Gość: kazan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 11:53 Zawsze jechaliśmy przez Czechy i Austrie,w tym roku chcemy przez Słowację i Węgry trochę mam obawy,napiszcie jak się jedzie przez nie. Jak już to ominąć Budapeszt. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gullo.gullo Re: Jazda przez Węgry 23.05.08, 12:34 Ja w tym roku po raz trzeci pojadę trasa przez Słowację i Węgry, do teraz nie narzekałam. Autostrada jest od Zyliny do Bratysławy (ciezko troche w Zylinie odpowiednio skręcić ale moze juz sie skonczyly remonty w tych okolicach), potem w Bratysławie droga na Szombathely, do granicy ze Słowenią. Ja o tych dróg zadnych zarzutów nie mam, jechało się nimi bardzo dobrze, na Węgrzech niewielki ruch. Polecam bardzo. Jade znowu 26.6, po powrocie bede mogla przekazac informacje o aktualnym stanie drogi :) Odpowiedz Link Zgłoś
zlotajagoda Re: Jazda przez Węgry 27.05.08, 00:08 Remonty się nie skończyły a powiedziałabym, że rozwinęły skrzydła( jechałam 3 tygodnie temu do Bratysławy) - przejazd z Cieszyna do autostrady zajął nam więcej czasu niż przejazd samą autostradą do Bratysławy. Odpowiedz Link Zgłoś
bozena644 Re: Jazda przez Węgry 23.05.08, 16:32 TRASA SLASK - GRANICA WEGIERSKO / CHORWACKA Z ominieciem autostrady na Wegrzech ( BO NIEWARTO . Jedzie sie tylko kawałek, a jest drogo ) 1. Katowice - Cieszyn/ Czechy 2. Cieszyn – Cadca- Zylina ( Słowacja ) W tym roku nie warto przekraczać granicy Polsko Słowackiej w Zwardoniu, bo w zwiazku z budowa drog na trasie Zywiec / Zwardon, sa duze utrudnienia . 3. Zylina – Bratysława ( to jest autostrada ) 4. Bratysława – Rajka („Rajka” to dane przejscie graniczne juz po stronie Wegierskiej) W Bratysławie trzeba najpierw jechać na kierunek „GYOR”. Nastepnie patrzeć na kierunek „ przejscie graniczne Rajka” . Po przekroczeniu granicy wegierskiej nalezy kierować sie na „ centrum Rajki” i na miejscowosć MASON MAGYAROVAR, bo jak sie ten zjazd przegapi to znajdziemy sie na autostradzie do Gyoru . czyli jedziemy dalej: 5. Rajka –Mason Magyarovar – Csorna 6. Csorna – Szombathely 7. Szombathely - Zalaegerszeg 8. Zalaegerszeg – Nagykanisa 9. Nagykanisa – Letenye ( przejscie graniczne po stronie Wegierskiej ) 10. Gorican ( przejscie graniczne po stronie Chorwackiej ) - Zagreb ( autostrada) – Split ( autostrada ) Cała w/w trasa KATOWCE – SPLIT ok. 1100 km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol. Re: Jazda przez Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 21:58 Co jest powodem wyboru tej trasy, jakie są zalety? I czy nie za wolno jest przez Węgry? Jeździlem po Węgrzech wielokrotnie ale do Chorw. wybieram sie pierwszy raz i chce przeskoczyc bez wiekszych przystanków w okolice Rijeki (z opolskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ston Re: Jazda przez Węgry IP: *.net.pulawy.pl 25.05.08, 00:27 Czy 15 zeta za 3-dniową winietę to drogo??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seboc Re: Jazda przez Węgry IP: *.eranet.pl 24.05.08, 00:01 od Ziliny jest autostrada, jedzie się do Bratysławy, potem jedynie należy uważać, by dobrze skręcić i nie pojechać do Wiednia :-) przez całe Węgry też autostrada, Budapeszt omija się obwodnicą autostradową, generalnie pięknie szybko i przyjemnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol. Re: Jazda przez Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 15:28 Oczywiscie, jest autostrada ale nie z Bratysławy prosto na południe. Nie w kierunku Istrii i Kvarneru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Jazda przez Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 21:48 czy trasa 86 na Węgrzech wymaga winiety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Jazda przez Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 21:52 ile czasu zajmuje przejazd przez Węgry,trasa 86. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir od kiedy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.08, 08:25 jeździłem wielokrotnie trasą 86 z różnymi kombinacjami. Winietka nie obowiązuje, przynajmniej nie obowiązywała. Nawet kawałek autostrady koło Mason Magyarovar był bez winietki bo alternatywna droga była w budowie Odpowiedz Link Zgłoś
zlotajagoda Re: Jazda przez Węgry 27.05.08, 00:12 Gość portalu: seboc napisał(a): > Budapeszt omija się obwodnicą autostradową, > generalnie pięknie szybko i przyjemnie :-) To chyba w weekend jest tak pięknie, bo Budapeszt nie ma jeszcze obwodnicy jako takiej. Jest tzw. mała obwodnica, która biegnie przez Budapeszt i można powiedzieć, że jest obwodnicą centrum miasta. W weekend da się przeżyć, w tygodniu raczej koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
gapciams Re: Jazda przez Węgry 29.05.08, 14:20 jade w okolice splitu , zawsze jezdzilem przez austrie slowenie wiec ta trase znam , do miejsca gdzie jade ta trasa jest okolo 1350 km , niestety koszty winiet i oplat za drogi sa coraz wyzsze - slowenia od 1 lipca wprowadza oplate za pol roku + 35 euro !A JAK JEST Y TRASA VIA WEGRY jaki jest cas i kost tej drogi Odpowiedz Link Zgłoś