Gość: sławek IP: *.webinn.pl 08.07.02, 17:48 Za 2 tyg. wybieram się do HR, mam prośbę czy możesz opisać drogę którą jechałaś tak ze wszystkim - ja wyjeżdżam z Gliwic, oraz tam gdzie byłaś jak wyglądały ceny kwater na 4 os. -10 dni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sławek Re: do agi z wątku o Chyżnem IP: *.webinn.pl 08.07.02, 17:49 mój email to slawo111@poczta.interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: do agi z wątku o Chyżnem IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 19:17 Gość portalu: sławek napisał(a): > Za 2 tyg. wybieram się do HR, mam prośbę czy możesz opisać drogę którą jechałaś > > tak ze wszystkim - ja wyjeżdżam z Gliwic, oraz tam gdzie byłaś jak wyglądały > ceny kwater na 4 os. -10 dni. Cześć! Oczywiście podam Ci całą trasę (jechałam przez Węgry i w nocy). Zeby było dokładnie napiszę nr dróg z atlasu na podst. którego jechaliśmy: Zwardoń (Ty chyba Cieszyn),E75 (Ćadca),(Żilina),E75(Trenćin),autostrada do Bratysławy,dalej na Rajkę(przejście)E75,E65, dalej na Mosonmagyaróvar E65 (kraj.86), przez całe Węgry trzymasz E65/86, oznaczona b. dobrze za każdym zakrętem lub skrzyżowaniem, jest dobra, nie ma dziur, dwukierunkowa, przeważnie dość długie proste odcinki,kierujesz się na Redics,(przejście)Lendava , 15 km Słowenii(nie zdążyłam zjeść kanapki),(przejście)Mursko Srediśće, i kończy się numeracja dróg ( numery małe 5-cm, ja nie mogłam odczytać, stoją na takich słupkach 0.5 m od ziemi), droga nie jest taka zła ale gorsza od węgierskiej,kierujesz się na Cakovec,Varażdin,potem jest kawałek autostrady (jest w budowie) za 10.00 kun (skręcasz w lewo jak tylko miniesz znaki "roboty drogowe"),dojedziesz do Zagrzebia,omijasz go bozaraz jest następna autostrada do Karlovaca za 15 kun, potem jak masz dobre oczy to zobaczysz mały nr 1 (kol.niebieski)drogi krajowej,jedziesz na Slunj,Plitvice,Korenica,potem jest Graćac i przyjemna półeczka skalna (pojedziesz przy ścianie, nie od strony przepaści)to tylko kawałek,potem mały numerek drogi zmienia sie na 8,jedziesz na Zadar, droga robi się już całkiem wąska( żle wyprzedzać),jak nie jedziesz do Zadaru tylko dalej to skręcasz w lewo na Sibenik, (droga sie poprawia- nie jest taka wąska i przynajmniej asfalt lepszy) Ja byłam w Biogradzie na Mestrovića 20, apartamenty ładne, właściciel w porządku,płaciłam dużo mniej za 4-osobowy apartament niż Czesi w tym samym domu. W całym domu miał wszystkie 4-ki po 50 euro za dobę z opłatą klimatyczną.Do jednych gości z tego domu przyjechali znajomi(też Czesi)i znależli 4-kę na innej ulicy też za 50 euro doba. Innych kwater nie znam (nie szukałam), dopytywałam tylko tych, bo byłam ciekawa. Byłam pewna, że to ja zapłaciłam więcej, bo przez biuro. Okazało się, że właściciel chyba był pijany jak podawał ceny do biura, a zanim wytrzeżwiał ja zdążyłam już zrobić rezerwację (w marcu), bo płaciłam 28 euro za 4-kę na dobę.Połowę zapłaciłam zaraz a połowę na miejscu- tyle ile było na Voucherze. Jak odjeżdżaliśmy powiedział nam, żeby rezerwować u niego bezpośrednio, a nie przez biuro, bo on na tym żle wychodzi. Oczywiście mam jego adres i nr tel.Myślę jednak, że poszukam czegoś przez biuro na następny rok, biuro mam już sprawdzone (chorwackie), wszystko co było na zdjęciach zgadzało się. Jak jedziesz w ok. Biogradu proponuje Ci zwiedzić wodospady Krka (wstęp 45 kuna dorosła i 30 dz. do 14 lat + przewóz łódką), na Plitvickich wstęp 90 kuna dorosła i 55 dziecko.Jak się jedzie z Biogradu do Skradina (wodospad Krka) przez Benkovac możesz zobaczyć całe opuszczone (chyba serbskie) wsie, zbombardowane domy, wszystko zostało jak świeżo po wojnie. Zyczę udanych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: do agi z wątku o Chyżnem IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 19:38 Zapomniałam Ci napisać, że ja byłam przed sezonem od 24.06 do 6.07. Sezon w Biogradzie miał sie zacząć 15.07, ale nie wiem czy nie rozpoczął się wcześniej, bo od 1.07 przyjechała już masa ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sławek Re: do agi z wątku o Chyżnem IP: *.webinn.pl 08.07.02, 21:24 dzięki bardzo , ale napisz jeszcze o winietkach i ile wam wyszło kilometrów Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: do agi z wątku o Chyżnem IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 01:26 Winietkę kupiłam na granicy w Zwardoniu za 20.00 zł. 15-dniową i mam wrażenie że przepłaciłam. Chociaż w porównaniu z kawałkiem chorwackiej autostrady za 10.00 kun nie jest tak tragicznie drogo. Nam wyszło 1012 km (wyzerowaliśmy mały licznik), Tobie może deko więcej. Znajdż strone w internecie - routenplaner.web.de-(mam nadzieję,że nie zapomniałam) i zrobisz sobie własny plan trasy. Mnie wyszło o 60km. wiecej niż wg planu, troche może z mojej winy,bo w Milówce nie skręciliśmy od razu na Zwardoń, tylko zagalopowaliśmy sie na Rajczę i wracaliśmy do Milówki, ale to było ok. 15 km. Zrobiłabym Ci ten plan, tylko podaj dokąd dokładnie jedziesz. Można zrobić przez Węgry i przez Austrię, zobaczysz jaka jest różnica w km i czasowo. Pozdrawiam i zazdroszczę, wróciłabym tam choćby zaraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sławek Re: do agi z wątku o Chyżnem IP: *.webinn.pl 11.07.02, 07:43 Wczoraj wykupiłem apartament na wyspie Pag miejscowość Pag, wyjeżdżam w niedziele 21 wieczorem. Dzięki za wszystkie informacje są bardzo przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: do agi z wątku o Chyżnem IP: *.tpnet.pl 11.07.02, 11:33 Cześć sławek! Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę, chętnie pojechałabym jeszcze raz. Jeszcze jedno, jak skręcisz za "robotami drogowymi"(budowa autostrady) w lewo, to nie stukaj do okienka przy pierwszym wjeżdzie na autostradę, nie ma tam nikogo. Płacisz dopiero od następnej bramki. Zyczę Ci udanego urlopu, napisz coś po powrocie. Odpowiedz Link Zgłoś