Dodaj do ulubionych

Autostrada Zagrzeb - Split otwarta

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 10:37
Dalmacja bliska jak nigdy!

W wyniku oddania do użytku tunelu Mala Kapela i ostatniego odcinka autostrady
od miejscowości Vrpolje do miejscowości Pirovac długości 33 km, pod koniec
czerwca została uroczyście otwarta cała autostrada Zagrzeb-Split.

Nowo otwarta autostrada Zagrzeb - Split o łącznej długości 380 km, łączy
stolicę Chorwacji ze Splitem. Odległość tą można pokonać teraz w ciągu 3,5
godziny. Opłata za cały odcinek od Zagrzebia do Splitu dla samochodów
osobowych wynosi 157 kun. Więcej informacji na temat opłat można uzyskać w:

Narodowy Ośrodek Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji
Ul. Chmielna 16/2
00-020 Warszawa
tel 22/828 51 93
fax 22/828 51 90
www.chorwacja.hr
info@chorwacja.home.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: tomaszek193 Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 16:49
      tj ok. 86 PLN (1 lipca 2005)
    • Gość: XXL Ech, to my tu na forum jesteśmy szybsi ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:25
      Pisaliśmy już o tym na forum parę dni temu.
      :-)))

To może jeszcze informacja ile się traci czasu na bramkach z opłatami.
      W zeszłym roku w Zagrzebiu stałem przeszło godzinę.
      Taka autostrada jest wtedy bez sensu.
      • remo29 Re: Ech, to my tu na forum jesteśmy szybsi ... 02.07.05, 10:38
        > Taka autostrada jest wtedy bez sensu.

Bez sensu jest wyjazd w weekend. Poza tym stanie godzinę na bramce to pryszcz w
        porównaniu z 6-godzinnym korkiem przed Plitvicami.
        • staruch5 Re: Ech, to my tu na forum jesteśmy szybsi ... 02.07.05, 10:59
          no to ja to serdecznie pier...e. tak jak w zeszlym roku - pojade przez BiH.Pzdr.
        • citisus Re: Ech, to my tu na forum jesteśmy szybsi ... 02.07.05, 13:03
          remo29 napisał:

> > Taka autostrada jest wtedy bez sensu.
          >
          >Bez sensu jest wyjazd w weekend. Poza tym stanie godzinę na bramce to pryszcz w
          >porównaniu z 6-godzinnym korkiem przed Plitvicami.

Ja mówię o zwykłym dniu, teraz to wszyscy walą autostradą a bramki nie są
          przystosowane do takiego ruchu. Pewnie przez Plitwice będzie szybciej :-))
          • Gość: rynioo Re: Ech, to my tu na forum jesteśmy szybsi ... IP: *.chello.pl 02.07.05, 21:18
            W tamtą stronę jechałem w piątek.W Cro byłem ok.południa i na bramkach nie
            stałem ani minuty.Wracałem w czwartek rano i też nie stałem
    • Gość: Mirek Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.05, 08:37
      Zgadza się Zagrzeb-Split otwarta, ale Split-Zagrzeb nie cała. Na Kapeli
      straciłem 2 godziny wczoraj sobota 02.07.05. wraz z korkami przy bramkach.
      Korki sa kilometrowe. To co się adrobiło autostradą poszło sie paść przy
      bramkach. Chore.
      • lesiomar Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta 03.07.05, 13:46
        Wracałem z CRO autostradą ze Splitu do Zagrebia (28 czerwaca) ; zapłaciłem 157
        kun i , droga pusciutka, zero korków przy bramkach ;trase Omiś -Rzeszów (przez
        Węgry i Słowację) pokonałem w 16 godzin i 15 min. (pare krótkich popasów na
        siku i jedzonko)Taka autostrada naprawdę ułatwia życie
        pozdro
        • arwena Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta 03.07.05, 14:53
          wychodzi mi ze w sobotnie przedpoludnie bedzie sie stac... czy nie lepiej
          jechac na peljesac przez BiH zatem??
          bije sie z myslami. wegry tez mi sie widza.
          wiem ze opinii duzo, czytam uwaznie to forum, ale wciaz nie wiem jak jechac,
          aby w miare szybko na sobote dotrzec na peljesac.
          jesli mozecie mi cos poradzic bede wdzieczna.
          • Gość: ikarus280 Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.07.05, 15:48
            moj znajomy wegier straszyl mnie opowiesciami o BiH ze zatrzymuja bandyci i
            okradaja. nie wiem co o tym myslec, coraz powazniej zastanawiam sie nad
            wyjazdem na noc.spie w BP i jak wyjade o 18 to w Makarskiej powinienem byc na 6
            rano. rzeczywiscie mi sie to nie podoba- placic kupe siana za autostrade i stac
            w korkach przed jakimis furtkami, wiec moze w nocy ten problem mnie ominie-
            tylko troche niebezpiecznie... kawa i czeste postoje
    • ujek49 Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta 04.07.05, 01:18
      własnie wróciłem z Supetaru
      Autostrada super, jednak cena zniechęca (157 kuna=~ 95 zł).
      Wszystko co piękne , ma jednak jakieś ALE
      przejazd przez tunele Sv Rok i Mala Kapela są na całej trasie WĄSKIMI GARDŁAMI !
      w sobote przejechałem je (ok 11) stojąc 2 godziny w 5 km korku
      , pózniej w chorwackim radiu podawali że korek ma ok 22 km (HORROR !!!!)
      W obu tunelach (każdy po ok 6 km) samochody jadą tylko jednym pasem, ze
      zwiększonymi odstępami, a dojeżdzają trzema pasami, w tygodniu moze to być nawet
      bez kolejek, ale w czasie zmiany turnusów, chyba jednak lepiej jechać starą
      drogą przez Jeziora Plitwickie i za darmo.
      • Gość: XXL Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 12:17
        W chorwackiej TV podawali, że byłjakiś wypadek w tunelu stąd korki.
        Niemniej w weekendy napewno będzie stanie i przed tunelami i przed bramkami.
        Oczekiwanie pod bramkami to niestety niedowład organizacyjny
        zarządzającego autostradą.
        • ujek49 Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta 04.07.05, 17:43
          Zadnego wypadku nie było, ze trzy km , przed tunelem postawili kilku robotnikow
          i zrobili ograniczenie do jednego pasa ruchu. Dalej już sie jechało normalnie
          (tzn do tunelu i przez tunel)
    • ujek49 Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta 04.07.05, 01:20
      PS. drugie tunele sa w budowie, wtedy bedzie to AUTOSTRADA
      • Gość: zed / policjant Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta IP: *.KSZ.K.pl 05.07.05, 10:09
        Drugie tunele nie są w budowie, tylko od czasu wypadków i pożarów w tunelach ,
        w europie zmieniły sie przepisy dot. długich tuneli , co zatem druga nitka
        tunelu Mala Kapela i SV.Rok służy jako serwisowa i ewakuacyjna oraz ograniczono
        prędkość w tunelach do 80 km/h tak jest również w innych krajach i z tąd
        ograniczenia. Sytuacja może się jedynie zmienić jak wybudują trzeci tunel który
        przejmię rolę ewakuacyjnego ,w/g najnowszych przepisów w tych tunelach(service)
        swoje posterunki mają mieć służby ratownicze . Pozdrav
        • arwena Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta 13.07.05, 11:56
          sobota przed poludniem - sa korki czy nie ma?
          bardzo prosze o informacje
          pozdr
          • Gość: XXL Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 13:23
            W weekendy są prawie zawsze, a między 20 VII i 20 VIII największe ze
            szczytem w pierwszym tygodniu sierpnia.
    • Gość: zibi Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta IP: *.media4.pl 18.07.05, 23:47

poniedziałek przejazd bez zarzutu AUTOSTRADA wiecej niz pusta
    • Gość: Halina Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 12:02
      Wyjeżdżaliśmy do Chorwacji we wtrorek i nie było żadnego problemu na
      autostradzie, prawie pusta - z Krakowa do Breli dojechaliśmy w 14 godz.
      Wracaliśmy w sobotę i było nieciekawie. Pierwszy korek na autostradzie przed
      tunelami - godzina stania, drugi korek 7 km przed bramkami w Zagrzebiu, trzeci
      korek przed granicą - około pół godz. stania. To co działo się na Słoweni
      przechodzi ludzkie pojęcie. Przed granicą w stronę Chorwacji korek aż po
      MARIBOR. Współczuliśmy gorąco tym ludziom stania parę godzin w takim korku.
      Ostrzegoam nie wybierajcie sie w piątek , sobotę. Najlepiej jechać na poczatku
      tygodnia. Pozdrowienia
    • Gość: ola Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta IP: *.olsztyn.mm.pl 19.07.05, 16:03
      jak można jechać w tygodniu , kiedy turnus zaczyna się w sobotę. Jak to
      pogodzić?
      • Gość: zed Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta IP: *.KSZ.K.pl 20.07.05, 00:07
        jechać w ciemno tylko taka Croatia jest prawdziwa i nigdy w weekend
        • Gość: Martyna Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 11:19
          Racja całkowice popieram - w ciemno i w tygodniu nigdy w piątek, sobotę
          • Gość: dzik Re: Autostrada Zagrzeb - Split otwarta IP: 83.238.200.* 23.07.05, 20:17
            znawcy. ale jak bede wjezdzal od strony slowenii do cro ok 6 rano to ->
            Potwierdzcie ze wtedy nie ma korkow. Bo plan gry mi sie zawali:( a juz
            wszystkojest dopiete na ostatni guzik. dzieki
            • Gość: eskimos Re: Autostrada korki korki korki i koreczki IP: *.37.11.vie.surfer.at 23.07.05, 21:11
              Dzisiaj(sobota)ok.godz.8 na www.hak.hr/default.aspx
              granica slo -hr________korek na 1h
              bramki na A2 zagreb____korek 5km
              tunel sv Rok A1________korek 23km!
              sledze tą strone bo czeka mie wyjazd w sobote ale chyba przez BiH
              bo placić i stać to nie ja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka