Gość: olesz IP: *.silesialan.pl 04.08.08, 11:51 Wróciłem z Czarnogóry - służę aktualną informacją Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mycha Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.108.194.* 08.08.08, 12:43 czy to prawda, że ceny poszły mocno w górę w porównaniu do tego co piszą w pzrewodnikach i w sieci? taką informację znalazłam dziś na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Czarnogóra samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.08, 15:25 Witaj, Byłeś na campingu czy kwaterze? Jaką trasą jechałeś? Jak ceny - w tamtym roku były bardzo atrakcyjne:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Czarnogóra samochodem IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.08.08, 22:42 daj znaka bo jesteśmy ciekawi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 09.08.08, 19:38 Ceny są nadal atrakcyjne .Dobre winko Krstac za 2euro.Piwo na plaży w cenie naszego w sklepie.W ogóle w sklepie ceny artykułow spożywczych są nieco niższe niż u nas,nie mówiąc już o owocach warzywach/arbuzy ,melony ,pomidory/ Jechałem samochodem przez góry czyli Słowacja,Węgry,zahaczyłem o Plitvickie Jezera w Chorwacji ,następnie przez Bośnię i Hercegowinę do Czarnogóry.Po drodze był jeszcze rafting na rzece Tara /super/Skonczyłem na wybrzeżu w miejscowości Dobra Woda za Barem.Przejechałem też wokół zatoki Kotorskiej . Benzyna najtańsza w BiH /wychodzi 3,5 PLN za litr 95 .Co jeszcze Cię interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
johnnie_rider Re: Czarnogóra samochodem 09.08.08, 21:39 Jechałeś w ciemno, czy z rezerwacją? Jeżeli mieszkałeś na kwaterze, to jaki był standard, z klimą? Akurat interesuje mnie miejsce pomiędzy Barem a Ulcinj, wyjeżdżam w ciemno 15.08, możliwe, że trafię tam, gdzie Ty. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 10.08.08, 22:58 Jechałem w ciemno i w lipcu nie było żadnych problemów ze znalezieniem pokoi.Teraz ,w sierpniu jest szczyt sezonu ,zjechało więcej Niemców i Włochów ale nie sądzę abyś miał kłopoty ze znalezieniem noclegu szczególnie w kierunku Ulcinija.My ostatecznie "zakotwiczyliśmy " w Dobrej Wodzie - 5km za Barem .Jesteśmy zadowoleni z tego miejsca .Plaża z kamykami ,woda krystalicznie czysta choć dość dużo ludzi.Ceny o wiele niższe niż np. w Budvie Odpowiedz Link Zgłoś
zlotajagoda Re: Czarnogóra samochodem 09.08.08, 22:03 Czy możesz napisać coś o spływie Tarą? Był zorganizowany czy można tam spłynąć na własną rękę? Jak z noclegami i samochodem na czas spływu? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 10.08.08, 22:48 Spływ Tarą jest organizowany przez firmy które się tym zajmują .Szefem firmy z której myśmy korzystali jest niejaki Bato mówiący biegle po rosyjsku .Kontakt do niego :+38269422134 ,+38268728754.Płaciliśmy ok. 42Euro za jednodniowy spływ /ok.20km/+ wyżywienie . Inne firmy były droższe Dwudniowy spływ się nie opłaca ponieważ płynie się tyle samo a dodatkiem jest tylko nocleg w namiotach w połowie drogi.Cena za to jest o wiele większa ok.63Euro . Fajna ,bezpieczna przygoda.Należy dojechać do granicy w Szczepan Polu .My jechaliśmy od strony Bośni i Hercegowiny.Bato może zapewnić również domki noclegowymi na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Czarnogóra samochodem IP: *.chello.pl 10.08.08, 23:17 Napisz: 1.Ile płaciłeś za nocleg i jaki był jego standard (pensjonat, kwatera prywatna, wyposażenie, itp.). 2.Czy w Czarnogórze jako turysta czułeś się bezpiecznie (chodzi o zagrożenie tzw. przestępczością pospolitą, np. kradzieże, napady, oszustwa, włamania do aut). 3.Jakie są przykładowe ceny, np. piwa na plaży (napisałeś, że jest w cenie naszego sklepowego, tzn. ile (w przybliżeniu) kosztowało. 4.Czy w Czarnogórze jest brudno (na forum były wypowiedzi, że tak, jak Ty to postrzegasz). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 11.08.08, 12:44 Mieszkałem w pensjonacie.Pokoj 2osobowy ,klima,łazienka ,aneks kuchenny,duży balkon na morze.Koszt 30euro /dobe.Chciał 40 ale nie miał jeszcze pełnego obłożenia więc utargowałem na 30.To była IIpołowa lipca ale teraz jest tam top sezonu więc może być nieco drożej .We wrześniu ceny znów spadną o połowe. Generalnie im bliżej Albanii tym taniej...i niestety brudniej.Jednak Ulcinij mile mnie zaskoczył choć jest ostatnim miastem na wybrzeżu w kierunku wschodnim.Ładnie polożony ,z dużą ilością knajpek i sklepików i z najniższymi cenami.Jednak plaża miejska kamienista jest zatłoczona a 14-km plaża docierająca do samej granicy albańskiej ma niestety szary piasek .Taka sama jest plaża naturystyczna Ada Bojana.Ludzi jednak zdecydowanie mniej i oczywiście bez "tekstyliów".Czyli co kto lubi. Ceny za spanie przedstawiały sie różnie między 8-15 euro od osoby na dzień,ale nie sprawdzałem standardu. Nie miałem żadnych problemów ,ludzie życzliwi,bezpieczniej się czułem niż u nas.Auto parkowało pod chmurką na ulicy.Ogólnie spokój.Piwo na plaży w restauracji lane 1.3euro.W sklepie spożywczym puszka 0.6- 0.65 euro Jakbyś mial jeszcze jakieś pytania to proszę ~! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michel Re: Czarnogóra samochodem IP: *.rev.stofanet.dk 11.08.08, 18:14 pensjonat, 30 euro doba/osoba z wyzywieniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 11.08.08, 20:02 30 euro za pokój dwuosobowy w pensjonacie a nie od osoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudamn Re: Czarnogóra samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.08, 19:14 pragne poinformować, że Wielka Plaża ma szary piasek ponieważ posiada 33 minerały, i jego kolor nie jest związany z faktem zalegania stosów smieci pozostawionych przez plażowiczów.Jak można zaobserwowac bardzo często plażowicze okładaja sie tym piaskiem w celach leczniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotajagoda Re: Czarnogóra samochodem 11.08.08, 21:49 Dzięki. Jedziemy we wrześniu, skorzystamy z usług polecanego przez Ciebie pana Bato bo jak widać, Bato wiele może ;-))) Jeszcze jedno pytanie - czy rezerwowaliście sobie miejsce na spływie wcześniej czy można będąc już na miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 12.08.08, 12:25 Można rezerwować wcześniej.My tak zrobiliśmy na rafting dwudniowy/62Euro/osobe .Ale na miejscu okazało się że jest kilka firm organizujących splywy i polecana firma Bato była najtańsza /42euro/os - spływ jednodniowy .Jak już wspomniałem dwudniowy różni się tylko tym że jest nocleg w połowie drogi ,natomiast dystans jest ten sam - ok 18 km .Pozdrówcie Bato od Leo - może będzie pamiętał w koncu było to w połowie lipca i Bożydarkę /na parkingu w Szczepan Polu jest babcia która zaprowadzi Was na kwatery /-super drewniane domki w pięknym miejscu.Właściciel : Todor Cicmil kom.+382 69027154.Powodzenia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zlotajagoda Re: Czarnogóra samochodem 12.08.08, 19:24 Dzięki za konkretną i szczegółową odpowiedź. Pozdrowimy, oczywiście :-) Odpowiedz Link Zgłoś
artur-o2000 Re: Czarnogóra samochodem 12.08.08, 20:21 hahaha jak czytam o cenach w montenegro to mnie smiech ogarnia,jak mozna pisac ze tam jest tanio no moze na totalnej prowincji ja byłem w Budvie ceny masakra!!!! piwko na plaży 2,5 - 4euro jakis tandetny obiad 15euro mineralna, cola czy fanta w knajpie 0,2 bo tylko są takie butelki 3euro 0,40 vodka w podrzędnym barze 4euro kebab 4-5euro no a jak ktos pisze ze w sklepie jest taniej hm ciekaw gdzie bo np. piwo butelkowe 2,5euro a owoce na straganie brak słow 1kg winogrona 5euro jadno co jest tanie to śliwowica,a co do miejscowosci to tylko BUDVA jest ładna reszta to małe wioski.Prawda jest taka ze nawet z naszymi zarobkami w czarnogórze nie poszalejemy bo wieczorem jak ktos uderzy na miasto a dzieje sie tam dzieje to musi sie przygotowac na niezła jazde finansową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 12.08.08, 20:39 Przyznaję ,że Budva jest 2x droższa ,ale tylko Budva ! Mowisz że tam jest najładniej a byłeś tylko tam - więc nie masz rozeznania nt.cen w pozostałych miejscach jak i tego które są ładne a które nie.Zresztą jest to oczywiście kwestia gustu .Mnie osobiście Budva się nie podobała .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
artur-o2000 Re: Czarnogóra samochodem 12.08.08, 21:04 widzisz tak sie składa ze od 8 lat jezdze po bałkanach po 3-4 razy w roku i sobie zwiedzam ,w montenegro byłem w 5 moze 7 miescowosciach bo w sumie tyle tam jest i bez emocji no ale tak jak piszesz to jest kwestia gustu,ale jezeli masz na mysli inne miejscowosci hm no cóz ja tam zauwazyłem tylko przygnebiające szare plaze w które wtapjały sie wysypiska smieci no ale to przeciez tylko kwestja gustukto kto co lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 12.08.08, 21:15 Baardzo mi przykro że tak żle trafiłeś .Zyczę Ci więcej szczęścia w kolejnym wyjeździe na Bałkany. Odpowiedz Link Zgłoś
artur-o2000 Re: Czarnogóra samochodem 12.08.08, 21:58 trafiłem tak jak wszyscy, cos mi sie wydaje ze poknociłes kraje i piszesz nie o tym kraju co myuslisz ale spoko kazdy sie moze pomylic ! szacunek za miłosc do marsjanskich krajobrazów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 13.08.08, 11:25 Nie chciałbym się z Tobą już przegadywać więcej bo widzę że należysz do typu ludzi którym nigdzie i nigdy nic się nie podoba...Ta kategoria może zepsuć nawet najlepiej zaplanowane wczasy.....dlatego koncze temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycha Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.108.194.* 11.08.08, 08:01 i jak to jest z tym przywożeniem żywnosci do Czarnogóry? czy zakaz nadal obowiązuje, czy są jakiekolwoiek kontrole na granicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 11.08.08, 12:51 Nie miałem żadnej kontroli ani pytania o żywność przejeżdżając granice chorwackie,bośniackie i czarnogórskie.Tylko zielona karta wymagana przy wjeździe do Bośni.Natomiast przy wjeździe do Czarnogóry pobierają opłatę 10 euro od samochodu.Nie wiem co to ? - może jakieś klimatyczne wymyślili ? Po prostu kasują, dając w zamian nalepkę a-la winieta na szybe .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: Czarnogóra samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.08.08, 21:16 oooo,to cos nowego,bo w zeszlum roku (2007) nic nie pobierali na granicy i tylko zielona karte sprawdzili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycha Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.108.194.* 13.08.08, 11:46 a ja mam jeszcze do Ciebie dwa pytanka: jak jest z kwestią bankomatów na wybrzeżu, czy znajdę je przynajmniej w większych miastach? no i czy poleciłbyś jakieś szczególne miejsca do zwiedzania, np. czy byłeś w Błekitnej Jaskinii pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 13.08.08, 14:42 Nie korzystałem z bankomatów i nie byłem w Błękitnej Jaskini.Polecam cudowną drogę od granicy w Szczepan Polu do Niksića. Widoki kanionu rzeki Pivy i jeziora zaporowego no tej rzece plus wysokie góry poprzecinane tunelami są nieziemskie.Wejście na twierdzę górującą nad Kotorem i widok z góry na Zalew Kotorski również jest wart wysilku.Ciekawy jest również Stary Bar i Święty Stefan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elficzka Re: Czarnogóra samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.08.08, 12:43 ja mam pytanie odnośnie trasy do Ulcinij, jaką drogę wybrałeś, gdzie jakie opłaty, winiety, autostrady, ceny paliwa znam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 19.08.08, 21:48 Trasa : najlepsza /w moim odczuciu / Katowice - Zwardon -Żilina - Komarno-Veszprem /Węgry/ postój po 500 km na pólnocnym brzegu Balatonu-granica węgiersko chorwacka w Letenye-autostrada obok Zagrzebia- Karlovac/dojazd na nocleg i zwiedzanie Plitvickich Jezior - koniecznie będąc już w tym rejonie/- dalej do Splitu- następnie już pozostaje tylko tzw. Jadranska Magistrala brzegiem Adriatyku aż do Ulcinija w Czarnogórze Trasa II : ja ponieważ miałem czas i chciałem zobaczyć jak najwięcej odbiłem za Plitvickimi Jeziorami na Bosnię i Hercegowine czyli Bihać- Bosanski Petrovać -Jajce/piękny wodospad -Sarajewo postój ,fotki na starówce-Brod -granica w Szczepan Polju /tam rafting na rzece Tara/ -Niksić-Vilusi!!!- Grahovo -Risan /nocleg nad Zatoką Kotorską /- wizyta w Perascie i Kotorze - tunelem na wybrzeże do Budvy i dalej przez Sweti Stefan ,Petrovac do Ulcinija. Trasa piekna widokowo i z atrakcjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elficzka Re: Czarnogóra samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.08.08, 08:25 dzięki, powiedz jeszcze proszę, czy za autostrady w Chorwacji można płacic w Euro oraz czy rzeczywiście przy zjazdach są ogromniaste kolejki?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 21.08.08, 14:35 lepiej kupić kuny ,dostępne w naszych kantorach, bo przeliczenia z euro na kuny w trakcie płacenia na bramkach przeważnie jest dla nas niekorzystne ale są to w zasadzie sprawy groszowe.W weekendy i teraz w sierpniu czyli w szczycie sezonu podczas zmian turnusów mogą się tworzyć na zjazdach i przejściach granicznych duże korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elficzka Re: Czarnogóra samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.08, 08:15 troszku Ci zawracam gitarę ale jadę pierwszy raz w tamte strony, czy nocleg nad Zatoką Korską po spływie miałeś zarezerowany wczesniej, czy nie będzie problemu załatwic coś szybko na 1 noc? I gdzie wogóle spales po drodze? możesz coś polecić? Nie korzystałeś z bankomatów ale może zwróciłes uwage, czy są, bo czytałam, że z tym kłopot, tak jak z płatnościami kartą. Dzięki za wszelkie info :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 22.08.08, 10:10 Nie ma sprawy ,pytaj o co chcesz. Pamiętam jak ja potrzebowałem wszelkich informacji przy wyjazdach do nieco trudniejszych rejonów Azji.Są one podstawą -bo z pierwszej ręki.Nie obawiaj się spraw związanych z kasą.To jest cywilizowany kraj .Sporo turystów zjeżdża i mają chyba podobne wątpliowości.Nie krzystałem z bankomatów bo miałem gotówkę /euro/ale nie sądzę aby były problemy.Na stacjach benzynowych płaciłem kartą/visa/ ale w Bośni-bo tam tankowałem /litr 95 wychodzi 3,50 PLN !!!.Jeżeli jedziesz we wrześniu to na pewno znajdziesz coś bez wstępnej rezerwacji.Teraz w sierpniu mogą być kłopoty.Ja spałem w Risanju nad Zatoką Kotorską bo jechałem z góry od Bośni .Namiary na pokój 2osobowy z kuchnią i łazienką /30euro/ : +38269340424 na imię ma Dragan .Powiedz że dostałaś namiary od Bożydarki ze Szczepan Polja.Tyle na razie.Kiedy jedziesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elficzka Re: Czarnogóra samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.08, 12:02 16 wrzesnia wyjeżdzam, bo wczesniej nie dało rady, mielismy jechac wzdłuż Chorwacji ale czytajac Twoje info zastanawiam sie nad przejazdem przez Bośnię, nie mam zamówionych żadnych kwater, w ciemno walimy :)) i mamy na gaz autko, a to kosztuje 0,46 euro w serbii i Czarnogórze czytałam :)) więc mozemy pojeździć, dlatego pytam o te noclegi takie nagłe, może pojedziemy wzdłuż Chorwacji a wrócimy przez Bośnie, zobaczymy. Zatrzymamy się pewnie w Ulcinie, znalazłam w necie namiar na rodzine polsko-czarnogórska, mają pokoje z lazienka i kuchnia w cenie 6-10 euro, do dyspozycji ogród z warzywami, po zdjęciach i opiniach wygląda fajnie, ale jeszcze nie wiem :) na pewno nic nie bedziemy rezerwowac lecz popatrzymy na miejscu. O bankomatach czytałam, ze problem, więc lepiej mieć większa gotówke. oki, to pozdrawiam tymczasem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elficzka Re: Czarnogóra samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.08, 13:09 a zapomniałam zapytac jak z drogami w Bośni, czy płatne autostardy, winiety jakies?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 22.08.08, 14:51 przy wjezdzie do Bośni wymagana jest zielona karta.Poza tym nie ma żadnych opłat za korzystanie z dróg,bardzo dobrej jakości jak na kraj przez który przeszły działania wojenne 15 lat temu/mam na myśli drogi główne/Uważaj tylko na ograniczeniach prędkości.Dużo patroli policyjnych na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elficzka Re: Czarnogóra samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.08.08, 10:35 a móglbyś jeszcze podac jakiś namiar na nocleg w pobliżu Plitvickich Jezior?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 25.08.08, 18:11 W pobliżu Plitvickich Jezior jest pełno kwater prywatnych .W lipcu kiedy przyjechałem o 23.00 do Plitvic nie szukałem już noclegu tylko przespałem się w samochodzie .Zajechałem tylko na autokamp KORANA ale był full .Sierpien też jeszcze może być zatłoczony ,ale we wrześniu na 100% znajdziecie kwaterę pytając się o nią już na wysokości Rakovicy /10km od Plitvic/ albo Dreżnik-Grada . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Czarnogóra samochodem IP: *.chello.pl 19.08.08, 16:41 witam, wyjezdzam ze znajomymi na początku września, zastanawiamy się jak wygląda tzw. nocne życie w ulcinj? Czy są tam jakieś puby, dyskoteki, imprezownie? I jeszcze jedna sprawa, czy jest tam bezpiecznie, szczególnie w nocy? z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 19.08.08, 22:00 Niestety w tym temacie Ci nie pomogę .W Ulciniju byłem kilka razy ale tylko w dzień na zakupach.Jednak knajpek,pubów widziałem sporo,miasto bardzo turystyczne.Jednak widoczne są motywy islamskie w postaci minaretów ,meczetów,kobiet "lekko zasłoniętych " -więc nt.życia nocnego niewiele wiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lazybiusz Re: Czarnogóra samochodem 25.08.08, 18:08 Witam, jade do Chorwacji i Czarnogory samochodem, ktory nie nalezy do mnie. Nie orientujesz sie przypadkiem, czy potrzebuje zaswiadczenia od notariusza, ze moge prowadzic ten samochod? Jedni mowia, ze tak, inni zaprzeczaja. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 25.08.08, 18:20 Niestety nie odpowiem Ci jednoznacznie.Ja jechałem swoim autem przez CH i CZ ale nikt nie sprawdzał dokumentów samochodu na granicy.Kontroli policyjnej na drodze też nie miałem więc nie wiem.Zadzwoń do PZM-otu - powinni tam coś wiedzieć .Oni orientują się na bieżąco we wszelkich przepisach. Odpowiedz Link Zgłoś