Gość: ann.ka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 10:16 Witam , wybieramy się do Chorwacji , chcemy jak zawsze wziąść namiot. Czy jest problem z polami namiotowymi? Jakie sa ceny ? Polecicie jakies miejsce, bo jedziemy w ciemno. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gapciams Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? 12.07.07, 11:03 vodice - dalmacja - bardzo przyjemny camp w super lokalizacji www.rivijera.hr/en/index.php?link=camp#imperial Odpowiedz Link Zgłoś
malenka07 Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? 12.07.07, 11:28 Pomysl rewelacyjny, bylismy wiele razy:) Kampingow duzo, sa duze, sa male, dla kazdego cos milego:) najlepiej poszukaj na forum www.cro.pl, tam jest caly dzial o campingach! Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pele Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 11:49 Hey-moim zdaniem Chorwacja pod namiot to lepsza frajda niż na kwaterze.My się wybieramy w tym roku za tydzień i to będzie mój trzeci wyjazd do cro i 3 ci pod namiot.Mój starszy był łącznie 5 razy w tym raz na kwaterze i powiedział nigdy więcej-pod namiotem 100razy lepiej.Z tego co przestudiowałem w necie za kemping od osoby za wszystko doba powinna się mieścić ok 22-25 zeta.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann.ka Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 12:10 Dzięki, utwierdziliscie mnie w decyzji . Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? 12.07.07, 15:02 do Chorwacji ZAWSZE pod namiot. należy jednak pamiętać,ze ceny campingów są różne. najdroższy jaki widziałem , to w okolicach Dubrownika, coś około 50 zł za osobę w CAVTAT Camingi, podobnie jak hotele ,mają swoje GWIAZDKI!im wiecej tym drożej. istnieje też możliwość nocowania na campingach , bez namiotów opłaca się, gdy jeździ sie samemu. przy dwóch osobach zamiast namiotu już raczej nie (opłata za osobę plus namiot lub sam spiwór, różnica mała) za podyt powyżej 7 dni na tym samym campingu są zniżki! nie radzę jednak rozbijać namiotów na dziko (kary) można, ot po prostu nocować na plaży ale bez namiotu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 09:35 powiem tak - zalezy co kto lubi . jak ktos lubi namioty to nic go nie przekona i odwrotnie :-)) co do cen sa dosyc wysokie i czesto niewiele mniejsze niz kwatery . Co wybierzesz zalezy tylko od tego co wolisz standardy na polach namiotowych sa w miare ok czesto takie pola polaczone sa z plaza dla nudystow wiec jak bedzie ci to przeszkadzac zapytaj wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.chello.pl 13.07.07, 10:14 Chorwacja z namiotem to bardzo dobry pomysł. Noce są w lecie ciepłe, a opady deszczu dość rzadkie, poza tym nie ma przymusu określania z góry, ile dni chce się w danym miejscu przebywać, co zazwyczaj trzeba uczynić, wynajmując kwaterę. Kempingów jest dużo, od małych, przydomowych, niedrogich, po kombinaty turystyczne z rozwiniętą infrastrukturą i zdecydowanie wyższymi cenami. Polecam szczególnie Dalmację, w ostatnich 2 latach za 2 osoby i samochód (bez podłączania prądu) na dalmatyńskich kempingach o przyzwoitym standardzie (koło Szybenika i na Peljescu) płaciłem od 14 do 21 euro za dobę (nie nocowałem na przydomowych, gdzie zapewne jest taniej) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 11:15 nie chce sie spierac bo ci co lubia namioty maja do tego prawo i ja w pewnym sensie rozumiem te osoby ale podam pewne fakty >Noce są w lecie ciepłe sa wrecz gorace co w polaczeniu z 35 40 stopniami w ciagu dnia daje niezla mieszanke >a opady > deszczu dość rzadkie to nie do konca tak . zdarza sie ze w sezonie moze lac i tydzien .w tym roku jest ok ale poprzednie lata nie byly takie super . do tego nalezy dolozyc ryzyko bury > nie ma przymusu określania z góry, ile dni > chce się w danym miejscu przebywać czyli jesli dobrze rozumiem codziennie rano tupie sie prze biurem doplacajac za kolejny dzien pobytu ? > płaciłem od 14 do 21 euro placiles za 2 osoby . pokoj 2 os z wlasna lazienka i z pradem w znanych miejscowosciach turystycznych kosztuje ok 30 , pewnie mozna znalezc taniej za 20 -25 euro (zalezy oczywiscie od pory i miejsca) dlatego twierdze ze namiot jest super dla osob lubiacych taki styl zycia . ale raczej ekonomicznie jest to slabo uzasadnione Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? 13.07.07, 11:30 to moze inaczej. Namiot jest idealny gdy chce sie zmieniać miejsca pobytu na pobyt staly, rzeczywiscie wystarczy kwatera! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anik Re: Macku, IP: *.axelspringer.pl 13.07.07, 13:12 a na jakim campie na Peljescu byles? Wybieram sie w tym roku i szukam informacji... Napisz pare slow (polozenie, sanitariaty, wielkosc, ceny itp) Z gory dziekuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.chello.pl 13.07.07, 15:11 Gość portalu: Lipski napisał(a): > nie chce sie spierac bo ci co lubia namioty maja do tego prawo i ja w pewnym > sensie rozumiem te osoby Nie wiem, po co zaczynasz jałową dyskusję, o tym, czy lepiej spać na kwaterze, czy w namiocie. Nie musisz "w pewnym sensie" rozumieć tych, którzy wybierają opcję kempingową. To ich sprawa, Ty po prostu wybierasz to, co ci odpowiada. > >Noce są w lecie ciepłe > sa wrecz gorace co w polaczeniu z 35 40 stopniami w ciagu dnia daje niezla > mieszanke W dzień rzeczywiście nie da się przy takich temp. przebywać w namiocie, ale w nocy, w szczycie sezonu letniego, zazwyczaj jest ok. 20 - 22 stopni, więc spokojnie można wytrzymać, tym bardzie, że mało kto na kempingu przed godz. 23 idzie spać. Nie słyszy się jakoś, aby "namiotowicze" przebywający w lecie w Chorwacji, Włoszech, Grecji czy Hiszpanii padali na serce częściej niż mieszkający w hotelach czy pensjonatach. >a opady > > deszczu dość rzadkie > > to nie do konca tak . zdarza sie ze w sezonie moze lac i tydzien .w tym roku > jest ok ale poprzednie lata nie byly takie super . > do tego nalezy dolozyc ryzyko bury Wszystko się zdarzyć może, kilka burz pod namiotem przeżyłem. Jeśli namiot jest dobrej jakości (nie najtańszy, hipermarketowy), to nie powinien przemoknąć. Długotrwałe deszcze to rzeczywiście dyskomfort dla namiotowiczów, ale zawsze można się wtedy spakować i przenieść w inne miejsce lub na kilka dni wynająć kwaterę. Na południu Europy deszcz latem pada dość rzadko, ale mogą wystąpić anomalia pogodowe. Ot, zwyczajne wakacyjne ryzyko, podobnie jak ryzykowna może być kąpiel w morzu, jazda samochodem itp. > > nie ma przymusu określania z góry, ile dni > > chce się w danym miejscu przebywać > > czyli jesli dobrze rozumiem codziennie rano tupie sie prze biurem doplacajac za Absurdalny komentarz, o co ci chodzi? Z pola kempingowego, jeśli znudziło mi się lub przestało podobać, mogę w każdej chwili wyjechać. Z kwatery teoretycznie też, ale mało prawdopodobne jest, by gospodarz zwrócił mi pieniądze za niewykorzystany pobyt, a najczęściej wynajmujący kwatery żądają zapłacenia za pobyt w 1 lub 2 dniu po przyjeździe. > miejscowosciach turystycznych kosztuje ok 30 , pewnie mozna znalezc taniej za > 20 -25 euro (zalezy oczywiscie od pory i miejsca) > dlatego twierdze ze namiot jest super dla osob lubiacych taki styl zycia . ale > raczej ekonomicznie jest to slabo uzasadnione Za ok. 30 euro w szczycie sezonu w popularnych chorwackich miejscowościach turystycznych trudno znaleźć dla 2 osób porządną kwaterę o dobrej lokalizacji. Znalezienie zaś niezłego kempingu za 15-16 euro (2 osoby, namiot, samochód) nie nastręcza dużych problemów, choć są kempingi znacznie droższe (nawet po ok. 25 euro za 2 os., np. w okolicach Dubrownika czy na Istrii), ale są też tańsze, przydomowe (po 10-12 euro za 2 os.), choć ich standard na ogół nie jest zbyt wysoki. Różnicę cenową przemnóż sobie przez ilość dni pobytu. Kwatery w cenie podobnej do ceny rozbicia namiotu na kempingu to mit, chyba że porównywać najtańsze kwatery o niskim standardzie z kempingami o najwyższym standardzie (oczywiście w tym samym miejscu). Nie jest mym celem udowadnianie, że pobyt pod namiotem jest lepszy od pobytu na kwaterze czy w hotelu, po prostu każdy, rozważając zalety i wady obu opcji, wybierze tę, która najbardziej, z różnych względów, będzie mu odpowiadała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 15:24 > > do tego nalezy dolozyc ryzyko bury chodzilo mi o bure nie o burze > Na południu Europy deszcz latem pada dość rzadko, ale mogą wystąpić > anomalia pogodowe i o to mi wlasnie chodzilo . bura w chorwacji w wakacje jest czyms naturalnym > Absurdalny komentarz, o co ci chodzi? Z pola kempingowego, jeśli znudziło mi > się lub przestało podobać, mogę w każdej chwili wyjechać. Z kwatery teoretycznie > też, ale mało prawdopodobne jest, by gospodarz zwrócił mi pieniądze za > niewykorzystany pobyt, a na polu namiotowym ci oddadza ? Tez przeciez musisz okreslic ile dni zamierzasz spedzic . Wnosisz wtedy oplaty + klimatyczne . i co jak ci sie znudzi to wlasciciel ci odda kase i pobiegnie tez do urzedu miejskiego po zwrot klimatycznego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.chello.pl 13.07.07, 20:26 Gość portalu: Lipski napisał(a): > a na polu namiotowym ci oddadza ? Tez przeciez musisz okreslic ile dni > zamierzasz spedzic . Wnosisz wtedy oplaty + klimatyczne . i co jak ci sie > znudzi to wlasciciel ci odda kase i pobiegnie tez do urzedu miejskiego po zwrot > > klimatycznego ? Nie znasz realiów kempingowych, więc piszesz głupoty. Na kempingu nie musisz po zameldowaniu z góry określać, na ile dni się zatrzymujesz, a płacisz przy wyjeździe za tyle nocy, ile na danym kemp. spędziłeś, możesz wyjechać nawet po jednej i nikt ci z tego powodu nie będzie robił wymówek. Nigdy, nie tylko w Chorwacji, nie spotkałem się z odstępstwem od tej zasady. Inaczej jest tylko w przypadku wykupienia w biurze podróży określonego czasu pobytu (podobnie jak z wykupieniem wczasów)lub zarezerwowania z góry, określonej ilości dni i wpłaceniu zaliczki. Jeśli jedziesz indywidualnie, w ciemno, nie masz żadnych zobowiązań, sam decydujesz, jak długo i w jakim miejscu chcesz pozostać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 10:00 > Nie znasz realiów kempingowych, fakt obecnych nie znam ale z tego co sie orientuje puierwszego drugiego dnia po przyjezdzie idziesz do biura i regulujesz naleznosci . skoro twierdzisz ze jest inaczej tzn ze tak jest . nigdy nie twierdzilem ze znam sie na campingach . jesli juz cos mowi mowie to z mojego prywatnego punktu widzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.generacja.pl 16.07.07, 14:04 Nigdy tak nie płaciłem. Zawsze płaci się przy wyjeździe. Do tego moge wyjechac o 17:00 czy 20:00 i nikt nie krzyczy że jest doba kempingowa czy cos takiego Na niektórych kempach za więcej niż 3 dni jest znizka. A w kazdym razie waro o nią zapytać Odpowiedz Link Zgłoś
pampaluna Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? 16.07.07, 15:23 wróciałam właśnie z Chorwacji. Częściowo nocowałam na kempingach, raz wynajmowałam pokój. W sumie byłam na 5 kempingach i na żadnym nie kazali płacić mi z góry, ani okreslać ile dni zostanę. Dawało się paszporty, rejestrowali nas i oddawali paszporty. Petem juz tylko płaciło się w dniu wyjazdu. Trzeba tylko przestrzegać tzw. godziny wymeldowania. Jeśli jest to np. godz. 12, to do tej godziny trzeba opłacić pole namiotowe, jeśli tego dnia chce się wyjechać. Na kempingu można zostać oczywiście dłużej, newet do wieczora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostra ekonomka Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 13:34 A ja powiem tak-NIE WIERZCIE W BAJKI TYPU CAMPING KOSZTUJE PRAWIE TYLE SAMO CO KWATERY-JAK KOMUś ZALEżY NA CIęCIU KOSZTóW WYJAZDU TO ZNAJDZIE łADNY KEMPING NAD SAMYM MORZEM W łADNYM MIEJSCU I ZMNIEJSZY KOSZTY POBYTU O OK 40%-NAWET DO 50% W STOSUNKU DO KWATER-I TAK JEST NA CAłYM śWIECIE(WIADOMO JEDZENIE KOSZTUJE TYLE SAMO NIEZALEżNIE OD TEGO GDZIE SIę MIESZKA).Poza tym kwatera powinna być z klimą-inaczej jest masakra my kupiliśmy farelka żeby w nocy zimne powietrze sobie puszczać i po tym doświadczeniu stwierdziliśmy że (będąc wcześniej dwa razy pod namiotem w cro)nigdy więcej tylko camp...Chłodna bryza od morza-non stop przy plaży można zrobić sobie kawkę i wypić ją na plaży bo jest blisko i wszystko pod ręką-plaża staje sie częścią twojego podwórka...-polecam namiot zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 14:24 > my kupiliśmy farelka żeby w nocy zimne powietrze > sobie puszczać to jak zle wlaczyliscie to nic dziwnego ze cieplo bylo :)))))))) nie ma sensu roztrzasac tematu - tak jak pisalem wczesniej jedni wola namioty inni jada kamperem inni wola kwatery . Jedni dojezdzaja autobusem inni samolotem inni kisza sie 20 g w samochodzie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostra ekonomka Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 14:32 WYOBRAZ SOBIE żE NIE BYłO NIGDZIE W POBLIżU WIATRAKA A MIELI FARELEK I NIM TEż MOżNA ZIMNE POWIETRZE PUSZCZAć CHYBA żE NIGDY NIE WIDZIAłEś TAKOWEGO URZąDZENIA. POZA TYM TO TY ROZTRZąSASZ TO CZY BYł TO FARELEK CZY LECIAłO CIEPłE POWIETRZE CZY NIE - WIęC NIE PISZ TEKSTóW TYPU NIE MA CO ROZTRZąSAć BO WSZYSCY KUMAJą O CO BIEGA TYLKO TY SZUKASZ DZIURY W CAłYM.PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 15:30 caps ci sie przycial >CHYBA żE NIGDY NIE WIDZIAłEś TAKOWEGO URZąDZENIA albo chyba ze ty nie czytasz ze zrozumieniem co ja napisalem a napialem ze jak ZLE wlaczyliscie ... > POZA TYM TO TY ROZTRZąSASZ TO CZY BYł TO FARELEK CZY LECIAłO CIEPłE POWIETRZE > CZY NIE no bo czasami ludzie takie glupoty pisza ze trzeba dwa razy sie zastanawiac i dopytywac . tak przy okazji to byl zolty farelek z przelacznikami po boku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.pronet.lublin.pl 13.07.07, 15:54 najprzyjemniejszy wg nas, a najtańszy wg wileu kemping w Dalmac www.autocampmrkva.prv.pl Pojedziecie raz i będziecie wracać. Wszędzie blisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.chello.pl 13.07.07, 22:30 Monika serdeczne turystyczne pozdrowienia , a Lipskiego traktować pż/ps.i pochodnych.Kiedyś przez przypadek się spotkamy i wymienimy doświadczenia,ale generalnie,.na forach jest są jak w życiu.Wiele razy jeżdziłem w ciemno w zakątki AiE.Zawsze było OK.choć na forach wypisywano straszne rzeczy. Wniosek przed podłączeniem netu obowiązkowe badania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 18:19 Lipski jest pusty jak puszka po piwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 09:57 to fakt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Chorwacja pod namiotami, dobry pomysł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 10:03 > Lipski jest pusty jak puszka po piwie uwazaj dziecko zeby ci sie kalwiatura nie pochlapala bo mamusia nowej nie kupi a na przyszlosc lepiej uzywac sensownych argumentow zamiast epitetow . ja tez moge probowac cie obrazic na wiele roznych sposobow . wiekszosci z nich jednakj twoja percepcja nawet nie wychwyci . Odpowiedz Link Zgłoś
noyle dobry pomysł 16.07.07, 23:05 Najlepszy z możliwych. Ostatnio namówiłem siostrę z rodzinka , trojka dzieci z tego najmłodsze 1/2 roku, zawsze jeździli na kwatery itd, teraz widzę ze dla nich nie ma innej opcji ja to juz wiem dawno pozdrav Jacek Odpowiedz Link Zgłoś