Dodaj do ulubionych

pula-novasol

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.17, 14:37
Chcę klepnąc apartament dla 6 osób w Puli, firmowany przez Novasol na ul.Loveznica może ktoś coś wie w temacie? Na fotkach wygląda bardzo ładnie daleko od centrum i plaży ale w plany zakladają codzienne dojazdy na różne plaże, a dojście do Puli 3 km nie będzie stanowiło wieczorkiem problem
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: pula-novasol 12.03.17, 15:14
      Spójrz na Google Map. Z ul. Lovežica do centrum Puli (okolice Areny rzymskiej) jest ok. 6 km, a nie trzy.
    • wislok1 Re: pula-novasol 12.03.17, 15:18
      Nie ma takiej ulicy
      Loveznica,
      jest Lovežica !
      Stamtąd są 3 kilometry do centrum

"plany zakladają codzienne dojazdy na różne plaże, a dojście do Puli 3 km nie będzie stanowiło wieczorkiem problem"

Ponieważ nie podajesz nazwy apartamentu, to wierzę na słowo, że jest fajny...
      Codzienne dojazdy na różne plaże to koszty parkowania przy samej plaży ( mogą być słone ), no najpierw miejsce na parkingu trzeba znaleźć...
      Każdy chce zarobić na turystach, więc trudno się temu dziwić
      3 kilometry wieczorem do centrum Puli, to 6 kilometrów w dwie strony...
      A samo centrum Puli jest bardzo brzydkie ( ładny jest amfiteatr )
      No i jest to całkiem spore miasto, nie kurort...

Kwestia gustu, twoja decyzja...

• aseretka Re: pula-novasol 12.03.17, 15:59
        > Stamtąd są 3 kilometry do centrum
        Zależy, co uważamy za centrum Puli... Z ul. Lovežica w okolice Areny (a te okolice uważam za centrum Puli) jest niestety ok 5,3 - 5,8 km. Tak pokazuję mapy google.
        > A samo centrum Puli jest bardzo brzydkie ( ładny jest amfiteatr ).
        Nie tylko... Oprócz zbudowanej w I wieku n.e. przez cesarza Wespazjana Areny ważnym zabytkiem Puli jest zbudowana w I wieku na forum świątynia Oktawiana Augusta i jej bliźniacza siostra świątynię Diany, chociaż z tej pozostały tylko tylnie mury. Jest jeszcze zbudowany przez Wenecjan Palazzo Comunale, pochodząca z I wieku Złota Brama, zwaną też Łukiem Triumfalnym Sergiusza, kamienna bazylika Santa Maria Formosa wzniesiona w okresie panowania bizantyjskiego, położona na wzgórzu w centrum miasta XVII-wieczna twierdza w kształcie gwiazdy oraz katedra Wniebowzięcia NMP z pięcioma sarkofagami zawierającymi relikwie świętych i błogosławionych.
        Przyznaję, miasto jest spore, ale stare centrum (okolice Areny i portu), warte są odwiedzenia.
        Polecam odwiedzenie położonego niedaleko Przylądku Kamenjak, który jest najbardziej na południe wysuniętym punktem półwyspu Istria. Ten długi na 9,5 km i szeroki na 1,5 km obszar wyróżnia się wyjątkową urodą i znajduje się pod ochroną. Można tu podziwiać spektakularne klify, urocze zatoczki, miniaturowe kamieniste plaże oraz dziką przyrodę w pełnej krasie. Największą atrakcją półwyspu Kamenjak jest jednak niezliczona ilość miejsc dogodnych do kąpieli i możliwość spędzenia dnia (nie można tu nocować) na własnej plaży.
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,155233990.html
        I kolejne posty.
        • wislok1 Re: pula-novasol 12.03.17, 16:13
          No, on chyba chce iść do centrum na piechotę i skrótami dojdzie po 3 kilometrach...
          ( uważając za centrum początek starego miasta od wschodniej strony )
          Na pewno w Puli jest wiele cennych zabytków oprócz amfiteatru, ale ogólne wrażenie pozostawione przez stare miasto nie jest najlepsze...
          W Puli mieszkali bardzo licznie Włosi. W 1947 roku, po przyznaniu miasta Jugosławii, opuścili Pulę dobrowolnie, zachowując jednak prawo do własności domów i mieszkań.. Nikt o cudze mieszkania się nie troszczył. Więc starówka stopniowo wyglądała coraz gorzej.. Wnuki tych co opuścili Pulę w 1947 zapewne ani myślą o powrocie. Pozostaje sprzedaż...
          Ale teraz trudno znaleźć kupców na zrujnowane kamienice... Taniej byłoby je wyburzyć. Ale to chyba się nie da, bo to są w dużej części zabytki...
          • aseretka Re: pula-novasol 12.03.17, 16:56
            > Więc starówka stopniowo wyglądała coraz gorzej..
            Wbrew Twojemu twierdzeniu wygląda coraz lepiej. Nie ma porównania tego, co było podczas mojego pobytu 20 lat temu, z tym co jest teraz.
            A skróty, czasem okazują się najdłuższą drogą. ;) Zwłaszcza, gdy się pobłądzi...
            • wislok1 Re: pula-novasol 12.03.17, 17:10
              Wyglądała coraz gorzej w miarę upływu lat po 1947 roku...
              Dopóki w Chorwacji rządzili Tito i potem jego ludzie, do 1989 roku, to były bardzo poważne ograniczenia w rozwijaniu prywatnego biznesu... Praktycznie dozwolone były tylko firmy rodzinne..
              Więc takich Włoch nie miał za bardzo komu sprzedać kamienicy...
              Zapewne 20 lat temu wyglądało to gorzej niż obecnie...
              Na starym mieście w Puli są liczne restauracje, sklepy, widać, że biznes się kręci...
              Ale nadal nie wygląda starówka zbyt fajnie...

• aseretka Re: pula-novasol 12.03.17, 18:13
                Ciekawam, kiedy ostatnio i czy w ogóle byłeś w Puli po 1947 r. :) Bo to już naprawdę zabawne jest co wypisujesz... :-D
                Zaraz zacznę snuć przypuszczenia, że nie miałeś komu sprzedać swojej zabytkowej, włoskiej kamienicy. :) :) :)
                • wislok1 Re: pula-novasol 12.03.17, 18:42
                  Oczywiście, że nie byłem...
                  Hehehe...
                  fsymbols.co/download/5043-rotfl-rectangle-sticker-by-smileycentral-wallpaper-460x460.jpg

Polecam moje fotki z Puli ( jak "zadbana" starówka ):
                  tiny.pl/gfs8v
                  tiny.pl/gfs8b
                  tiny.pl/gfs8z
                  tiny.pl/gfssh
                  • wislok1 Re: pula-novasol 12.03.17, 19:27
                    Co do starego miasta w Puli jest mnóstwo opinii w internecie i raczej są zgodne:
                    nie jest to najpiękniejsze miejsce...

Oczywiście każdy ma prawo do własnej opinii

Więc proponuję spisać protokół rozbieżności i zakończyć sprawę...
                • aseretka Re: pula-novasol 12.03.17, 19:30
                  No chyba, że to ty jesteś tym usuniętym użytkownikiem z forum Chorwacja.pl
                  Bo np. jedno ze wskazanych przez ciebie zdjęć znaleźć można właśnie tam. :)
                  www.cro.pl/plywanie-na-swistaku-czyli-alpy-i-jadran-lipiec-2014-t47099-60.html
                  • aseretka Re: pula-novasol 12.03.17, 19:37
                    Na tymże samym forum usunięty użytkownik napisał:
                    > Wracając do Puli, to obok amfiteatru jest tam sporo ciekawych miejsc.
                    > Na przykład dostojna katedra z XV wieku, zbudowana na fundamentach dawnej
                    > rzymskiego bóstwa Jowisza i późniejszej chrześcijańskiej bazyliki z V wieku
                    > Jest świątynia Augusta, czyli miejsce bicia pokłonów ludności przed władzą
                    A do tego sporo zdjęć ładnych obiektów, którymi może się poszczycić Pula. I nie sądzę, aby to były twoje zdjęcia i wpisy. Doprawdy... wstyd podszywać się pod kogoś... :(
                    • wislok1 Re: pula-novasol 12.03.17, 19:52
                      Aseretko, odpuść sobie, bo zaczynasz przpypominać prezesa z kotem...

Nigdy nie ukrywałem tego, że opuściłem forum cro.pl...
                      Powody podałem na tym forum w innym wątku...

To jest moja relacja i w niej piszę o tym, że mi się stare miasto w Puli nie spodobało, za to amfiteatr bardzo !
                      Piszę o tym wyraźnie, teraz piszę dokładnie to samo !

Koniec, kropka !
                      • wislok1 Re: pula-novasol 12.03.17, 19:54
                        PS:
                        jak się samemu opuszcza cro.pl, to wyskakuje potem komunikat "użytkownik usunięty"...
                        Co jest skrajną manipulacją i ma sugerować, że został wywalony

Hepik może potwierdzić i nie tylko on

The end
                        • aseretka Re: pula-novasol 12.03.17, 20:20
                          Zrozumiałam usunięta Lednico... :)
                          Tylko skąd te peany na cześć innych ciekawych miejsc w Puli, skoro nic poza Areną ci się tam nie podobało?
                          Może przeczytaj jeszcze raz sam sobie ten napisany przez ciebie wątek na cro.pl i zrozumiesz o co mi chodzi. :) Bo teraz niestety z przykrością stwierdzam, że nie piszesz dokładnie tego samego, co w tamtej relacji na cro.pl.
                          PS. Kota mam, ale prezesem nie jestem. Nigdy też nie przypisywałam cudzych zdjęć sobie. A w sieci niestety nic nie ginie i można wyszukać...
                          Koniec! Kropka! i przecinek na dodatek... ;)
                          • aseretka Re: pula-novasol 12.03.17, 20:24
                            Gwoli przypomnienia... Z relacji usuniętej Lednicy:
                            > Wracając do Puli, to obok amfiteatru jest tam sporo ciekawych miejsc.
                            > Na przykład dostojna katedra z XV wieku, zbudowana na fundamentach dawnej
                            > rzymskiego bóstwa Jowisza i późniejszej chrześcijańskiej bazyliki z V wieku
                            > Jest świątynia Augusta, czyli miejsce bicia pokłonów ludności przed władzą
                            Z aktualnego wpisu:
                            > A samo centrum Puli jest bardzo brzydkie ( ładny jest amfiteatr )
                            To jest twoim zdaniem dokładnie to samo spojrzenie na Pulę? Gratuluję!
                            • wislok1 Re: pula-novasol 12.03.17, 20:35
                              Litości....

Najpierw przeczytaj CAŁOŚĆ wpisu o Puli w relacji !!!
                              Na samym początku napisałem tak:

Pula, po włosku Pola, jest bardzo często w relacjach oceniana jako miasto dość brzydkie :?
                              Cóż, trudno się z tym nie zgodzić :roll:
                              Faktycznie większość Puli urodą nie grzeszy. W centrum straszy sporo opuszczonych domów. Te zamieszkałe też w większości nie są zadbane.
                              Widać, że ludzie raczej mieszkają w blokach poza starym miastem.

A potem wszystko wyjaśniłem, dlaczego tak jest !

A w tym watku na tym forum napisałem wyraźnie, że na starym mieście są ciekawe miejsca !
                              Tylko jako całość stare miasto nie zachwyca !

Prezesko z kotem......
                              • aseretka Re: pula-novasol 12.03.17, 21:04
                                Jak widać - chociaż też napisałam wyraźnie- nawet nie potrafisz zrozumieć, że choć kota mam, to prezesem/prezeską nie jestem. :) Mogę tylko zdrowia życzyć... :)
                    • Gość: xxxx Re: pula-novasol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.17, 08:48
                      bez jaj
                      wislok1 to wypisany z forum cro.pl Lednice
                      i te same zdjęcia są na obu forach, te same polecane miejsca, np. Banjole
      • Gość: rafal Re: pula-novasol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.17, 23:09
        Z nazwą ulicy moja pomyłka
        Jeszcze się zastanowię nad Pulą
        Ładne zdjęcia zrobiłeś, miasto faktycznie nie jest ładne
        I bardzo współczuję użerania się z jedną osobą
        Skąd tacy wredni ludzie się biorą?
        • wislok1 Re: pula-novasol 13.03.17, 00:08
          Nie wiem, skąd się biorą...

Zastanów się nad Pulą...
          Ja polecam Banjole
          Opis znajdziesz w relacji
        • aseretka Re: pula-novasol 13.03.17, 08:41
          > Jeszcze się zastanowię nad Pulą
          I masz rację. Zastanów się nawet trzy razy. Nie tylko nad pobytem w Puli, ale i w każdym innym miejscu. Poczytaj w internecie opinie o danym apartamencie, sprawdź na gogle map, jak daleko do centrum, do plaż itp. To podstawa. I unikniesz wtedy porad różnych wrednych ludzi. :)
          • Gość: rafal Re: pula-novasol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.17, 15:47
            nigdy nie chciałbym cie poznać osobiście. Po twoich postach wnioskuję że jesteś osobą strasznie przemadrzałą i złą
            Urządziłaś tu prywatną wojnę i pomówiłaś bezzasadnie wisloka1, żeby go oczernić
            • wislok1 Re: pula-novasol 13.03.17, 17:25
              W sumie jest to absurdalne : człowiek robi zdjęcia, pisze relację,a potem ktoś opowiada, że tam nigdy nie był, a zdjęcia są kogo innego...

Koniec sprawy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka