Dodaj do ulubionych

winiety-Słowenia-kupować?

30.07.13, 15:30

Mam pytanie-kupić czy nie kupić...? :) kosztuje 30 E ,A KM DO PRZEBYCIA TYLE ILE EURO!!
Wiem,że są objazdy..co radzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: winiety-Słowenia-kupować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.13, 16:03
      Kosztuje 15 euro lub 30 euro ( miesięczna )
      Kilometrów do przebycia autostradą około 47
      Stawka 3 euro za kilometr
      Objazd może być stratą tylko pół godziny, ale wtedy dochodzą koszty mandatu.
      Jadąc przepisowo straci się z godzinkę.
      Jak waszym celem jest Istria, zatoka Kvarner, wyspa Krk to kupić słoweńską winietkę i pojechać przez Lublanę,
      Przynajmniej wiecie, za co płacicie.
      • thaissia7 Re: winiety-Słowenia-kupować? 30.07.13, 16:15
        Jedziemy do Splitu....słyszałam,że ominąć autostradę można przez Ptuj i nie trzeba wtedy kupowac winiety-jadę pierwszy raz,więc zbieram info..
        • Gość: blakberry Re: winiety-Słowenia-kupować? IP: *.citymedia.pl 30.07.13, 16:50
          Myśmy omijali Słowenie w czwartek , droga oznakowana , od naszej strony na Murek , Lanart i Ptuj . Godzinka nam zeszła .
    • hepik1 Re: winiety-Słowenia-kupować? 30.07.13, 17:13
      >kosztuje 30 E ,A KM DO PRZEBYCIA TYLE ILE EURO!!
      >..co radzicie?

Jedź przez Ljubljanę.Przelicznik euro/km wtedy zdecydowanie lepiej wychodzi. ;)
      • krasulas Re: winiety-Słowenia-kupować? 30.07.13, 20:17
        Również omijałam, Policji nie widziałam...ale fakt w tamtą stronę... m-c temu było to nocą, a 10 dni temu wieczorem... (jechałam za Split)
    • Gość: muzyk Re: winiety-Słowenia-kupować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 11:20
      Jechałem objazdem przez Mureck, Lenart, Ptuj 12 lipca w nocy i wracałem 20 lipca w dzień korzystając ze wskazówek na stronie www.rejsychorwacja.com/rejsy/153. Jechałem powoli uważając na patrole policji. wszystko było OK
      • Gość: Gość Re: winiety-Słowenia-kupować? IP: *.play-internet.pl 01.08.13, 21:54
        Jechałam w połowie czerwca objazdem Mureck- Lenart - Ptuj zgodnie z przepisami. Były 2 patrole policji i łapali przekraczających prędkość. Strata w porównaniu z autostadą ok.1h. Przy tak długiej podróży kolejna niepotrzebna godzina to męczarnia. Z powrotem wracaliśmy już autostradą. W samym Ptuju też można zbłądzić. Ja już chyba nie zdecydowałabym się na ten objazd, ale wybór należy do Ciebie
        • hepik1 Re: winiety-Słowenia-kupować? 01.08.13, 22:17
          Gość napisał(a):

>Strata w porównaniu z autostadą ok.1h.

Przesadziłeś gościu,Chyba,że była jakas drzemka na stacji benzynowej w Ptuju ;)
          • Gość: emilek34 Re: winiety-Słowenia-kupować? IP: *.asternet.pl 02.08.13, 16:02
            ok.godz. to ja jechałem od granicy do wjazdu na autostradę w austrii. ile czasu zajmuje przejazd przez słowenię korzystając z autostrady?nie wiem bo nie jechałem.
            • Gość: Gość Re: winiety-Słowenia-kupować? IP: *.play-internet.pl 03.08.13, 07:56
              Nic nie przesadziłem. Jazda cały czas 50km/h, w obawie żeby nie zapłacić, mały koreczek w Ptuj (sobota rano ok.8h), i godzina naleciała.
              • Gość: zbynek Re: winiety-Słowenia-kupować? IP: *.plock.mm.pl 03.08.13, 22:32
                ale autostradą też nie fruniesz . Jechałem tak i tak - i objazdem może 10 minut dłużej.
                • sofia41 Re: winiety-Słowenia-kupować? 04.08.13, 08:11
                  Wedle maps.google.com zajmuje to raptem ½ godziny dlużej. Jeśli ktos ma czas i mu się nie śpieszy, to dobra alternatywa. W obie strony to 30 euro. Niby to nie duże pieniądze ca. 130 zł ale za to dobry obiad na rodzinkę.
              • hepik1 Re: winiety-Słowenia-kupować? 04.08.13, 08:42
                Przesadziłeś.Jeśli objazd ma 62 km i jedzie sie nim godzinę,autostradą też pokonujesz 60 km to nie da sie jechać 60 km godzine dłużej.
                Jeśli jak piszesz jechałeś 50km /h to cały objazd powinieneś przejechać w godzine i 12 min.
                A w 12 min nie da sie pokonać 60 km autostrady ;)

Tekst linka
    • Gość: kangur Re: winiety-Słowenia-kupować? IP: 89.17.31.* 04.08.13, 14:46
      rejsychorwacja.com/rejsy/153
      Dokladny opis wedlug ktorego jechalem w nocy z 30-go na 31.07.13 calkiem za darmo. Autostrada to to nie jest ale 30€ w kieszeni.
    • sofia41 Re: do hepik1 04.08.13, 15:58
      Czy robiąc przejazd Mureck - Pluj nie ryzykuje się mandatu przy wjeźdie lub zjeździe przed lub za Pluj ? W końcu tam kawałeczek, kikadziesiąt metrów trzeba jednak przejechać autostradą. Czy policja traktuje to jako dojazd do normalnej drogi i nie ma prawa wlepić mandatu czy to może wolna interpretacja mundurowego ? W końcu jest tam alternatywna droga, trochę wcześniej lub później zależnie, z której strony się jedzie.
      • hepik1 Re: do hepik1 05.08.13, 10:29
        Jadąc przez Ptuj faktycznie wjeżdżasz na węzeł i kilkaset metrów jedzie się autostradą.która sie kończy.
        Nie zanotowano żadnych złośliwych incydentów.
        Inna sprawa jeśli ktoś na powrocie przegapi zjazd do Ptuj.Wtedy powinien drżeć o swój portfel ,przy okazji sie modląc o odrobinę szczęscia ;)
        • Gość: Vert Re: do hepik1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.13, 13:07
          Tam jest przekreślony znak autostrady, ten odcinek nie jest autostradą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka