26.05.03, 06:32
witam wszystkich w sierpniu wybieram sie na wyspe Pag i prosze o pomoc jak
najlepiej dojechac z bielska bialej jakie winety,autostrady ceny za przejazd
co zabrac
pozdrawiam
zibi
Obserwuj wątek
    • Gość: Kir Re: wyspa pag IP: *.pitow.wroc.pl 26.05.03, 13:21
      W ubiegłym roku wyjechałem z Bielska ok 9 rano, przez Słowację.
      W okolicy Czadcy wjechałem na autostradę. Winietka 14dniowa kosztuje ok 10plz,
      można ją kupić w PZMOT ale dość drogo, można na stacjach benzynowych w Polsce
      przy granicy i na stacjach (ale tych lepszych) na Słowacji. Najlepiej kup ja
      zaraz przy granicy bo potem nie jest tak łatwo ja dostać.
      Autostradą do Bratysławy. Uwaga: na ichniej autostradzie często stoi policja i
      moerzy prędkość. Tam sie jeździ wolno i spokojnie po autostradzie.
      Na Słowacji jest najtańsza benzyna, przyjmują karty także elektron. Ale nie
      czekaj z tankowaniem do samej granicy bo za Bratysławą stacji nie uswiadczysz!
      Najlepiej zatankować w Bratysławie, przejazd jest prosty i dobry.
      Gorzej z przejściem granicznym - w tym kierunku są 3 przejścia (to się chyba
      nazywa Rajka) w tym jedno do Austi, drugie lokalne na Wegry (nie przepuszczą)
      i to właściwe.
      Na Węgrzech odpuscilem sobie autostrady, z resztą zamierzałem ominąć
      najbardziej ruchliwe trasy, nie ma więc opłat. Jechałem przez Czorna,
      Zalegerszeg i przenocowałem na kempingu w Nagikanisa, potem przez przejście w
      Lenti do Chorwacji.
      Potem to już za dużego wyboru nie ma autostradami od samego przejścia z małą
      przerwą na obwodnice Zagrzebia i potem do Karlobagu.
      Opłaty wyniosły razem chyba 45kun łącznie czyli 30plz. Dobrze jest mieć
      przygotowane odliczone drobne pieniądze na autostradzie, jak nie masz kun
      wymień 20euro na przejściu, jest dużo kantorów, choc kursy mogły by być lepsze.
      I postaraj się miec drobne bo obsługa autostrady nagminnie turystów kantuje np
      wydając resztę w znacznie mniej wartych słoweńskich talarach. Sam znam
      przynajmniej 3 takie przypadki.
      Nie radzę w Karlobagu jechać na Rijekę - nadlożysz drogę i zapłacisz kolejne
      opłaty, Odradzam też droge na Split przez Plitvickie Jeziora chyba ze chcesz je
      zwiedzić. ta trasa jest w sezonie pernamentnie zakorkowana. Już lepiej jechac
      na Senj - droga jest dobra, tylko w kilku miejscach w górach trzeba uważać i
      rzeczywiście zwolnić. Po drodze 2 czy 3 miejscowości z ruinami, mozna sie
      zatrzymac i rzucic okiem. Widoki w górach niezłe choć sa bardziej malownicze
      trasy. Ze Senij do Starigradu magistralą adriatycką, piękne widoki na wyspy,
      jeżeli nie będzie korków dojedziesz w ok 60-80minut. I już jesteś ok 30km od
      mosu na Pag. Ze Starigradu przez maslenicki most zbaczasz z drogi na Zadar i
      jesteś na Pagu.
      Teoretycznie czas dojazdu to z Bielska do granicy i kolejka do odprawy - 2h,
      Słowacja przez Bratysławę 4h albo mniej, Węgry 4-4,5h, od graicy Chorwackiej do
      Zagrzebia niecałe 3h do Karlobagu 1/2h + ok 1/2 na Karlobag, droga do Senj 4h,
      może troche mniej. Z Senj na początek Pagu 2,5h (liczmy na tłok 3h ale w
      przypadku kaorka dorzucić trzeba 1h) Wychodzi ok 20h, teoretycznie da się to
      zrobić za jednym zamachem, ale bez 2 kierowców nie radzę zwłaszcza w upale
      • Gość: Kir Re: wyspa pag IP: *.pitow.wroc.pl 27.05.03, 10:45
        Gość portalu: Kir napisał(a):
        trochę pokręciłem -sorry

Nie Karlobag tylko Karlovac
        Z Karlovacza do Senj dojedziesz w 2 godziny, najwyżej 2.5
        natomiast z Senij do Maslenic jest ok 130km -musisz liczyć że zajmie Ci t o
        nawet 3 godziny minimum 2.
        Gybyś chciał nadłożyć drogi możesz jechać przez Gospić i Karlobag. Nadłożysz ze
        60km ale tej gorskiej trasy nigdy nie zapomnisz

Od granicy Węgiersko-Chorwackiej do obwodnicy Zagrzebia
        dojazd trwa 3 godziny jeżeli jeszcze nie oddali do użytku ostatniego
        odcinka autostrady. Pomiędzy odcinkami jest luka, po drodze ok 50km przez
        wiochy, zejdzie na ten kawałek godzina.Ostatni kawałek autostrady spowoduje że
        droga z granicy skróci się o godzinę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka