Dodaj do ulubionych

Grand Hotel Orebicz

IP: *.radionet.info.pl 21.08.13, 07:54
Za tydzień wybieram się do Grand Hotelu Orebicz, może ktoś napisze jakieś nowe informacje na temat tego hotelu i okolicy. Czy w Orebiczu jest wypożyczalnia samochodów (lecimy samolotem)? Na jakie wycieczki warto pojechać? Czy z Orebicza można popłynąć na jakiś dłuższy rejsik statkiem? Za wszystkie odpowiedzi dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: JJ Re: Grand Hotel Orebicz IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.13, 15:55
      trudno radzic , bo zadałeś bardzo ogolne pytanie . Nie piszesz czy będziesz tydzień czy dwa, i wycieczki bliższe czy dalsze . Cos podpowiem , mysle ,ze inni co,s dodadzą . co jest dla Ciebie istotne jeśli chodzi o warunki w hotelu. O hotelu mogę pisac tylko dobrze , ale jeden raz byli wczasowicze którzy caly pobyt się awanturowali np. ze nie mieli tradycyjnego balkonu , a takie sa tylko w pokojach jednoosobowych / jest ich ok 20/.. W Grandzie od lat/ wtedy kiedy był jeszcze jako Rathaneum/ jest swietna kuchnia..Dla kogos może być mankamentem stosunkowo maly basen.. Myślę , ze jednak pobyt w tym hotelu ocenisz bardzo pozytywnie .
      Wypożyczalnia samochodow w Orebicu jest , ale konkrety to pewnie jakiś kierowca poda .
      Co do wycieczek to na pewno Dubrownik i tak ulożyc poby aby być w miescie jeszcze wieczorem , nie wiem czy nie za daleko ale Boka Kotorska, Mostar,, Korcula nie tylko miasto ale może objechać wyspę/ tez popplynac tam wieczorem,. Zainteresowa się takim rejsem stateczkiem midzy wysepkami z przerwą na jednej wybranej. Myślę , ze to bardzo bogata propozycja jak na jeden pobyt.
      Nie wiem czy przy wersji alli in będziesz zaliczał jakieś knajpki , a niektóre warto.
      • Gość: Lenkam1 Re: Grand Hotel Orebicz IP: *.radionet.info.pl 23.08.13, 08:19
        JJ dziękuję bardzo za odpowiedź. Czytam często Twoje wpisy na forum i między innymi dlatego wybrałam ten region Chorwacji. Dla mnie też najważniejsza jest uroda krajobrazu, więc myślę że hotel będzie o.k. mały basen też nie jest problemem bo wolę morze. Jedziemy na 2 tygodnie.Mamy wykupiony pokój z balkonem lub tarasem od strony gór. Jeśli chodzi o rejsy to właśnie interesuje mnie taki rejs wokół wysp, kilkugodzinny. Dziękuję za propozycję wycieczek, skorzystam.Podpowiedz proszę do jakiej miejscowej knajpki warto zajrzeć. Może wiesz o której przypływa ostatni prom z Korczuli do Orebicza? Jak wygląda plaża przy hotelu, czy w wodzie jest dużo kamieni? Pozdrawiam
    • Gość: JJ Re: Grand Hotel Orebicz IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.13, 13:15
      Oceniam, ze nie jesteś urlopowym awanturnikiem to na pewno będziesz zadowolona z pobytu . Nie wiem czy sledziłas wcześniejsze dyskusje o Orebicu, również o Graandzie a wiec dopowiem kilka konkretów. Plaza przy hotelu raczej mała ale wejście do wody dla slabo plywajacych sprzyjające , piaszczyste. Knajpke którą polecam/ polecają ja dla swoich wczasowiczów również miejscowi/ to Vrgorac w pobliżu camipingu Perna ale uwazac ze to ta część dalsza od Orebica . Knajpka bowiem ma dwie części , druga ma inna nazwę ale łatwo o pomyłke. Drugą można odwiedzić zwiedzając klasztor na gorze / wejście albo wjazd właśnie w pobliżu hotelu/. tam najlepiej wybrać się w niedzielę na mszę , i nawet w przypadku kiedy nie jesteście zainteresowani duchowo to potraktować jako wspaniały koncert bo ich spiewy sa zachwycające.Tam kilkaset metrow jest knajpka gdzie też można zadgladnac. Lody najlepsze przy promenadzie , trochę za portem..j Ponieważ podkreślasz ,ze ten rejs wokół wysp jest dla c Ciebie ważny więc jeśli nie będzie w programie wycieczek fakultatywnych zorganizowanych przez rezydenta to podam Ci namiar z którego korzystali uczestnicy zorganizowanego pobytu na Korculi . Ja korzystałam z z usług tego Chorwata jako taksówki kiedy przed sezonem nie było rozpisanych połaczeń . Trzeba mieć o 20 ossob i jest to rejs od9 do ok 17. ludzie byli b zadowoleni i płynel
      ły kolejne grupy. tel711719 lub 0989174106. Do Korculi płynie stateczek z przed hotelu ale to rano i wraca po 2 czy 3 godz. Z portu pływają często ale trzeba dopytać o te osobowe , bo jadrolinia nie płynie do miasta tylko do portu Domince a to ok 1,5 godz do centrum. nie wiem kiedy wracają wieczorem do
      Orebicza osobowe ale jadrolinia to ok 22, może nawet 23.
      • Gość: Lenkam1 Re: Grand Hotel Orebicz IP: *.radionet.info.pl 23.08.13, 14:06
        Dzięki JJ. Już chyba jestem przygotowana na wyjazd, przewodnik zakupiony, trochę cennych wskazówek od Ciebie i 29.08 w drogę. proszę napisz mi jeszcze o której odbywają się te msze. Czy jest w Orebiczu jakaś knajpka z muzyką na żywo?
    • Gość: JJ Re: Grand Hotel Orebicz IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.13, 14:37
      Poprawka - z portu Domince do centrum
      Korculi to 0,5 godz do 45 min.
      Msza wydaje mi się o 11 ale to będą wiedzieć w recepcji hotelu./ o 11 jest też w parafialnym w Orebicu a spiewają we wszystkich rewelacyjnie/ W mojej podkreślam w mojej ocenie podejście do klasztoru to nie taka prosta decyzja. zawsze jechałam nigdy nie podchodziłam piesz ale podkreślam ze to moja ocena.
      Muzyka na żywo nie wykluczone ze do polowy września będzie jeszcze na tarasie hotelu, u nich po sezonie to bywa roznie .Polecam rewelacyjny koncert w knajpce na Korculi zaraz przy nabrzeżu/ od strony hotelu Korcula/ przy piekarni-cukierni/. Grają od 21 do 23. w w soboty i niedziele i chyba srody ale tak było w czerwcu , mysle ze podobnie w e wrzesniu jak w ubiegłym roku również.
      Można sprawdzić czy nie będzie muzyki na Zywo przy barze na campingu Perna , ale czy to będzie po sezonie codziennie ?
    • Gość: JJ Re: Grand Hotel Orebicz IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.13, 14:42
      Sprwawdzcie też kiedy graja za zywo w kawiarence przy hotelu Janija to dwa krok
      od Granda w kierunku hotelu
      Bellevue, w którym tez mogą grac.
      To trzeba dopytać ,bo jest inaczej niż w pełni sezonu ,wtedy graja codziennie
      • Gość: Lenkam1 Re: Grand Hotel Orebicz IP: *.radionet.info.pl 23.08.13, 14:56
        Jeszcze raz serdecznie dziękuję. Jeszcze tylko zapytam jak daleko jest z hotelu do portu w Orebiczu i z hotelu do Perny (do tej polecanej knajpki)?
    • Gość: JJ Re: Grand Hotel Orebicz IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.13, 15:32
      Do portu 10, 15 min spacerkiem , do campingu Perna i Vrgoraca może do 3km.We wrześniu iedy po kolacji już ciemno to droga do Perny bez chodnika wiec to trzeba wiedzeiec przed decyzja wyjścia . W Chorwacji przyjęta jest jazda na stop i to niekoniecznie zabierają tylkomłode i piękne dziewczyny,ale to nie każdy ma gotowośc na taką decyzje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka