Gość: maciek IP: *.edhel.dialup.pol.co.uk 02.06.03, 01:27 jechal ktos ? jakie wrazenia ? Latwo dostac w leb ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rafik Re: pociagiem do Chorwacji IP: 141.145.177.* 02.06.03, 10:45 Witam, Moja dziewczyna jechala z Niemiec przez Monachium do stolicy Chorwacji. Jakos to zniosla, ale podroz byla koszmarnie dluga. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xiontz Re: pociagiem do Chorwacji IP: 193.0.75.* 02.06.03, 13:01 Dwa warianty - przez Budapeszt i przez Wiedeń do Zagrzebia. Trwa to bardzo długo, jeśli uwzględni się jeszcze pociąg w kierunku morza - dwa dni. Przy okazji można zwiedzić kilka stolic europejskich, ale w pociągach jest bezpiecznie, jak tylko minie się polską granicę. W drodze powrotnej w nocnym pociągu trzeba uważać między Katowicami a Sosonowcem, dwa razy na tej trasie widziałem grasujące grupy złodziei. Ceny to jedyny minus - tam i z powrotem około 600 zł! Polecam usługi autobusowe - taniej (350) i zawiozą na samo miejsce! (firma Pinior) Po drodze obiadek w Czechach, zakupy w sklepie wolnocłowym i postoje na różnych stacjach benzynowych i filny wideo dla tych co nie posiadają dekodera canal+ :) pzdr. x. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: pociagiem do Chorwacji IP: *.elostirion.dialup.pol.co.uk 02.06.03, 20:54 No tez bym chetnie pojechal autobusem bo nietylko taniej, ale i szybciej a w dodatku nie ma przesiadek. Niestety chce wyjechac w pozniedzialek lub ewentualnie we wtorek a z Polski nie wychodzi zaden autokar do Chorwacji w te dni wiec zostaje mi tylko pociag. O i mam pytanie: czy mozna w Polsce odrazu wykupic miejscowki sypialne na droge powrotna z Chorwacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danusia Re: pociagiem do Chorwacji IP: *.net.hinet.hr 02.06.03, 23:11 Poniewaz mieszkam w Chorwacji, w Zagrzebiu, wielokrotnie jezdzilam pociagiem na relacji Krakow-Budapeszt-Zagrzeb. Podroz jest dosyc dluga, to trzeba przyznac, ale bezpieczna. Ja prawie zawsze jezdzilam w kuszetce lub wagonie sypialnym. Wtedy mozna byc naprawde bezpiecznym, zwlaszcza jesli jedzie sie w pojedynke. A niewielka doplata za kuszetke to tak niewiele, a tak duzo moze znaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: pociagiem do Chorwacji IP: *.Astral.Lodz.PL 02.06.03, 23:25 Danusia mieszkająca w Chorwacji czy mozes zpodac do siebie jakis kontakt - mail lub gg?? mam kilka pytan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danusia Re: pociagiem do Chorwacji IP: *.net.hinet.hr 02.06.03, 23:50 oto moj e-mail: danuta.kovacev@email.hinet.hr chetnie odpowiem na pytania, jesli tylko bede w stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: pociagiem do Chorwacji IP: *.dwimordene.dialup.pol.co.uk 03.06.03, 01:12 moze glupie pytanie ale po prostu nie wiem :)) - czy mozna zarezerwowac na dworcu w Polsce kuszetki na droge powrotna z Chorwacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danusia Re: pociagiem do Chorwacji IP: *.net.hinet.hr 03.06.03, 22:00 Moge doradzic co zrobic, by podroz pociagiem byla jak najtansza. Najlepiej w Polsce kupic bilet w obie strony ale tylko do Budapesztu. Miedzy Polska a Wegrami jest umowa w tej sprawie i dostaje sie spora znizke. Taka sama umowa funkcjonuje miedzy Wegrami i Chorwacja. Jesli kupisz w Budapeszcie bilet do Zagrzebia w obie strony, zaplacisz prawdopodobnie okolo 100 PLN ( to tak na oko). W Budapeszcie mozna kupic forinty, lub tez przywiezc je ze soba z Polski. Podobnej umowy nie ma natomiast miedzy Polska a Chorwacja. Stad ta roznica w cenach. Mozna to sprawdzic - po uzyskaniu informacji na PKP o cenie bezposrednio do Zagrzebia i tylko do Budapesztu + odcinek do Chorwacji nalezy porownac ceny. Roznica bedzie spora ( 30-40 %) Odpowiedz Link Zgłoś
irenka_n Re: pociagiem do Chorwacji 26.06.03, 11:10 A czy ktos moze wie ile kosztuje bilet z Budapesztu do Splitu? i ile kosztuje autobus ze Splitu do Dubrownika? Odpowiedz Link Zgłoś
dzoony Re: pociagiem do Chorwacji 26.06.03, 13:33 W zeszłym roku jechałem z Podgory(okoo 80km od Splitu) do Dubrovnika i bilet w jedną stronę kosztował około 70-75 kn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukaburra Re: pociagiem do Chorwacji IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.03, 22:47 W wakacje z Pragi i z Bratyslawy jezdza besposrednie pociagi do Splitu! Jest o wiele prosciej niz przesiadac sie 3 razy. Oto strony: dop.slovakrail.sk/c_autovlak_split.html lub www.cdrail.cz/CP1250/CKCD/jadran.htm Odpowiedz Link Zgłoś