Dodaj do ulubionych

Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013

21.07.13, 23:15
Witam, dwa dni temu wróciliśmy z żoną z podróży na Bałkany - krótko byliśmy w Bośni i Hercegowinie w Medjugorje oraz w Albanii, a prawie dwa tygodnie spędziliśmy w Chorwacji (Trogir, Okrug Gornji, Zaton, Dubrovnik) oraz Czarnogórze (Budva, Kotor).

Z racji tego, że przed wyjazdem zasięgałem opinii m.in. na tym forum, teraz zamierzam się odwdzięczyć tym samym - jeśli ktoś ma jakiekolwiek pytania, proszę śmiało pisać tutaj w wątku lub na michal-falkowski@tlen.pl.

Celowo wymieniłem miasta, w których byliśmy, bo może ktoś też się wybiera w te okolice, więc pozwoli to skonkretyzować pytania. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • katja_24 Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 22.07.13, 17:38
      A co widzieliscie w Albanii?
      • Gość: michalfalkowski Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 IP: *.satfilm.net.pl 22.07.13, 18:12
        Akurat w Albanii byliśmy najkrócej - dojechaliśmy z Czarnogóry do Tirany, a potem do Durres ale niestety musieliśmy zrezygnować z dalszej eksploracji tego AZJATYCKIEGO kraju z przyczyn prywatnych.

Jeśli lubisz ... hmm... całkowity spontan na drogach, jazdę pod prąd, masę pieszych na drogach, a to wszystko w okowach bałaganu i tego, co Europejczycy nazywają "syfem" to Albania jest idealna :) No, po prostu Azja w Europie. Taka mentalna Azja. Zero jakichś przepisów, procedur, sanepidu, UE itp. Na przykład - w sklepie mięsnym rzeźnik parceluje jakiegoś świniaczka, a metr dalej otwarty śmietnik i masa dzikich kotów :) A przy śmietniku handel świeżymi owocami. Ot, egzotyka :)

Niestety, tak jak powiedziałem, z Albanii musieliśmy wyjechać szybko, ale ja wiem, że tego tematu nie odpuszczę. Muszę tam wrócić w przyszłości.

Jeden poważny minus - kompletnie nie ma oznakowań dróg. My zgubiliśmy się jadąc autostradą z Tirany do Durres...
        • katja_24 Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 23.07.13, 10:55
          Mi sie marzy Albania w przyszlym roku. Gdzies blizej Grecji, Morze Jonskie...Nie mam sprecyzowanych planow.
          W Azji nigdy nie bylam. Ale w Cro czy MNe kierwocy tez nie sa najlepsi, po pobycie tam przez jakis czas nawet docenialam Polaka za kierwonica. A bedac w domu klne ich na czym swiat stoi :D
          Co do brudu, podobno w MNE tez jest syf, a bylam dwa razy i jakos nie zaobserwowalam.
          • ma.ci.ej Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 23.07.13, 11:21
            > Ale w Cro czy MNe kierwocy tez nie sa najlepsi, po poby

Nie ma co demonizować albańskich kierowców - wg mnie zdecydowanie gorzej jeżdżą np. Serbowie. W Albanii - owszem w miastach ( a szczególnie na rondach) wolna amerykanka, ale na trasie jeździ się dośc dobrze. Mało jest wariatów, raczej jeżdżą dość spokojnie.

> Mi sie marzy Albania w przyszlym roku. Gdzies blizej Grecji, Morze Jonskie
            Riwiera albańska na południe od Vlore i przełęczy Llogara jest chyba jednym z najpiękniejszych miejsc w Europie.
            • Gość: michalfalkowski Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 IP: *.satfilm.net.pl 23.07.13, 12:40
              Owszem, poza miastami jeździ się po prostu normalnie, ale w miastach... nikt nie powie mi, że normalna jest jazda 4 samochodów obok siebie na dwóch pasach ruchu, rowerzysta gnający "pod prąd" środkiem jezdni, albo kierowca, który się zdenerwował czekaniem na zielone i ominął światła przejeżdżając bokiem przez chodnik... Zresztą, ja sam szybko przystosowałem się do tamtejszej jazdy i bywało, że przejeżdżałem na czerwonym, a raz zaparkowałem, tak jak miejscowi, na rondzie :) Niemniej, mniej doświadczonym kierowcom nie polecam.
            • katja_24 Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 23.07.13, 14:07
              w Serbii nie bylismy. Jedynie Chorwacja, MNE, BiH. Najgorzej wspominam to, co sie dzialo w Ulcinju i wszedobylskie skutery w Cro. Ale bez sensacji, na szczescie mam dobrego kierowce ;)

I wlasnie tam sie wybieram, najpierw Prokletije od strony MNE, a potem poludniowa Albania. Chociaz na pewno bede celowac w mniejsze miejscowosci i kwatery prywatne a nie hotele. Mam nadzieje, ze znajdzie sie cos na miejscu?
          • Gość: michalfalkowski Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 IP: *.satfilm.net.pl 23.07.13, 12:42
            Ja też zamierzam wrócić do Albanii, ale od strony Grecji albo Macedonii, jadąc przez Serbię. Ksamil albo Himare - te dwie miejscowości mi chodzą po głowie jako wypadowe do innych.
            • katja_24 Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 23.07.13, 14:09
              w Ksamilu sa te wysepki, prawda? Pieknie tam, ale ja raczej szukam czegos mniej popularnego, nie kurortu. No chyba, ze w mniejszych miejscowosciach strach mieszkac?
              • ma.ci.ej Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 23.07.13, 14:56
                > w Ksamilu sa te wysepki, prawda? Pieknie tam, ale ja raczej szukam czegos mniej
                Ksamil to niestety kurort. Nie jest to wielkie miasto jak Saranda, ale jednak zatłoczona miejscowość z zatłoczonymi plażami. Poszukaj czegośc powyżej Sarandy na riwierze albańskiej. Takie miejscowości jak Borsh, Lukove, Piqueras lub Qeparo. Jeszcze dalej na północ jest Himare i przepiękne Dhermi, ale to już większe miejscowości

> popularnego, nie kurortu. No chyba, ze w mniejszych miejscowosciach strach mie
                > szkac?
                Nie obawiaj się o bezpieczeństwo w mniejszych miejscowościach. Albania jest bezpieczna.
                • katja_24 Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 23.07.13, 15:58
                  Dzieki za podpowiedz :)
                  Powiedz mi, czy szukanie czegos na miejscu nastrecza duzo trudnosci? Chodzi mi glownie o jezyk, mowia tam po angielsku? Bo albanski niestety nie przypomina w niczym chorwackiego/czarnogorskiego czy slowenskiego, a w tych jezykach na migi sie dogadam ;)
                  • ma.ci.ej Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 24.07.13, 11:43
                    > Powiedz mi, czy szukanie czegos na miejscu nastrecza duzo trudnosci? Chodzi mi
                    > glownie o jezyk, mowia tam po angielsku?

No niestety z tym jest problem. W małych miejscowościach po angielsku nie mówi praktycznie nikt, udaje się znaleźć osoby mówiące po włosku . Dopiero w większych miastach młodzi ludzie znają angielski.
                    • katja_24 Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 24.07.13, 15:17
                      Czyli zostaje na migi, bo po wlosku to ja umiem powiedziec co najwyzej "dzien dobry" :)
                      Dzieki za info, pozdrawiam
                    • Gość: Gizzy Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 IP: *.centertel.pl 25.07.13, 15:20
                      Mi by wystarczyła Chorwacja żeby zwiedzić wyspy pięknie tam jest warto jechać na urlop www.wykop.pl/link/1595039/straz-gminna-ustawia-fotoradar-niezgodnie-z-przepisami/?sR=595870395951454842523878
                      • katja_24 Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 25.07.13, 15:33
                        w tym roku jade do Cro 4 raz, na razie mi wystarczy.
      • Gość: michalfalkowski Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 IP: *.satfilm.net.pl 22.07.13, 18:13
        Akurat w Albanii byliśmy najkrócej - dojechaliśmy z Czarnogóry do Tirany, a potem do Durres ale niestety musieliśmy zrezygnować z dalszej eksploracji tego AZJATYCKIEGO kraju z przyczyn prywatnych.

Jeśli lubisz ... hmm... całkowity spontan na drogach, jazdę pod prąd, masę pieszych na drogach, a to wszystko w okowach bałaganu i tego, co Europejczycy nazywają "syfem" to Albania jest idealna :) No, po prostu Azja w Europie. Taka mentalna Azja. Zero jakichś przepisów, procedur, sanepidu, UE itp. Na przykład - w sklepie mięsnym rzeźnik parceluje jakiegoś świniaczka, a metr dalej otwarty śmietnik i masa dzikich kotów :) A przy śmietniku handel świeżymi owocami. Ot, egzotyka :)

Niestety, tak jak powiedziałem, z Albanii musieliśmy wyjechać szybko, ale ja wiem, że tego tematu nie odpuszczę. Muszę tam wrócić w przyszłości.

Jeden poważny minus - kompletnie nie ma oznakowań dróg. My zgubiliśmy się jadąc autostradą z Tirany do Durres...
        • kornel-1 Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 26.07.13, 10:04
          Gość portalu: michalfalkowski napisał(a):

> Akurat w Albanii byliśmy najkrócej - dojechaliśmy z Czarnogóry do Tirany, a pot
          > em do Durres ale niestety musieliśmy zrezygnować z dalszej eksploracji tego AZJ
          > ATYCKIEGO kraju z przyczyn prywatnych.

Już miałem cię zapytać pod innym postem, czy ta azjatyckość ma polegać na starych chińskich inwestycjach.
          ROTFL
          Na szczęście wyjaśniasz:
          > całkowity spontan na drogach, jazdę pod prąd, masę pies
          > zych na drogach, a to wszystko w okowach bałaganu i tego, co Europejczycy nazyw
          > ają "syfem" to Albania jest idealna :) No, po prostu Azja w Europie. Taka menta
          > lna Azja. Zero jakichś przepisów, procedur, sanepidu, UE itp.

Ten brak porządku, spontan, nieprzestrzeganie przepisów nie kojarzy ci się z Ameryką Południową ani Afryką.

Rozumiem.

Kornel
    • katja_24 Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 25.07.13, 17:11
      Przestan spamowac. W kazdym, watku pod twoja wypowiedzia jest ten sam link. A podpisujesz sie innym nickiem, dziwne.
    • Gość: J Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 IP: 217.153.14.* 25.07.13, 21:13
      A czy mógłbyś powiedzieć coś o kosztach wyżywienia i noclegów w powyższych krajach? Czy różnią się jakoś drastycznie?
      • Gość: michalfalkowski Re: Chorwacja, Czarnogóra, Albania - Bałkany 2013 IP: *.satfilm.net.pl 26.07.13, 10:18
        Oczywiście, ale może sprecyzuj o jakie produkty konkretnie Ci chodzi, to podam ceny jakie mniej więcej panują w tych krajach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka