Dodaj do ulubionych

HVAR - droga między Sukuraj a Jelsą

IP: 153.19.0.* 09.12.05, 14:04
Mam pytanie. Czy normalna jazda samochodem osobowym (bez szaleństw) między
miastem Sukuraj a Jelsą na wyspie Hvar, jest rzeczywiście uciążliwe i
niebezpieczne, czy to przesada z ostrzeżeniami o stanie tej drogi.
Obserwuj wątek
    • Gość: delegwan Re: HVAR - droga między Sukuraj a Jelsą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 19:31
      Szaleństwa na tej drodze są raczej wykluczone.Chyba, ze się jest szalonym
      Chorwatem, który zap...ciężarówką z przyczepą częściowo na twoim pasie ruchu na
      zakręcie i ma innych kierowców w głębokim poważaniu.Trafiłem na takiego,
      preawie mnie strącił w przepaść.Uważaj na takich.A sama droga jest raczej
      wąska, dużo odcinków bardzo krętych,przewaznie brak barierek ochronnych.A na
      dół daleko.Ale warto nią pojechać, choć okolica po obu stronach drogi raczej
      mało atrakcyjna.Ale to kwestia gustu.Ale już Jelsa i okolice są ok.Pozdr.
      • Gość: XXL Re: HVAR - droga między Sukuraj a Jelsą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.05, 16:23
        Gość portalu: delegwan napisał(a):
        > Ale warto nią pojechać, choć okolica po obu stronach drogi raczej
        > mało atrakcyjna.Ale to kwestia gustu.

Hmmm, warto się tam zatrzymać lub odjechać trochę w bok.
        Można obejrzeć prawdziwą Chorwację jaka była jeszcze przed
        kilkudziesięciu laty. Poletka wyrwane niegościnnej ziemi,
        tradycyjne domy i urocze dzikie zatoczki.
        A to wszystko w przejmującym zapachu wszechobecnej lawendy.

Sama droga dość wąska ale asfalt przyzwoity bez dziur.
        Trzeba uważać na pobocza bo zarośnięte i nie widać uskoku.
        Przeciętna szybkość do uzyskania to 60 - 40 km/h
        Przejazd trasy Sucuraj- Jelsa to około 1,5 godziny.
    • Gość: Waldemar Re: HVAR - droga między Sukuraj a Jelsą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 12:03
      Stan nawierzchni nie budzi zastrzeżeń, ale drugi raz z tej drogi nie skorzystam.
      Zrobiłem to, żeby oszczędzić na cenie promu ze Splitu, ale juz po kilkunastu
      kilometrach gorzko tego żałowałem. Widoki rzeczywiście wspaniałe, ale dla
      pasażera - kierowca kątem oka widzi po prawej sterczące wierzchołki drzew, poza
      tym na ułamek sekundy nie może spuścić oczu z drogi. Duuuże przeżycie nawet dla
      mnie po wielu wyjazdach do Chorwacji i dwudziestu kilku latach za kierownicą.
      Ale .... wybór należy do Ciebie:)) Pozdrawiam!
    • Gość: dodo Re: HVAR - droga między Sukuraj a Jelsą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 10:31
      Hej.Co do tej trasy to powiem Ci że dostarcza wrażeń.Tak jak pisał kolega o
      ciężarówce to tak jest, zresztą Chorwaci w tych swoich maleńkich autkach chyba
      marki zasada czy renault 5 poginają ostro i sa nawet w stanie wyprzedzać Cie
      przed zakrętem. Drogi są wąski ale nawierzchnia jest OK.Drogi chyba robione na
      gabaryty ich pojazdów hihi. Widoki przepiękne, zatrzymywaliśmy sie przy
      zatoczkach aby ponurkować i poopalac się , super.Odradzam, jeśli chciałbyś
      płynąc do Sucuraju w godzinach wieczornych i wtedy jechac tą trasą do Jelsy.My
      wypożyczyliśmy sobie tam auto i zwiedzaliśmy całą wyspę, mamy nawet filmiki z
      jazdy jak byś chciał moge przesłac to sam zobaczysz.W dzien ta trasa to przy
      prędkości max 65km ale średnia to 30km/h zajmuje jakieś ponad godzinkę czasu, w
      nocy ponad 2 także wybór nalezy do Ciebie.
      pozdrawiam Dodo
      • Gość: lola CO DO FILMIKU:)) IP: *.acn.waw.pl 05.01.06, 13:26
        to wrzuc filmik przez www.wyslijto.pl/

i zapusc linka na forum to wszyscy bedziemy mogli sobie sciagnac:)pozdrawiam i
        czekam na filmik:)
        • Gość: bah7 Re: CO DO FILMIKU:)) IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 05.01.06, 19:29
          Może, póki co, chcesz obejrzeć kilka fotek?
          Szkoda tylko, że ta lawenda nie pachnie poprzez ekran... ;(

www.apartments-mladen-hvar.com/recreation.htm

bah7
          • Gość: lola Re: CO DO FILMIKU:)) IP: *.acn.waw.pl 05.01.06, 21:09
            bylam w jelsie ale bylismy tam na wycieczce stateczkiem..mieszklaismy w tucepi
            na riwierze:)
            jelsa b nmi sie podobala..taka cicha, wyludniona..bylismy tam we wrzesniu:)
    • Gość: and Re: HVAR - droga między Sukuraj a Jelsą IP: *.magma-net.pl 05.01.06, 02:26
      O tak! Wrażenia gwarantowane! Droga jest wąska i trzeba uważać zwłaszcza na zakrętach, które często są baaardzo krótkie i to co nadjeżdża z przeciwnej strony widzisz tuż przed maską swojego autka:-))) Ja, zwyczajem kierowców greckich, w takich miejscach używałem klaksonu sygnalizując zbliżanie:-)))W środkowej części wyspy, po prawej masz masz urwisko- z pieknymi widokami na Brac- ale nie radzę za bardzo podziwiać piękna krajobrazu. Łatwo wypaść z drogi- chorwackim zwyczajem nie ma pobocza tylko jest kilkudziesięciocentymetrowy uskok, widziałem nieostrożnych zawieszonych prawymi kołami- nie daj się zepchnąć:-))) Droga jest piękna, przed Jelsą oddychasz pełną piersią zadowolony z siebie bo na ostatnim kawałku możesz poszaleć tzn. jechac nawet 80-tką!!! Nie warto się bać, trzeba po prostu być ostrożnym. Ale gdy wracasz do Sucuraja wtedy masz fajnie bo przepaść jest po lewej i zwasze można przytulić się do skałek, a uważać muszą ci z drugiej strony. Szerokiej drogi, pozdro, and
    • Gość: up Re: HVAR - droga między Sukuraj a Jelsą IP: *.acn.waw.pl 10.01.06, 23:09
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka