Dodaj do ulubionych

Skorpiony !!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 14:11
Witam, czy spotkaliście w Chorwacji skorpiony?
Obserwuj wątek
    • Gość: Remo Re: Skorpiony !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 14:42
      Tak, na plaży. Są małe, ja widziałem takie 2-2,5cm. Zupełnie nie groźne. Większe
      wrażenie robią modliszki, te mają ponad 20cm i raczej nie pchałbym palucha w ich
      odnóża
      • Gość: Cro_bywalec Re: Skorpiony !!! IP: 80.54.108.* 19.05.08, 18:14
        tak zupełnie niegroźne to one nie są. Owszem, ich jad nie jest tak toksyczny jak
        u skorpionów tropikalnych, ale ugryzienie może powodować wystąpienie
        kilkudniowej, silnej gorączki. Natomiast może stanowić śmiertelne zagrożenie dla
        osób z alergią.
        • Gość: abc Re: Skorpiony !!! IP: *.icpnet.pl 19.05.08, 20:34
          1.Euscorpius tergestinus (C.L. Koch, 1837) – Występuje w Austrii, Chorwacji (na
          wybrzeżu), we Francji (południowo-wschodnia część oraz Korsyka), Monaco, San
          Marino, Słowenia, Republika Czeska (centralna Bohemia). Skorpion średnich
          rozmiarów, osiągający 4 cm długości. Ogólne ubarwienie pomarańczowo brązowe.
          Głowotułów i szczypce (nogogłaszczki) ciemniejsze, szczękoczułki, telson,
          wieczko płciowe, pectyny i sternity żółte. Skorpiony pochodzące z centralnej
          Bohemii odpowiadają morfologią skorpionom występującym w Austrii, u innych cechy
          te mogą różnic się nieznacznie wyrazistością granulacji lub ubarwieniem.

2.Euscorpius mingrelicus (Kessler, 1874) – Występuje w Gruzji, Syrii, Turcji,
          Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Chorwacji, Grecji, Rumunii, Rosji, Słowenii,
          Serbii, Kosowie, Czarnogórze i we Włoszech. Średnich rozmiarów skorpion
          dorastający do 4 cm. Charakterystyka podobna do E. germanus i E. alpha,
          ubarwienie bardzo ciemne (czarno-brązowe)

3.Euscorpius gamma Caporiaco, 1950 – Występuje w Austrii, Chorwacji, Słowenii i
          północnej części Włoch. Mały skorpion nie przekraczający 3,5 cm. Ubarwienie
          ciemno orzechowe (czekoladowe).

4.Euscorpius germanus (C.L. Koch, 1837) – Występuje w Austrii, Bośni i
          Hercegowinie, Bułgarii, Chorwacji, Słowenii, Szwajcarii i we Włoszech. Jeden z
          najmniejszych Euscorpiusów osiągający 2 do 3 cm długości. Ubarwienie ciemne,
          prawie czarne bez różnic w kolorystyce pomiędzy częściami ciała.

5.Euscorpius hadzii Caporiacco, 1950 – Występuje w Albanii, Bośni i
          Hercegowinie, w południowo – zachodniej Bułgarii, Chorwacji, Macedonii, Kosowie
          Czarnogórze i Serbii. Skorpion średniej wielkości, dorastający do 4 cm.
          Spotykany jest w różnych wariacjach barwnych, od czarnego do lekko pomarańczowo
          – brązowego. Podstawowym kolorem jest jednak ciemno brązowy, głowotułów i
          szczypce (nogogłaszczki) ciemniejsze, messosoma, metasoma i telson delikatnie
          jaśniejsze, nogi i szczękoczułki brązowe.

6.Euscorpius italicus (Herbst, 1800) – Występuje w Algierii, Maroku, Tunezji,
          Gruzji, Turcji, Jemenie, Albanii, Chorwacji, Francji, Grecji, Macedonii,
          Rumunii, Rosji, San Marino, Słowenii, Szwajcarii, na Węgrzech, we Włoszech,
          Serbii, Kosowie i Czarnogórze. Największy skorpion z rodziny Euscorpius,
          dorastający do 5 cm. Ubarwienie ciemno orzechowe z nogami pomarańczowymi.

Niebezpieczeństwo: Produkcja toksyn czy jadu to domena praktycznie wszystkich
          głównych form życia z wyłączeniem ptaków. Skorpiony wszystkie bez wyjątku
          posiadają jad, ale nie posiadają go po to by zabijać ludzi. Niestety jednak na
          przestrzeni czasu skorpiony zapisały się negatywnie w historii ludzkości. Jednak
          w przypadku Euscorpiusów siła jadu produkowana przez te skorpiony porównywana
          jest z siłą ukłucia pszczoły lub osy. Samo ukłucie do którego dochodzi
          niezmiernie rzadko powoduje lekkie swędzenie, zaczerwienienie miejsca ukłucia,
          lokalne odrętwienie okolicy miejsca ukłucia. Symptomy te trwają od godziny do
          kilku godzin.
          • Gość: abc Re: Skorpiony !!! IP: *.icpnet.pl 19.05.08, 20:35
            źródło - www.terrarium.com.pl/zobacz/euscorpius-ssp-162.html
    • an1000 Re: Skorpiony !!! 19.05.08, 21:39
      Nigdy, a czesto tu bywam
      • Gość: kaja Re: Skorpiony !!! IP: *.lama.net.pl 19.05.08, 21:59
        tak,spotkalam je w tym roku w maju na pagu
    • Gość: nune Re: Skorpiony !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 09:55
      Witajcie, spore zainteresowanie, na forum nigdy temat "SKORPIONÓW"
      nie był poruszany.
      Podobno teraz w maju na Istrii było ich zaczęsienie, chodziły po
      apartamentach, jak mrówki!!!
      Ja jeżdząc sporo jeszcze się na nie nie natknęłam!
      • Gość: tom Re: Skorpiony !!! IP: *.stella.net.pl 20.05.08, 20:39
        kilka lat temu podczas wieczornego spaceru na głównej promenadzie w sv. Filipie
        i Jakovie spotkaliśmy takiego osobnika na samiuteńkim środku asfaltu. Nie dał
        się oswoić, choć nieźle zakumplowaliśmy... To są dość pospolite stworzonka w tej
        części Bałkanów, niegroźne zupełnie, choć przyznać trzeba, że wyglądaja odjazdowo...
    • tomek37_wawa Re: Skorpiony !!! 24.05.08, 09:52
      Są skorpiony na wyspie Rab , jeden znaleziony w pokoju ..:-)
      zabrany na długą wycieczkę do Warszawy .. :-)
    • Gość: teodor241 Re: Skorpiony !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 10:14
      Byłem 3 razy ale skorpiona nie widziałem, choć spanie w namiotach
      zwiększa prawdopodobieństwo ich spotkania.Widziałem za to wije dużo
      większe od naszych Brrrrrrrr
      • Gość: Jola Re: Skorpiony !!! IP: *.sikornik.osi.pl 15.07.08, 23:34
        A ja byłam w tym roku po raz piąty w Chorwacji i po raz pierwszy
        spotkałam skorpiona (chyba z rodz. Euscorpius) i to na balkonie przy
        apartamencie! Brrr!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka