lillylive 18.08.16, 22:17 Pytanie do koneserów po 3pobytach na Hvar,1 na Korcula + riwiera makarska cała co wybrać? priorytet: zatoczki ,bezludzie,klimat..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: Vis czy Lastovo 18.08.16, 22:27 Jak bezludzie, to obie wyspy odpadają... Trzeba szukać tu: pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Bezludne_wyspy_Chorwacji Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Vis czy Lastovo 18.08.16, 22:38 A tak na serio to trzeba poczytać solidne książkowe przewodniki, przestudiować długo, dokładnie, rzetelnie i z uwagą, nie po łebkach, czytając też między wierszami, relacje tych, co tam byli... Na Vis mieszka podobno 3637 ludzi Lastovo ma ponoć 792 mieszkańców. W obu przypadkach za dużo jak na bezludne wyspy... Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Vis czy Lastovo 19.08.16, 22:19 "bezludzie" wygląda dobrze tylko na zdjęciach i w opisach, po trzech dniach człowiek zaczyna dostawać pie...a z nudów plus trudności logistyczne z zakupami i knajpami żeby być dobrze zrozumianym , nie jestem klientem kurortów a'la Makarska, ale wszystkie tzw. robinsonady to jak dla mnie miejsca dla desperatow i innych dziwolagow.... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Vis czy Lastovo 19.08.16, 22:27 Kwestia gustu... Moim zdaniem jest, jak piszesz Szczególnie brak łatwego dostępu do sklepów spożywczych z jedzeniem, wodą mineralną oraz piwem zaczyna budzić grozę... Znajoma była na Cresie, totalne zad.pie, po 3 dniach mieli dosyć, bo wszędzie daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Vis czy Lastovo 19.08.16, 22:38 Widoki bardzo fajne, zatoczki, plaże... Ale co z tego, jak chce się kupić chleb, wodę, piwo, a najbliższy sklep jest oddalony o 5 kilometrów ? O knajpie to już zapomnieć... Gdzie tu iść na spacer wieczorem, jak najbliższy dom jest oddalony o pół kilometra ? Wszystko było fajnie na obrazkach, rzeczywistość pokazała, że z cywilizacją trudno wygrać, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Vis czy Lastovo 20.08.16, 09:03 E..no...fajnie jest.Po piwo jechałem przez pola na rowerze z 3 km do najbiższego sklepu. Z powrotem pobłądziłem i zrobiłem ze pięć.Wszystko ma swoje uroki. www.magrawczasy.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Vis czy Lastovo 20.08.16, 20:45 Kusisz... Wierzę, że było ciekawie... Ale to mimo wszystko całkiem inne miejsce niż Vis czy Lastovo Choćby dlatego, że nie trzeba za spore pieniądze płynąć tam promem... Ja bym wybrał Vis Vis to dawna wielka baza brytyjska i partyzntów Tito w czasie II wojny światowej, zbudowano tam wielkie lotnisko wojskowe. A po II wojnie Vis i Lastovo były niedostępne dla zagranicznych turystów. Wyspy stały się wielką bazą marynarki wojennej Jugosławii. Na mocy porozumień z USA Jugosławia miała zabezpieczać Zachód przed atakiem komunistów z Albanii. Kiedy komuniści z Albanii zerwali najpierw z ZSRR, a potem z Chinami, nie miał kto im pomóc w ataku na Zachód, hehe. I zagrożenie zniknęło. Wyspy straciły znaczenie wojskowe, wojsko zwinęło swoje bazy, a po rozpadzie Jugosławii wpuszczono tam turystów z całego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
lillylive Re: Vis czy Lastovo 20.08.16, 21:08 Ja właśnie myślę o Vis a bliżej Losnij ale czy nie będę zawiedziona? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Vis czy Lastovo 20.08.16, 21:33 lillylive napisała: > Ja właśnie myślę o Vis a bliżej Losnij ale czy nie będę zawiedziona? Co znaczy bliżej Losnij ? Nie jestem Tobą, więc nie trudno mi powiedzieć o "zawiedzeniu"... Odpowiedz Link Zgłoś