Dodaj do ulubionych

PILNE - oplata za autostrady w chorwacji

IP: *.magma / *.magma-net.pl 01.09.04, 09:58
moze taki watek jest gdzies na forum, ale mam pilne pytania, bo jutro rano
wyjezdzam do chorwacji:
- ile zaplace srednio za autostrady w samej chorwacji?
- czy mozna za autostrady w chorw placic w euro?

dzieki wielkie za odp
Obserwuj wątek
    • Gość: pablo025 Re: PILNE - oplata za autostrady w chorwacji IP: 195.85.227.* 01.09.04, 10:10
      wejdź na www.adriatyk.com.pl
      w ich katalogu znalazłem (ale nie wiem czy aktualne) opłaty za autostrady.
      Płacisz w Kunach. opłaty w zależności od trasy (10Kun do 68Kun)
    • Gość: turysta Re: PILNE - oplata za autostrady w chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 10:12
      miej kuny to pewniejsze a ile, to groszawa sprawa w całej inwestycji wyjazdowej
    • Gość: mac1 Re: PILNE - oplata za autostrady w chorwacji IP: *.katowice.pl 01.09.04, 10:19
      Ja potrzebowałem 129 kun (10+39+80) z granicy HR/SLO do Szybenika. Więcej na
      stronie :
      www.hak.hr/page.aspx?PageID=101
      Pzdr.
      PS Najlepiej wymienić ok. 20 Euro na granicy na kuny. To wystarczy w
      zupełności.
      • Gość: dorota Re: PILNE - oplata za autostrady w chorwacji IP: 83.168.121.* 01.09.04, 10:53
        Możesz spokojnie płacić e euro,a także kartą kredytową. Opłaty za autostrady są
        dosyć drogie. Za przejazd na trasie Zadar-Split całość to 129 kun, ztym że są
        przerwy pomiędzy odcinkami autostrady.
        • Gość: PABLO025 Re: PILNE - oplata za autostrady w chorwacji IP: 195.85.227.* 01.09.04, 11:14
          TO ILE MAM KUN SZYKOWAĆ OD ZAGRZEBIA DO DUBROWNIKA?
          (jeśli można płacić w Euro to czy jest dużo drożej?
        • Gość: Krzysiek Re: PILNE - oplata za autostrady w chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 18:54
          Zadar -Split 129 kun???? - chyba jest inaczej
    • Gość: pilne Re: PILNE - oplata za autostrady w chorwacji IP: *.magma / *.magma-net.pl 01.09.04, 11:24
      dziekuje wszystkim za odpowiedzi

pozdrawiam cieplo
      aga
      • Gość: Saturn 3 Re: PILNE - oplata za autostrady w chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:41
        około 130 kun w jedną stronę Zagrzeb -Dubrownik,czyli około 260 kun w dwie
        strony,czyli około 180 zł.
        • Gość: pablo025 Re: PILNE - oplata za autostrady w chorwacji IP: 195.85.227.* 01.09.04, 11:45
          dzięki za info
        • Gość: mac1 Re: Niezupełnie razem będzie 146 kun. IP: *.katowice.pl 01.09.04, 12:04
          Bo dochodzi jeszcze Długopolje, taki mały odcinek przed Splitem. Koszt 17 kun.
          Razem więc ====> 10+39+80+17=146 kun w drodze do Dubrownika w jedną stronę. Ten
          ostatni odcinek można ominąć (17 kun) i jechać magistralą na Split. Ale
          austostrada wygodniej i szybciej. Pzdr.
          • d.z Re: Można płacić w euro 01.09.04, 12:10
            można za autostrady płacić w euro i to bez problemu bo wyświetlacze podają
            wartość w tej walucie.
            Jest jednak problem. Nie można płacić centami euro ani inną drobnicą tylko 1
            euro najmniej i reszta też jest zaokrąglana na niekorzyść.
            Lepsze kuny.
            • Gość: pablo025 Re: Można płacić w euro IP: 195.85.227.* 01.09.04, 12:12
              dzięki o to mi chodziło
          • Gość: pablo025 Re: Niezupełnie razem będzie 146 kun. IP: 195.85.227.* 01.09.04, 12:11
            a ile w Euro trzeba płacić na miejscu za przejazd? drożej?

ps.a wogóle to w Polsce kupię kuny czy trzeba w Chorawcji wymieniać walutę na
            Kuny?
            • Gość: mac1 Re: Niezupełnie razem będzie 146 kun. IP: *.katowice.pl 01.09.04, 12:31
              Lepiej mieć kuny w HR. U nas tez można płacić w euro w niektórych sklepach ale
              po niekorzystnych przelicznikach. Ludzie chcą zarobić.
              Możesz kupić kuny w Polsce ale najpierw policz czy się opłaca.
              Ja zawsze wymieniam 20 euro na granicy, a potem juz na miejscu resztę lub
              wybieram z bankomatu. Na granicy mają większa marżę i nieciekawy przelicznik
              ale warto, bo obsługa autostrady polczy Ci 5 kun za euro, a kurs jest 7,32.

www.hnb.hr/tecajn/etecajn.htm
              Jesli za 100 zł dostaniesz w Polsce ok 165 kun to tez się opłaca. Pzdr.
              • Gość: pablo025 płatność kartą IP: 195.85.227.* 01.09.04, 12:57
                a np. kartą wszędzie przy wjeździe na autostradę zapłacę?

maestro (ale nie kredytowa)
                • Gość: mac1 Re: płatność kartą IP: *.katowice.pl 01.09.04, 13:03
                  Taka możliwość istnieje, ale nie wiem czy Maestro chodzi. Wytłoczone napewno,
                  ale nie próbowałem. Nie mam zaufania do tych cwaniaczków w budce, a płatność
                  przebiega zbyt szybko. Ja mam zasadę że musze cały czas kartę widzieć. Ot cała
                  prawda. Wg. mnie najlepiej mieć ich papierki - kuny. Co Ty się ich tak boisz ?
                  A jak powiedza Ci panowie że terminal nieczynny ? Robią tak często, bo wiedzą
                  że osoba nie jest przygotowana na kuny. Daje wiec Euro. Sam widziałem Niemców
                  dających banknot 50 Euro. Nie chce widzieć tego przelicznika. Pzdr.
                  • Gość: PABLO025 Re: płatność kartą IP: 195.85.227.* 01.09.04, 13:54
                    nie boję się, chciałem tylko ustalic jak lepiej.

dzięki i pozdrawiam
            • Gość: mac1 Re: link do kantoru z HRK w Kraków City IP: *.katowice.pl 01.09.04, 12:35
              www.kantory.krakow.pl/
              Jak widzisz płacisz drożej za HRK niż na miejscu. Pzdr.
              • d.z Re: opłaty 01.09.04, 12:44
                jak na autostradzie chciałem drobnicę dać (eurocenty) w okienku do opłaty to mi
                pan wytłuamczył, że nie może drobnych przyjmować bo bank potem nie wymieni na
                kuny.
                Jak ja bym zrobił?
                Napewno jakieś kuny postarał się ze sobą mieć (kantor, wymiana na granicy)
                zawsze to prościej płacić.
                Potem nie ma sensu ze sobą wiele wieźć bo zazwyczaj bankomaty wypłacają bez
                problemu (polecam jednak bankomaty firmowane przez Banki np. Zgrebska Banka,
                Dubrovnicka Banka bo w bankomatach jakiś innych firm może nie wypłacić).
                W sklepach spokojnie można płacić kartą kredytową, na niektórych campingach
                również.
                Euro warto przy sobie mieć jak się chce wynajmować pokoje (bo to waluta
                obowiązująca) a także podczas wizyty w Czarnogórze bo tam tylko w euro
                przyjmują.
                • Gość: saturn3 Re: opłaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 23:00
                  co to za bełkot?
              • Gość: saturn3 Re: link do kantoru z HRK w Kraków City IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 23:05
                nie wiedziałem że Krakusiecity prowadzisz kantory? to że pisałeś ,że kiedyś
                sprawdzałeś pieniądze zawodowo to teraz prywatnie w kantorach.Czyli na cro.pl
                reklamujesz krakowskie kantory?
    • Gość: sirk Re: PILNE - oplata za autostrady w chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 19:50
      Wjeżdżałem na autostradę w Cakovcu, po przejechaniu przez przejście W Mursko
      Sredisce. Koszt autostrady do Splitu to 23+39+80+17
      • Gość: saturn3 Re: PILNE - oplata za autostrady w chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 23:02
        coś dużo ci wyszło? tyle to było z Dubrownika
        • Gość: sirk Re: PILNE - oplata za autostrady w chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 23:10
          Gość portalu: saturn3 napisał(a):

> coś dużo ci wyszło? tyle to było z Dubrownika
          Przejedź się, to zobaczysz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka