Dodaj do ulubionych

Chorwacja z 3-latką?

IP: *.man.czest.pl 29.04.07, 23:48
Chcemy się wybrać z mężem i naszą 3-letnią córeczką do Chorwacji, ale nie
jestem przekonana czy to dobry pomysł...- ze względu na kamieniste plaże, czy
są gdzieś wysypane jakieś piaszczyste miejsca? Jeśli nie to gdzie wybrać się
do Chorwacji żeby plaża była jak najmniej kamienista - a bardziej żwirkowa,
może ktoś z Was był w jakimś fajnym miejscu z tak małym dzieckiem, w którym
zarówno rodzice jak i ich maleństwo wypoczęli ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kir Re: Chorwacja z 3-latką? IP: *.generacja.pl 30.04.07, 08:16
      Moim zdaniem granicą strachu przy zabiraniu dziecka jest wiek ok 2 lat, czyli
      już dobrze chodzę i mogę powiedzieć co mnie boli lub że jest za gorąco.

Plaże w ogóle nie są problem. Dzieci sobie świetnie radzą na żwirku a plaże
      żwirkowe są wszędzie. Raczej unikał bym plaż betonowych bo dziecko moze spaść i
      kamienistych, ale zazwyczaj tam gdzie betonowe zaraz obok jest zwirek więc nie
      ma problemu.

Plaże piaszczyste maja jedną zasadniczą wadę: potrafi na niej życ taka rybka:
      img311.imageshack.us/my.php?image=66p10133952sq.jpg
      Trachinus draco. Ucieka przed ludzmi w ostatniej chwili, przypadkowe ukłucie
      jest raczej mało prawdopodobne, ale ryba aż prowokuje żeby ją złapać bo lezy
      sobie na płytkiej wodzie. A gdy już ukłuje to trzeba zwąłszcza z dzieckeim
      szybko do spitala, a i po szpitalu ranka będzie boleć. To zdjecie zrobiłem na
      znanej zatłoczonej plaży Slanica.

Nie patrz wiec na rodzaj plaży. Raczej poszukaj mniej znanej miejscowości gdzi
      ejest mało turystów a woda pierwszej czytości bo przy tym napływie turystów
      czasem srodowisko nie wytrzymuje obciązenia. Weź dodatkowy parasol przeciw
      słońcu który wbijesz w wodzie żeby dziecko mocząć pupę nie było na słońcu.

Na plażach żwirkowych jeżowców nie ma. A na kamienistych mozesz łatwo z kamieni
      zbudować basenik dla dziecka gdzie też jeżowców nie będzie, parasol nad basenik
      i tylko pilnujesz czy pociecha się gdzieś nie wybiera.

Do tego wszystkiego rękawki do pływania i sandałki albo tenisówki na nogi do
      pływania. Uwazam ze tenisówki są lepsze bo chronią lepiej boki stopy.
    • Gość: aka Re: Chorwacja z 3-latką? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 10:24
      Byłem w Chorwacji kilka razy po namiotem i widziałem ludzi z małymi brzdącami
      które biegały po kamienistej plaży kąpały się w wodzie i nie przypominam sobie
      żeby ktokolwiek miał poważniejszy problem.Trzeba takiego maleństwa poprostu
      pilnować bez przerwy nizależnie od tego czy pojedziesz do chorwacji czy polski
      czy kdziekolwiek indziej a wszystko będzie ok.Pzdr.
    • Gość: beata Re: Chorwacja z 3-latką? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 11:17
      Kiedyś byłam z dziećmi na wyspie Pag na kempingu. I tam część plaży była
      wysypana piaskiem i w dodatku wejście do wody było bardzo łagodne.
    • Gość: Agi Re: Chorwacja z 3-latką? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 10:05
      3-latka to juz duza panna :). My jedziemy do Tucepi /cien i zwirek na plazy/, a
      wyjazd ustawiany jest pod mlodszego synka. Wyglada ze tam warto.
      • bursz Re: Chorwacja z 3-latką? 01.05.07, 15:00
        Witam,
        też sie wybieramy z 3-latką?Mam inne pytanko, czy trzeba paszport czy wystarczy
        dowód?
        dziękuję,pozdrawiam,jola
        • Gość: Aska paszport, paszport IP: *.acn.waw.pl 01.05.07, 16:16
          Na dowód jeździmy tylko po UE - Chorwacja jeszcze w UE nie jest.
          To po pierwsze, a po drugie dla dziecka raczej dowodu nie wyrobisz, więc nawet
          w UE dla dziecka musisz mieć paszport.
          • bursz Re: paszport, paszport 01.05.07, 21:01
            dzięki,
            mąż mnie zmylił.Dowód jak najbardziej mozna wyrobić maluchowi,pozdrawiam,jola
            • Gość: krystek Re: paszport, paszport IP: *.enterpol.pl 05.05.07, 10:27
              nikt cię nie zmylił bez problemu wjedziesz na dowód,chorwaci szanują turystów a
              szczególnie nasze eurasy:)))
              • Gość: krystek Re: paszport, paszport IP: *.enterpol.pl 05.05.07, 10:30
                chyba lepiej żebyś nie zawróciła do Słowenii,prawda?? :)))
          • Gość: Ania Re: paszport, paszport IP: *.eranet.pl 03.05.07, 12:37
            Bzdury piszesz. Chorwacja zniosła jednostronnie obowiązek posiadania paszportów
            przy przekraczaniu jej granic. Polacy podróżujący w sezonie mogą legitymować
            się dowodem osobistym. Nie wiem jak jest po sezonie, ale podobno też czasami
            sie da przejść na dowód.
    • Gość: Aska Re: Chorwacja z 3-latką? IP: *.acn.waw.pl 01.05.07, 16:20
      My z naszą 3 latką jedziemy już 3 raz.
      Jak miała rok było super bo jeszcze nie chodziła sama - więc w ogóle nie było
      problemu. Na plaży siedziała w nadmuchanym pontonie pod rozstawionym parasolem.
      Do wody w specjalnym kółku z siedzonkiem i daszkiem.
      W zeszłym roku już trzeba było trochę się nachodzić. W tym roku będzie gorzej
      bo samodzielność wzrasta....:)
      Plaża żwirkowa jest super dla dziecka - nasze cały czas mówi, że pojedzie do
      Chorwacji i bedzie rzucać kamyczki. Te kamyczki to cała atrakcja.
    • Gość: El Pablo Re: Chorwacja z 3-latką? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 12:33
      To super pomysł. Z moją córką byłem pierwzy raz w Chorwacji jak skończyła 2
      latka. Od tej pory jeżdże z nią tam co roku.
      Dla dziecka Chorwacja to prawdziwy raj. Jak nie będzie maluchowi pasował żwirek
      i morze, zawsze można iść na basen - najczęściej koło hoteli są całe kompleksy
      z brodzikami, zjeżdżalniami i całą infrastrukturą dla maluchów (lepiej to
      wcześniej sprawdzić). Moja córcia nie chiała praktycznie wychodzić z basenu.
      Nie można oczywiście zapomnieć o podstwowych rzeczach dla takiego maluszka jak
      plastikowe buciki albo tenisówki (ze względu na żiwrek i jeżowce, których
      wszędzie pełno) - specjalne buciki można kupić na straganach obok plaży, krem z
      filtrem a najlepiej blokadę (moja mała mimo, że była smarowana kremem z blokadą
      bardzo się opaliła - słońce dość mocno grzeje już w maju). Dobrze jest zabrać
      też rozkładany parasol plażowy aby osłonić dzieciaczka przed przygrzewającym
      słońcem (choć przeważnie taki parasol można wypożyczyć na miejscu lub na
      niektórych plażach/basenach są za darmo).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka