Dodaj do ulubionych

Był Egipt teraz Chorwacja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 15:35
Proszę o szczere podpowiedzi.
Moim pierwszym wyjazdem a zarówno wczasami był Egipt.Latem planuję wyjazd z
rodziną na Chorwację i bardzo pragnę aby po cudownym pobycie w Egipcie
również Chorwacja zrobiła na mnie duże wrażenie.Proszę o pomoc, jedziemy
samochodem tzw. w ciemno. Gdzie, w jaki region.Nastawienie - głównie na
wypocznnek,trochę zwiedzania.Czytając rózne opinie mam mieszane uczucie.
Proszę o pomoc aby mój pobyt w Chorwacji udany.Wiem ,ze najtrudniejszy jest
pierwszy raz, dlatego pomóżcie.Pozdrawiam......
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Był Egipt teraz Chorwacja 14.03.06, 15:58
      Nie bylem w Egipcie, ale bylem w Chorwacji wiele razy i do Egiptu mnie nie ciagnie. Widzialem zdjecia :-)

Na poczatek proponuje wyjazd gdzies na poludnie od Splitu. Wedlug mnie tam jest najpiekniej. I krajobrazowo i "zabytkowo".
      • Gość: ddb2 Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 17:07
        Egipt jest egzotyczny, Chorwacja jest europejska. Czuje sie w niej oddech
        starozytnego Rzymu.
        Cala jest piekna, ale ja najbardziej zauroczona jestem Dalmacja.
        Polecam przewodnik Pascala, a rady forumowiczow, jako wskazowki.
        Zalezy, w akim terminie sie wybierasz, ale dla komfortu radzilabym zarezerwowac
        sobie noclegi w kraju, np. przez internet.
        Oprocz pomnikow przyrody, koniecznie trzeba zobaczyc Split i Dubrownik.
        Kto widzial Chorwacje, ten widzial wszystko.
        • Gość: bax Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 17:55
          Wybieram się w drugiej połowie lipca.Rozumiem ,że mogę mieć problemy z
          zakwaterowaniem skoro radzisz rezerwować apartamenty przez internet w kraju.
          • Gość: deo Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.devs.futuro.pl 14.03.06, 20:21
            Tez byłem w Egipcie ale akurat najpierw w Chorwacji ...
            To jednak troche inny kraj europejski jak napisano ...
            w lipcu to Włosi nie maja urlopu i jest dużo kwater ...ja byłem w
            lipcu ...spokojnie znajdziesz kwaterę ...gorzej w sierpniu ...

Takich plaz i rafy jak w egipcie to sie nie spodziewaj ... plaze
            kamieniste i jeszcze jeżowce ... ale widoki piekne ....
            chmury i deszcz w chorwacji spotkasz w Egipcie nie ...

zaczynasz od Dalmacji jak pisano zaliczasz Dubrownik i jedziesz w
            góre magistralą adriatycka gdzie ci się spodoba to szukasz noclegu
            albo kwatery na kilka dni ... na końcu Rijeka i albo powrót przez
            Słowenie i wtedy koniecznie jaskinie w Postojnej albo przez Wenecje /
            jak nie byłes / i do kraju klasyczną drogą przez Austrie

pzdr deo
            • beti22 Re: Był Egipt teraz Chorwacja 14.03.06, 20:55
              Tez bylam w Egipcie i 3 razy w Chorwacji i mysle ze porownywac tego nie mozna ,
              poprosu dwa rozne swiaty.Jesli chodzi o kwatery to jak sie jedzie w 2osoby to
              mozna jechac w ciemno ale jesli jedzie ekipa to w jednym domu dla duzej ekipy
              trudno o miejsca.Pozdr
        • Gość: kamil99 Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 21:02
          Split to bym sobie darował. Pałac Dioklecjana- najbardziej przereklamowane
          miejsce w całej Chorwacji:)
          • Gość: ddb2 Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 21:28
            Ty bys sobie darowal, a Europa jezdzi na kawe do westybulu palacu Dioklecjana.
            Ja tez lubie to miejsce, dlatego polecam, chociaz zgadzam sie, ze jest duzo w
            tym reklamy. Ale chocby dla samego faktu, ze jest to tak znany palac, warto go
            zobaczyc. Zawsze, gdy jestem w Chorwacji, zatrzymuje sie na wspaniala kawe w
            palacu.
            • Gość: zbynek Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.plock.mm.pl 15.03.06, 09:21
              a ja polecam Orebic na Peljesacu z dwóch powodów - piękne tereny wypoczynkowo-
              turystyczne - jedna z plaż piaszczysto żwirowa.Blisko do Dubrownika ,Stonu,
              Korculi - a to kanony które powinno się zobaczyć będąc w Chorwacji.
              /oprócz Plitwickich,Splitu,Trogiru/.W pobliżu także
              Mljet,Trstenik,Trpanj.
              W samym Orebicu góra Svllia/961m/ze szlakiem wejściowyn oraz klasztor z okolic
              którego razpościera sieę przepękny widok na Korculę no i Korcula w zasięgu ręki.
              A nocleg można zaplanować w okolicach PLITWICKICH , aby je też zobaczyć.
              • Gość: Ania25 Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 15:26
                Witam. Ja również do Chorwacji pojechałam po Egipcie. Tak jak pisali
                poprzednicy - zupelnie dwa rózne światy, a rafy w Egipcie są niepowtarazalne,
                choć w Chorwacji też moja posnukować;)
                Podobnie jak zbynek polecam Orebić, o swojej trasie już kiedyś pisalam tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=30253318&a=30377255
                Tak naprawdę Chorwacja jest tak piekna, że gdzie nie pojedzisz to na pewno
                będziesz zadowolna a w okolicy znajdzie się coś do zwiedzania. Ale Plitvice to
                OBOWIĄZKOWO!!!
                Pozdrawiam i miłej wycieczki życzę.
                • Gość: nina10 Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 18:00
                  W Egipcie byłam 2 razy, w Chorwacji raz 5 lat temu , ale ten właśnie kraj
                  zauroczył mnie.I zawsze marzyłam o tym by tam wrócić. Te widoki są
                  nieporównywalne z egipskimi piaskami. Cieszą oko i zostają na długo w pamięci!
                  Chorwacja jest wspaniała. Ale ja rzadko mam okazję na urpol latem, więc
                  pozostaje ciepły Egipt w styczniu lub w lutym.
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: bax Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 18:05
                    Bardzo dziekuje za cenne informacje. Jade 17 lipca i slyszalem ze w tym okresie
                    dojazd do Chorwacji jest zakorkowany:/ czy to prawda??
                    • beti22 Re: Był Egipt teraz Chorwacja 15.03.06, 19:32
                      jest na korki rada
                • almal1 Re: Był Egipt teraz Chorwacja 16.03.06, 09:15
                • almal1 Re: Był Egipt teraz Chorwacja 16.03.06, 09:16
                  Gość portalu: Ania25 napisał(a):

> Witam. Ja również do Chorwacji pojechałam po Egipcie. Tak jak pisali
                  > poprzednicy - zupelnie dwa rózne światy, a rafy w Egipcie są niepowtarazalne,
                  > choć w Chorwacji też moja posnukować;)
                  > Podobnie jak zbynek polecam Orebić, o swojej trasie już kiedyś pisalam tutaj:
                  >
                  > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=30253318&a=30377255
                  > Tak naprawdę Chorwacja jest tak piekna, że gdzie nie pojedzisz to na pewno
                  > będziesz zadowolna a w okolicy znajdzie się coś do zwiedzania. Ale Plitvice to
                  > OBOWIĄZKOWO!!!
                  > Pozdrawiam i miłej wycieczki życzę.

Ania25 a moglabys podac trase przez Bosnie ?
            • Gość: psik Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.acn.waw.pl 15.03.06, 20:00
              ten Dioklecjan to jedna z najbardziej zdumiewiających postaci swiata.

I nie dlatego że wynalazł jakąś kawę i ze w tym jest sporo reklamy (Mokka
              kafe???)

Nigdy nie sądziłem że są takie jaja !!!!
              I ze sa ludzie tak kochający jaja ,że pojadą tam by napić się kawy. Europa
              zresztą. Ale wiocha!!!

Gorzej wieś !!!
              • beti22 Re: Był Egipt teraz Chorwacja 15.03.06, 20:27
                Gość portalu: psik napisał(a):

> ten Dioklecjan to jedna z najbardziej zdumiewiających postaci swiata.
                >
                > I nie dlatego że wynalazł jakąś kawę i ze w tym jest sporo reklamy (Mokka
                > kafe???)
                >
                > Nigdy nie sądziłem że są takie jaja !!!!
                > I ze sa ludzie tak kochający jaja ,że pojadą tam by napić się kawy. Europa
                > zresztą. Ale wiocha!!!
                >
                > Gorzej wieś !!!

???????
              • bah77 Re: Był Egipt teraz Chorwacja 16.03.06, 09:32
                Czyli to europejscy wieśniacy lubią pić sobie kawę w takim pięknym miejscu?

world.std.com/~apollo/Croatia/croatia04m.jpg

A gdzie piją miastowi?

bah77
    • Gość: Monia Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: 213.17.171.* 16.03.06, 09:40
      Bax ja poleciłabym Ci 3 mozliwości - jak dla mnie najatrakcyjniejsze:
      1. Primosten (tam możesz się zatrzymać) - miasteczko rewelacyjne - staróweczka,
      plaże kamieniste - super do snurkowania : ) - z tamtąd wycieczki - koniecznie
      Szibenik, wodospady Krka (!), Split i Trogir.
      3. Tucepi lub Podgora (riviera makarska) - też atrakcyjne miejsce - koniecznie
      wycieczki statkiem na Hvar i Brac, Korculę, możesz wybrać się do Dubrownika (my
      zrobiliśmy taką wycieczkę i możesz pojeździć po okolicach - Makarskiej.
      2. Cavtat (najdalej)- za Dubrownikiem - podobne miasteczko do Primostenu -
      super miejsce wypadowe do Dubrownika, no i możesz zwiedzić Czarnogórę - polecam
      jest blisko - Zatoka Kotorska, Budva itp.
      My zawsze jechaliśmy w ciemno - po drodze wybierając miejsce - zwracaliśmy
      uwagę na plażę - miejsca z zatoczkami, widok na otwarte morze (w wielu
      miejscach masz przed sobą na plaży wielką kamienistą, szarą wyspę, co sprawia
      wrażenie pobytu nad jeziorem), miasteczko - chcieliśmy żeby była staróweczka,
      deptak - żeby można było wieczorem pospacerować, są często jakieś wystepy na
      powietrzu, muzyka, w Primostenie coś w rodzaju potańcówki ; )
      Jestem pewna, że jeśli wybierzesz któreś z tych miejsc będziesz zadowolony.
      Pozdrawiam. M

• Gość: ddb2 Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 15:14
        Dodam tylko, ze cenowo Cavtat jest jednym z drozszych miast chorwackich.
        Poza tym to ukochane miejsce wakacyjne emerytow niemieckich ( co nie znaczy, ze
        Cavtat jest brzydki-ma swoj urok ).
        • Gość: bax Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 11:45
          Wielkie dzięki.
        • Gość: Monia Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: 213.17.171.* 20.03.06, 10:01
          Nie zauważyłam różnic w cenie miedzy innymi miejscami, a najwięcej chyba
          turystów wśród anglików - na całym wybrzeżu jest sporo niemców, a tam przeważał
          język angielski - pewnie ze względu na lotnisko i bliskość Dubrovnika.
          • Gość: ddb2 Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 13:00
            O Cavtacie napisalam to z wlasnego doswiadczenia. Takie info znajdziesz tez w
            przewodnikach.
    • Gość: Luka Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.toya.net.pl 17.03.06, 14:07
      Jezeli jestes zainteresowany,mam oferte w okolicach Splitu i Trogiru.Szczególy
      na www.yugo.pl
      Pozdr
    • Gość: dorota1976@net.hr Re: Był Egipt teraz Chorwacja IP: *.adsl.net.t-com.hr 17.03.06, 22:14
      mój mail: dorota1976@net.hr
    • Gość: loop Jesli Egipt byl 'cudowny' to Chorwacja tez bedzie IP: 62.29.248.* 20.03.06, 13:45
      ...'na bank' - oba kraj reprezentuja ten sam 'cudowny' poziom....
      • Gość: kam23 Re: Jesli Egipt byl 'cudowny' to Chorwacja tez be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:43
        Jestem zapaloną fanką zarowno Chorwacji jak i Egiptu, ale Egipt oferuje o wiele
        więcej za mniejsze pieniądze, świadczy chyba też o tym ilość osób
        odwiedzających forum gazety:
        Egipt - 94 tys , Chorwacja -28 tys
        Więc również w tym roku przyłączam sie do większości, i udam się; tym razem
        do Sharm.

Pozrawiam
        • bah77 Re: Jesli Egipt byl 'cudowny' to Chorwacja tez be 02.04.06, 13:50
          W/g mnie ten wniosek jest tylko w 50% prawdziwy, bo czyż np. Tunezja jest
          turystycznie ciekawszym krajem od Francji, czy tylko tańszym?

Chorwację dość trudno porównywać z Egiptem - jeśli pierwszy kraj jest
          wymarzonym miejscem na samodzielne wycieczki objazdowe i synonimem wolności
          wakacyjnej, to ten drugi jest tego karykaturą i zaprzeczeniem, choć jest
          idealny na poznawanie uroków życia hotelowego. I obcej kultury... z okien
          autobusu, bądź pokładu statku.

Może jednak nie jesteś blondynką...
          Najładniejsza blondynka wśród polskich spotsmenek - Sylwia Gruchała - tak
          wspomina swój ostatni pobyt w Egipcie:
          "...miałam dzień wolnego w Kairze, ale nie udało mi się zobaczyć piramid, bo
          nie mogłam opuścić sama hotelu. Ostrzegano mnie, że samotna blondynka jest
          narażona na zbyt wielkie niebezpieczeństwo..."

bah77
          • Gość: Kam23 Re: Jesli Egipt byl 'cudowny' to Chorwacja tez be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 12:10
            Każdy kraj można zwiedzić samemu, czy Egipt czy Cro , nikt Ci tego nie zabroni,
            i tak naprawdę samotną blondynkę wszędzie może spotkać dwuznaczna sytuacja,
            tylko nie każdy kraj ma do tego infrastukturę.

Sorry ale nie wyobrażam sobie jak ona chciała pojechać pod te piramidy ....
            autobusem miejskim ... samochodem...., ludzie trzeba mieć trochę pojęcia o
            kraju w którym się jest, nie wszędzie jest tak jak w domu .
            Tam poprostu jedzie się przez pustynię na której można sie zgubić,poza tym
            wypożyczenie samaochodu to chyba graniczy z cudem.
            W Egipcie zwiedzanie poprostu troszkę inaczej funkcjonuje , i z tego co
            widziałm (niestety)jest na wyższym poziomie niż w Cro.
            Chorwacja tak naprawdę dopiero uczy się dbałości o turystę , organizacji
            wycieczek z przewodnikiem itd.
            Powiem szczerze że już wielokrotnie przerabiałam zwiedzanie Chorwacji na własną
            rękę i naprawdę nie bawi mnie już ogladanie kolejnego zabytku o krórym prawie
            nic nie wiem, jedyną atrakcja to to, że go widzę, robienie tysiecy kilometrów,
            jeżdząc samochodem.

Ja poprostu chcę odpocząć, niezależnie od tego gdzie jestem .
            • bah77 Re: Jesli Egipt byl 'cudowny' to Chorwacja tez be 04.05.06, 00:39
              Ja jakoś jednak wolę europejską dbałość o turystę od tej egipskiej:

news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/060425/481/asc10704250649

bah77
              • Gość: kam23 Re: Jesli Egipt byl 'cudowny' to Chorwacja tez be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 11:33
                Jak to pamięć co niektórych zawodzi, (no chyba że ktoś jest tak młody że
                pamiętać nie może)jaki dramat odgrywał się w dawnej Jugosławi,miałam kiedyś
                taki kilkunastostronicowy reportaż z Wyborczej. Tamtych zdjęć rzezi z niczym
                się nie dało porównać, a mimo to ludzie zaczęli tam jeździć.

Każdy chciałby czuć się wszędzie bezpieczne, ale niestety w realnym pojmowaniu
                świata jest to niemożliwe.
                • blue_nights Re: Jesli Egipt byl 'cudowny' to Chorwacja tez be 04.05.06, 13:26
                  Dla mnie nieporownalnie lepszy jest Egipt od Chorwacji.
                  Egipt jest niepowtarzalny, ta egzotyka orientu a Chorwacja bardziej europejska.
                  • Gość: kam23 Re: Jesli Egipt byl 'cudowny' to Chorwacja tez be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:48
                    Popieram ......, to jest opinia osoby która Egipt naprawdę widziała , a nie
                    coś tam wyczytała, i wiele jej się wydaje .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka