Dodaj do ulubionych

Czarnogóra samochodem

IP: *.silesialan.pl 04.08.08, 11:51
Wróciłem z Czarnogóry - służę aktualną informacją
Obserwuj wątek
    • Gość: mycha Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.108.194.* 08.08.08, 12:43
      czy to prawda, że ceny poszły mocno w górę w porównaniu do tego co
      piszą w pzrewodnikach i w sieci? taką informację znalazłam dziś na
      forum?
    • Gość: Kasia Re: Czarnogóra samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.08, 15:25
      Witaj,
      Byłeś na campingu czy kwaterze?
      Jaką trasą jechałeś?
      Jak ceny - w tamtym roku były bardzo atrakcyjne:)
      Pozdrawiam!
    • Gość: marek Re: Czarnogóra samochodem IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.08.08, 22:42
      daj znaka bo jesteśmy ciekawi
      • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 09.08.08, 19:38
        Ceny są nadal atrakcyjne .Dobre winko Krstac za 2euro.Piwo na plaży
        w cenie naszego w sklepie.W ogóle w sklepie ceny artykułow
        spożywczych są nieco niższe niż u nas,nie mówiąc już o owocach
        warzywach/arbuzy ,melony ,pomidory/ Jechałem samochodem przez góry
        czyli Słowacja,Węgry,zahaczyłem o Plitvickie Jezera w
        Chorwacji ,następnie przez Bośnię i Hercegowinę do Czarnogóry.Po
        drodze był jeszcze rafting na rzece Tara /super/Skonczyłem na
        wybrzeżu w miejscowości Dobra Woda za Barem.Przejechałem też wokół
        zatoki Kotorskiej . Benzyna najtańsza w BiH /wychodzi 3,5 PLN za
        litr 95 .Co jeszcze Cię interesuje?
        • johnnie_rider Re: Czarnogóra samochodem 09.08.08, 21:39
          Jechałeś w ciemno, czy z rezerwacją? Jeżeli mieszkałeś na kwaterze,
          to jaki był standard, z klimą? Akurat interesuje mnie miejsce
          pomiędzy Barem a Ulcinj, wyjeżdżam w ciemno 15.08, możliwe, że
          trafię tam, gdzie Ty. Pozdrawiam.
          • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 10.08.08, 22:58
            Jechałem w ciemno i w lipcu nie było żadnych problemów ze
            znalezieniem pokoi.Teraz ,w sierpniu jest szczyt sezonu ,zjechało
            więcej Niemców i Włochów ale nie sądzę abyś miał kłopoty ze
            znalezieniem noclegu szczególnie w kierunku Ulcinija.My
            ostatecznie "zakotwiczyliśmy " w Dobrej Wodzie - 5km za
            Barem .Jesteśmy zadowoleni z tego miejsca .Plaża z kamykami ,woda
            krystalicznie czysta choć dość dużo ludzi.Ceny o wiele niższe niż
            np. w Budvie
        • zlotajagoda Re: Czarnogóra samochodem 09.08.08, 22:03
          Czy możesz napisać coś o spływie Tarą? Był zorganizowany czy można tam spłynąć
          na własną rękę? Jak z noclegami i samochodem na czas spływu?
          Pzdr
          • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 10.08.08, 22:48
            Spływ Tarą jest organizowany przez firmy które się tym
            zajmują .Szefem firmy z której myśmy korzystali jest niejaki Bato
            mówiący biegle po rosyjsku .Kontakt do
            niego :+38269422134 ,+38268728754.Płaciliśmy ok. 42Euro za
            jednodniowy spływ /ok.20km/+ wyżywienie . Inne firmy były droższe
            Dwudniowy spływ się nie opłaca ponieważ płynie się tyle samo a
            dodatkiem jest tylko nocleg w namiotach w połowie drogi.Cena za to
            jest o wiele większa ok.63Euro . Fajna ,bezpieczna przygoda.Należy
            dojechać do granicy w Szczepan Polu .My jechaliśmy od strony Bośni i
            Hercegowiny.Bato może zapewnić również domki noclegowymi na miejscu.
            • Gość: Maciek Re: Czarnogóra samochodem IP: *.chello.pl 10.08.08, 23:17
              Napisz:
              1.Ile płaciłeś za nocleg i jaki był jego standard (pensjonat, kwatera prywatna,
              wyposażenie, itp.).
              2.Czy w Czarnogórze jako turysta czułeś się bezpiecznie (chodzi o zagrożenie
              tzw. przestępczością pospolitą, np. kradzieże, napady, oszustwa, włamania do aut).
              3.Jakie są przykładowe ceny, np. piwa na plaży (napisałeś, że jest w cenie
              naszego sklepowego, tzn. ile (w przybliżeniu) kosztowało.
              4.Czy w Czarnogórze jest brudno (na forum były wypowiedzi, że tak, jak Ty to
              postrzegasz). Pozdr.
              • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 11.08.08, 12:44
                Mieszkałem w pensjonacie.Pokoj 2osobowy ,klima,łazienka ,aneks
                kuchenny,duży balkon na morze.Koszt 30euro /dobe.Chciał 40 ale nie
                miał jeszcze pełnego obłożenia więc utargowałem na 30.To była
                IIpołowa lipca ale teraz jest tam top sezonu więc może być nieco
                drożej .We wrześniu ceny znów spadną o połowe. Generalnie im bliżej
                Albanii tym taniej...i niestety brudniej.Jednak Ulcinij mile mnie
                zaskoczył choć jest ostatnim miastem na wybrzeżu w kierunku
                wschodnim.Ładnie polożony ,z dużą ilością knajpek i sklepików i z
                najniższymi cenami.Jednak plaża miejska kamienista jest zatłoczona a
                14-km plaża docierająca do samej granicy albańskiej ma niestety
                szary piasek .Taka sama jest plaża naturystyczna Ada Bojana.Ludzi
                jednak zdecydowanie mniej i oczywiście bez "tekstyliów".Czyli co kto
                lubi. Ceny za spanie przedstawiały sie różnie między 8-15 euro od
                osoby na dzień,ale nie sprawdzałem standardu. Nie miałem żadnych
                problemów ,ludzie życzliwi,bezpieczniej się czułem niż u nas.Auto
                parkowało pod chmurką na ulicy.Ogólnie spokój.Piwo na plaży w
                restauracji lane 1.3euro.W sklepie spożywczym puszka 0.6- 0.65 euro
                Jakbyś mial jeszcze jakieś pytania to proszę ~!
                • Gość: michel Re: Czarnogóra samochodem IP: *.rev.stofanet.dk 11.08.08, 18:14
                  pensjonat, 30 euro doba/osoba z wyzywieniem ?
                  • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 11.08.08, 20:02
                    30 euro za pokój dwuosobowy w pensjonacie a nie od osoby
                • Gość: rudamn Re: Czarnogóra samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.08, 19:14
                  pragne poinformować, że Wielka Plaża ma szary piasek ponieważ
                  posiada 33 minerały, i jego kolor nie jest związany z faktem
                  zalegania stosów smieci pozostawionych przez plażowiczów.Jak można
                  zaobserwowac bardzo często plażowicze okładaja sie tym piaskiem w
                  celach leczniczych.
            • zlotajagoda Re: Czarnogóra samochodem 11.08.08, 21:49
              Dzięki. Jedziemy we wrześniu, skorzystamy z usług polecanego przez Ciebie pana
              Bato bo jak widać, Bato wiele może ;-)))
              Jeszcze jedno pytanie - czy rezerwowaliście sobie miejsce na spływie wcześniej
              czy można będąc już na miejscu?
              • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 12.08.08, 12:25
                Można rezerwować wcześniej.My tak zrobiliśmy na rafting
                dwudniowy/62Euro/osobe .Ale na miejscu okazało się że jest kilka
                firm organizujących splywy i polecana firma Bato była
                najtańsza /42euro/os - spływ jednodniowy .Jak już wspomniałem
                dwudniowy różni się tylko tym że jest nocleg w połowie
                drogi ,natomiast dystans jest ten sam - ok 18 km .Pozdrówcie Bato od
                Leo - może będzie pamiętał w koncu było to w połowie lipca i
                Bożydarkę /na parkingu w Szczepan Polu jest babcia która zaprowadzi
                Was na kwatery /-super drewniane domki w pięknym
                miejscu.Właściciel : Todor Cicmil kom.+382 69027154.Powodzenia
                Pozdrawiam
                • zlotajagoda Re: Czarnogóra samochodem 12.08.08, 19:24
                  Dzięki za konkretną i szczegółową odpowiedź. Pozdrowimy, oczywiście :-)
        • artur-o2000 Re: Czarnogóra samochodem 12.08.08, 20:21
          hahaha jak czytam o cenach w montenegro to mnie smiech ogarnia,jak
          mozna pisac ze tam jest tanio no moze na totalnej prowincji ja byłem
          w Budvie ceny masakra!!!! piwko na plaży 2,5 - 4euro jakis
          tandetny obiad 15euro mineralna, cola czy fanta w knajpie 0,2 bo
          tylko są takie butelki 3euro 0,40 vodka w podrzędnym barze 4euro
          kebab 4-5euro no a jak ktos pisze ze w sklepie jest taniej hm ciekaw
          gdzie bo np. piwo butelkowe 2,5euro a owoce na straganie brak słow
          1kg winogrona 5euro jadno co jest tanie to śliwowica,a co do
          miejscowosci to tylko BUDVA jest ładna reszta to małe wioski.Prawda
          jest taka ze nawet z naszymi zarobkami w czarnogórze nie
          poszalejemy bo wieczorem jak ktos uderzy na miasto a dzieje sie tam
          dzieje to musi sie przygotowac na niezła jazde finansową
          • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 12.08.08, 20:39
            Przyznaję ,że Budva jest 2x droższa ,ale tylko Budva ! Mowisz że tam
            jest najładniej a byłeś tylko tam - więc nie masz rozeznania nt.cen
            w pozostałych miejscach jak i tego które są ładne a które
            nie.Zresztą jest to oczywiście kwestia gustu .Mnie osobiście Budva
            się nie podobała .Pozdrawiam
            • artur-o2000 Re: Czarnogóra samochodem 12.08.08, 21:04
              widzisz tak sie składa ze od 8 lat jezdze po bałkanach po 3-4 razy w
              roku i sobie zwiedzam ,w montenegro byłem w 5 moze 7 miescowosciach
              bo w sumie tyle tam jest i bez emocji no ale tak jak piszesz to jest
              kwestia gustu,ale jezeli masz na mysli inne miejscowosci hm no cóz
              ja tam zauwazyłem tylko przygnebiające szare plaze w które wtapjały
              sie wysypiska smieci no ale to przeciez tylko kwestja gustukto kto
              co lubi.
              • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 12.08.08, 21:15
                Baardzo mi przykro że tak żle trafiłeś .Zyczę Ci więcej szczęścia w
                kolejnym wyjeździe na Bałkany.
                • artur-o2000 Re: Czarnogóra samochodem 12.08.08, 21:58
                  trafiłem tak jak wszyscy, cos mi sie wydaje ze poknociłes kraje i
                  piszesz nie o tym kraju co myuslisz ale spoko kazdy sie moze
                  pomylic ! szacunek za miłosc do marsjanskich krajobrazów.
                  • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 13.08.08, 11:25
                    Nie chciałbym się z Tobą już przegadywać więcej bo widzę że
                    należysz do typu ludzi którym nigdzie i nigdy nic się nie
                    podoba...Ta kategoria może zepsuć nawet najlepiej zaplanowane
                    wczasy.....dlatego koncze temat.
    • Gość: mycha Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.108.194.* 11.08.08, 08:01
      i jak to jest z tym przywożeniem żywnosci do Czarnogóry? czy zakaz
      nadal obowiązuje, czy są jakiekolwoiek kontrole na granicy?
      • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 11.08.08, 12:51
        Nie miałem żadnej kontroli ani pytania o żywność przejeżdżając
        granice chorwackie,bośniackie i czarnogórskie.Tylko zielona karta
        wymagana przy wjeździe do Bośni.Natomiast przy wjeździe do
        Czarnogóry pobierają opłatę 10 euro od samochodu.Nie wiem co to ? -
        może jakieś klimatyczne wymyślili ? Po prostu kasują, dając w zamian
        nalepkę a-la winieta na szybe .Pozdrawiam
        • Gość: klara Re: Czarnogóra samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.08.08, 21:16
          oooo,to cos nowego,bo w zeszlum roku (2007) nic nie pobierali na granicy i tylko zielona karte sprawdzili.
        • Gość: mycha Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.108.194.* 13.08.08, 11:46
          a ja mam jeszcze do Ciebie dwa pytanka: jak jest z kwestią
          bankomatów na wybrzeżu, czy znajdę je przynajmniej w większych
          miastach? no i czy poleciłbyś jakieś szczególne miejsca do
          zwiedzania, np. czy byłeś w Błekitnej Jaskinii
          pozdrawiam
          • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 13.08.08, 14:42
            Nie korzystałem z bankomatów i nie byłem w Błękitnej Jaskini.Polecam
            cudowną drogę od granicy w Szczepan Polu do Niksića. Widoki kanionu
            rzeki Pivy i jeziora zaporowego no tej rzece plus wysokie góry
            poprzecinane tunelami są nieziemskie.Wejście na twierdzę górującą
            nad Kotorem i widok z góry na Zalew Kotorski również jest wart
            wysilku.Ciekawy jest również Stary Bar i Święty Stefan.
            • Gość: elficzka Re: Czarnogóra samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.08.08, 12:43
              ja mam pytanie odnośnie trasy do Ulcinij, jaką drogę wybrałeś, gdzie
              jakie opłaty, winiety, autostrady, ceny paliwa znam :)
              • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 19.08.08, 21:48
                Trasa : najlepsza /w moim odczuciu / Katowice - Zwardon -Żilina -
                Komarno-Veszprem /Węgry/ postój po 500 km na pólnocnym brzegu
                Balatonu-granica węgiersko chorwacka w Letenye-autostrada obok
                Zagrzebia- Karlovac/dojazd na nocleg i zwiedzanie Plitvickich
                Jezior - koniecznie będąc już w tym rejonie/- dalej do Splitu-
                następnie już pozostaje tylko tzw. Jadranska Magistrala brzegiem
                Adriatyku aż do Ulcinija w Czarnogórze
                Trasa II : ja ponieważ miałem czas i chciałem zobaczyć jak najwięcej
                odbiłem za Plitvickimi Jeziorami na Bosnię i Hercegowine czyli Bihać-
                Bosanski Petrovać -Jajce/piękny wodospad -Sarajewo postój ,fotki na
                starówce-Brod -granica w Szczepan Polju /tam rafting na rzece Tara/
                -Niksić-Vilusi!!!- Grahovo -Risan /nocleg nad Zatoką Kotorską /-
                wizyta w Perascie i Kotorze - tunelem na wybrzeże do Budvy i dalej
                przez Sweti Stefan ,Petrovac do Ulcinija. Trasa piekna widokowo i z
                atrakcjami.
                • Gość: elficzka Re: Czarnogóra samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.08.08, 08:25
                  dzięki, powiedz jeszcze proszę, czy za autostrady w Chorwacji można
                  płacic w Euro oraz czy rzeczywiście przy zjazdach są ogromniaste
                  kolejki??
                  • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 21.08.08, 14:35
                    lepiej kupić kuny ,dostępne w naszych kantorach, bo przeliczenia z
                    euro na kuny w trakcie płacenia na bramkach przeważnie jest dla nas
                    niekorzystne ale są to w zasadzie sprawy groszowe.W weekendy i teraz
                    w sierpniu czyli w szczycie sezonu podczas zmian turnusów mogą się
                    tworzyć na zjazdach i przejściach granicznych duże korki.
                    • Gość: elficzka Re: Czarnogóra samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.08, 08:15
                      troszku Ci zawracam gitarę ale jadę pierwszy raz w tamte strony, czy
                      nocleg nad Zatoką Korską po spływie miałeś zarezerowany wczesniej,
                      czy nie będzie problemu załatwic coś szybko na 1 noc? I gdzie wogóle
                      spales po drodze? możesz coś polecić? Nie korzystałeś z bankomatów
                      ale może zwróciłes uwage, czy są, bo czytałam, że z tym kłopot, tak
                      jak z płatnościami kartą. Dzięki za wszelkie info :))
                      • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 22.08.08, 10:10
                        Nie ma sprawy ,pytaj o co chcesz. Pamiętam jak ja potrzebowałem
                        wszelkich informacji przy wyjazdach do nieco trudniejszych rejonów
                        Azji.Są one podstawą -bo z pierwszej ręki.Nie obawiaj się spraw
                        związanych z kasą.To jest cywilizowany kraj .Sporo turystów zjeżdża
                        i mają chyba podobne wątpliowości.Nie krzystałem z bankomatów bo
                        miałem gotówkę /euro/ale nie sądzę aby były problemy.Na stacjach
                        benzynowych płaciłem kartą/visa/ ale w Bośni-bo tam tankowałem /litr
                        95 wychodzi 3,50 PLN !!!.Jeżeli jedziesz we wrześniu to na pewno
                        znajdziesz coś bez wstępnej rezerwacji.Teraz w sierpniu mogą być
                        kłopoty.Ja spałem w Risanju nad Zatoką Kotorską bo jechałem z góry
                        od Bośni .Namiary na pokój 2osobowy z kuchnią i łazienką /30euro/ :
                        +38269340424 na imię ma Dragan .Powiedz że dostałaś namiary od
                        Bożydarki ze Szczepan Polja.Tyle na razie.Kiedy jedziesz ?
                        • Gość: elficzka Re: Czarnogóra samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.08, 12:02
                          16 wrzesnia wyjeżdzam, bo wczesniej nie dało rady, mielismy jechac
                          wzdłuż Chorwacji ale czytajac Twoje info zastanawiam sie nad
                          przejazdem przez Bośnię, nie mam zamówionych żadnych kwater, w
                          ciemno walimy :)) i mamy na gaz autko, a to kosztuje 0,46 euro w
                          serbii i Czarnogórze czytałam :)) więc mozemy pojeździć, dlatego
                          pytam o te noclegi takie nagłe, może pojedziemy wzdłuż Chorwacji a
                          wrócimy przez Bośnie, zobaczymy. Zatrzymamy się pewnie w Ulcinie,
                          znalazłam w necie namiar na rodzine polsko-czarnogórska, mają pokoje
                          z lazienka i kuchnia w cenie 6-10 euro, do dyspozycji ogród z
                          warzywami, po zdjęciach i opiniach wygląda fajnie, ale jeszcze nie
                          wiem :) na pewno nic nie bedziemy rezerwowac lecz popatrzymy na
                          miejscu. O bankomatach czytałam, ze problem, więc lepiej mieć
                          większa gotówke. oki, to pozdrawiam tymczasem :)
                        • Gość: elficzka Re: Czarnogóra samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.08, 13:09
                          a zapomniałam zapytac jak z drogami w Bośni, czy płatne autostardy,
                          winiety jakies??
                          • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 22.08.08, 14:51
                            przy wjezdzie do Bośni wymagana jest zielona karta.Poza tym nie ma
                            żadnych opłat za korzystanie z dróg,bardzo dobrej jakości jak na
                            kraj przez który przeszły działania wojenne 15 lat temu/mam na myśli
                            drogi główne/Uważaj tylko na ograniczeniach prędkości.Dużo patroli
                            policyjnych na drogach.
                            • Gość: elficzka Re: Czarnogóra samochodem IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.08.08, 10:35
                              a móglbyś jeszcze podac jakiś namiar na nocleg w pobliżu Plitvickich
                              Jezior??
                              • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 25.08.08, 18:11
                                W pobliżu Plitvickich Jezior jest pełno kwater prywatnych .W lipcu
                                kiedy przyjechałem o 23.00 do Plitvic nie szukałem już noclegu
                                tylko przespałem się w samochodzie .Zajechałem tylko na autokamp
                                KORANA ale był full .Sierpien też jeszcze może być zatłoczony ,ale
                                we wrześniu na 100% znajdziecie kwaterę pytając się o nią już na
                                wysokości Rakovicy /10km od Plitvic/ albo Dreżnik-Grada .
            • Gość: krzysiek Re: Czarnogóra samochodem IP: *.chello.pl 19.08.08, 16:41
              witam, wyjezdzam ze znajomymi na początku września, zastanawiamy się jak wygląda
              tzw. nocne życie w ulcinj? Czy są tam jakieś puby, dyskoteki, imprezownie? I
              jeszcze jedna sprawa, czy jest tam bezpiecznie, szczególnie w nocy? z góry dziękuję
              • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 19.08.08, 22:00
                Niestety w tym temacie Ci nie pomogę .W Ulciniju byłem kilka razy
                ale tylko w dzień na zakupach.Jednak knajpek,pubów widziałem
                sporo,miasto bardzo turystyczne.Jednak widoczne są motywy islamskie
                w postaci minaretów ,meczetów,kobiet "lekko zasłoniętych " -więc
                nt.życia nocnego niewiele wiem. pozdrawiam
    • lazybiusz Re: Czarnogóra samochodem 25.08.08, 18:08
      Witam, jade do Chorwacji i Czarnogory samochodem, ktory nie nalezy do mnie. Nie
      orientujesz sie przypadkiem, czy potrzebuje zaswiadczenia od notariusza, ze moge
      prowadzic ten samochod? Jedni mowia, ze tak, inni zaprzeczaja. Pozdrawiam.
      • Gość: olesz Re: Czarnogóra samochodem IP: *.silesialan.pl 25.08.08, 18:20
        Niestety nie odpowiem Ci jednoznacznie.Ja jechałem swoim autem
        przez CH i CZ ale nikt nie sprawdzał dokumentów samochodu na
        granicy.Kontroli policyjnej na drodze też nie miałem więc nie
        wiem.Zadzwoń do PZM-otu - powinni tam coś wiedzieć .Oni orientują
        się na bieżąco we wszelkich przepisach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka