nogę z gazu, tak jak to robie w innych krajach przed tunelem, i toczę się coraz wolniej, patrzę: pan władza stoi, to myślę: jak dobrze, ze zwolniłem ... Tymczasem o mi macha lizakiem, to wzruszam ramionami: czyżby zamierzał mnie ścigać za przekroczenie o jakieś 10, góra 20 km/h i za jazdę stówą albo wolniej na autostradzie? Bo więcej nie mogłem mieć, zważywszy, że nawet przed znakiemmogłem mieć niewiele ponad 100, dopiero co wrzuciłęm piątkę. A on mi pokazuje na suszarce, że 119 km / h - osłupiałem ... Wiadomo, że z władzą nie ma co dyskutować, więc tylko nieśmiało bąknałem, że jak to możliwe i czy na pewno suszarka dobrze działa - a czemu by miała źle działać? - co innego mogłem usłyszeć. No to ile? - pytam - bo przecież wiadomo, że do słowackiego sądu się nie wybieram. Ano tu mamy taryfikator: 150 € - całkiem zaniemówiłem, bo nawet tyle nie miałem - wszak wracałem spłukany za wakacji. - No to ile macie? Mówię, że jakieś 40-50 € się uzbiera - Nie, to stanowczo za mało. I wyjście jest takie, że moge zapłacić później ..., z tym, że do tego czasu zatrzymają mi dowód rejestacyjny i prawo jazdy. W końcu całą rodzina uskładalismy 70 €, które pan władza łaskawie przyjął i wypisał nam mandat na ... 50 €. Zaś do mnie dotarło, że najprawdopodobniej bydlak namierzał mnie przed znakiem i pokazał mi rejestr stamtąd. Oczywiscie możesz dalej zakładać, że pieprzę i na pewno jechałem szybciej niż twierdzę, niemniej pozostaje kwestia -delikatnie mówiąc- osobliwego ograniczenia na prostej autostradzie i jego egzekwowania drakońskimi karami wymiennie z równie dojacym, czynnym łapówkarstwem.
                Ale też możesz uważać, że to właśnie tak ma wyglądać (bo podobnie jest w Kanadzie etc.) i że powinnismy brać z nich przykład - w takim wypadku pozostaje mi tylko życzyć Ci przyjemnego jeżdzenia po "słowackim raju" i delektowania się tamtejszymi "porządkami". Ja takie "raje" omijam szerokim łukiem i wiem, że nie jestem w tym osamotniony.
                • Gość: Vert Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.13, 00:11
                  Na granicy Czech i Słowacji w Svrcinovec zatrzymałem się i chciałem kupić 50 euro. Podchodzę do kantoru, proszę o 50 euro. Słowaczka do mnie gada, że jestem już piąty Polak, co kupuje euro na mandat przez pół godziny. Jaki mandat ? Okazało się, że koło stacji benzynowej Slovnaft, na prostej drodze, dali ograniczenie prędkości do 50. W Czechach przed granicą było 70, te same warunki do jazdy.
                  • hepik1 Re: Winiety - Czechy, Austria 09.08.13, 18:03
                    A ja bym w tym Svirnowcu walnął w tira,który wyjechał przecinając dwa pasy ruchu i nie przejmujac,że raczej nie ma się pierwszeństwa wyjeżdżając z parkingu.
                    A różnicę między czeską a słowacką stroną widać fajnie,tam lasek a tu stacja,jakieś budki kantorowe,parkingi dla tirów ,przejście dla pieszych itp.
                    Tekst linka
                • Gość: darek.59.pl Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.13, 07:59
                  Jeżeli masz i inni też mają tak nieciekawe przygody w Słowacji, to dlaczego tamtędy zmierzacie do CRO. Ja jeżdżę przez Czechy, Austrię, Niemcy (pewnie dlatego, że z Gdyni), i nigdy nie mialem żadnych problemów, a wręcz przeciwnie. Czescy policjanci zaskoczeni widokiem polaków na "zadupiu", poprowadzili nas do Pilzna. Było milutko i pomachalkiśmy sobie na drogę. Natomiast w Austrii jak coś przeskrobiesz, to "nie ma zmiłuj" - gotówka albo karta i po krzyku, oczywiście dla austriackiej policji.
                  • Gość: lelek Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.ip.netia.com.pl 09.08.13, 17:17
                    Jechałem tamtędy ze wzgl. na Węgry, które zwiedzaliśmy po drodze. Ale mam to już za sobą i od tej pory raczej nic mnie do Słowacji nie zaciągnie (chyba, że Czesi podobnie się ześwinią) i nawet na słoweńską winietę odżałuję (choć to też zbrodnia w biały dzień :)), bo taniej wyjdzie niż haracze dla tych zbójów.
                • hepik1 Re: Winiety - Czechy, Austria 09.08.13, 18:07
                  OK ."pieprzysz" grzeczne nie było.
                  Ale dalej cóś nie tak.Raz piszesz o 50 euro do kieszeni,teraz piszesz ,że na 50 euro wypisał mandat...
                  • Gość: lelek Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.13, 23:13
                    Skoro mój opis sytuacji nie był dość jasny, służę raz jeszcze wyjaśnieniami:
                    Glina z początku stwierdził, że wg taryfikatora ma być 150 €. Potem wziął 70 € a wydał bloczek mandatowy na 50 €.
                    Co wg Ciebie stało się z 20 €, na które nie wydał bloczka? I jak to możliwe, że przewinienie ukarano mandatem trzykrotnie niższym niż przewidziany rzekomo w taryfikatorze?
                    • Gość: lelek Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.13, 23:51
                      Ok, zapewne chodzi Ci o to, że wcześniej napisałem o 50 € do kieszeni, podczas gdy akurat do kieszeni poszło "zaledwie" 20 €. Cóż, przepraszam za to przekłamanie, wynikłe z nieudanego skrótu myślowego, które można nazwać pieprzeniem., gdyby sie uprzeć ... i skupić na szczegółach zamiast na meritum. Nie zakładałem, że mój przypadek będzie poddany lustracji - inaczej zadbałbym o precyzję w kwestii szczegółów od samego początku.
                      • hepik1 Re: Winiety - Czechy, Austria 10.08.13, 06:11
                        Trochę z innej beczki,bo tu juz nic nowego nie wymyślimy.Mogło byc tak jak piszez,mogło być ciut inaczej.
                        Lelek,oglądasz TV Bigos ?
                        www.youtube.com/user/TVBigos/videos
                        Lepsze niż niż 07 zgłos sie.Z tych 81 odcinków niektóre są przepyszne.
                        Ale gdyby z nich wyciągać wnioski,jak ten Twój,że nigdy przez Słowację,bo( ..).to po naszym kraju powinieneś sie poruszać tylko pieszo.
                        Innym też polecam w celach edukacyjnych ;)
                      • hepik1 Re: Winiety - Czechy, Austria 10.08.13, 11:12
                        A szczególy są ważne,jak i subiektywne odczucia.
                        Na podstawie tego co pisze vert;

"Okazało się, że koło stacji benzynowej Slovnaft, na prostej drodze, dali ograniczenie prędkości do 50. W Czechach przed granicą było 70, te same warunki do jazdy.

Tyle,że to nie końca tak albo wcale nie tak.
                        Bo faktem jest ,że po czeskiej stronie dwujezdniowa ,po dwa pasy w każdym kierunku,oddzielone barierką przez las.Po słowackiej jedna jezdnia przez wioskę z ta całą infrastrukturą , o której wcześniej pisałem.
                        • Gość: lelek Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.13, 16:43
                          No, to tu imo sprawa jasna, i na takie ograniczenia jestem przygotowany. Ale nie na oszukaństwa ani na 630 zł (150 € - bo tyle chciał) za jazdę stówą z hakiem po autostradzie, do której grzecznie dowlokłem się 50-tką.
                        • Gość: Vert Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.13, 19:36
                          W obu przypadkach jest teren przy samej granicy, droga w Słowacji bardzo szeroka, wyraźnie oddzielone pobocze, wystarczy dać ograniczenie do 70, ale niech ci będzie
    • Gość: rolek Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.play-internet.pl 05.08.13, 19:44
      Właśnie wróciłem więc mam chyba świeże spojrzenie. Na pierwszej stacji shella koło Bohumina na autostradzie A1-D1 - miesięczna 440 koron. Odradzam zakup przejściu w Drasenhofen. To złodziejstwo 10 dniowa austriacka 13 euro, a powinna być 8.30 euro. No ale ta cena wynika z pośrednictwa. Stoją na granicy budki i sprzedają. Lepiej przejechać granicę i niemal na samej granicy jest stacja BP..tam wejśc i kupić. W drodze powrotnej kupować zaraz po przejechaniu granic na obojętnie której stacji paliw.
      • Gość: vER Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.13, 20:44
        Czesi sprzedają w Mikulovie za 13 euro, w Poysdorf na Shellu 8,30 euro
      • Gość: Natasza Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.13, 20:44
        Bardzo wszystkim dziękuję ;-) Rozmawiałam dzisiaj z kolegą i również on potwierdził powyższe: nie kupować w Polsce, tylko bezpośrednio w danym kraju za miejscową walutę na stacjach benzynowych.
        I przez Słowację - Węgry nie będę się raczej wybierać. Pozostają tylko Czechy - Austria.
        • pietnacha40 Podajcie mi, proszę 13.08.13, 19:06
          trasę na Biograd, omijającą Słowenię lub jej winietki. Da się? Czechy, Austria - Wiedeń. I co dalej?
          • Gość: ir-ed Re: SLO bez winiety IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.13, 19:58
            pietnacha40 napisała:
            trasę na Biograd, omijającą Słowenię lub jej winietki. Da się? Czechy, Austria

I co dalej? < zerknij

Pozdrawiam,
            • pietnacha40 Re: SLO bez winiety 13.08.13, 20:03
              :) dziękuję
    • Gość: bolek Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.13, 11:26
      da się kupić w czechach winiety za euro?
      • Gość: N Re: Winiety - Czechy, Austria IP: 5.172.252.* 15.08.13, 11:34
        Da się wszystko kupić za euro.
        Ale kurs wymiany będzie korzystny tylko dla sprzedającego
      • Gość: OLUSIA Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.14, 22:18
        ja zawsze płacę karta za winietę na stacji benzynowej
        • pina_july Re: Winiety - Czechy, Austria 09.06.14, 12:55
          A w jakiej cenie (plus minus) są te winiety?
          • Gość: Zvonimir Re: Winiety - Czechy, Austria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.14, 16:57
            Plus - minus ????

Ceny są państwowe, a nie plus-minusowe

Miłej lektury:

www.skionline.pl/stacje/oplaty-za-drogi-winiety-w-austrii-w-2014-roku,samochodem-na-narty,156.html
            www.skionline.pl/stacje/oplaty-za-drogi-winiety-na-slowacji-w-roku-2014,samochodem-na-narty,157.html
            www.skionline.pl/stacje/oplaty-za-drogi-winiety-w-czechach-w-roku-2014,samochodem-na-narty,158.html
            • natii_85 Re: Winiety - Czechy, Austria 19.11.14, 21:13
              tanie winietki na czechy austrie można zakupić na stronie www.e-winiety.abc24.pl
              polecam
    • joderek Re: Winiety - Czechy, Austria 31.07.16, 12:26
      Ja kupuje koło stacji Lotos na MOP Rowień. To ich strona a1.travel.pl/ mają najtaniej tam na trasie i sie bardzo opłaca
      • t123s Re: Winiety - Czechy, Austria 31.07.16, 15:00
        Powtórzę za wislok1
        ?Jaja se z ludzi robisz...
        Miesięczna czeska kosztuje 440 koron w Czechach, kurs korony 0,1611, czyli 71 złotych
        A na Lotosie kosztuje 95 złotych...
        Austriacka na 10 dni kosztuje 8,80 euro, kurs euro 4,34, czyli 38 złotych
        A na Lotosie kosztuje 63 złote
        Słoweńska na tydzień kosztuje 15 euro, kurs euro 4,34, czyli 65 złotych
        A na Lotosie kosztuje 95 złotych
        W cenie oficjlalnej każdej ( k a ż d e j ) winietki jest już zawarta spora marża handlowa
        Wykiwać ludzi i ich przekonywać, że zrobili świetny interes...?
        Sprawdź na: tolltickets.com/default.aspx?lang=pl-PL&mnu=c

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka