Dodaj do ulubionych

To co się tam działo to masakra - jestem załamany.

14.06.06, 15:22
Przez przypadek czytając o wojnie w byłej Jugosławii w 91 roku natknąłem się
na kilka filmów z działań wojennych i ekstrminacji ludności. To co zobaczyłem
na oczy, przerosło moje wyobrażenia na temat tej wojny. Chorwaci byli tak
samo okrutni jak Serbowie i reszta tej braci z nad Adriatyku. Teraz wiem, że
tam nie pojadę. Nie mam zamiaru chodzić po tej ziemi, gdzie jeszcze całkiem
krew nie spłynęła, gdzie pewnie są jakieś nieodkryte zbiorowe mogiły, gdzie
jeszcze po krzakach czaja się nie znalezione miny. To cud, że większość tych
miast się odbudowała po takich zniszczeniach jakie tam były. Taki Dubrovnik
oblegany przez dłuższy czas stracił prawie pół swojej średniowiecznej
architektury. Nie wiem czy potrafiłbym chodzić po tych plażach wiedząc, że
komuś nieopodal 15 lat temu strzelono w głowę, a jego bliscy musieli się temu
przyglądać i czekać na własną śmierć. Wiem, wiem wszystkie wojny są okrutne,
ale ta jest zbyt świeża. Najgorsze jest to, że pojedzie taki spaślak turysta
jeden z drugim do kraju, który im się kojarzy tylko z Rakiją i żarciem z
darów morza, a nawet nie pomyśli co tu się działo. Wielu już zapomniało. Ja
też. Ale właśnie sobie odświeżyłem pamięć. Nie mogę dojść do siebie. Nie jadę
tam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Phil Re: To co się tam działo to masakra - jestem zała IP: 199.67.203.* 14.06.06, 15:33
      Na całym świecie były, są i będą wojny. Weź się w garść.
    • bozena644 Re: To co się tam działo to masakra - jestem zała 14.06.06, 15:46
      hi-zalamana!
      Mieszkam w Dalmacji ponad 25 lat i jestem zaskoczona tym co piszezsz ,przezylam
      wojne i niedaj BOZE nikomu wiecej,ale skad bierzesz sobie takie prawo i
      piszezsz bzdory!!!wspolczuje ci!!!!!bardzo mnie zabolaly twoje slowa
      cytuje:Chorwaci byli tak samo okrutni jak Serbowie i reszta tej braci z nad
      Adriatyku-NIEWIEM KIM JESTES ,ALE WIEM ZE MASZ MALO WIEDZY -POPROSTU JESTES
      NIENACZYTANA-moze malo powiedzialam ,ale zbyt dobrze jestem wychowana,a
      wychowywalam sie w wspanialej rodzinie Chorwackiejz nad Adryiatyku.
      • zalamany455 Nie załamana tylko załamany :( 14.06.06, 15:57
        Ok, w każdym narodzie byli okrutni ludzie, w Polsce też. Ale mi nie o to
        chodzi, żeby kogoś oczerniać. Chcę tylko uświadomić niektórym, że o takich
        rzeczach trzeba pamiętać, żeby się historia nie powtórzyła. Większość turystów
        tgz. leżuchów plażowych ma to pewnie w du...
        Jeżeli ktoś nie wie, albo zapomniało co się tam działo to polecam ten wątek:
        www.historycy.org/index.php?s=8ea44b49ce57cbad4231ab25c9c7f8cb&showtopic
        • zalamany455 Re: Nie załamana tylko załamany :( 14.06.06, 16:00
          Przepraszam. To jest prawidłowy link:
          www.historycy.org/index.php?showtopic=12185&pid=151251&st=0&#entry151251
          • zalamany455 Kolejna dyskusja 14.06.06, 16:17
            www.historycy.org/index.php?showtopic=11849
            nigdy jeszcze nie dowiedziałem się o tej wojnie jak teraz. I nie mów mi, że tam
            byłaś to wszystko wiesz. Byłaś tylko w jednym miejscu, więc skąd mogłaś
            wiedzieć co się dzieje w całym kraju. Teraz właśnie powoli się wyjasnia powoli
            jak tak naprawdę było. Czy ja bronię Polaków z Jedwabnego, nie! Bo wiem, że
            ludzie są okrutni - wszędzie.
            • Gość: jj Re: Kolejna dyskusja IP: 211.197.84.* 01.07.06, 12:25
              Drogi Zalamany,

Ten link, ktory podajesz, to sa dopiero przeklamania i niedopowiedzenia. Widac,
              ze pisze to ktos niedoksztalcony, ktory wyrywkowo wyczytal jakies informacje i
              zrobil z tego sensacje.
              Mieszkam od wielu lat w Chorwacji i zapewniam Cie, ze ten link nie ma nic
              wspolnego z historia, poczawszy od pochodzenia waluty (kuny) do wojny.
              Moze lepiej zajrzec do lieratury fachowej a nie do tendencyjnych linkow.
      • Gość: zobira Re: To co się tam działo to masakra - jestem zała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 16:17
        hej bożena, szalenie interesuje się kulturą krajów bałkańskich a zwłaszcza
        Chorwacji...czy możesz mi podać jakies namiary na siebie ..gg czy
        maila...bardzo cenny byłby dla mnie kontakt z osobą "stamtąd"...Pozdrawiam
        serdecznie !!
      • Gość: zdzisiek Re: To co się tam działo to masakra - jestem zała IP: 212.160.172.* 20.06.06, 09:50
        Bożena, prawda boli ale Chorwaci też mają na sumieniu krew niewinnych. Nie da
        się temu zaprzeczyć, chyba że chcesz zamknąć oczy zasłonić uszy i skupić się na
        sielskich obrazkach z dzieciństwa. Jeśli ma być jakimś dla Ciebie pocieszeniem
        to Serbowie w ostatniej wojnie pierwsi zaczęli mordować i w znacznie większej
        skali (odwrotnie niż w 2 światowej).
        Załamana, trochę Cię rozumiem ale według takiej logiki powinniśmy zamknąć np.
        Warszawę nieodbudowaną czerwoną taśmą jako mauzoleum.
        • zalamany455 grrrrrrrr 20.06.06, 09:58
          Co wy z tą załamaną ? ZAŁAMANY !!!
    • Gość: cro-expert Re: To co się tam działo to masakra - jestem zała IP: *.dialin.iskon.hr 14.06.06, 16:58
      zalamany 4,55

jestes spozniony 15 lat,
      gdze byłes w latach 90-tih
      • zalamany455 do cro-experta 14.06.06, 19:40
        cro-expercie: 15 lat temu byłem jeszcze dzieciakiem i za bardzo nie wiedziałem o
        co w tym chodzi, ale teraz już wiem...
    • renebenay Re: To co się tam działo to masakra - jestem zała 14.06.06, 19:09
      Osobiscie nie pojade nigdy do Chorwacji z tych samych wzgledow,mowi sie
      ze,Serbowie byli bardzo okrutni przy rozpadzie Jugoslawi ale to byli amatorzy bo
      specjalistami i mistrzami w 2-giej wojnie swiatowej byli chorwaci i
      bosniacy(muzulmanie),przy nich gestapo albo nkwd czy SS byli niewinnymi
      dzieciatkami.Mialem okazje pracowac z chorwatami we Francji i
      Niemczech,widzialem zdjecia i pamiatki po prawoslawnych ofiarach.Chorwaci sami
      wymordowali zydow w Serbi i u siebie, a zrabowane kosztownosci po zydach poszly
      do Watykanu aby finansowac ucieczke kilkunastu tysiecy najglowniejszych
      zbrodniarzy do Argentyny.
    • bozena644 Re: To co się tam działo to masakra - jestem zała 14.06.06, 19:44
      poco zagladacie i piszecie na to forum turystyczne i to o Chorwacji-a nie
      zamierzacie nigdy ja odwiedzic.To forum jest o turystyce!!! a nie o polityce!!!
      no coz zdaza sie ze na kazdym forum mozna spotkac jakiegos TROLA!
    • martahelena Re: To co się tam działo to masakra - jestem zała 14.06.06, 21:53
      zgadzam się z tym ,że chorwaci byli tak samo okrutni.Jadąc pierwszy raz do Cro
      myślałam o tym i myślę za każdym razem gdy tam jestem.Nie na darmo inne
      europejskie narody w prywatnych rozmowach mówią że chorwaci to faszyści...
    • emes-nju Re: To co się tam działo to masakra - jestem zała 15.06.06, 13:46
      Najlepsza metoda na to, zeby wiecej nie bylo wojen, to pozwolic ofiarom
      (wszyscy sa ofiarami - i agresorzy i obroncy) normalnie zyc. Im zamozniejsze
      spoleczenstwa, tym trudniej wepchnac je w wojne. Dlatego najlepsze co mozna
      zrobic, zeby krew obeschla jest jezdzic tam, zostawiac im pieniadze i
      pokazywac, ze sa czlonkami wielkiej europejskiej rodziny.
      • des4 Re: To co się tam działo to masakra - jestem zała 20.06.06, 13:51
        Idąc tym tokiem rozumowania nie można jechać do Hiszpanii bo tam była okrutna
        wojna domowa, do Włoch no bo wiadomo faszyści, Mussolini, Monte Cassino, Linia
        Gustava, do Grecji - okrutne wyczyny SS na Krecie, no i wojna domowa w końcu
        lat 40-tych, w Turcji jak wiadomo była rzeź Ormian i spalenie Smyrny.

Kolesia porąbało....
        • Gość: zalamany455 To chyba ciebie... IP: 212.160.172.* 20.06.06, 15:32
          ... porąbało. Pewnie jesteś właśnie takim plażowym wylegiwaczem co ma wszystko
          w d... . Najlepiej o wszystkim zapomnieć i deptać po jeżowcach.. ehhh
          • emes-nju Re: To chyba ciebie... 20.06.06, 21:17
            Tak! Najlepiej o wszystkim zapomniec, bo takie wojny to wynik zbyt dobrej
            pamieci. Sasiad wszedl w szkode i sprawa przyschla, ale ciern pozostal. Potem
            przyszedl ktos i powiedzial, ze ten sasiad jest z innej nacji i trzeba go
            zabic. I sie go zabija... A wystarczyloby zapomniec... Zapomniec o drobiazgach,
            a uczyc sie ze zbiorowej pamieci jaka jest historia.
    • chaladia Załamany, coś z Twoją głową nie tak... 20.06.06, 15:44
      Gdyby iść dalej Twoim tokiem myślenia, to Warszawa powinna być na wsze czasy
      miejscem martyrologii. Podobnie wiele innym miejsc w Polsce i nie tylko
      (Dresden, Hiroshima, Nagasaki, Tokio na dobrą sprawę też).

Po drugie - wypisujesz oczywiste bzdury. Ostrzał Dubrownika uszkodził wiele
      zabytkowych budynków, ale nie "pół" i były to zniszczenia stosunkowo
      niewielkie - na szczęście Serbowie dysponowali tylko lekką artylerią... Na
      koniec - w 1667 roku Dubrownik został niemal całkowicie zniszczony przez
      trzęsienie ziemi, niewiele więcej niż połowa zabytków przetrwało naprawdę
      takimi, jakimi było w średniowieczu. Pomijam mury obronne, które jakoś "ustały".
      • drzejms-buond ucho, gardło, nóż 20.06.06, 16:17

byłem w Chorwacji wielokrotnie i w tym roku też pewnie pojadę...ale
        ja go rozumiem...to moze "zniesmaczyć"
        prawda jest jednak taka,ze i serbowie i chorwaci chcą o tej głupiej wojnie jak
        najszybciej zapomnieć!

polecam w Teatrze Polonia, przedstawienie "ucho, gardło, nóż"
        moze wam sie rozjaśni...
      • zalamany455 Re: Załamany, coś z Twoją głową nie tak... 20.06.06, 16:19
        W Warszawie jest pełno miejsc gdzie są pomniki, kamienie, tablice
        upamiętniające ofiary ostatniej wojny, a szczególnie Powstańców. Nie
        potrafiłbym sobie usiąść z piwem w ręku obok takiego miejsca gdzie jest
        napisane: "tu rozstrzelano 1000 mieszkańców w odwecie za..." . Ty byś
        potrafiła ? A to było 62 lata temu. A Yugo War: 15 lat temu, zbyt świeże...
        • Gość: xceed Re: Załamany, coś z Twoją głową nie tak... IP: *.atman.pl / *.atman.pl 21.06.06, 00:49
          No cóż to jest po prostu przykre. Bylem na 3 tygodniowej objazdowce, zjechalem
          ponad pol Chorwacji. Wracalem przez okolice Knina i Krajiny. Napatrzylem sie na
          to co pozostalo z tych zniszczonych domow, z ktorych obraz kazdego przypomina o
          okropnej tragedii niewinnych ludzi. Bardzo przykry widok. Jednak nie odstrasza
          mnie to bo zbyt piekny jest ten kraj i choc zgadam sie z emensju to jednak
          uwazam ze pamietac trzeba, chociaz po to zeby cos takiego drugi raz sie nie
          powtorzylo.

pzdr
          xceed
          • cziornaa Re: Załamany, coś z Twoją głową nie tak... 28.06.06, 12:33
            Witaj w tamtym roku byłam na podobnej onajzdówce. i za tydzień znów jadę do
            Chorwacji. Również przejeżdżaliśmy przez "dzikie tereny" w których pełno jest
            pozostałości po wojnach - zaminowane pola, opuszczane ruiny wiosek - to daje do
            myślenia. Ale trzeba własnie o tym mówić i poznać lepiej aby w przyszłości tdo
            tego nie dopuścić. Poza tym ten kraj przyciąga mnie jak magnes i po prostu
            muszę tam jeździć:0 Pozdrawiam wszystkich Cromaniaków:)
    • Gość: Allegra Żyć trzeba przyszłością, a nie przeszłością IP: *.chello.pl 21.06.06, 01:19
      Ja też jeżdżę do byłej Jugosławii nie tylko po to, żeby się opalać na
      kamienistych plażach czy zachwycać górami, ale m.in. po to, żeby zrozumieć co
      mogło pchnąć ludzi do mordowania sąsiadów, obok których mieszkali całe lata,
      wychowywali się razem, grali w piłkę i pili rakiję.
      Oczywiście, okrucieństwo było po każdej ze stron, ale teraz wojna się skończyła
      i Chorwaci robią wszystko co mogą, żeby normalnie żyć - to są obserwacje z
      Chorwacji. Bośniacy też. A Serbowie zacięli się w swojej martyrologii i trwają
      tak w tych popalonych domach, żywiąc się swoją krzywdą i pamięcią - to z kolei
      obserwacje z Republiki Serbskiej w BiH. Rozpaczliwie potrzebują zastrzyku
      finansowego z Unii, ale nie wyciągną po nie ręki, bo przecież cierniem tkwi im w
      umysłach to, że nie tak dawno leciały na nich bomby NATO. Tylko jakoś zapominają
      dlaczego te bomby leciały...
      I najczarniejszy humor: Serbowie sa przekonani, że są jedynym krajem, który
      wygrał wojnę z NATO...
      • Gość: monika Re: Allegra-bardzo trafny opis!!!! IP: *.adsl.net.t-com.hr 21.06.06, 09:11
        Jest dokladnie tak, jak piszesz!
        • Gość: nitka3 Re: Allegra-bardzo trafny opis!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 11:40
          Tak allegra,dobrze piszesz.Mieszkałam tam ,kocham te kraje ,ale wszystkie
          narody maja swoje czarne karty i swoje kompleksy,a szczególnie małe narody (jak
          i my!)Gdy mi przyjaciel przez dłuzszy czas opowiadał jakim to dobrym
          (genetycznie!) narodem sa Serbowie ,milczałam ile mogłam,ale w końcu zapytałam
          go czy oni w wiezieniach maja samych cudzoziemców...Obraził sie i zakończył
          dyskusje! Ot Słowianie !Jak i my Polacy, najchętniej sie poobrażamy ..i wtedy
          juz nie musimy nic tłumaczyć!Ech.....
          • Gość: Paddy Wojna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.06, 14:05
            Unikaj tez Bieszczadow, chlopaki zdrowo sie tu z Ukraincami tlukli, nie bylo
            zmiluj po zadnej ze stron.
            Nie jezdzilbym do Egiptu, moze ktorys miec rodzine wsrod tych, co nie lubili
            towers w NY.
            Cyganow omijalbym szerowkim lukiem, moga zrobi krzywde za odtwarzacz mp3...
            Paddy
      • citisus Re: Żyć trzeba przyszłością, a nie przeszłością 01.07.06, 16:38
        Gość portalu: Allegra napisał(a):

> A Serbowie zacięli się w swojej martyrologii i trwają
        > tak w tych popalonych domach, żywiąc się swoją krzywdą i pamięcią - to z kolei
        > obserwacje z Republiki Serbskiej w BiH.

Nie przesadzaj. Wojna w Chorwacji skończyła się 10 lat temu, w Serbii trwa do
        dzisiaj (Kosowo). To na Serbie spadały bomby NATO pod wymyślonym medialnie
        pretekstem gnębienia Albańczyków. To co gdzie indziej nazywa się terroryzmem w
        Kosowie nazywało się słusznym prawem do samostanowienia mniejszości albańskiej.
        To z terenów Krajiny czy Kosowa zostało zmuszonych zbrojnie do ucieczki
        kilkaset tysięcy Serbów bez możliwości powrotu. I o ile Do Chorwacji i Bośni
        strumieniem płyną pieniądze z zachodu to do Serbii prawie nic.

Nie mam zamiaru wybielać z odpowiedzialności serbskich władz byłej Jugosławi za
        rozpętanie wojny, ale trzeba mieć wyważone spojrzenie na wydarzenia.
        Bo sprawy nie są tak jednoznaczne .....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka